در صورتي كه مشاركت شهروندان پايين باشد دشمنان خواهند گفت كه اصلاحات در ايران شكست خورده است
دومين دوره انتخابات شوراهاي اسلامي شهر و روستا از صبح امروز در سراسر كشور آغاز شده است و مردم تا پايان مهلت قانوني در شهرها و روستاها براي انتخاب اعضاي منتخب خود در اين تشكل نهاد مدني به پاي صندوق هاي آرا خواهند رفت و به اين ترتيب گام دوم تجربه شوراها برداشته شد.
فعالان سياسي و تحليلگران مسائل ايران، انتخابات دومين دوره شوراهاي اسلامي شهر و روستا را از جهات مختلف با ساير انتخابات در دوره هاي گذشته متفاوت ارزيابي كرده اند، بارزترين تفاوت طي انتخابات سال هاي گذشته شكل گرفتن رقابت ميان گروه ها و تشكل هاي اصلاح طلب و غيبت قابل توجه و شگفتي آفرين رقباي اصلاح طلب در اين انتخابات است. ويژگي ديگر اين انتخابات حضور شخصيت ها و جريان هايي است كه در بسياري از انتخابات گذشته به دليل اعلام عدم صلاحيت آنان از شركت در انتخابات بازمانده اند. در عين حال شرايط خاص يكسال گذشته تا حدي فضاي جامعه ايران را متحول كرده است. به گونه اي كه سطح مطالبات مردم دستخوش دگرگوني شده است و اصلاح طلبان و اصلاحات در ايران و در مقابل رقباي آنان در حال تجربه شرايطي جديد هستند كه ريشه در تحولات داخلي، منطقه اي و حتي جهاني دارد. آنچه مسلم است از فردا با اعلام تدريجي نتايج انتخابات، دور جديدي از رقابت سياسي در ايران براساس تحليل تركيب اعضاي راه يافته به شوراها، ميزان مشاركت مردم و ساير مسائل جانبي اين انتخابات آغاز مي شود كه بدون شك بازتاب هاي مختلفي را در داخل و خارج از كشور به دنبال خواهد داشت.
•••
گفت وگو با رئيس ستاد انتخابات
در خصوص كم و كيف برگزاري انتخابات امروز خبرنگار همشهري پرسش هايي را با مرتضي مبلغ رئيس ستاد انتخابات و معاون سياسي وزارت كشور در ميان گذاشته است. مبلغ در پاسخ به اين پرسش كه انتخابات اين دوره به لحاظ حضور احزاب، گروه ها و شخصيت ها چه تفاوتي با دوره هاي گذشته داشته است، گفت: اقدام گروه ها و احزاب نسبت به حضور در اين انتخابات نسبت به دوره هاي گذشته تفاوت هايي داشته است. از جمله آنكه برخلاف حضور قابل توجه احزاب و گروه هاي اصلاح طلب و دوم خردادي كه با انگيزه هاي ملي و وظايف گروهي در صحنه اين رقابت حضور يافتند، گروه هاي معروف به منتقد دولت به شكلي عمل كردند كه به هيچ وجه به مصلحت ملي نبود، ضمن آنكه وظيفه حزبي و گروهي خود را نيز انجام ندادند و فضاي كاهش مشاركت شهروندان در اين انتخابات را القا كردند كه اين حركت بسيار خطرناك است و خط قرمز نظام به شمار مي آيد.
وي كاركرد احزاب و تشكل هاي سياسي را در انتخابات، جلب مشاركت شهروندان براي شركت در انتخابات توصيف كرد و گفت: اگر گروهي خلاف اين مسئله به مشاركت مردم خدشه وارد كنند، در واقع به مصالح ملي آسيب وارد كرده اند، چرا كه از كاهش مشاركت مردم در انتخابات تنها دشمنان جمهوري اسلامي بهره مي برند و در مجموع اين نوع حركت ها به نفع هيچ كس حتي كساني كه اين حركت ها را دنبال مي كنند، نيست.
وي گفت: در صورتي كه مشاركت شهروندان پايين باشد دشمنان خواهند گفت كه اصلاحات در ايران شكست خورده است و برقراري شوراها به عنوان يكي از مصاديق مهم توسعه سياسي بي نتيجه مانده، در حالي كه توسعه سياسي و اصلاحات يك خواست حزبي نيست بلكه خواست عمومي مردم است و غايبان انتخابات هم به عنوان جزيي از مردم نمي توانند در صورت كاهش مشاركت مردم مدعي پيروزي شوند مگر آنكه خود را از مردم ايران ندانند و بخواهند در مسير خواست دشمن گام بردارند.
معاون سياسي وزارت كشور با بيان اينكه مردم بهتر از افراد و گروه ها مصلحت خويش را تشخيص مي دهند تأكيد كرد: البته شهروندان گاهي اوقات ممكن است تحت القائات قرار بگيرند اما در نهايت مسير درست را انتخاب خواهند كرد.
وي با دعوت از مردم براي حضور گسترده در انتخابات شوراها خواستار آن شد كه مردم وظيفه ملي خود را درك كنند و با حضور در پاي صندوق هاي آرا نشان دهند كه تحت تأثير حركت هاي مشكوكي كه هدف آن ايجاد فاصله ميان مردم و ارزش هاي انقلاب است قرار نمي گيرند.
