توصيه كارشناسان براي بهبود تغذيه در ايام نوروز؛
ميوه را جايگزين شيريني و تنقلات كنيد
|
|
صدف كوه كن
حفظ سلامت خانواده به خصوص در ايامي مانند نوروز كه خانواده ها درصدد برگزاري هرچه مفرح تر تعطيلات خود هستند، از اهميت ويژه اي برخوردار است، چرا كه با رعايت نكردن برخي نكات ساده، شيريني اين ايام مي تواند به تلخي بدل شود. فراموش نكنيد در بسياري از موارد، مشكلات در نتيجه تغييراتي كه در الگوي مصرف غذا رخ مي دهد، به وجود مي آيد و در نتيجه، با اندك توجهي مي توان از آنها پيشگيري كرد. متخصصان تغذيه از تغذيه سالم در ايام نوروز مي گويند.
دكتر صفوي مدير دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، در اين رابطه به همشهري مي گويد: در مورد افراد بزرگسال نيز زياده روي در مصرف مي تواند منجر به مشكلات گوارشي و همچنين افزايش انرژي دريافتي و در نتيجه اضافه وزن در اين ايام شود و در مورد افرادي كه مبتلا به ديابت، قند خون و يا چربي خون بالا هستند زياده روي در مصرف، باعث اختلال در وضعيت سلامت آنها خواهد شد. بنابراين براي برخورداري از تعطيلاتي همراه با آرامش و سلامت، بهترين كار اين است كه افراد، تعادل در مصرف مواد غذايي را در اين ايام در نظر بگيرند.
توصيه ها براي پذيرايي از ميهمان
دكتر سيد علي كشاورز، متخصص تغذيه و مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران مي گويد: در هر ديد و بازديدي كه مي رويم، شيريني و آجيل جز لاينفك پذيرايي از مهمانان نوروزي است، اما اگر افراد بخواهند درهر ديدو بازديدي از شيريني و آجيل استفاده كنند، علاوه بر اضافه وزن، مشكلاتي از قبيل مشكلات گوارشي نيز براي افراد به وجود مي آيد و جالب است بدانيد كه درهمين شب نشيني ها، افراد بيشتر از چند برابر حالت عادي كالري دريافت مي كنند كه اين افزايش دريافت كالري به همراه كاهش فعاليت افراد در اين ايام خطر ابتلا به چاقي و بيماريهاي وابسته به آن را چند برابر مي كند.
وي در ادامه به هم خوردن ساعت خواب و يا مصرف تنقلات كم ارزش در زمان تماشاي تلويزيون را هم يكي ديگر از نكاتي ذكر مي كند كه هشدار در رابطه با آن ضروري به نظر مي رسد. دكتر كشاورز براي به حداقل رساندن اين آسيب ها به راهكاري مناسبي اشاره كرده و به همشهري مي گويد: بهتر است در اين ايام از خيار كه نوعي ميوه- سبزي است و كالري پاييني دارد، بيشتر استفاده شود و بعد از آن اولويت بامصرف ميوه ها باشد، البته بهتر است يادآور شويم كه مصرف آجيل هم بر شيريني تقدم دارد، چرا كه اگر تازه باشد نسبت به شيريني مواد مضر كمتري دارد. مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران تاكيد مي كند: در ايام نوروز بهتر است برنامه غذايي مانند ساير زمانها تنظيم شود و مصرف آجيل و مغزها به عنوان ميان وعده و در مقدار متعادل باشد. ولي مي توان حجم مواد غذايي را در وعده هاي اصلي كاهش داد؛ به ويژه شام را بسيار مختصر ميل كرد.
دكتر ربابه شيخ الاسلام، مدير موسسه تغذيه، سلامت و توسعه نيز با بيان اين كه بهتر است، ميز پذيرايي عيد را با ميوه ها، شيريني هاي كوچك ، آجيل كم نمك، قطعات كوچك از ميوه هاي خشك شده يا برگه ها تزيين كنيد، چند توصيه عملي براي اين ايام دارد: از پذيرايي با شيريني هاي تر و چرب ،شكلات ها، شيريني هاي بزرگ و كيك بپرهيزيد؛ از ميهمانان تان با چاي كمرنگ و در استكان يا فنجان هاي كوچك پذيرايي كرده و به جاي قند از كشمش يا توت خشك يا خرما استفاده كنيد؛ به خصوص اگر چاق هستيد، ياد بگيريد كه چاي را تلخ بنوشيد؛ اگر ميهمانتان را دوست داريد خيلي به او تعارف نكنيد، چراكه بعضي افراد به خصوص افراد ميانسال و سالمند ممكن است رژيم هاي خاصي داشته باشند و تعارف بيش از حد آنان را مجبور به مصرف خوردني هايي مي كند كه برايشان مضر است.
