شايد ايدز آنقدرها براي ما ملموس نباشد و همين امر سبب عدم دقت در رفتارهاو گوش سپردن به توصيه ها باشد اما تصور كنيد زنان و دختران براي چنين كارهايي دريك مركز غيراستاندارد و آلوده و غيرپزشكي مبتلا به ايدز شوند. بعد شوهرانشان و فرزندان آتي آنها قربانيان يك سهل انگاري كوچك نهان يا كار ارزانقيمت آنها مي شوند
سينا قنبرپور
وقتي نوبت به نوشتن صفحه حوادث مي رسد هميشه فكر مي كنيم بايد جرمي به وقوع پيوسته باشد. حادثه ها هميشه با وقوع جرايم يعني آنچه در قانون برايش مجازات تعيين شده رقم نمي خورند. گاهي هم متفاوت از آنچه ما دوست داريم بنويسيم يعني دورتر از معنايي كه به آن عنوان حادثه مي دهيم اتفاقي به حادثه تبديل مي شود.
حالا در اين جمعه پاييزي كه نخستين جمعه از ماه مبارك رمضان است نه بازار قتل داغ است و نه بازار جرايمي برخاسته از خشونت. اين خصوصيت ماه رمضان است كه معمولاً كار و كاسبي حوادثي نويس ها در آن كساد مي شود زيرا به دليل حاكم شدن جوي روحاني بر جامعه افراد كمتر به خشونت تن مي دهند و كمتر حاضرند عمل مجرمانه اي مرتكب شوند. واقعيت اين جاست كه هميشه قتل ها، سرقت ها، آدم ربايي ها و ... نيست كه حادثه ها را مي سازند، گاهي هم يك رفتار منطقي و در عين حال حساب شده منجر به حادثه اي تلخ مي شود.
براي اين جمعه به فكر حوادثي افتاديم كه بر خلاف حوادث هميشه كه منشايي زشت و ناپسند دارند اتفاقاً منشايي زيبا پسندانه دارند. بله يك اقدام عاقلانه براي زيبا شدن، يك عمل جراحي. البته فكر نكنيد كه هميشه اين عمل جراحي نياز به پزشك و بيمارستان دارد، نه، حتي يك آرايشگر هم مي تواند اين حادثه را رقم بزند.
خلاصه اين كه فكر نكنيد موضوع فقط مربوط به خانم هاست. هركسي چه مرد و چه زن، چه جوان و چه جاافتاده مي تواند در وقوع اين حادثه نقش داشته يا قرباني آن شود. راستش را بخواهيد مدتي قبل زني به يكي از مراجع قانوني شكايت كرده بود و به همراه شوهرش خواستار رسيدگي به آن بودند. آن زن به تحريك شوهرش و با پولي كه او تهيه كرده بود چندين عمل جراحي بر صورت خود انجام داده بود. آنها ساكن يكي از حاشيه نشين هاي تهران بودند. شوهر براي تامين خواسته اش قرض كرده بود و حالا پشيمان صورت همسرش را مي ديد كه به دليل چند عمل جراحي و ناشيگري در اين اعمال،بي ريخت و زشت شده بود. اما اين ديگر آخر ماجرا بود!
شما حتماً آن فيلم فارسي قديمي را به خاطر داريد كه قهرمان اصلي فيلم در مواجهه با يكي از همولايتي هايش كه كلاه گيس گذاشته بود با برداشتن آن كلاه گيس مي گفت: «اگر خدا نمي خواست موهاشو نمي ريزوند!»
حالا گزارش اين هفته هم حكايت همين حادثه هايي است كه به دنبال آن هستيم. شايد هم آنها حق دارند و براي زيبا شدن يا زيباتر شدن راههاي جديد موثر است. اما قبل از آن كه وارد بحث شويم بگذاريد ماجراي يك نخست وزير عضو اتحاديه اروپا را نقل كنيم كه اتفاقاً مثل «عين اله باقرزاده» شخصيت همان فيلم قبل از انقلاب از طاسي سر رنج مي برد.
