روح پول پوت در جنگل هاي كامبوج پرسه مي زند
تخريب كم سابقه جنگل هاي جهان
فرهد جم : بانك جهاني در گزارش تكان دهنده اي كه چند روز پيش منتشر شد، اعلام كرد: قطع غيرقانوني درختان جنگلي سالانه 10 ميليارد دلار از بازار جهاني و 5 ميليارد دلار از درآمد دولت هاي جهان را هدر مي دهد.
بانك جهاني همچنين در گزارش اخير خود آورده است: ضعف مديريت جنگل ها در جهان كه به طور معمول از عدم توجه نسبت به قطع غيرمجاز درختان و تجارت غيرقانوني چوب هاي جنگلي ناشي مي شود، به رشد و تثبيت بازار اقتصادي، تعادل اجتماعي و محيط زيست كشورهاي جهان صدمات بسياري را وارد مي كند.
بر اساس اين گزارش، با توجه به اين كه 90 درصد از 2/1 ميليارد نفري كه در مناطق محروم و به شدت وابسته به جنگل ها براي تامين نيازهاي حياتي زندگي مي كنند، تقويت مديريت جنگل ها در سطح همه كشورهاي جهان اقدامي اساسي و غيرقابل انكار در جهت كاهش فقر و حفظ محيط زيست جنگل ها بشمار مي رود.
در سال هاي اخير، قطع غيرقانوني درختان جنگلي از يك موضوعي كه تنها در محافل محيط زيستي بحث مي شد به يك امر مطرح و قابل بررسي تبديل شده است كه ضرورت رسيدگي به آن و جلوگيري از گسترش قطع غيرمجاز درختان جنگلي در حال حاضر در تمام دنيا شناخته شده است.
بر اين اساس تلاش كشورها در جهت جلوگيري از قطع جنگل ها افزايش يافته است به شكلي كه منطقه شرق آسيا در سال 2001، آفريقا در سال 2003 و آسياي شمالي و جنوبي در سال 2005 ميلادي تحت پوشش برنامه مديريت قانوني و نظارت بر جنگل ها قرار گرفتند.
اين اقدامات مقدماتي در اين مناطق بخش هاي خصوصي و دولتي تمام كشورهاي مصرف كننده و توليدكننده را نسبت به حفاظت بيشتر از محيط زيست جنگل ها متوجه كرده است، اما با اين حال هنوز اقدامات جدي تري بايد از سوي كشورها در اين زمينه صورت گيرد.
به گفته بانك جهاني با پشتوانه اي كه ساير بخشهاي دولتي از نظر بودجه و قوانين در اختيار بخشهاي محيط زيستي جنگلي قرار مي دهند مي توان بيشتر و بهتر از جنگل هاي جهان حفاظت كرد.
به گزارش ايسنا، بانك جهاني تأكيد كرده است كه تنها راه حفاظت از جنگل ها يعني حفظ منبع حيات اغلب كشورهاي محروم جهان، اعمال قوانين محكمتر از سوي همه كشورهاست تا از اقدامات غيرقانوني مخرب محيط زيست جنگل ها اعم از تجارت غيرقانوني چوب، عدم پرداخت ماليات بر درآمد بخش هاي جنگلي و زير پا گذاشتن قوانين محيط زيستي و در نتيجه به خطر افتادن امنيت كاري بسياري از كارگران و حيات كشورهايي كه وابسته به صنعت چوبهاي جنگلي براي تامين نيازهاي زندگي هستند، هر چه بيشتر جلوگيري شود.
گزارش بانك جهاني از وضعيت 17جنگل مهم جهان نشان مي دهد كه تقريبا در دو سوم از اين كشورها سرعت تخريب جنگل بين سالهاي 2000 تا 2004 ميلادي 50 درصد گزارش شده است كه اين ميزان حتي در برخي از كشورهاي ديگر اين مجموعه به 90 درصد مي رسد.
طبق اين گزارش كامبوج با 90 درصد سرعت تخريب جنگل در صدر جدول قرار دارد و پس از آن بوليوي و پرو با 80 درصد و اندونزي با بيش از 70 درصد در رده هاي بعدي قرار دارند.
پس از اين كشورها به ترتيب برزيل با 80، اكوادور 70، قانا 60، كامرون، ميانمار و مناطق شرقي روسيه 50، لائوس 45، كلمبيا 42، تايلند 40، مالزي بيش از 35، ويتنام 20 تا 40 و مناطق شمال غربي روسيه با 10 تا 15 درصد بيشترين سرعت تخريب جنگل را در ميان كشورهاي جهان به خود اختصاص داده اند.
با توجه به موارد ذكر شده، بانك جهاني اعلام كرده است كه وضعيت بحراني جنگل ها و تقويت مديريت اعمال شده بر روي اين منابع زيستي تنها در صورت اجراي قوانين بسيار محكم از جمله اعمال مالياتهاي سنگين و جرايم جنگلي و حتي دادگاه و زندان امكان پذير است، چرا كه در غير اين صورت رشد فقر در كشورهايي كه تنها منبع زيستي آنها جنگل هاست بيداد خواهد كرد.
بانك جهاني در ادامه اعمال مديريت قوي تر بر استفاده بازارهاي كربني را براي حفظ جنگل هاي گرمسيري خواستار شد و اعلام كرد: جلوگيري از نابودي سريع جنگل هاي گرمسيري و بهبود وضعيت اقتصادي ميليونها نفر در دنيا نيازمند نظارتي جدي تر بر جنگل ها و اعمال مديريت ملي قوي تر بر اين منابع زيستي كشورهاي جهان است.
اغلب ساكنين مناطق روستايي گرمسيري يعني حدود 800 ميليون نفر در جنگل ها يا زمينهاي جنگلي يعني در محدوده جنگل ها زندگي مي كنند كه اين افراد براي تامين نيازهاي حياتي خود به شدت به جنگل ها وابسته اند.
در اين ميان سرعت تخريب جنگل كه در دهه گذشته 5 درصد گزارش شده بود در حال حاضر با افزايش جهاني انتشار گازهاي گلخانه اي و نابودي تنوع زيستي مناطق جنگلي به 20 درصد رسيده است.
طبق اعلام بانك جهاني كاهش سرعت تخريب جنگل و اعمال مديريت قوي تر بر اين منابع در بهبود وضعيت محيط زيست اين مناطق، رشد درآمدهاي روستايي و جلوگيري از تغييرات آب و هواي كره زمين بسيار مؤثر است.
به گزارش ايسنا، در آمريكاي لاتين سالانه بسياري از جنگل هاي گرمسيري از بين مي رود و در اين ميان براي ايجاد هر يك هكتار چراگاهي كه با تخريب جنگل ها ايجاد مي شود، حدود 300 دلار صرف مي شود كه انتشار مقادير عظيم گاز دي اكسيدكربن از نتايج ناخوشايند اين امر است.
بانك جهاني استفاده از فناوري هاي روز دنيا در كشورهاي در حال توسعه را در كاهش سرعت تخريب جنگل مؤثر دانسته است زيرا از اين طريق وابستگي اين كشورها بر استفاده از منابع جنگلي تا حد قابل توجهي كاهش مي يابد.
|