برنامه ريزي براي تغذيه سالم
صبحانه، يكي از مهمترين وعده هاي غذايي است كه براي سلامت و تندرستي افراد اهميت خاصي دارد، اما در ايام تعطيل، گاهي كمتر به آن توجه مي شود. كارشناسان توصيه مي كنند كه در ايام تعطيل، شبها زودتر بخوابيد تا صبح بتوانيد با شادابي از خواب برخيزيد. همچنين بهتر است صبحانه كاملي شامل مقادير مناسبي نان، شير، پنير، گردو و ... مصرف كنيد و از خوردن كره، خامه، سرشير تا حد امكان پرهيز كرده و براي ايجاد تنوع غذايي در صبحانه ها از تخم مرغ، خيار، گوجه فرنگي، ميوه ها و آب ميوه ها نيز استفاده كنيد.
دكتر شيخ الاسلام با اشاره به لزوم مصرف وعده هاي غذايي سبك در ايام نوروز ، مي گويد: اگر در اين ايام به دليل ديد و بازديد ها، فرصت پختن غذا را نداريد، از غذاهاي حاضري و كم چرب همراه با انواع سالاد استفاده كنيد. شمامي توانيد براي يك هفته، سبزيجات شسته شده را به طور مناسبي در يخچال نگهداري كنيد و هر شب با آنها براي خود و خانواده سالادهاي خوشمزه درست كنيد. كاهو، كرفس، هويج، انواع كلم ، انواع فلفل هاي دلمه اي، خيار،گوجه- فرنگي، گل كلم از دوستان هميشگي سلامت هستند،به خصوص اگر سس سالاد را خودتان با روغن زيتون، ماست، سبزيهاي خشك معطر و ادويه اي كه دوست داريد درست كنيد كه اگر گاهي با توجه به سليقه و ذايقه اعضاي خانواده تن ماهي و يا انواع حبوبات پخته، كشمش شسته شده، پنير رنده شده را به اين سالاد اضافه كنيد غذاي سالم و كاملي خورده ايد و همه سلولهايتان را راضي كرده ايد.
دكتر كشاورز نيز در اين باره مي گويد: در اين ايام اگر در خانه ايد، از غذاهاي آبدار مثل سوپ ها، آش، ميوه هاي آبدار، سبزي هاي آبدار مثل خيار و گوجه فرنگي و كاهو استفاده كنيد و سراغ سوسيس و كالباس،سس هاي پرچرب نرويد.
تغذيه سالم در سفر
توصيه متخصصان اين است كه كساني كه قصد مسافرت دارند بايد در طول سفر دقت كنند تا اصول تغذيه اي، بهداشت و ايمني مواد غذايي را رعايت كنند و نكته هاي زير را برمي شمرند:
- براي جلوگيري از كم آبي و يبوست مقادير مناسبي آب بنوشيد. البته بهتر است از آبهاي بسته بندي كه سلامت آن مورد اطمينان است استفاده شود. در صورتي كه به آب آشاميدني سالم دسترسي نداريد آب را حداقل به مدت 1 دقيقه بجوشانيد.
- بهتر است به جاي مصرف نوشابه، از دوغ و نوشيدني هاي كم كالري استفاده كنيد.
- براي برطرف شدن نياز مايعات بدن، آب بهترين نوشيدني است. تا حد امكان از مصرف سانديس و نوشابه ها پرهيز كنيد.
- جهت حفظ ايمني غذا و پيشگيري از انواع مسموميت ها، غذاي مورد مصرف بايد كاملاً پخته شود. ممكن است با توجه به مدت تعطيلات و احتمالاً تعجيل در ساعت حركت در تهيه غذا كوتاهي شود، به گونه اي كه غذا به ويژه گوشت ها به طور كامل پخته نشده و همين سبب آلودگي و فساد آن شود.
|