گروه سياسي خارجي: پس از ماه ها كشمكش امروز انتخابات عراق در سراسر اين كشور برگزار مي شود. در طي ماه هاي گذشته تعدادي از شخصيت ها و گروه هاي سياسي عراق به ويژه گروه هاي اهل تسنن اين كشور به رهبري جمعيت علماي مسلمان عراق خواهان تعويق برگزاري انتخابات بودند. اما شيعيان عراق به همراه گروه كثيري از شخصيت هاي داخلي و بين المللي ضمن مخالفت با اين درخواست بر زمان تعيين شده از سوي سازمان ملل تأكيد كردند.
انتخابات عراق امروز در حالي برگزار مي شود كه در سراسر اين كشور تدابير شديد امنيتي برقرار است. از مدت ها پيش شبه نظاميان مسلح از جمله گروه زرقاوي تهديد كرده بودند كه مانع برگزاري آرام اين انتخابات خواهند شد. از اين روي در آستانه زمان برگزاري انتخابات موج جديد و شديدي از حملات مسلحانه سراسر عراق را دربرگرفت. طي چند روز گذشته دهها شعبه اخذ راي مورد هدف موشكي و يا تخريب توسط اتومبيل هاي بمب گذاري شده قرار گرفت. در اين مدت در شهرهاي مختلف عراق از جمله هيت، بعقوبه، بغداد، موصل، الرطبه، اسكندريه، سويره، خانقين، الشرقاط، درگيري هاي پراكنده، حملات مسلحانه و بمب گذاري ادامه داشت. در موصل نيروهاي آمريكايي شش بمب را در نزديكي يك شعبه اخذ رأي پيدا كردند، در غرب بغداد بر اثر انفجار بمب سه نظامي آمريكايي كشته شدند. در شمال بعقوبه و هيت به مقر آمريكايي ها حمله شد. انفجار بمب در جنوب بغداد منجر به قتل چهار نفر شد. در اين شهر يك تفنگدار ديگر آمريكايي نيز به قتل رسيد. در خانقين انفجار يك خودرو بمب گذاري شده تلفات و جراحات متعددي از خود به جاي گذاشت و در منطقه الشرقاط نيروهاي مسلح چهار عضو گارد ملي عراق را به قتل رساندند. طي اين مدت و به ويژه در سه روز اخير صداي انفجارهاي مختلف در بغداد به گوش مي رسيد.
از اين روي مردم عراق درحالي خود را براي شركت در انتخابات آماده مي كنند كه هر لحظه بيم انفجار خودرو بمب گذاري شده و انفجار خمپاره و موشك و يا سوءقصد نظامي عليه آنها مي رود. خبرگزاري هاي مختلف كه براي انعكاس اخبار انتخابات در عراق به سر مي برند از لحظات ترس و اميد مردم اين كشور مي گويند. اميد آنها براي استقرار حكومتي قانوني است و ترس آنها از ويراني ها و خشونت هاي شديد در آستانه انتخابات است.
طي روزهاي گذشته دولت موقت و نيروهاي اشغالگر تدابير شديد امنيتي در سراسر كشور به اجرا گذاشته اند. استقرار موانع در خيابانها و مناطق منتهي به شعب اخذ رأي و ادارات دولتي، انسداد مرزهاي عراق با كشورهاي همسايه، بستن فرودگاه بين المللي بغداد، تداوم گشت هاي زميني و هوايي، انجام ايست و بازرسي هاي متعدد ازجمله اين اقدامات است. اين رفتارها اگرچه مي تواند مانع از شدت حملات شود اما از ديگر سوي عرصه را براي مردم نيز تنگ كرده است.
در انتخابات امروز عراق كه فعاليت هاي تبليغاتي آن از ساعت ۷ صبح امروز به پايان مي رسد، حدود ۱۴ ميليون و ۲۰۰ هزار عراقي ثبت نام كرده اند كه به گفته فريد عيار سخنگوي كميسيون انتخاباتي عراق پيش بيني مي شود حدود ۸ ميليون نفر از اين افراد يعني ۵۷ درصد در انتخابات شركت كنند. ۲۰۰ هزار نفر براي برگزاري اين انتخابات آموزش ديده اند و ۹۹ هزار صندوق رأي جهت آن تهيه شده است.
