پروفسور حسابي در سال ۱۹۹۰ از سوي جامعه جهاني به عنوان «مرد اول علمي جهان» برگزيده شد و در كنگره شصت سال فيزيك ايران كه در سال ۱۳۶۶ برگزار شد به عنوان پدر علم فيزيك و مهندسي نوين ايران ملقب گرديد
همايش بزرگداشت يكصدمين سال تولد پروفسور حسابي به منظور ارج نهادن به روح پژوهش و انديشه ايراني با همكاري بنياد پروفسور حسابي، خانواده ايشان و ساير علاقه مندان و شاگردان استاد، روز پنجم اسفند ماه (دوشنبه گذشته) در محل سالن همايش هاي بين المللي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران برگزار شد. هدف از برگزاري اين مراسم، گراميداشت جايگاه رفيع معلمي و استادي، تحقيق و پژوهش در يكصدمين سالروز تولد استادي است كه با وجود امكانات مناسب و برجسته علمي و پژوهش در پيشرفته ترين كشورهاي اروپايي، با نهايت عشق و ايمان به ميهن خود بازگشت و تمام عمر گرانبار خود را، علاوه بر تلاش خستگي ناپذير در سه نسل كاري و تربيت هفت نسل استاد و دانشجو، صرف پيشرفت ايران كرد و به تاسيس برجسته ترين و موثرترين موسسات پژوهشي، دانشگاهي و بنيادي كشور اهتمام ورزيد.
تجليل از بزرگان اين مرزوبوم و علي الخصوص بزرگ مردان عرصه علم و دانش مدت هاي مديدي است كه به ورطه فراموشي افتاده است و هيچ گاه يادي از اين عزيزان و قدرشناسي و سپاسگزاري از زحمات آن (نه طي عمر پربارشان و نه پس از آن) صورت نمي گيرد. اگر هم طي اتفاق نادر همانند مورد اخير، ياد و خاطره استادي گرامي داشته شود، اين كار نه از سوي متوليان رسمي كه از سوي شيفتگان و دوستداران وي بوده است. با اين همه گروه علم روزنامه همشهري جمعه فرصت به دست آمده را مغتنم شمرده و گزارشي از اين همايش و زندگي پربار استاد تهيه كرده است، تا هم اداي ديني به «مرد علمي جهان» و «پدر علم فيزيك و مهندسي نوين ايران» كرده باشد و هم خوانندگان با شمه اي از شرح حال و زندگينامه سراسر تلاش و كوشش ايشان آشنا شوند، چرا كه استاد خدمات ارزنده اي به جامعه علمي ايران ارائه كرده و از اين رو حق عظيمي بر گردن تمامي اقشار و آحاد ملت ايران و علي الخصوص دانش پژوهان و دانشجويان دارد.
•••
در مراسمي كه روز دوشنبه به مناسبت يكصدمين سال تولد پروفسور حسابي و ارج نهادن به روح پژوهش و انديشه ايراني برگزار شد جمع كثيري از دانشجويان، همكاران، همفكران و علاقه مندان استاد حضور داشتند. در اين مراسم دانشجويان و همكاران وي هر كدام به نقل گوشه هايي از جنبه هاي مختلف شخصيت استاد پرداختند و خاطراتي را كه از ايشان در ياد داشتند نقل كردند. در ابتداي مراسم دكتر توكل دبيركل كميسيون ملي يونسكو در ايران در سخنراني كه با عنوان «بررسي شخصيت علمي و فرهنگي پروفسور حسابي و جايگاه بين المللي ايشان» ارائه شد، ضمن تجليل از شخصيت علمي پروفسور از ايشان به عنوان يك سرمشق و الگو براي قشر جوان دانشجو و دانش پژوه، نام برد و گفت: «در فرآيند توسعه ملي و به خصوص براي فراهم آوردن ذهنيت لازم براي توسعه، ارائه و اشاره به سرمشق هاي انساني گام ضروري است، كودكان و نسل جوان و نوجوان در هويت يابي و تعيين مسير مثال هاي شخصيتي و رفتاري متنوعي را كه در دسترس دارند، آگاهانه يا ناآگاهانه برمي گزينند و به عنوان الگوي آتي فرا راه خود قرار مي دهند.
اگر يك برنامه ملي و يك عزم ملي براي توسعه كشور داريم، بايد شخصيت هايي را هم نشان دهيم، كه به عنوان سرمشق و الگو، چنين تاثيري را در قشرهاي مختلف به خصوص نسل هاي در حال شكل گيري بگذارند.
