گروه سياسي: روز گذشته وزير خارجه ايران در همايش بسيج و سياست خارجي حاضر شد و اظهار كرد كه اميدوار است پيشنهاد اروپا به نحوي تنظيم شود كه منافع دو طرف را در بر گيرد. ايرنا گزارش داد كه منوچهر متكي، وزير خارجه ايران در اين همايش اعلام كرده كه پيشنهاد اروپا كه بيشتر در رسانه ها طرح شده، هنوز به طور رسمي به ايران تحويل نشده و از اين رو ايران نيز واكنش رسمي به آن نشان نداده است.
متكي در حالي اين نظر را اعلام كرد كه شب گذشته پنج كشور عضو دائم شوراي امنيت و آلمان در لندن در جلسه اي حاضر شدند و درباره پرونده هسته اي ايران گفت و گو كردند.
اين جلسه پيش از جلسه گردهمايي اصلي است كه قرار است امشب برگزار شود. از آن جايي كه نشست لندن قرار بوده دربرگيرنده نتيجه نهايي رايزني هاي كشورهاي صاحب حق رأي در شوراي امنيت سازمان ملل متحد باشد، چندبار به تعويق افتاده و حتي هنوز مشخص نيست كه آيا نتيجه قطعي از آن حاصل مي شود و يا دور ديگري از گفت و گوها در راه خواهد بود.
ايران در حال حاضر به عرف ديپلماتيك عمل كرده و واكنشي غير از آن چه كه وزير خارجه گفت، به اجلاس لندن نشان نمي دهد تا مشخص شود نتيجه نهايي چيست. اما رايزني ها حاكي از اين است كه به احتمال زياد اروپا سعي مي كند بر روي موارد تشويقي مانور دهد و آن را با موارد تنبيهي مخلوط نكند كه واكنش تند ايران را به همراه نداشته باشد.
تهديد مستقيم بولتون عليه ايران
جان بولتون، سفير آمريكا در شوراي امنيت سازمان ملل به خبرگزاري رويترز گفت كه اگر رژيم ايران دست از فعاليت هسته اي بر دارد، مي تواند به حكومت خود ادامه دهد و شايد هم روابط آنها با آمريكا بهتر شود. اين تهديد آشكار روز گذشته در نيويورك عنوان شد.هرچند وي پس از آن گفت كه قصد تهديد نداشته و منظور اين نبوده كه اگر رژيم ايران همكاري نكند، آن ها حكومت را عوض مي كنند، اما گفته مزبور معنايي غيراز اين نيز ندارد. وي به خبرنگاران گفت كه منظور من مثالي مانند ليبي بود كه رژيم آنها مانده و روابط نيز به سوي عادي سازي مي رود.
نيكلاس برنز، معاون وزير خارجه آمريكا نيز تأييد كرده كه پيش از نشست لندن و در گروه هاي كاري دو نفره، شش كشور ياد شده به مذاكره مي پردازند تا داشته ها و نداشته ها مشخص شود تا بتوان براي اجلاس اصلي پيشنهادها را آماده كرد. از نظر اروپا، مشوق هاي اقتصادي و تجاري قابل بحث است اما هنوز جايي براي تضمين هاي امنيتي مانده كه آمريكا حاضر به ارائه آن نيست؛ موضوعي كه ايران نيز با بي ميلي بدان واكنش نشان داده است. كاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريكا نيز بار ديگر اين پيشنهاد را رد كرد و گفت كه آمريكا حاضر به چنين كاري نيست. محمد البرادعي دبيركل آژانس بين الملل انرژي اتمي و برنده جايزه صلح نوبل كه پيش تر با صراحت اعلام كرده آمريكا بايد تضميني امنيتي دهد، راهي واشنگتن شده و پيش از مذاكرات لندن با رايس ديدار مي كند تا بار ديگر نظر خود را به او ارائه دهد. رايس ضمن رد درخواست ها براي دادن تضمين امنيتي به ايران گفته بود كه هنوز چنين درخواستي از آمريكا نشده است و شايد البرادعي در كاخ سفيد اين پيشنهاد را به آمريكا بدهد. اين حركت در صورت پيشرفت با يك نتيجه همراه خواهد بود؛ مشوق هاي پيشنهادي اقتصادي از اروپا در نشست لندن و تضمين امنيتي آمريكا پس از ديدار البرادعي. اگر اين نتيجه حاصل شود، آن زمان توپ در زمين ايران است تا قاعده بازي را تعريف كند. شرط ايران نيز از پيش تعريف و اعلام شده كه حفظ حق ايران در داشتن چرخه سوخت هسته اي از اصول اوليه ايران است كه در ضمن غيرقابل مذاكره و غيرقابل برگشت است. دبيركل آژانس اما درخواست مذاكره مستقيم ايران و آمريكا را نيز مطرح كرده بود اما آمريكا جواب مثبتي به اين درخواست نداد.
