فردريك ژوليو كه فرزند يك مغازه دار ثروتمند پاريسي بود، در دانشكده فيزيك و شيمي مشغول به تحصيل شد و در ۱۹۲۳ پژوهش هاي حرفه اي خود را در انستيتوي «راديوم» زير نظر ماري كوري آغاز كرد. او در سي سالگي موفق به كسب درجه دكترا شد و در ۱۹۳۶ كرسي جديدي در مبحث شيمي هسته اي در كالج «دو فرانس» به وي واگذار شد. وي پس از جنگ جهاني دوم كه طي آن سهم به سزايي در سازمان مقاومت فرانسه داشت، به رياست اداره تداركات انرژي اتمي برگزيده شد و از ۱۹۵۰ - ۱۹۴۶ در همين مقام به خدمت پرداخت و سرانجام در ۱۹۵۶ به رياست انستيتوي راديوم منصوب شد.
ژوليو در ۱۹۲۶ با ايرن كوري (I.Curie) دختر ماري كوري ازدواج كرد و نام خانوادگي اش را از ژوليو به ژوليو - كوري تغيير دارد. آنها در ۱۹۳۱ پژوهش هايي را آغاز كردند كه ره آوردش براي آنها جايزه نوبل شيمي سال ۱۹۳۵ بود. اين زوج جوان طي آزمايشاتشان موفق به كشف راديواكتيويته مصنوعي شدند. فردريك ژوليو كوري خود جريان اكتشافشان را بدين گونه شرح مي دهد: ما آلومينيوم را با پرتوهاي آلفا (هسته اتم هليم سنگين كه از دو پروتون و دو نوترون ساخته شده است) بمباران كرديم. پس از سپري شدن مدت معيني منبع ساطع كننده پرتوهاي آلفا را برداشتيم. در اين لحظه بود كه مشاهده كرديم ورقه آلومينيوم در زماني معادل بيش از چندين دقيقه همچنان به نشر الكترون هاي مثبت از خود ادامه مي دهد. آنچه روي داد اين بود كه اتم پايدار آلومينيوم يك ذره آلفا را جذب كرده و خود به ايزوتوپي ناشناخته از سيليكون تغيير يافته بود. اين ايزوتوپ ناشناخته عنصر راديواكتيويته اي با نيمه عمر معادل ۳۵ دقيقه بود. اهميت بسيار اين كشف در اين بود كه براي نخستين بار شواهد شيميايي محكم و واضحي در باب تغيير و تبديل عناصر به دست داد و دريچه تازه اي را به سوي يك رشته تقريباً جديد گشود. بدين ترتيب شمار بسياري از راديو ايزوتوپ ها به وجود آمدند و به ابزاري ضروري و اجتناب ناپذير براي شاخه هاي مختلف علم تبديل شدند. مدارك هيجان انگيز در تاييد كشف ژوليو - كوري ها زماني به دست آمد كه فردريك تشخيص داد كه سيكلوترن آزمايشگاه ارنست لاورنس (E.Lawrence) در كاليفرنيا بايد به طور اتفاقي قادر به خلق عناصر مصنوعي باشد. از اين رو وي به آنها طي تلگرافي اطلاع داد كه سيكلوترن آزمايشگاه شان را خاموش كرده و گوش به زنگ باشند. بدين ترتيب بود كه براي نخستين بار عنصر راديواكتيويته نيتروژن - ۱۳ به ثبت رسيد. ژوليو - كوري در ۱۹۳۹ با درك اهميت كشف شكافت هسته اي توسط اتو هان (O.Hahn) به بينش تازه اي دست يافت. بدين ترتيب وي پژوهش هاي هان را مورد تاييد قرار داد و به احتمال وجود واكنش هاي زنجيره اي پي برد. او سپس تشخيص داد كه واكنش زنجيره اي تنها مي تواند در نتيجه وجود يك مهارگر براي كند ساختن جنبش نوترون ها به وجود آيد. در آن زمان يك مهارگر خوب آب سنگين بود كه در مقياس زياد و تنها در نروژ توليد مي شد. ژوليو - كوري با آينده نگري بسيار دولت فرانسه را متقاعد به خريد كل موجودي آب سنگين، در مجموع ۱۸۵ كيلوگرم ساخت و براي ممانعت از دستيابي ارتش پيشرفته آلمان به اين منبع، مقدمات ارسال آن به انگلستان را فراهم ساخت.
|
|
ايرن ژوليو - كوري
فيزيكدان فرانسوي (۵۶۱۹-۱۸۹۷)
Irene Joliot-Curie
شيمي عناصر راديواكتيو ۵۱۹۳
ايرن كوري، فرزند پير و ماري كوري، كاشفان راديوم، در شهر پاريس به دنيا آمد. او تنها مدت كوتاهي به تحصيل در مدارس رسمي پرداخت و در عوض فيزيك را نزد مادرش، رياضي را نزد پل لانگوين (P.Langevin) و شيمي را در محضر جين باپتيست پرن (J.B.Perrin) فرا گرفت. وي ابتدا به عنوان راديولوژيست، مشغول به كار شد و بعدها در دانشگاه سوربن حضور يافت. در ۱۹۲۱ پژوهش هايش را در انستيتوي راديوم مادرش آغاز كرد و تا پايان عمر ارتباطش را با اين مركز حفظ كرد.
او در ۱۹۴۵ به رياست انستيتو برگزيده شد به علاوه از ۱۹۳۶ به عنوان استاد به تدريس در دانشگاه سوربن پرداخت. ايرن همانند خيلي چيزهاي ديگر راه مادرش را دنبال كرد و در ۱۹۳۵ به خاطر كار مشتركي كه با شوهرش، فردريك ژوليو - كوري انجام داد برنده جايزه نوبل شيمي شد. او بعدها تقريباً كشف اتوهان مبني بر شكافت هسته اي را پيش بيني كرد اما همانند ساير فيزيكدانان آن دوران، پذيرش چنين فرضيه اي برايش بسيار دشوار مي كرد. ايرن نيز همانند مادرش دانشمندان بسياري را تربيت كرد از جمله دخترش، هلن ژوليو - كوري كه با پسر همكار قديمي ماري كوري، لانگوين، ازدواج كرد. هلن و برادرش پل بعدها فيزيكدانان برجسته اي شدند.