رضا سادات
بغداد سقوط كرد بي آنكه اثري از صدام حسين، پسرانش و ديگر رهبران ارشد حاكميت عراق بر جاي مانده باشد. در حالي كه مقامات ارشد سيا مي گويند صدام و حداقل يكي از پسرانش به تكريت، زادگاه صدام در دويست كيلومتري شمال شهر كه هنوز سرسختانه در برابر نيروهاي مهاجم مقاومت مي كند گريخته اند و برخي هم از عزيمت اعضاي خانواده صدام به سوريه مي گويند شبكه تلويزيوني NBC آمريكا از وقوع نبردهاي سخت و تبادل آتش سنگين در مركز بغداد و در اطراف يكي از مساجد اين شهر خبر داد. گفته مي شود احتمال دارد صدام در مخفيگاه هاي زيرزميني اين مسجد پناه گرفته باشد و مقاومت سرسختانه كساني كه در داخل اين مسجد پناه گرفته اند گواهي بر اين ادعا دانسته شده است.
|
|
گفته مي شود به جز تكريت تقريبا همه شهرهاي عراق سقوط كرده اند و كمابيش به كنترل نيروهاي مهاجم در آمده اند. روزنامه آمريكايي نيويورك تايمز با انتشار مقاله اي كه روز گذشته منتشر شد با طرح اين ادعا تاكيد مي كند اكنون پاكسازي كامل مناطق شمالي عراق از وجود واحدهاي باقيمانده ارتش و گارد رياست جمهوري عراق در دستور كار فرماندهان نظامي ارشد آمريكا قرار گرفته است. اين روزنامه در ادامه ادعا مي كند كركوك و موصل سقوط كرده اند و تنها تكريت به مقاومت سرسختانه خود ادامه مي دهد.
نيويورك تايمز فتح دو شهر نفت خيز شمال عراق را نه به نيروهاي آمريكايي كه به اكراد شمال عراق نسبت مي دهد كه با اتكا به جنگجويان رسوخ كرده خود به اين دو شهر موصل و كركوك را در آستانه سقوط كامل قرار داده اند. مطبوعات آمريكايي روز گذشته در تلاش بودند اخبار منتشره در مورد دستيابي به اتفاق نظربين صدام و ايالات متحده براي ترك بغداد كه گفته مي شود با وساطت روسيه صورت گرفته را تكذيب كرده و اين اخبار را بلااثر كنند. نيويورك تايمز و شبكه خبري NBC ادعا دارند صدام و عدي در تكريت هستند. اين دو كه مطمئن هستند در صورت ترك عراق نمي توانند اميد چنداني به يافتن پناهگاهي امن داشته باشند ترجيح مي دهند بخت خود را در تكريت بيازمايند.
ارتش آمريكا قصد دارد با تقويت نيروهاي خود در شمال، كنترل موصل و كركوك را بر عهده گيرد تا از بروز مناقشه بين اكراد و تركيه جلوگيري كند. ترك ها پيش از اين بارها تهديد كرده بودند در صورت تسلط اكراد بر مناطق نفت خيز كركوك و موصل به شمال عراق نيرو اعزام خواهند كرد. به گزارش ستاد فرماندهي ارتش آمريكا يكي از تيپ هاي گارد رياست جمهوري عراق موسوم به عدنان كه جاده اصلي جنوبي ـ شمالي عراق كه به موصل منتهي مي شود را در نزديكي موصل تحت كنترل خود دارد و نيروهاي آمريكايي طي روزهاي آينده تلاش خواهند كرد مقاومت تيپ عدنان را در هم بشكنند.
روز گذشته روزي شگفتي ساز بود. ژاك شيراك رئيس جمهور فرانسه كه كشورش با همراهي آلمان و روسيه از مهم ترين مخالفان جنگ در اروپا بود در اظهاراتي از سقوط صدام حسين ابراز خشنودي كرده و ابراز اميدواري كرد جنگ در عراق به زودي پايان يابد. دفتر رئيس جمهور فرانسه همچنين با صدور بيانيه اي از رضايت فرانسه چون ساير كشورهاي دموكراتيك ديگر جهان از سقوط ديكتاتوري صدام خبر داد و خواستار ايجاد شرايطي شد كه تحت آن عزت نفس و آزادي مردم عراق حفظ شود.