پروفسور حسابي، با زندگينامه اي پربار، كه نشان دهنده تلاش هاي خستگي ناپذير در راه ارتقاي فردي و ملي است مي تواند سرمشق برجسته اي باشد، و بر دست اندركاران و نهادهاي علمي و فرهنگي است كه با اين نيت به معرفي و تكريم وي بپردازند.
كميسيون ملي يونسكو با توجه به رسالت ها و اهداف تربيتي، علمي و فرهنگي خود، با اين رويكرد قدم هايي برداشته و برخواهد داشت. »
پس از آن دكتر صمد فرخي از شاگردان و دوستان پروفسور ضمن تشريح مراحل مختلف زندگي و تحصيلات استاد گفت: «. . . در آن مقطع زماني (اوايل قرن بيستم) كه علم به سرعت در حال رشد و نمو بود و شاخه هاي نويني بر درخت تناور فيزيك افزوده مي شد، استاد شادروان دكتر حسابي در اروپا از محضر استادان بلندپايه و پرآوازه فيزيك بهره مي برد و با علوم نوين فيزيك آشنا مي شد و در سال ۱۳۰۶ با رهاوردي بس گران قدر به ميهن عزيز بازگشت تا جوانان مشتاق و دانش طلب را تعليم دهد و دانشكده هاي علوم و فني را پي بريزد.
به واقع شادروان دكتر حسابي، پدر و بنيانگذار علوم نوين در ايران است. او ستاره درخشاني بود كه مدت ۹۰ سال در آسمان دانش ايران درخشيد. او بود كه نهال فيزيك را در سرزمين ايران كاشت. از پرتو وجود او بود كه آن نهال امروز درخت تناوري شده است كه در سايه آن مي آساييم و به داشتن آن مي باليم. . . »
پس از آن مهندس امانپور در سخناني با عنوان «فرازهايي از زندگي علمي، فرهنگي و اجتماعي پروفسور حسابي» به بيان جايگاه علمي ايشان در كشور و جامعه جهاني علم پرداخت و گوشه هايي از خاطرات خود را از جنبه هاي مختلف شخصيت ايشان ارائه كرد.
در بخش دوم اين مراسم كه با موضوع «نقش ايرانيان انديشمند مهاجر در علوم جهان و مسئله فرار مغزها» برگزار شده بود، دكتر هادي معاونت امور كنسولي و امور مجلس وزارت امور خارجه در ارتباط با «ايرانيان فرهيخته مهاجر در خارج از كشور و نحوه ارتباط با آنان»، دكتر زارع معاون پژوهشي دانشگاه آزاد پيرامون «راه هاي جذب متخصصين و انديشمندان ايراني مقيم خارج» و دكتر ميرزاحسيني رئيس كالج بوعلي سينا از بوداپست مجارستان پيرامون «آموزش بين المللي: فرصت ها براي سيستم آموزش عالي ايران» به ايراد سخن پرداختند.
در بخش سوم اين همايش نيز كه با عنوان «علوم و تكنولوژي هاي جديد در ايران و جهان» برگزار شد دكتر صديق پيرامون «نقش مراكز رشد و پارك هاي علمي و فناوري در توسعه علوم و اشتغال» و مهندس ابراهيمي اصل در سخناني با عنوان «چه بايد كرد؟» به موانع رشد و توسعه علمي اشاره كرد، و به راهكارهايي براي برون رفت از اين تنگنا اشاره كردند.
آشنايي با بنياد پروفسور حسابي
پروفسور حسابي، پدر علم فيزيك و مهندسي نوين ايران، پس از طي مدارج عاليه، از بهترين مراكز علمي جهان، با فراهم بودن بهترين امكانات، در پيشرفته ترين كشورهاي توسعه يافته، به كشور بازگشته، دانشگاه و بسياري ديگر از مراكز علمي، آموزشي، صنعتي، پژوهشي و فرهنگي كشور را، بنيان نهادند. استاد دكتر سيد محمود حسابي، پس از پيروزي انقلاب، با هدف نيل به خودپايي كشور، واحدهاي پژوهشي و صنعتي بنيان گذاردند، كه اكنون، تحت نام نظارت و حمايت بنياد پروفسور حسابي، با همياري شاگردان استاد: مهندسين، متخصصين و اساتيد دانشگاه، در امر پژوهش و نوآوري، خدمات شايان توجهي را به كشور تقديم مي نمايد.
بخش هاي فعال در اين بنياد، به شرح زير و به طور اجمالي معرفي مي گردد:
۱ - امكانات
كتابخانه ها: شامل سه بخش اصلي: با بيش از ۲۶هزار جلد كتاب، مراكز اسناد، آرشيوها و. . .
سالن كنفرانس: با حدود ۵۰ نفر ظرفيت، مجهز به تجهيزات آوايي و نوايي و. . .
