گروه علمي فرهنگي: هجدهمين جشنواره بين المللي خوارزمي روز يكشنبه با حضور سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري اسلامي ايران در ساختمان اجلاس سران در تهران گشايش يافت.
به گزارش ايرنا، در اين مراسم كه همه ساله باهدف معرفي و تجليل از تلاشهاي علمي محققان و پژوهشگران ايراني و خارجي برگزار مي شود، برگزيدگان هجدهمين جشنواره خوارزمي در حضور خاتمي معرفي و هدايايي از رئيس جمهوري دريافت مي كنند.
در هجدهمين جشنواره بين المللي خوارزمي، ۴۰ طرح برگزيده معرفي شد كه از اين تعداد ۳۵ طرح داخلي و پنج طرح از كشورهاي ايتاليا، استراليا و بنگلادش بودند.
سيدمحمد خاتمي رئيس جمهوري در اين مراسم طي سخناني با انتقاد از كساني كه دولت را به زمينه سازي بي ديني و رواج ولنگاري در كشور متهم مي كنند، اظهار داشت : منصفان بدانند كه تهمت هايي كه به اين دولت در مورد زمينه سازي بي ديني و رواج ولنگاري در جامعه مي زنند، مستحق كساني است كه خود اين تهمت ها را مطرح مي كنند.
به گزارش ايرنارئيس جمهوري در هجدهمين جشنواره بين المللي خوارزمي اظهار داشت : اين در حالي است كه در طول فعاليت اين دولت اعتبارات نهادهاي علمي ، فرهنگي و ديني در كشور چهار برابر شده است .
رئيس جمهوري با بيان آمار و ارقامي از افزايش اعتبارات نهادهاي ديني و فرهنگي در سالهاي گذشته اظهار داشت : اعتبارات نهادهاي علمي و فرهنگي وديني از ۱۵۴ ميليارد ريال در سال ۱۳۷۲ به ۶۰۲ ميليارد ريال در سال ۱۳۸۳افزايش يافته است .
خاتمي در بخش ديگري از سخنانش با تأكيد بر لزوم تقويت بنيانهاي مردمسالاري در كشور اظهار داشت : ركن اعتماد مردم به حكومت و برقراري رابطه سازنده ميان دولت و ملت كه اساس پيشرفت است در سايه استقرار حكومت متكي به اراده مردم و تقويت بنيانهاي مردمسالاري ميسر خواهد شد.
رئيس جمهوري مردمسالاري را گفتمان مسلط و غالب اين روزگار دانست وگفت : مردمسالاري كه خواست همه جوامع بشري اعم از پيشرفته ، در حال پيشرفت و عقب نگهداشته شده است به سادگي بدست نمي آيد و يك كالاي وارداتي نيست .
خاتمي با بيان اين مطلب كه «اگر بخواهيم مردمسالاري داشته باشيم بايدبدانيم كه هر دين و هر برداشتي از دين با مردمسالاري سازگار نيست » ، اظهار داشت : متاسفم كه امروز در دنياي اسلام از جمله در ايران كساني هستند كه برداشتها يا پندارهايي دارند كه از واپس مانده ترين لايه هاي اجتماعي گرفته اند و با عادتها و ذهنيت هاي متعلق به گذشته مي كوشند با توجيهات فلسفي ، سفسطه ، خطابه و هياهو اين ذهنيتها و عادتها را به عنوان دين حق جلوه دهند.
وي گفت : چنين ديني نه تنها با مردمسالاري سازگاري ندارد بلكه براي مردم نيز هيچ حقي قائل نيست . به سادگي دروغ مي گويند و تهمت مي زنند وفرمان قتل مي دهند.
خاتمي گفت : آنچه در چهره طالبان و القاعده تجلي پيدا كرده است وبهانه به قدرتمندان زورگو و جنگ طلب داده است كه بر دنياي اسلام بتازندباعث شده است تا اسلام را مايه عقب ماندگي ، خشونت و ترور جلوه دهند.
رئيس جمهوري به اصرار دولت در سالهاي گذشته بر مسئله مردم سالاري ديني اشاره كرد و گفت: دين به عنوان محكم ترين اساس هويت اين جامعه نمي تواند از دموكراسي بيگانه باشد چنانكه تحقق دموكراسي بيگانه از دين نيز بيشتر به يك پندار مي ماند تا واقعيت.
وي همچنين به اهميت برگزاري جشنواره خوارزمي در بخش دانش آموزي اشاره كرد و گفت: در اولين دوره جشنواره خوارزمي در بخش دانش آموزان تنها يكصد طرح تحقيقاتي مطرح شد در حالي كه اين رقم در آخرين جشنواره به چندهزار طرح افزايش يافت.
