علي لاريجاني به آفريقاي جنوبي، مهدي صفري به سنگاپور و سعيد جليلي به آمريكاي لاتين رفتند
گروه سياسي: قريب به يك ماه مانده تا زمان برگزاري اجلاس ماه نوامبر شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي، فعاليتهاي ديپلماتيك طرفين درگير در پرونده هسته اي ايران تشديد شده است.
اجلاس پاييزي شوراي حكام در حالي برگزار مي شود كه اين شورا در نشست قبلي خود قطعنامه اي عليه فعاليتهاي هسته اي تصويب كرد كه براساس بند دوم آن بررسي قصورهاي ايران در گزارش اقدامات هسته اي، در صلاحيت شوراي امنيت سازمان ملل متحد است. البته اين بند، زمان خاصي را براي اين امر مشخص نكرد و از دبيركل خواست تا در اجلاس بعدي، گزارشي ديگر از همكاري هاي ايران با آژانس به شورا ارائه كند.
به اين ترتيب، كشورهاي حساس نسبت به پرونده ايران از جمله آمريكا، اجلاس آتي شوراي حكام را زمان اصلي ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت مي دانند و از هم اكنون تلاشهاي ديپلماتيك خود را براي اين هدف تشديد كردند.
در مقابل اين اقدام، ديپلماتهاي ايران نيز دست به طراحي هاي جديدي زده اند و بر فعاليت ديپلماتيك خود افزوده اند. پس از سفر چند روز پيش منوچهر متكي وزير امور خارجه به چين، روز سه شنبه علي لاريجاني دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان به آفريقاي جنوبي سفر كرد.
آفريقاي جنوبي و شخص رئيس جمهور آن تابو امبكي تاكنون نقش فعالي در گفتگوهاي هسته اي ايران و طرفهاي اروپايي و حتي آژانس انرژي اتمي داشته اند. آفريقاي جنوبي علاوه بر عضويت دائم در شوراي حكام يكي از سران گروه غيرمتعهدهاست كه نفوذ و ابتكار بالايي در مباحث ديپلماتيك دارد. چندي پيش آفريقاي جنوبي پيشنهاد جديدي به طرفهاي مذاكرات هسته اي (ايران و سه كشور انگلستان، فرانسه و آلمان) ارائه كرد كه براساس آن غني سازي اورانيوم در ايران در دو مرحله انجام مي شود كه بخشي از اين مراحل در آفريقاي جنوبي انجام مي شود. اين پيشنهاد با استقبال جدي طرفين مواجه نشد اما هر دو طرف گفتگوها اعلام كردند آن را بررسي خواهند كرد. دكتر لاريجاني دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در دور اول ديدارهاي خود با تابوامبكي ضمن تشكر از فعاليتهاي نمايندگان آفريقاي جنوبي در نشست ماه سپتامبر شوراي حكام بر ضرورت ادامه اين رويكرد منطقي و مثبت در نشست نوامبر آينده اين شورا تأكيد كرد و خواستار برخورد فعالتر آفريقاي جنوبي جهت جلوگيري از تأثيرپذيري سياسي آژانس و ابتناي مصوبات آن بر موازين بين المللي از جمله NPT در مورد پرونده ايران شد.
در كنار سفر علي لاريجاني به پرتوريا مهدي صفري معاون آسياي وزارت امور خارجه هم روز سه شنبه به آسياي دور سفر كرد. او در اين سفر ابتدا به سنگاپور و سپس مالزي و اندونزي رفت و ديدگاه هاي كشورمان در زمينه سياست خارجي به ويژه حقوق ايران در پرونده هسته اي را تشريح كرد.
دكتر سعيد جليلي معاون اروپا و آمريكاي وزارت امور خارجه هم ديروز رهسپار آمريكاي لاتين شد تا ضمن بررسي راه هاي تحكيم روابط با كشورهاي طرف مذاكره در مورد فعاليتهاي هسته اي ايران بحث و گفتگو كند.
حميدرضا آصفي سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان ديروز در گفت و گو با خبرگزاري دانشجويان با اشاره به اين كه رايزني با كشورهاي مختلف در دستور كار ايران قرار دارد، تشديد تحركات ديپلماتيك كشورمان در مورد تأكيد تهران بر استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي را اعلام كرد.در طرف مقابل نيز تحركات ديپلماتيك آمريكا و اروپا در مورد پرونده هسته اي ايران مدتي است كه شدت يافته است.
هفته گذشته كاندوليزا رايس وزير امورخارجه ايالات متحده در سفرهاي ويژه اي به مسكو، لندن و پاريس با مقامات اين كشورها در مورد اعزام ايران به تعليق فعاليتهاي هسته اي در اصفهان براي كسب اعتماد بين المللي گفتگو كرد. رايس ضمن اينكه خواستار ازسرگيري مذاكرات ايران و اروپا بود از تهديد صريح ايران به طرح پرونده اش در شوراي امنيت هم دريغ نكرد.
وزير امور خارجه آمريكا روز گذشته در گفتگو با كوفي عنان دبير كل سازمان ملل به برنامه هسته اي ايران هم پرداخت هرچند از جزييات اين مذاكره خبري منتشر نشد. روزنامه عربستاني الوطن نيز از بررسي برنامه مشترك اروپا و آمريكا درباره ايران در واشنگتن خبر داد. به نوشته اين روزنامه نمايندگان اتحاديه اروپا و آمريكا در نشست مشتركي كه از روز سه شنبه آغاز شده توافقنامه مشترك در باره مسئله هسته اي ايران و احتمال ارجاع آن به شوراي امنيت را بررسي مي كنند.
|
|
نيكلاس برنز مرد شماره دو وزارت امور خارجه آمريكا نيز به زودي راهي دهلي پايتخت هندوستان مي شود. هندوستان كه پيش از اجلاس قبلي شوراي حكام همواره از طرف هاي همكار ايران در آژانس بود در نشست شهريور ماه شوراي حكام به قطعنامه عليه ايران رأي موافق داد و در مرحله فعلي از طرفهاي مورد مشورت ايران حذف شد. برنز در آستانه سفر به دهلي گفت: رأي مثبت هند به قطعنامه شوراي حكام درباره ايران مخالفت كنگره آمريكا با همكاري اين كشور و آمريكا در زمينه اتمي را مرتفع كرده است. معاون سياسي وزارت امور خارجه آمريكا با اشاره به اين كه ايران مسأله مهمي براي آمريكاست افزود: ما توجه زيادي به اين كشور داريم و تمايل داريم شاهد آن باشيم كه ناتو در آينده در اين باره مذاكره داشته باشد.
با نزديكتر شدن زمان اجلاس شوراي حكام روند فعاليتهاي ديپلماتيك ايران و آمريكا تندتر نيز مي شود و اما در اين ميان جاي گفتگوي اروپا با ايران خالي است. ايران ده روز پيش در بيانيه اي خواستار گفتگوي بي قيد و شرط با اروپا شد كه اروپايي ها پس از استقبال جزيي اوليه از اين پيشنهاد پاسخ مناسبي به اين پيشنهاد ندادند. اظهارات مقدماتي نمايندگان اروپا هم حاكي از تأكيد ايشان بر آغاز مذاكرات از مرحله توافقنامه پاريس (تعليق فعاليتهاي هسته اي در اصفهان) بود كه مورد قبول ايران نيست.