براي انتخابات مذكور ۲۴ ميليون برگه رأي جهت شركت كنندگان در انتخابات مجلس ملي انتقالي كه مهمترين انتخابات امروز است تهيه شده همچنين ۲۱ ميليون برگ رأي براي انتخابات شوراهاي استاني و ۴ ميليون و ۵۰۰ برگه رأي براي انتخابات پارلمان كردستان تدارك ديده شده است.
برگزاركنندگان انتخابات جهت جلوگيري از تقلب هاي احتمالي از جوهرهايي استفاده مي كنند كه اثر آن دست كم دو روز روي انگشت باقي مي ماند همچنين ۱۸ هزار ناظر بين المللي از كشورهاي مختلف و ۱۲۸ سازمان بين المللي عهده دار نظارت بر انتخابات عراق هستند. حدود ۳ هزار خبرنگار و تيم خبري در عراق به سر مي برند اما آنها فقط مي توانند از ۵ مركز انتخاباتي خبر تهيه كنند.
در انتخابات امروز، مردم عراق براي انتخاب ۲۷۵ نامزد مجلس ملي به پاي صندوق هاي رأي خواهند رفت. اين نامزدها در قالب ۹ ائتلاف و ۲۵ نامزد مستقل ثبت نام كرده اند.
از سوي ديگر، براساس آمار يك نظرسنجي كه روز جمعه منتشر شد بيش از سه چهارم سني هاي عراق در انتخابات در اين كشور شركت نخواهند كرد و شمار زيادي از آنان به همراه شيعيان خواستار خروج فوري نيروهاي اشغالگر آمريكايي از كشور خود پس از تشكيل دولت جديد هستند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن، براساس اين نظرسنجي كه مؤسسه آمريكايي زاگبي اينترنشنال آن را براي شبكه تلويزيوني ابوظبي انجام داد، حدود هفتاد و شش درصد از سني هاي عراق به وضوح اعلام كرده اند در اين انتخابات شركت نمي كنند؛ در حالي كه هشتاد درصد شيعيان و پنجاه و هفت درصد كردها اعلام كرده اند در اين انتخابات شركت مي كنند.
در آستانه انتخابات عراق، جورج بوش رئيس جمهور آمريكا طي مصاحبه اي با شبكه العربيه از اهل تسنن عراق خواست تا در انتخابات شركت كنند.رونالد رامسفلد وزير دفاع آمريكا نيز روز پنج شنبه هشدار داد به علت دوران ابهام و دوگانگي كه پس از انتخابات در عراق آغاز مي شود ممكن است خشونتها تا ماه مارس حتي ماه آوريل ادامه يابد. به گزارش خبرگزاري فرانسه از واشنگتن رامسفلد در سناي آمريكا به خبرنگاران گفت: بايد در نظر داشت اين دوران تا ماه مارس (اسفند) شايد هم تا ماه آوريل (فروردين) گسترش يابد.
از سوي ديگر، احمد صافي نماينده آيت الله سيستاني نسبت به پيامدهاي تقلب در نتايج انتخابات از سوي گروههايي كه از آنها به عنوان گروههاي رسمي توصيف كرد، هشدار داد.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از «د. پ. آ»، احمد صافي روز جمعه، عناصر ارتش و پليس عراق را به تبليغ براي فهرست دولت موقت عراق متهم كرد و نسبت به پيامدهاي احتمالي تقلب در نتايج انتخابات هشدار داد. وي در جمع شمار زيادي از نمازگزاران در حرم امام حسين (ع) از مداخله برخي از افراد پليس و ارتش در تبليغات انتخاباتي براي تاثير گذاري بر راي دهندگان عراقي و اينكه راي خود را به نفع ليست هاي مقامات دولت موقت عراق بدهند، ابراز تاسف كرد.
وي افزود: نيروهاي پليس و نيروهاي امنيتي كه بايد بي طرف باشند، مي بينيم كه به نفع دولت موقت عراق تبليغ مي كنند كه اين نقض قانون و توجيه ناپذير است.
نماينده آيت الله سيستاني از كميته عالي انتخابات عراق خواست تا به هيچ گروهي اجازه دخالت و تاثيرگذاري بر نتايج انتخابات را ندهد.
متن گفت و گوي دكتر حسن روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي را در صفحات ۷ و۸ بخوانيد.