سه شنبه ۶ تير ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره ۴۰۲۰ - Jun 27, 2006
ساختمان هايي كه فقط نام بيمارستان دارند
تابلوهاي دروغگو
مريم غفاري
003528.jpg
ارزشيابي بيمارستان ها
مهمترين شاخص هايي كه در رتبه بندي و ارزشيابي بيمارستان ها قرار است در اين طرح در نظر گرفته شود شامل رعايت حقوق بيماران، رضايتمندي بيماران، نحوه ارائه خدمات در اورژانس هاي بيمارستاني، نحوه دفع زباله هاي عفوني، توجه به تعرفه هاي قانوني و وضعيت تجهيزات پزشكي و بيمارستاني است.دكتر علويان- معاون سلامت وزارت بهداشت- با بيان اينكه 60درصد تخت هاي بيمارستاني فرسوده اند و از 700 بيمارستان موجود در كشور 108 بيمارستان بايد جايگزين شود، گفت: 80بيمارستان كشور در حال حاضر شناسايي شده كه بايد وضعيت اورژانس بيمارستان آنها از نظر فضاي فيزيكي، تجهيزات و نيروي انساني متحول شود. علاوه بر آن حداقل 500 آمبولانس نيز بايد به مراكز اورژانس بيمارستاني كشور اضافه شود. بر اساس اين گزارش، دكتر امين لو- معاون پارلماني وزارت بهداشت- نيز در اين خصوص گفت: دو سوم درآمد بيمارستان هاي دولتي از درآمد اختصاصي تامين مي شود كه اين درآمد از محل دريافت هزينه خدمات از بيمه ها و مردم وصول مي شود اما با توجه به اينكه هنوز تعرفه هاي خدمات جديد ابلاغ نشده است، بيمه ها همچنان بر مبناي تعرفه هاي سال گذشته اين هزينه ها را پرداخت مي كنند كه زيان بيمارستان ها را در پي دارد.بيمارستان هاي دولتي در سراسر كشور به طور متوسط ماهانه حدود 100ميليارد تومان درآمد اختصاصي دارند و با توجه به اينكه تعرفه هاي دولتي حدود 18درصد نسبت به سال گذشته افزايش يافته است، بنابراين در مجموع، اين بيمارستان ها هر ماه حدود 18ميليارد تومان ضرر ناشي از ابلاغ نشدن تعرفه هاي جديد را متحمل مي شوند. 90درصد اين درآمد را بيمه ها با پرداخت هزينه هاي بستري خدمات درماني پرداخت مي كنند و 10درصد ديگر را مردم به صورت فرانشيز خودشان مي پردازند.
كسري بودجه 668 ميليارد توماني وزارت بهداشت و پايين بودن كيفيت خدمات به بيماران، بيمارستان هاي دولتي را به ساختماني تبديل كرده كه فقط اسمش بيمارستان است. اين در حالي است كه 80درصد خدمات درمان بستري در بيمارستان هاي دولتي انجام مي شود.
به گزارش همشهري، مطابق مفاد صريح قانون اساسي همه كساني كه داراي شناسنامه ايراني هستند بايد به نحو كامل تحت پوشش خدمات بيمه اي قرار گيرند تا اقشار محروم و كم درآمد جامعه نيز بتوانند خدمات مطلوب درماني را دريافت كنند.
براساس گزارشات اعلام شده، سقف هتلينگ در بخش خصوصي بيمارستان هاي درجه يك معادل 3 برابر سقف هتلينگ در بخش دولتي درجه يك است. اين در حالي است كه با اجراي يك سيستم يكسان و مناسب در بيمه همگاني غني و فقير مي توانند به شكل يكسان تحت درمان قرار بگيرند.
كارشناسان يكي از علل ناكارآمد بودن بخش دولتي را پايين بودن نرخ تعرفه  هاي پزشكي و تاخير در دريافت درآمد هاي اختصاصي و درآمد هاي مربوط به سازمان هاي بيمه گر مي دانند كه باعث بوجود آمدن مشكلاتي در اداره بيمارستان هاي دولتي مي شود. از طرف ديگر موسسات پزشكي موجود نيز در حال حاضر از وضعيت خود چندان رضايتي ندارند. همچنين صاحبان مراكز درماني خصوصي بر اين باورند كه تعرفه  هاي خدمات پزشكي واقعي نيستند و ضعف عملكرد سازمان هاي بيمه گر را باعث بسياري از نابساماني  هاي بخش بهداشت و درمان مي دانند و بالاخره از گراني روزافزون هزينه  هاي جاري و بالا بودن قيمت دستگاه هاي جديد درماني جايگزين كننده دستگاه هاي قديمي شكايت دارند.