او كه ديگر طاقتش سرآمده و تن به درمان پزشكي سپرده بود رازش با يك ملاقات رسمي سياسي برملا شد. «سيلويو برلوسكوني» ايتاليايي مرداد ماه امسال وقتي به ملاقات «توني بلر» انگليسي رفت بيشتر به ملوانان عصر دزدان دريايي شبيه شده بود. زيرا با يك روسري مثل دزدان دريايي سرش را بسته بود. اين موضوع سبب شد تا همه ماجرا را پيگيري كنند و دست آخر توضيحات پزشك او همه چيز را روشن كرد. آقاي نخست وزير سر طاسش را به عمل جراحي سپرده بود تا بتواند خوش چهره شود!
اما مشكل همين جاست كه همه امكانات آقاي نخست وزير را ندارند و در حالي تن به عمل زيبايي مي سپارند كه پول كافي ندارند و كسي با پول كم اين عمل را انجام مي دهد كه متخصص نيست و بعد ...
عمل زيبايي صورت
و چهار هزار پزشك غيرمتخصص
اول سراغ همين عمل جراحي بيني مي رويم چون خيلي شايع شده است. حتي تلويزيون هم در سريال ماه رمضاني خود از شبكه سه براي نشان دادن يك مادر و دختر متجدد و [...] با چسباندن چسب بربيني آنها دست به شخصيت پردازي زده است.
جالب است بدانيم كه به گفته دكتر محمدمهدي قيامت دبير هيات انتظامي سازمان نظام پزشكي ميزان شكايات از اعمال پلاستيك و زيبايي نسبت به پنج سال گذشته دو برابر شده است. معاون فني سازمان نظام پزشكي هم چندي قبل به خبرگزاري مهر گفت: «۱۷۵پرونده مربوط به شكايات مردم از پزشكان جراح پلاستيك است كه از سال ۱۳۷۸ تا خرداد ۸۳ مطرح شده است.» دكتر اميرحسين كامبوزيا مي گويد: «اين شكايات مواردي نظير جراحي هاي بيني، شكم و پوست است كه به جز ۴۲ پرونده اي كه راي برائت گرفته اند ۹۸ پرونده هم منجر به صدور راي براي پزشك شده است.» در همين حال مهم ترين نكته اين است كه به سبب تبليغات زياد و تمايل فراوان به زيبايي تعداد متقاضيان جراحي زيبايي بيني در ايران بيش از كشورهاي جهان است. اين ادعا توسط پزشكان ايراني در كنگره جراحان گوش، گلو و بيني در شهريور ۸۳ عنوان شد.دكتر عبدالخليل كلانتر هرمزي دبير انجمن پلاستيك و زيبايي ايران آماري داد كه در مواجهه با ادعاي پيشين خطري بزرگ را اطلاع مي دهد. وي در گفت وگو با ايرنا گفته است: «فعاليت چهار هزار پزشك در كار جراحي پلاستيك ترميمي مرتبط با تخصص آنها نيست و هم اكنون تنها ۱۲۵جراح پلاستيك فوق تخصص در كشور مشغول فعاليتند.»
|
|
چنين موقعيتي سبب شده تا براي زيبا شدن چهره، يك فرد مبتلا به عوارض جسماني سختي بشود! به گفته دكتر محمد صادقي متخصص گوش و حلق و بيني به دليل فاصله بسيار كم بيني با مغز و چشم در صورت عدم دقت در عمل جراحي و يا جراحي يك غيرمتخصص احتمال آسيب ديدگي مغر و چشم بسيار زياد است. وي مي گويد: «نابينايي، كم بينايي، نشت مايع مغزي به درون بيني، بروز مننژيت و ساير عوارض مغزي و بروز سينوزيت به دليل تنگ شدن راه سينوس از جمله عوارض يك عمل جراحي ناموفق است.» دكتر پرويز مافي، مدير گروه جراحي ترميمي پلاستيك و زيبايي نيز در گفت وگويي به ايرنا گفته است: «ناهمگوني فرم بيني و بسته شدن راه تنفس از جمله عوارض اين عمل جراحي است. به دليل تقاضاي زياد اين روزها متخصصان و پزشكان گوش و حلق و بيني دست به اين عمل جراحي مي زنند كه به سبب عدم داشتن تخصص موجب بروز ضايعاتي نظير آنچه گفته شده مي شوند.»
