گزارش همشهري از بازار برخي مواد غذايي
افزايش ۲۰ درصدي قيمت برخي اقلام غذايي
* بانك مركزي: قيمت انواع ميوه، گوشت، قند و شكر و روغن نباتي در هفته گذشته كاهش يافته است
|
|
گروه اقتصادي _ علي ابراهيمي: در هفته هاي اخير گزارش هاي مختلفي پيرامون بازار كالاهاي اساسي مورد مصرف خانوار و همچنين كالاهاي واسطه اي و سرمايه اي منتشر شده است.
در حالي كه بر اساس گزارش برخي منابع رسمي از جمله بانك مركزي، قيمت برخي كالاهاي اساسي و مواد غذايي مورد مصرف خانوار در هفته گذشته نسبت به هفته هاي قبل كاهش يافته اما واقعيت هاي بازار گوياي اين امر نيست.
بر اساس گزارش بانك مركزي قيمت انواع ميوه، گوشت، قند و شكر و روغن نباتي در هفته گذشته كاهش يافته و تنها بهاي لبنيات غيرپاستوريزه در اين هفته افزايش داشته است. همچنين قيمت تخم مرغ افزايش و قيمت حبوبات كاهش يافته يا تغيير قابل ملاحظه اي نداشته است. همچنين در اين گزارش كاهش ۶/۲ درصدي بهاي گوشت مرغ و كاهش ۲ درصدي قيمت قند و شكر، چاي داخله ۳ درصد و كاهش يك درصدي انواع روغن نباتي عنوان شده است. اين در حالي است كه قيمت هاي مندرج بر حبوبات بسته بندي شده، انواع روغن نباتي و يا قيمت هاي سطح شهر مرغ، تخم مرغ و برخي ديگر از اقلام مواد غذايي مورد مصرف مردم بيانگر روند افزايش قيمت برخي اقلام مواد غذايي است.
پس از افزايش حدود ۱۵ درصدي قيمت فرآورده هاي لبني، برخي شركت هاي توليدي نيز به بهانه افزايش حقوق و دستمزد كارگران، افزايش مواد اوليه توليد و... قيمت برخي كالاهاي مصرفي را افزايش داده اند. اين در حالي است كه پيش از اين توليدكنندگان مذكور خبر از افزايش قيمت ها داده بودند اما مسئولين برخي دستگاه هاي ذي ربط يا از افزايش قيمت ها اظهار بي اطلاعي نموده و يا اعلام مي كنند در حال بررسي موضوع هستند.
افزايش قيمت روغن خوراكي
طي ماه گذشته قيمت انواع روغن مايع و جامد خوراكي حدود ۲۰ درصد افزايش يافته است به نحوي كه قيمت روغن مايع يك ليتري لادن از ۹۹۹ تومان به ۱۲۰۰ تومان و قيمت روغن مايع ۳ ليتري سرخ كردني آفتاب از ۲ هزار و ۷۴۰ به ۳ هزار و ۳۰۰ تومان افزايش يافته است. همچنين روغن مايع ۳ ليتري غنچه از ۲ هزار و ۷۴۰ به ۳ هزار و ۲۷۸ تومان و قيمت روغن جامد ۵ كيلويي لادن از ۴ هزار و ۷۷۰ تومان به ۵۱۵۰ تومان افزايش يافته است.
ادامه روند صعودي قيمت حبوبات
روند صعودي قيمت حبوبات كه از اواخر سال گذشته آغاز شده بود نيز همچنان ادامه دارد. بر اين اساس قيمت هر بسته ۸۸۰ گرمي لوبيا سفيد از ۸۸۰ به ،۱۲۶۰ لوبيا كپسولي از ۱۰۵۰ به ،۱۲۵۰ لوبيا قرمز از ۶۷۰ به ۹۰۰ و قيمت نخود از ۸۵۰ به ۱۲۴۰ و اكنون به ۱۳۸۰ و لوبيا چيتي از ۷۴۰ به ۱۰۰۰ تومان افزايش يافته است. همچنين قيمت لپه بيشترين افزايش را داشته به نحوي كه لپه ۹۰۰ گرمي از ۹۶۰ به ۱۵۰۰ تومان افزايش يافته است.