براساس اين گزارش يكي از پزشكان متخصص در يكي از بيمارستان هاي دولتي در اين خصوص گفت: از آنجا كه بيمارستان هاي ما سال هاست كه به صورت خودگردان اداره مي شوند و مديران بيمارستاني مطابق نياز بيمارستان بودجه دريافت نمي كنند به همين علت رفته رفته كيفيت خدمات پايين آمده و مردم ناراضي هستند. بيشتر بيمارستان ها حتي پول ندارند سرم و دارو براي بيمار تهيه كنند و همراه بيمار را براي تهيه دارو و سرم به بيرون از بيمارستان مي فرستند. وقتي بيمارستان خودگردان بودجه و اعتباري ندارد كه هزينه  هايش را جبران كند، پس از مدتي اعتبار خود را از دست مي دهد و تبديل مي شود به ساختماني كه فقط اسمش بيمارستان است.اين گزارش حاكي است، كسري 668 ميليارد توماني وزارت بهداشت و واقعي نبودن تعرفه  هاي درمان، بيمارستان هاي دولتي را ورشكسته كرده است. بيشتر اين بيمارستان ها بدهكارند و وضعيت اسفباري دارند، اين در حالي است كه به گفته رئيس سازمان نظام پزشكي، 80 درصد خدمات درمان بستري از سوي بيمارستان هاي دولتي ارائه مي شوند. بيمارستان هاي خصوصي هزينه  هاي خود را از مردم مي گيرند، اما بيمارستان هاي دولتي كه وابسته به بودجه  هاي دولتي هستند در حالي كه با 668 ميليارد تومان كسري وارد سال 85 شده است با وضعيت خطرناك و نگران كنند ه اي در ارائه خدمات درماني به مردم مواجهند.
براساس اين گزارش، ابراهيم صدقياني، رئيس انجمن اداره امور بيمارستان هاي كشور در خصوص اصلاح وضع بيمارستان ها گفت: اصلاح وضع بيمارستان هاي دولتي خارج از توان وزارت بهداشت است و مانند همه جاي دنيا تصميم گيري در اين مورد بايد در رأس دولت انجام شود.
وي افزود: انتقادات زيادي به وضعيت بيمارستان هاي دولتي وارد است كه شايد مهم ترين آن اشتغال همزمان كادر پزشكي در بخش خصوصي و دولتي باشد، اكثر پزشكان و كادر درماني كشور همزمان در يك بيمارستان دولتي و در يك بيمارستان خصوصي شاغل هستند.اين مسئله گاهي به قدري شديد است كه پزشك متخصص و جراح در يك زمان هم در ليست شيفت يك بيمارستان دولتي است و هم در شيفت يك بيمارستان خصوصي، اين مسئله علاوه بر اينكه تمايل پزشك را براي فعاليت بهينه در بيمارستان دولتي كم مي كند، از كيفيت خدمات وي نيز مي كاهد.
همچنين رئيس انجمن اداره امور بيمارستان هاي كشور گفت: بايد سيستمي طراحي شود تا بيمارستان هاي خصوصي و دولتي غير از مباحث علمي و دانشگاهي در بقيه موارد به خصوص مسائل اقتصادي كاملاً مستقل از هم باشند و كادر پزشكي بين بخش خصوصي و دولتي و مزاياي هر كدام يكي را انتخاب كنند.
دكتر صدقياني خاطر نشان كرد: وزارت بهداشت همين قدر كه بتواند به مشكلات روزمره خودش مانند انبوه شكايات مردم و بيماران، مسئله تعرفه ها، كم كاري پرسنل، مسئله بودجه، اورژانس و مديريت بيماري ها در كشور بپردازد و قانون را اجرا كند، كار بزرگي انجام داده است.

دريچه
عوارض مصرف زياد كافئين
003531.jpg
هلث دي‎/ فرزانه فخريان: كافئين در هر چيزي- از چاي يا قهوه صبحانه تا ليموناد وقت ناهار و كيك هاي شكلاتي عصرانه- پيدا مي شود. در داروهاي مخصوص ضد درد نيز- خصوصاً آنهايي كه براي درمان سردرد استفاده مي شوند- كافئين وجود دارد.طبق نظر كتابخانه ملي پزشكي ايالات متحده آمريكا، كافئين دستگاه عصبي مركزي بدن را شبيه سازي مي كندكه اين مي تواند موجب احساس هوشياري بيشتري در شما شود، اگرچه ممكن است بدن بعضي افراد حساسيت ويژه اي در اين مورد داشته باشد. استفاده از داروهاي شيميايي حاوي كافئين، به همراه ميزان بالاي كافئين در رژيم غذايي شما مي تواند موجب دريافت بيش از حد كافئين شود. عوارض جانبي مصرف زياد كافئين ممكن است شامل سردرد، اضطراب، تهوع، استفراغ، ضربان قلب بالا، تندمزاجي، لرزش و قند خون بالا باشد كه در بعضي افراد احتمال بروز خون ريزي داخلي و اسهال نيز وجود دارد.