شبكه تلويزيوني BBC ديروز در برنامه اي كه به جنگ عراق و پيروزي ائتلاف تحت رهبري آمريكا اختصاص يافته بود از بهت و حيرت شهروندان فرانسوي از ديدن تصاويري كه استقبال سكنه بغداد از نيروهاي مهاجم را به تصوير مي كشيد خبر داد. اين شبكه به نقل از روزنامه فرانسوي ليبراسيون ادعا كرد شيراك اكنون با انزواي بين المللي تهديد مي شود. ليبراسيون شيراك را ملك صلح بي تاج و تخت لقب داده است. بي بي سي به نقل از خبرنگار خود در پاريس تاكيد كرد فرانسه نگران كنار گذاشته شدن از طرح هاي بازسازي عراق توسط فاتحان بغداد است.
در حال حاضر و با توجه به اين كه يورش نظامي آمريكا و متحدانش به عراق با فتح بغداد تقريبا تمام شده تلقي مي شود مسائلي چون آينده عراق پس از صدام و چگونگي مديريت و بازسازي اين كشور از يكسو و گزارشاتي كه در مورد احتمال گسترش دامنه عمليات نظامي آمريكا در منطقه منتشر شده در دگرسو در كانون توجه افكار عمومي جهانيان قرار گرفته است. روز گذشته رسانه هاي غربي و خصوصا مطبوعات آمريكايي از آغاز دور بعدي تحركات آمريكا براي تغيير نقشه سياسي خاورميانه خبر دادند. دونالد رامسفلد روز چهارشنبه باري ديگر اتهامات وارده به سوريه در زمينه پناه دادن به مقامات ارشد عراقي و ارسال تجهيزات نظامي براي رژيم عراق را در حالي تكرار كرد كه آمريكايي ها از فتح كامل بغداد و مقاومت نظاميان عراقي خبر مي دهند. رامسفلد با يادآوري اين كه طي روزهاي اخير به طور شفاف به سوري ها توصيه كرده است از حمايت نظامي خود از عراق دست بردارند ادعا كرد سوري ها عزم دارند آگاهانه اين توصيه ها را ناديده انگارند.
شبكه هاي خبري و روزنامه هاي آمريكايي ديروز علاوه بر انتشار اظهارات رامسفلد به بيانات اخير جان بولتون معاون وزير امور خارجه ايالات متحده در زمينه كنترل تسليحاتي پرداختند. او به كشورهايي كه به ادعاي آمريكايي ها در حال پيگيري برنامه هاي كشتار جمعي خود هستند هشدار داد از عراق درس بگيرند. بولتون بي آنكه از اين كشورها نام ببرد از سوريه و ساير كشورهاي منطقه خاورميانه خواست خود را با شرايط جديدي كه براي اشاعه صلح در منطقه به وجود آمده هماهنگ كنند.
بولتون كه براي ديدار با مقامات ايتاليايي و رهبران مذهبي واتيكان به رم سفر كرده بود در بخش ديگري از سخنانش و در پاسخ به سوالي در مورد كشورهاي مورد نظر از سوريه، كره شمالي و ايران نام برد. هنگامي كه يكي از خبرنگاران در مورد نظرسنجي صورت گرفته اخير در آمريكا پرسيد كه ادعا شده در آن نيمي از مردم آمريكا از اقدام نظامي عليه ايران در صورت تداوم روند پيگيري برنامه تسليحات هسته اي ايران (!) حمايت كرده اند و ۴۱ درصد گفته اند اگر سوريه به حمايت خود از عراق ادامه دهد آمريكا بايد براي پايان دادن به اين وضعيت دست به اقدام عملي بزند، بولتون پاسخ داد از نظر او سوريه مورد مناسبي است. بولتون بي آنكه از ايران و كره شمالي نام ببرد ابراز اميدواري كرد سوريه دست از تلاش هاي خود براي دستيابي به تسليحات كشتار جمعي بردارد.
|
|
اظهارات اخير مقامات ارشد آمريكا در بحبوحه حيرت و شگفتي جهانيان از واكنش مردم عراق به سقوط صدام موجي از نگراني را در كشورهاي منطقه به وجود آورده است. ديگر مسئله مناقشه انگيز در مورد آينده عراق نقشي است كه سازمان ملل متحد در اين كشور ايفا خواهد كرد. در حالي كه اتحاديه اروپايي و روسيه خواستار مشاركت سازمان ملل در روند بازسازي و مديريت عراق هستند و معتقدند بنيان هر ساختار مديريتي در عراق بايد بر محور سازمان ملل گذاشته شود آمريكاييان صراحتا از طرح سه مرحله اي خود مي گويند. براساس اين طرح در مرحله اول فرماندار نظامي آمريكايي كنترل عراق را بر عهده خواهد داشت. بعد از دوره ثبات كه مدت معيني برايش تعيين نشده دولتي انتقالي به قدرت خواهد رسيد تا در نهايت زمينه براي برگزاري انتخابات و مشاركت مستقيم مردم عراق در تعيين هيات حاكمه اين كشور فراهم آيد.