اين در حالي است كه قيمت عمده فروشي حبوبات در بازار به مراتب پايين تر از قيمت هاي سطح شهر است و عمده فروشان معتقدند حبوباتي مانند عدس و لپه افت قيمت ۱۵ درصدي را نسبت به ماه قبل داشته است به نحوي كه اكنون قيمت لپه اعلاء هر كيلو ۱۱۵۰ و لپه درجه ۲ وارداتي ۹۵۰ تومان و قيمت عدس كانادايي ۷۱۰ و عدس ايراني بين ۶۰۰ تا ۸۰۰ تومان در هر كيلو، قيمت نخود ۹۰۰ تومان، لوبيا قرمز ۶۴۰ تومان و لوبيا چيتي ۵۲۰ تومان است اما به دليل ضعف نظارت، برخي شركت ها پس از بسته بندي، اين اقلام را با قيمت هاي به مراتب بيشتر به مصرف كنندگان عرضه مي كنند.
افزايش قيمت برخي ديگر از اقلام مواد غذايي
همچنين قيمت برخي از اقلام مواد غذايي نسبت به يك ماه پيش افزايش يافته است در حالي كه برخي شركت هاي توليدي رب گوجه فرنگي افزايش قيمتي نداشته اند اما طي روزهاي اخير قيمت رب گوجه فرنگي برخي شركت هاي توليدي بيش از ۱۰ درصد افزايش يافته است.
از سوي ديگر قيمت برخي انواع تن ماهي و نوشابه هاي گازدار نيز نسبت به هفته گذشته ۵ تا ۷ درصد افزايش يافته است.
همچنين قيمت قند و شكر با افزايش همراه بوده و قيمت قند از كيلويي ۸۵۰ به ۱۰۰۰ تومان و قيمت شكر از ۶۵۰ به ۸۰۰ تومان افزايش يافته است.
افزايش نسبي قيمت مرغ و تخم مرغ ، ثبات قيمت گوشت قرمز
در حالي كه پيش از اين مديرعامل اتحاديه مرغداران خبر از افزايش قيمت مرغ و تخم مرغ داده بود قيمت اين اقلام طي هفته جاري افزايش نسبي داشته است به نحوي كه قيمت هر كيلوگرم مرغ تازه در ميادين شهرداري از ۱۳۰۰ تا ۱۳۳۰ تومان افزايش يافته و قيمت مرغ تازه در بازارهاي سطح شهر از ۱۴۰۰ تا ۱۵۵۰ تومان است. همچنين در حالي كه قيمت هر كيلو تخم مرغ در ميادين مذكور ۶۹۰ تومان بوده و افزايش ۶۰ توماني در هر كيلو را نشان مي دهد قيمت اين فرآورده در بازارهاي سطح شهر حدود ۷۵۰ تا ۸۵۰ تومان است. اين در حالي است كه توليدكنندگان و دست اندركاران صنعت مرغ و تخم مرغ معتقدند حتي با افزايش نسبي قيمت اين فرآورده ها هنوز قيمت تمام شده توليد و فروش مرغ و تخم مرغ از تناسب لازم برخوردار نيست. از سوي ديگر در حالي كه قيمت گوشت قرمز گوساله در ميادين ميوه و تره بار ثابت بوده و كاهش يا افزايش نداشته است قيمت گوشت گوسفندي با نزديكي به ماه هاي افزايش توليد، روند رو به كاهشي را نشان مي دهد و حدود ۲ درصد كاهش يافته است.
تصميم گيري در مورد قيمت فرآورده هاي لبني به هفته بعد موكول شد
در حالي كه پيش از اين اعلام شده بود سازمان حمايت از توليدكنندگان به منظور بررسي مستندات شركت هاي توليد فرآورده هاي لبني براي افزايش قيمت ها طي نشستي در روز گذشته تصميم گيري خواهد كرد اما به گفته مسئولين اين سازمان، نشست روز گذشته نتيجه اي دربر نداشته و تصميم گيري در زمينه چگونگي كاهش قيمت فرآورده هاي لبني به برگزاري نشست بعدي در هفته آينده موكول شده است كه با اين روند افزايش قيمت ها تا اعلام نتيجه قطعي اعمال خواهد شد.
|