در تاريخ تصويري جهان، بعضي از انسان ها به نشانه و سمبل هايي تبديل مي شوند كه خواه ناخواه در چشم انسان ها مترادف برخي جريان هاي فكري قلمداد مي شوند. براي مثال «ماندلا» به سمبول مقاومت در برابر آپارتايد تبديل مي شود يا «چه گوارا» به سمبل مبارزه با امپرياليسم جهاني بدل مي شود يا «صدام» نشانه ديكتاتوريسم قرن ۲۰ تلقي مي شود. مبارزه مردم فلسطين دستكم تا ۴-۳ سال پيش در چهره عرفات ديده مي شد و مي شود. البته منظور ديدگاه سياسي و ايدئولوژيك نيست، بلكه منظور نگاه دوربين و تصوير به اوست. همانگونه كه كبوتري با شاخه اي از زيتون نماد صلح است، چهره عرفات نمادي از مقاومت(موفق يا غير آن) است. قصد ندارم به شخص عرفات چهره اي موجه ببخشم يا بگويم كه تمامي مبارزات مردم آزاديخواه فلسطين تحت لواي عرفات صورت گرفته است، چنين نيست.
به هرحال عرفات تمام زندگيش را در جنگ براي تشكيل يك حكومت فلسطيني گذراند. او نيز در جواني با پرتاب سنگ و بعدها با مهارت در درست كردن مواد منفجره، عليه انگليسي ها و فرانسوي ها جنگيد. او به عنوان رهبر ساف (PLO) مسئول حملات تروريستي بر ضد اسرائيل بود و در نهايت راه خود را از پايين به بالا گشود و در راس ملتي بدون دولت و بدون سرزمين قرار گرفت.
عرفات با پرتاب سنگ شروع مي كند
او پنجمين فرزند يك تاجر فلسطيني است كه در ۲۷ اوت ۱۹۲۹ در قاهره به دنيا آمد. در جواني عليه انگليسي ها مي جنگد تا دولتي فلسطيني را بنا نهد. مادرش در ۱۹۳۳ مي ميرد و عرفات نزد عمويش در اورشليم فرستاده مي شود. در ۱۹۴۹ به قاهره باز مي گردد و اتحاديه دانشجويان فلسطيني را تاسيس مي كند دو سال بعد در رشته الكترونيك در دانشگاه قاهره بر سر كلاس حاضر مي شود و به مبارزات زيرزميني عليه انگليسي ها و فرانسوي ها ادامه مي دهد. سال ۱۹۵۶ اولين باري است كه عرفات با چفيه در كنگره بين المللي دانشجويان در پراگ حضور مي يابد. جنبش الفتح را در سال ۱۹۵۹ پايه گذاري مي كند. در ۲۱ مارس ۱۹۶۸ رژيم غاصب اسرائيل به مقرساف حمله مي كند و بعد از آن سازمان هاي آزاديبخش فلسطين با يكديگر متحد مي شوند و در نهايت در چهارم فوريه ۱۹۶۹ عرفات رياست ساف را برعهده مي گيرد.
مجمع عمومي سازمان ملل
وجهه سياسي عرفات بيشتر و بيشتر مي شود و در ۱۳ نوامبر ۱۹۷۴ به نشست عمومي سازمان ملل دعوت مي شود تا آغازگر بحث درباره سرنوشت فلسطين باشد. در سال هاي بعد ساف روند رو به رشدي را طي مي كند. فرستادگان فلسطيني وارد كميسيون هاي فوق العاده سازمان ملل مي شوند. دولت هاي متعددي، ساف را به رسميت مي شناسند و در سراسر دنيا دفاتر سازمان آزاديبخش فلسطين تاسيس مي گردد.
حمله اسرائيل به لبنان
پس از كودتاي نافرجام سال ۷۱ـ۱۹۷۰ ساف مقر اصلي خود را به لبنان منتقل مي كند كه در حمله اسرائيلي ها از بين مي رود و عرفات مجبور به ترك بيروت مي شود. صهيونيست ها در سال ۱۹۸۵ به مقرساف در تونس حمله مي كنند ولي عرفات زنده مي ماند.
انتفاضه
در دسامبر ۱۹۸۷ انتفاضه آغاز مي شود و جوانان با سنگ هايي كه در دست دارند به مقابله با سربازان متجاوز گر اسرائيلي مي پردازند.
حالا او رئيس جمهور است
۱۹۸۸ عرفات به اين مقام دست مي يابد. اما به دليل حمايت از صدام در اشغال كويت به سال ۱۹۹۰ از وجهه سياسي اش كاسته مي شود كه در نهايت منجر به كناره گيري مجامع بين المللي از ساف شد. ۱۹۹۱ با منشي ۲۸ ساله اش «سها طويل» ازدواج كرد و صاحب دختري شد و در سال ۱۹۹۲ براي دومين بار از مرگ حتمي جان سالم به در برد زماني كه هواپيمايش بر اثر توفان شن در سواحل لبنان سقوط كرد.
جايزه صلح براي عرفات
۱۹۹۳ عرفات در اسلو پيماني با اسرائيل امضا مي كند. سال بعد از تبعيد خارج مي شود و پس از ۲۶ سال به سرزمين فلسطين پا مي گذارد و همان سال جايزه صلح نوبل را دريافت مي كند. گرچه عرفات متهم است در تشكيل دولت فلسطين اختلال ايجاد كرده است.
زنداني در رام ا...
پس از كشته شدن رابين توسط يك ملي گراي مذهبي اسرائيلي، عرفات براي اولين بار به اسرائيل سفر مي كند. تانك هاي صهيونيست ها وارد رام ا... مي شوند و مقر عرفات را محاصره مي كنند اما عرفات پس از آزادي، شارون را تروريست، نژادپرست و نازي مي نامد.
رژيم صهيونيستي عرفات را دشمن اصلي خود اعلام مي كند. مجدداً نيروهاي اشغالگر در رام ا... پيشروي مي كنند و در دوم آوريل ۲۰۰۲ عرفات اعلام مي كند ترجيح مي دهد بميرد، اما كرانه غربي رود اردن را ترك نكند. در ۱۷ سپتامبر ۲۰۰۲ سازمان ملل متحد به همراه اتحاد اروپا، آمريكا و روسيه برنامه اي سه مرحله اي براي برقراي صلح ارايه مي دهند كه طبق آن تا سال ۲۰۰۵ دولت آزاد فلسطين تشكيل خواهد شد و در ماه مارس ۲۰۰۳ ياسر عرفات بايد بپذيرد كه بخشي از قدرت را واگذار كند.
«محمود عباس» زير فشار آمريكا در ۲۹ آوريل ۲۰۰۳ به عنوان اولين نخست وزير فلسطين برگزيده اما در جنگ قدرت مغلوب عرفات مي شود.
آخر داستان
۲۷ اكتبر ۲۰۰۴ عرفات دچار حمله مغزي مي شود و پس از اعزام به بيمارستاني نظامي در فرانسه به حال اغما فرو مي رود.
آنچه ذكر شد شرح حالي از زندگي يك رهبر سياسي ـ انقلابي عصر حاضر بود. اما آنچه مدنظر ما است بيش از هر چيز تلاش هاي كساني است كه در تمامي سال هاي مبارزه و فعاليت عرفات، سايه وار تعقيب اش كردند و فرازهايي از زندگي سياسي و شخصي اش را به تصوير كشيدند. زندگي پادشاهي كه سرزمين نداشت.