كارگاه و آزمايشگاه هاي مختلف، به ويژه با تخصص هاي مكانيك، هيدروديناميك، الكترونيك، اتوماسيون، . . . و هوش مصنوعي.
۲ - بخش فرهنگي
اين بخش، در زمينه هاي جمع آوري و تدوين كتب، مقالات، رساله ها، تحقيقات ۶۰ ساله استاد در برابرسازي هاي علمي، خاطرات و بيوگرافي ايشان، و برگزاري مراسم بزرگداشت شخصيت هاي علمي - فرهنگي كشور، و ارائه بسياري ديگر از خدمات فرهنگي و زيربنايي فعاليت مي نمايد. شاخه ديگر شايان ذكر در اين خلاصه: موزه پروفسور حسابي است كه روزانه پذيراي چهار گروه از فرهنگ خواهان كشور است.
۳ - بخش زيست محيطي
يكي از محورهاي اصولي تفكر و انديشه پروفسور حسابي، پايبندي ايشان به حفظ محيط زيست، و علاقه فراوان به طبيعت است، كه در جهت گسترش اين محور، بنياد استاد، با مطالعه بر روي پروژه هايي مانند: سيستم بيوگاز و به كارگيري انرژي هاي پايان ناپذير، نظير: انرژي خورشيدي و انرژي باد، به فعاليت مي پردازد.
مجموعه بنياد پروفسور حسابي، واقع در منزل اجدادي استاد (تهران - تجريش - چهارراه حسابي) خود، تبلور پرباري از چگونگي تفكر ايشان و همسرشان است، كه خوشبختانه هم اكنون، توسط خانواده و همياران ايشان، به بهترين نحو، حفظ گرديده و توسعه يافته است.
۴ - بخش علمي پژوهشي
در اين بخش، بنياد پروفسور حسابي با همكاري اساتيد دانشگاه و پژوهشگران ايراني و خارجي به مطالعه در زمينه تئوري ها و نظريات استاد، مي پردازد.
همچنين، دو واحد پژوهشي - صنعتي فياوري خان و مان، با زمينه فعاليت: مكانيك. . . و هيدروديناميك، و نيز واحد صنعتي سغدايي، با زمينه فعاليت: الكترونيك، اپتيك، فيزيك، . . . و سيستم هاي هوش مصنوعي، تحت پوشش اين بخش، مشغول به فعاليت هستند.
از جمله، مي توان به دستاوردهاي واحد تحقيقاتي - صنعتي فياوري خان و مان، در زمينه توليد انواع ماشين هاي كشاورزي و دامپروري، مانند: ماشين هاي شيردوش، سمپاش، شيب سنج، پمپ تهي گر (وكيوم پمپ) اجاق هاي خوراك پز خورشيدي، تصفيه آب خورشيدي، روغندان هاي صنعتي و از دستاوردهاي واحد تحقيقاتي - صنعتي سغدايي، در زمينه هاي پردازش سيگنال، طراحي و ساخت سيستم هاي اتوماسيون كنترلي و نظارتي هوشمند، شامل انواع: كنترل پانل هاي هوشمند با باس هاي استاندارد سريال، سيستم هاي آدرس پذير و زوني، طراحي و اجراي سيستم هاي اتوماسيون، با به كارگيري PLC,iDCS,iRTU,iSCADA و نرم افزارهاي ويژه پشتيباني كنترل هوش مصنوعي، سايبرنتيك، و مهندسي شناخت، نظير: مهندسي شناخت و معرفت شناختي، كنترل و ارتباط انساني - ماشيني (سايبرنتيك)، سيستم هاي فازي و منطق فازي، شبكه هاي عصبي مصنوعي، الگوريتم هاي ژنتيكي و تئوري هاي CHAOS,FRACTAL (با كاربردهايش)، بخش سيستم هاي اپتيكي و ليزر، طراحي و ساخت مركز كنترل عناصر صنعتي، نرم افزار هوشمند، (ويژه مراكز كنترل)، پردازش الگوهاي نمايي (صوتي) و آوايي (تصويري) به صورت آني (REAL TIME)، طراحي و ساخت انواع تجهيزات تصويري حفاظتي، بررسي، مطالعه و ساخت دستگاه حذف نوفه آكوستيكي (ANC)، به روش اكتيو، و سيستم شمارش اتوماتيزه آرا، به عنوان فعاليت هاي نوين پژوهشي، در اين دو مجموعه بنياد اشاره كرد كه از هر لحاظ، درخور و شايسته پشتيباني است و در راستاي ارتقا به امر خطير پژوهش، نوآوري و خودپايي در كشور مشغول است.