وي از جواناني كه براي نخستين بار به سن قانوني شركت در انتخابات رسيده اند خواست كه فرصت را مغتنم بشمارند و در اين انتخابات كه تعيين كننده سرنوشت مهم ترين نهاد مردمي كشور و ضامن مشاركت و مردم سالاري است، شركت نمايند.
وي در بخش ديگري از اين مصاحبه در مورد زمان اعلام نتايج اين انتخابات گفت: وزارت كشور تلاش خواهد كرد تا حداكثر ظرف دو روز نتايج انتخابات شوراها را اعلام كند. با اين حال در شهرهاي بزرگ به علت بالا بودن شمار نامزدها، شمارش آرا به طور طبيعي با كمي تأخير مواجه خواهد شد. مبلغ افزود: در تهران بيش از ۳۰۰ نامزد نمايندگي به رقابت با يكديگر پرداخته اند كه شمارش آرا را زمان بر خواهد كرد، اما در تهران و برخي ديگر كلان شهرها شمارش آرا در اين دوره با رايانه انجام مي شود كه هم دقت و هم سرعت را بالا مي برد. به اين ترتيب آراي قطعي تهران ظرف ۳ يا ۴ روز اعلام خواهد شد. معاون سياسي وزارت كشور در خصوص ميزان مشاركت مردم در اين انتخابات گفت: در انتخابات دوره اول شوراهاي اسلامي شهر و روستا در مجموع ۳۶ درصد واجدين شرايط در كل كشور در انتخابات شركت كردند، در عين حال ميزان مشاركت مردم در شهرها و روستاهاي كشور بسيار متفاوت بود به طوري كه در برخي مناطق مشاركت مردم تا ۸۰ درصد ثبت شد اما در برخي نقاط حدود ۳۰ درصد مردم در انتخابات شركت كردند. وي افزود: انتخابات شوراها تنها انتخابات در كشور به شمار مي آيد كه ميزان مشاركت در مناطق مختلف تا اين حد متفاوت ثبت مي شود كه البته اين تفاوت به طبيعت و ماهيت شوراها برمي گردد، چرا كه انتخابات شوراهاي شهر و روستا انتخاباتي محلي به شمار مي آيد، نه انتخاباتي ملي و متناسب با شرايط محلي ميزان رأي مردم تغيير مي كند و با ساير انتخابات كه جنبه ملي دارد تفاوت دارد. اين نكته در تمام كشورهاي دنيا معمول است يعني در نقاط ديگر جهان، ميزان مشاركت در اين انتخابات بستگي به شرايط محلي دارد. وي گفت: دامنه تغيير ميزان مشاركت در ساير انتخابات در شهرهاي مختلف حدود ۱۵ درصد است ولي در انتخابات محلي دامنه تغييرات تا ۵۰ درصد ثبت مي شود. به طور طبيعي در مناطقي كه مردم نقش مثبت شوراها را در سرنوشت شهر يا روستاي خود به صورت ملموس دريافته اند از شركت در انتخابات استقبال بيشتري به عمل خواهند آورد.
۵۸ هزار شعبه، ۱۱۲ هزار منتخب
بنا به اعلام ستاد انتخابات كشور، حدود ۵۸ هزار و ۵۰۶ شعبه اخذ راي در سراسر كشور در روز انتخابات فعال خواهند بود. وي افزود: از ۲۰۰ هزار نفر داوطلب حضور در انتخابات شوراها، حدود ۱۱۲ هزار و ۳۶۵ نفر به عنوان عضو اصلي و ۶۳ هزار و ۶۴۵ نفر به عنوان اعضاي علي البدل در كل كشور انتخاب خواهند شد.
۸ ساعت انتخابات
همچنين، ستاد انتخابات كشور با صدور اطلاعيه اي اعلام كرد كه انتخابات از ساعت ۹ صبح جمعه به مدت هشت ساعت برگزار مي شود. اين ستاد اظهار اميدواري كرد كه «مردم هميشه در صحنه، فكور، انقلابي و متدين ايران همچون انتخابات دوره هاي گذشته با حضور پرشور در نخستين ساعات اخذ رأي به شعبه هاي اخذ راي مراجعه و با وحدت، همبستگي و انسجام هميشگي، مشاركت ملي خود را در معرض ديد جهانيان قرار دهند. » براساس اين گزارش، چنانچه شعبه هاي اخذ راي با حضور بيش از حد انتظار هموطنان مواجه شوند و نيازي به تمديد زمان راي گيري احساس شود، با تصويب و موافقت مشترك هيأت هاي اجرايي و نظارت، مدت انتخابات تمديد خواهد شد كه به اطلاع هموطنان در سراسر كشور خواهد رسيد.
احزاب نظارت مي كنند
دبير اجرايي خانه احزاب، گفت: نمايندگان احزاب كشور، براي نخستين بار تحت عنوان ناظرين فرمانداري در شعب اخذ راي حضور مي يابند.
«جليل مقدم» روز پنج شنبه در گفت وگو با ايرنا افزود: خانه احزاب در شهر تهران حدود ۹۰۰ نفر را به عنوان ناظر فرمانداري معرفي كرده است كه تحت عنوان ناظرين فرمانداري در شعب اخذ راي حاضر مي شوند.