رئيس جمهوري گفت: جشنواره خوارزمي مي تواند حركت جديدي را به منظور جهت بخشيدن به فعاليتهاي پژوهشي در دستور كار خود قرار دهد.
رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي پيشنهاد كرد به منظور ارتقاء تحقيق و پژوهش «باشگاه برگزيدگان جشنواره بين المللي خوارزمي» تشكيل شود.
وي از جعفر توفيقي و مسعود پزشكيان وزيران علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي خواست تا در ماه هاي باقيمانده از عمر اين دولت در اين زمينه حركت كنند.
وزير علوم: روند توسعه علمي
تشديد خواهد شد
پيش از سخنان رئيس جمهوري، دكتر جعفر توفيقي وزير علوم، تحقيقات و فناوري و محمدجواد قاسمي دبير جشنواره خوارزمي گزارشي از فعاليت هاي اين جشنواره و دستاوردهاي علمي كشور ارائه كردند.
دكتر جعفر توفيقي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري در اين مراسم، با تأكيد بر اين كه بيشترين سرمايه گذاري ها بايد روي مبتكران و محققان به ويژه در بين اقشار جوان و دانشجو صورت گيرد، خاطرنشان كرد: روند توسعه علمي كشور طي برنامه چهارم توسعه تشديد خواهد شد و خواهيم توانست به اهداف ترسيم شده در اين بخش دست يابيم.
دكتر توفيقي با بيان اين كه تقويت بنيان هاي آموزشي در دهه ۶۰ و تقويت بنيانهاي پژوهشي در دهه ۷۰ انجام شده است، تأكيد كرد: دهه ۸۰ يا برنامه چهارم توسعه بايد دهه توسعه فناوري، ابتكار، خلاقيت و كارآفريني باشد تا بتوانيم به چالش هاي اساسي در اين بخش پايان دهيم.
وزير علوم، تحقيقات و فناوري در عين حال خاطرنشان كرد: پاسخگويي به اين چالش ها در گرو ترويج فرهنگ خلاقيت، فناوري و نوآوري در كشور است كه اين فرهنگ به سرعت رو به گسترش است. از سوي ديگر، نظام حقوقي حمايت از پژوهشگران در قالب نظام مالكيت معنوي مسير مناسبي را طي مي كند زيرا همانگونه كه شاهد بوديم بسياري از اختراعات در خارج ثبت مي شد اما امروزه توسط نهادهاي ذيربط طرح مالكيت معنوي در دست تصويب است و شتاب بيشتري به حركت نوآوري داده مي شود.
اهداي لوح سپاس جامعه علمي كشور به رئيس جمهوري
همزمان با معرفي برگزيدگان هجدهمين جشنواره بين المللي خوارزمي، جامعه علمي كشور لوح ياد بود و سپاسي را به خاطر تلاشهاي رئيس جمهوري براي توسعه علمي كشور به وي اهدا كرد.
در اين لوح يادبود كه جعفر توفيقي وزير علوم، تحقيقات و فناوري به نمايندگي از جامعه علمي كشور به رئيس جمهوري اهدا كرد، از تلاشهاي شخص رئيس جمهوري و دولت وي در توسعه علمي كشور قدرداني شده است.
جعفر توفيقي گفت: آقاي خاتمي در طول دو دوره رياست جمهوري، به توسعه علمي و فني كشور توجه ويژه اي داشته است.
حداد عادل، برگزيده بخش پژوهشهاي بنيادي جشنواره خوارزمي
غلامعلي حدادعادل رئيس مجلس شوراي اسلامي به عنوان برگزيده بخش پژوهش هاي بنيادي «هجدهمين جشنواره بين المللي خوارزمي» معرفي شد.
در اين جشنواره، حداد عادل به خاطر پژوهش در طرح «دانشنامه جهان اسلام» رتبه سوم بخش پژوهشهاي بنيادي را از آن خود كرد.
به علت عدم حضور رئيس مجلس شوراي اسلامي در مراسم مذكور، رئيس جمهوري جايزه وي را به «حسن طارمي راد» معاون علمي «بنياد دايره المعارف اسلامي» اهدا كرد.
هنگامي كه مجري مراسم، نام حداد عادل را به عنوان برگزيده جشنواره قرائت كرد، توضيح داد «رئيس مجلس شوراي اسلامي به خاطر جلسات كاري در اين جلسه حضور پيدا نكرده است.»
«دانشنامه جهان اسلام» دايره المعارفي درباره شريعت مقدس اسلام و تاريخ و تمدن و فرهنگ ملل مسلمان از آغاز اسلام تا زمان حاضر است.
مقالات اين دانشنامه، حوزه وسيعي از علوم و معارف را دربرمي گيرد.
علي اكبر ولايتي از جمله همكاران حداد عادل در طرح پژوهشي دانشنامه جهان اسلام است.