گروه اقتصادي: خودكفايي در توليد گندم تصادفي و بي حساب نبوده بلكه حاصل تلاش گسترده بخش هاي مختلف جامعه به خصوص كشاورزان است.
به گزارش خبرنگار ما: سيد محمد خاتمي اين خودكفايي را پس از پيروزي انقلاب اسلامي پيروزي بزرگ ديگري براي ملت ايران دانست و گفت: كاري حياتي در كشور رخ داده كه از يك طرف تأمين كننده منافع، مصالح، امنيت ملي و امنيت خاطر مردم است و از طرف ديگر نشانه ظرفيت هاي وسيع و گسترده توليد و فعاليت در كشور و حاصل توانايي و شايستگي كارآفرينان و مديران است.
رئيس جمهوري با بيان اينكه در هر مورد كه كشور به خودبسندگي برسد باعث خوشحالي و افتخار است، در خصوص خودكفايي گندم گفت: خودكفايي در توليد گندم حساب ديگري دارد. با توجه به اين كه ۵۰ درصد جيره غذايي كشورمان را گندم تشكيل مي دهد، از بزرگترين مصرف كنندگان گندم هستيم و ارزش غذايي اين ماده خدادادي براي ما اهميت دارد، طبعاً خودكفا شدن در اين بخش منشأ آثار اقتصادي فراواني خواهد بود. همچنين گندم و مواد غذايي براي كشور جنبه امنيتي دارد و فقط نبايد به ارزش غذايي و اقتصادي آنها اكتفاء كرد چرا كه امروزه يكي از اهرم هاي مقاصد سياسي و استيلا بر كشورها مواد غذايي به خصوص گندم است.
وي احداث سدها، توسعه شبكه هاي آبياري، بهره برداري از آب، آبياري قطره اي، تأمين ماشين آلات كشاورزي، تأمين مبتني بر يارانه قابل توجه نهاده هاي كشاورزي و اهتمام به امر تحقيق و ترويج كشاورزي را به عنوان اقدامات اساسي صورت گرفته در امر خودكفايي گندم ذكر كرد.
خاتمي افزود: پوشش گندم از يك ميليون هكتار در برنامه سوم به ۵ ميليون هكتار رسيده و پرداخت غرامت به كشاورزان افزايش يافت كه حاصل آن رشد بالاي ۱۱ درصدي سال ۸۱ در كشاورزي است كه در سال هاي ۸۲ و ۸۳ نيز تداوم يافته و اميد مي رود در طول برنامه چهارم توسعه نيز ادامه يابد.
خاتمي با اشاره به اينكه براي اولين بار بعد از ۴۰ سال در سال ۸۲ تراز بازرگاني كشاورزي مثبت شد .
وي خودكفايي در توليد گندم را كليد خودكفايي و توليد مطلوب ساير محصولات كشاورزي دانست و گفت: مهم اين است كه در ادامه راه اولويتها و حمايت از برنامه هاي اين بخش تقليل نيابد تا به توليد پايدار و وضعيت مطمئن به خصوص در توليد گندم برسيم .
پيش از سخنان رئيس جمهور وزير جهاد كشاورزي نيز گفت: امروزه بيش از ۸۵ درصد تجارت جهاني استراتژيك تر محصول يعني گندم با وجود همه هزينه هاي كه برايشان دارد در اختيار كشورهاي توسعه يافته است. بنابراين براي كشورهايي مانند ايران كه هم اكنون نيز مواجه با ظرفيت هاي خالي و قابل توسعه در بخش كشاورزي است، توجه به كشاورزي در راستاي اصلاح ساختار اقتصاد ملي و نقش آفريني آن در فرآيند توسعه ملي حايز اهميت است.