قائم مقام شوراي عالي امنيت ملي ايران نيز در خصوص مذاكره با آمريكا به ايسنا گفته كه هنوز حسن نيتي از سوي آمريكايي ها ديده نشده تا بتوان در مقوله انرژي هسته اي با آنها مذاكره كرد. رحماني فضلي گفت: با كشوري كه از سوي آن تهديد مستقيم مي شويم، نمي توانيم مذاكره كنيم و طرح اين مسئله بيشتر جنبه تبليغاتي دارد. آمريكا در اين ميان تندترين موضع را اختيار كرده است و حتي بعيد است البرادعي بتواند آنها را به موضع ملايم تر بازگرداند. مذاكره كنندگان ديگر نيز وضعيت بهتري ندارند كه نشان مي دهد اهداف جنگ طلبانه با واكنش مثبت همراه نشده است. وزير خارجه آلمان در سفر به امارات سعي كرد به اعراب حاشيه خليج فارس القا كند كه برنامه هسته اي ايران مضر است كه متعاقب آن نظر امارات متحده عربي نيز موضعي براي حفظ محيط زيست خليج فارس بود. در اين ميان عمان كه پيش تر تقاضاي ميانجيگري در پرونده هسته اي ميان ايران و آمريكا را كرده، موضعي منطقي تر گرفت و خبر داد كه نماينده اي از سوي شوراي همكاري خليج فارس راهي ايران مي شود تا در اين خصوص مذاكره كند. اسرائيلي ها از حضور طرف هاي پرونده در گفت و گو راضي نيستند و از اين رو جان بولتون را يار و حامي اسرائيل در شوراي امنيت سازمان ملل خوانده اند. اما سفر مقامات اروپايي به كشورهاي عربي بي اثر هم نبود و مقامات عربستان سعودي نيز در قبال برنامه هسته اي ايران موضع گرفتند. موضع عربستان سعودي به قدري غيرمنتظره بود كه بلافاصله واكنش سخنگوي وزارت خارجه را به همراه داشت. آصفي از اظهارات غيرواقعي مسئولان سعودي ابراز شگفتي كرد و گفت كه برنامه هسته اي ايران صلح آميز و با نظارت آژانس بين المللي انرژي اتمي است و ايران به اقدامات اعتماد سازي نيز دست زده است. وي تأكيد كرد كه حق استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي حق همه كشورها از جمله ايران است.
در همين راستا عمان به زودي وزير خارجه خود را راهي ايران مي كند تا رفع نگراني به كشورهاي عربي انتقال داده شود.
از سوي ديگر و در پي تبليغاتي در خصوص تأثير ايران بر منطقه در صورت فشار آمريكا، حزب الله لبنان تصريح كرد كه ايران براي دفاع از خود در برابر آمريكا نيازي به حزب الله ندارد. رويترز در گزارشي مدعي شد كه در صورت فشار بر ايران، دامنه آن به فشار حزب الله بر اسرائيل تأثير مي گذارد كه معاون دبيركل حزب الله لبنان در گفت و گو با همين خبرگزاري، خبر مزبور را تكذيب كرده و نعيم قاسم گفت: حزب الله هيچ تصميمي براي ورود به هرگونه درگيري در منطقه را ندارد و موضع آن دفاع در برابر تهاجم است.