هورموني براي حل دعواي
زن و شوهرها
همشهري آنلاين: يك پژوهش جديد روي 50 زن و شوهر نشان مي دهد كه استفاده از اسپري بيني براي تلقيح هورمون اوكسي توسين – كه به هورمون پيوند معروف است- مي تواند استرس را حين بحث هاي خانوادگي كاهش دهد.نتايج اين تحقيق، دوشنبه هفته گذشته در كنگره بين المللي نورواندوكرينولوژي در پيتسبورگ آمريكا منتشر شد. زوج هايي كه اوكسي توسين دريافت كرده بودند، پس از يك بحث خانوادگي، ميزان كمتري هورمون هاي استرس را نسبت به گروه شاهد در خون خود داشتند.
گام شمارهاي دروغگو
003534.jpg
همشهري آنلاين:دستگاه هاي گام شمار (pedometer) در سال هاي اخير به دنبال اعلام اين توصيه بهداشتي كه روزي 10000 قدم پياده روي كنيد در آمريكا و اروپا رواج يافته اند، اما يك بررسي جديد كه در نشريه پزشكي ورزشي بريتانيا به چاپ رسيده نشان مي دهد كه درصد قابل توجهي از اين دستگاه ها درست كار نمي كنند.تنها 25درصد اين گام شمارها از دقت قابل قبولي برخوردار بودند و برخي از گام شمارها تا 50درصد، قدم ها را غلط شمرده بودند.

درمانگاه
سردردهاي ميگرني
003537.jpg
راحله زندوكيلي- گاهي اوقات سردردهاي ميگرني غيرقابل تحمل هستند و كساني كه از آن رنج مي برند از تهوع، استفراغ و حساسيت به نور، بو و صدا شكايت مي كنند. معمولاً اين نوع سردردهاي نبض دار تمام يا يك طرف سر را فرا مي گيرند.
نشانه ها:علايم سردردهاي ميگرني بسيار متفاوت هستند و ممكن است سردردها با علايم هشدار دهنده براي مثال با اورا ( يخ كردن بدن كه در اثر فشارهاي مغزي ايجاد مي شود) و يا به طور ناگهاني بروز كنند.
علايم شايع ميگرن شامل سردردهاي شديد همراه با حالت تهوع، استفراغ، حساسيت به نور، صدا و بوهاي مختلف است. فعاليت بدني مي تواند اين گونه سردردها را تشديد كند و اگر پيشگيري نشود ممكن است اين سردردها از 4 تا 72 ساعت طول بكشد.
تشخيص:پزشك با پرسيدن علايم و معاينه شما پي به اين بيماري مي برد ولي گاه ديده مي شود كه افراد مدت ها از بيماري خود بي خبر مي مانند و به پزشك مراجعه نمي كنند چرا كه اين دردها را به سردردهاي سينوسي، ناشي از سرماخوردگي و... تعبير و خوددرماني مي كنند و در نتيجه ميگرن تشخيص داده نشده و بدون درمان اين سردردها مزمن مي شود. اگر 5 بار يا بيشتر به سردرد، يا بدون علامت هشدار دهنده كه از 4 تا 72 ساعت طول كشيد مبتلا شديد كه با حالت تهوع، استفراغ، حساسيت به نور و صدا همراه بود، حتماً به متخصص مراجعه كنيد و از خود درماني جداً بپرهيزيد.
درمان:راه هاي زيادي براي جلوگيري از بروز دردهاي ميگرني وجود دارد. معمولاً متخصصين ابتدا با داروهاي ضدالتهاب و درد (NSAID) مثل آسپيرين و ايبوپروفن كه عوارض جانبي كمتري نسبت به داروهاي ميگرن دارند، سعي به مهار اين دردها مي كنند. ممكن است داروهاي گياهي نيز با داروهاي شيميايي شما براي كاهش دردها و تعداد بروز آنها همراه شود اما مصرف اين داروها بايد تحت نظر پزشك متخصص انجام شود.
جلوگيري: برخي از عوامل بارز شناخته شده كه بايد از آنها اجتناب كرد عبارتند از:
- برخي از خوراكي ها مثل: شكلات، كافئين (قهوه يا چاي)، الكل
- كم يا زياد خوابيدن
- تند يا كند غذا خوردن
- تغييرات آب و هوا يا فشار جوي
- استرس يا بروز احساسات شديد
- استنشاق بو يا رايحه شديد و تند مثل دود سيگار
- نور شديد يا انعكاس مستقيم نور خورشيد به چشم
داروهاي جلوگيري از بروز اين دردها نيز بايد توسط پزشكتان تجويز شود.
منبع: Yahoo/Health

سلامت
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
دانش فناوري
بـورس
زادبوم
حوادث
بين الملل
فرهنگ و آموزش
سياسي
شهر تماشا
شهري
ورزش
صفحه آخر
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   زادبوم   |   حوادث   |   بين الملل   |  
|  فرهنگ و آموزش   |   سياسي   |   شهر تماشا   |   سلامت   |   شهري   |   ورزش   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |