توانايي برقراري ارتباط و ايجاد مناسبات اجتماعي از جمله مهمترين مهارت هاست
آنها كه گوش مي دهند
ليلا سليقه دار
|
|
آدمي در قرن حاضر به توانايي هاي متعددي نياز دارد كه هر كدام مي تواند به نوعي در روند زندگي و كار او تاثيرگذار باشد. از اين ميان، توانايي برقراري ارتباط و ايجاد مناسبات اجتماعي از جمله مهمترين مهارت هاست. همه ما در هر پست و منزلت شغلي، مطمئناً با افراد زيادي روبه رو هستيم كه شايد نيمي از زمان حضورمان در اجتماع به آنها اختصاص دارد و مهمترين پل ارتباطي ميان ما از طريق گوش دادن صورت مي گيرد.
در مهارت گوش دادن چنان قدرتي نهفته است كه به واسطه آن مي توان از بسياري از موانع گذشت، افراد زيادي را در اختيار داشت و در انزواي ناخواسته روزگار نو درگير نماند. در اين نوشته تلاش شده راهكارهايي در باب گوش دادن موثر بيان شود تا قدرت پنهاني اين مهارت آشكار گردد.
هر نكته به شكلي بيان شده است كه شما مي توانيد با توجه به نوع عملكرد خود در حين گوش دادن و شناسايي نقاط ضعفتان در اين زمينه، جمله اي را كه توجه به آن منجر به قوت توانايي گوش دادن در شما مي شود انتخاب كرده و روي يك برگه نوشته و در مكان مناسبي كه در معرض ديدتان باشد، قرار دهيد. به اين ترتيب با مراقبت از رفتارتان و توجه بر نكته ياد شده مي توانيد به سرعت به مهارت گوش دادن در خود قوت بيشتري ببخشيد.
***
در حالت كاملاً عادي، گوش كردن بيش از هر فعاليت ديگر زمان بيداري فرد را به خود اختصاص مي دهد. مطالعه بر روي افراد شاغل در زمينه هاي متفاوت، نشان داده است كه 70 درصد لحظه هاي بيداري افراد به برقراري ارتباط مي گذرد. از اين زمان نوشتن 9 درصد، مطالعه 16 درصد، صحبت كردن 30 درصد و گوش كردن 45 درصد را به خود اختصاص مي دهد. اما با اين وجود، متاسفانه فقط عده معدودي از افراد شنوندگان خوبي به شمار مي روند. محققان مدعي اند كه حتي در سطوح اطلاعاتي خاص و وقتي كه شنونده براي كسب معلومات گوش مي دهد نيز 75 درصد ارتباط كلامي ناديده گرفته مي شود، اشتباه درك مي شود و يا به سرعت فراموش مي شود. توانايي گوش كردن، براي درك معناي عميق آنچه افراد مي گويند، از اين هم نادرتر است و شايد بر همين اساس بوده كه نقل مي كنند حضرت عيسي(ع) فرمود: اگر چه يك گوش تو كاملاً شنواست، اما گوش ديگرت ناشنواست.
بيشتر اوقات حرف هاي گوينده از يك گوش وارد مي شوند و از گوش ديگر خارج مي شوند. در جامعه ما يكي از دلايل عمده گوش كردن نامناسب، آن است كه بيشتر ما آموزش مقدماتي بسيار عميقي را براي گوش نكردن دريافت مي كنيم.
در دوره پيش دبستان، تاكيد والدين به توجه نكردن به آنچه خوب نيست و در سال هاي اوليه تحصيل پرداختن و تاكيد صرف بر خواندن، از سويي ديگر آغاز الگوبرداري ما از همان سال هاي نخست كودكي از بزرگترهايي كه خود هرگز درست گوش نمي دهند همه از جمله عوامل ياد دهنده گوش نكردن هستند. نتايج بررسي ها نشان مي دهد كه عدم استفاده صحيح از اين مهارت، موجب ناتواني افراد در حل مشكلات اعم از خانوادگي و يا شغلي مي شود. اما اين مهارت نيز همچون ساير مهارت ها، كسب كردني و آموختني است، كافي است به برخي نكات و اصول لازم در اين خصوص توجه و عمل كنيم تا از نيروي حاصل از آن در پيشگيري از مسائل و حل مشكلات موجود و نيز برقراري روابطي سازنده بهره مند شويم. از جمله اين نكات مي توان به موارد زير اشاره كرد. اين نكات ساده در قالب جملاتي بيان شده است كه توجه به آنها در رفتار عملكرد موجب تقويت گوش دادن فعالانه و موثر مي شود.
* در حين رويارويي با هر مراجعه كننده اي اعم از همكاران و يا اعضاء خانواده ام تا زماني كه كاملاً متوجه موضوع نشده ام، زمان گفت وگو را به بعد موكول نمي كنم.
* در طول صحبت كردن طرف مقابل، مشغول قضاوت و ارزش گذاري كلام او در ذهن خودم نيستيم.
* بدون پيشداوري و فارغ از شنيده هاي قبلي ام به سخنان طرف مقابل گوش مي كنم. به اين ترتيب ذهن من با نگاهي تازه به تحليل مسئله مورد نظر مي پردازد.
* بعد از اتمام حرف هاي طرف مقابل به خودم فرصت فكر كردن مي دهم. من مجبور نيستم بلافاصله تصميم بگيرم و يا چيزي بگويم.
* كوتاه و روشن سخن مي گويم تا فرصت لازم براي درك كلامم و نيز صحبت كردن از طرف مقابل وجود داشته باشد.
* براي ذكر مصاديق در حرفهايم از خاطرات دور و دراز خود كه تعريف آنها زمان زيادي صرف مي كند و رشته كلام را نيز از هم مي گسلد، پرهيز مي كنم.
* در حين گفت وگو با حركات سر و كلمات مناسب تمايل و علاقمندي خود را به شنيدن نشان مي دهم.
* در طول گفت وگو تلاش مي كنم كه اصل كلام و منظور طرف مقابل را درك كنم و به برداشت ذهنم اكتفا نكنم.
* مي دانم خشم مانع فهم درست معاني خواهد شد، بنابراين در اين زمان تلاش مي كنم با سكوت بيشتر و توجه به بيان و احساس گوينده موجب كنترل خشم در خود شوم.
* در مواقعي كه احساس مي كنم دقيقاً متوجه منظور طرف مقابل خود نشده ام، با جملات واضح تر و با استفاده از كلمات گوينده سوال مي كنم.
* تا حد امكان سخن گوينده را قطع نمي كنم. اما اگر از نظر زمان در تنگنا باشم، اين مورد را با لحن مناسبي مطرح مي كنم و حتماً قرار گفت وگوي بعدي را معين مي كنم.
* در هنگام شنيدن با بدني مايل به جلو و در فاصله اي مناسب رودرروي طرف مقابل قرار مي گيرم و با وضعيتي گرم و پذيرا، هشياري همراه با آرامش خود را به او انتقال مي دهم.
* در حين گوش دادن سعي مي كنم عوامل محيطي مزاحم را به حداقل برسانم مثلاً تلويزيون و راديو را خاموش كنم، گاهي حتي تلفن را قطع كنم و يا در را ببندم.
* در گفت وگو با طرف مقابلم سعي مي كنم سؤالات كمتري بپرسم تا او وقت بيشتري براي سخن گفتن داشته باشد و هدايت مكالمه به دست او باشد.
* در صورت نياز به پرسش، از سؤالات باز استفاده مي كنم، يعني سؤالاتي كه به پاسخي بيشتر از يك كلمه احتياج دارند.
* همواره به ارزش سكوت در گوش دادن فكر مي كنم و مي دانم كه نقطه آغاز فرد، سكوت و گام دوم آن گوش دادن است.
* در هنگام سكوت به سخنان طرف مقابلم مي انديشم و سعي مي كنم احساس او را بفهمم.
* مي دانم كه زماني بايد ساكت بود و زماني بايد سخن گفت و من مراقب هستم تا سكوت نامطلوب ميان ما ايجاد نشود.
* تظاهر به فهميدن نمي كنم و هر زمان كه به هر علت مثل خيال پردازي و فكر كردن به آنچه او قبلا گفته بود، متوجه باقي حرفهاي او نشدم، از او مي خواهم كه سخنش را تكرار كند.
* مي دانم گفتن اين جمله كه دقيقا مي دانم چه احساسي داري مانع سخن گفتن او مي شود. بنابراين تلاش مي كنم كه همراه او باشم.
* همدلي گوش دادن با قلب و سر است، بنابراين گرمي و صميميت و تن صدا و نحوه بيان من مي تواند همدلي مرا نشان دهد.
* فراموش نمي كنم گوش دادن فعالانه گاهي تنها كاري است كه در كمك به برخي از افراد براي رسيدن به حل مشكلاتشان لازم است، بنابراين گوش كردن من گاهي بسيار موثرتر از ارائه راه حل يا تلاش براي مشكل گشايي است.
منابع:
۱ بولتون، رابرت. روان شناسي روابط انساني. ترجمه حميدرضا سهرابي. رشد. 1384
۲ تي وود. جوليا. ارتباطات ميان فردي. ترجمه مهرداد فيروزبخت. مهتاب. 1380
۳ هارجي. اون و همكاران. مهارت هاي اجتماعي در ارتباطات ميان فردي. رشد. 1377
۴ كول. كريس. كليد طلايي ارتباطات. ترجمه محمدرضا آل ياسين. هامون. 1379.
|