قربانيان اين وسوسه دلپذير
هنوز نگفته مشخص است كه جوانان عمده قربانيان اين وسوسه را تشكيل مي دهند. اما دكتر كاووس مشيري فوق تخصص جراحي پلاستيك در گفت وگويي با خبرگزاري مهر آماري از سن متقاضيان ارايه مي كند كه فرض ما را به اثبات مي رساند.
به گفته
دكتر مشيري بيشتر متقاضيان در گروه سني ۱۸ تا ۲۵ سال هستند. از اين عده آمار
۸۰ درصدي مراجعان در اين گروه سني را زنان و ۲۰ درصد را مردان تشكيل داده اند. علاوه بر اين مشيري به آمار ديگري اشاره مي كند كه متوجه افرادي با سن بالاي ۴۰ سال است. به گفته وي ۱۰ درصد از كل مراجعان براي جراحي هاي زيبايي بيني مردان و زنان بالاي ۴۰ سال هستند و در اين گروه زنان و مردان به يك اندازه تقاضاي زيبايي دارند!
حاصل چنين بازاري يك فرصت سودآور در تخصص هاي غيرمرتبط با جراحي پلاستيك در رشته پزشكي شده است تا آن جا كه دكتر محمدمهدي قيامت دبير هيات انتظامي سازمان نظام پزشكي تهران مي گويد: «بسياري از پزشكان به رشته هاي لوكس كه قادر به دريافت هزينه خارج از تعرفه هاي درماني هستند، گرايش دارند و ۷۰ درصد پزشكان در دوره انترني علاقه مند به ادامه تحصيل در رشته جراحي پلاستيك و زيبايي هستند.»
اما براي پي بردن به انگيزه ها و عامل تن دادن به چنين كاري با ريسك بالا يك تحقيق از مراجعه كنندگان به بيمارستان حضرت رسول اكرم(ص) انجام شده است. اين پژوهش از ۲۴ زن و شش مرد متقاضي جراحي زيبايي بيني انجام گرفته است.
يافته هاي اين پژوهش حكايت از آن دارد كه الگوي شخصيتي وسواسي و خود شيفته فراوان ترين الگوي شخصيتي در بين درخواست كنندگان عمل جراحي بيني است. اين تحقيق كه به وسيله دو روان شناس دانشگاه علوم پزشكي ايران به نام هاي دكتر ميرفرهاد قلعه بندي و عزيزه افخم ابراهيمي كارشناس ارشد روان شناسي باليني انجام شده است نشان مي دهد كه الگوي شخصيتي وسواسي با ۳۳ درصد و خودشيفته با ۳۰ درصد بيش از ساير الگوهاست.
براساس اين بررسي فراوان ترين تركيب رمزهاي دوتايي نيز مربوط به تركيب هاي «وسواسي ـ پرخاشگر» و «وابسته ـ وسواسي» است.
اين تحقيقات نشان مي دهد كه زنان چهار برابر مردان به انجام جراحي بيني گرايش دارند كه دليل اين امر پذيرش تغييرات ظاهر زنان از نظر فرهنگي است زيرا جراحي زيبايي در زنان عادي و بهنجار است اما در مردان نوعي تحقق نيافتن جنسيت و اختلال شمرده مي شود.
تتو و ابتلا به ايدز و هپاتيت
اگر جراحي بيني آسيب جسماني براي يك فرد را به همراه داشت اعمال جراحي ديگري هستند كه آسيب جدي تا حد مرگ براي ديگران را هم رقم بزند. اگر اين روزها مي شنويم كه عمل «ليپوساكشن» كه چربي هاي بدن را كشيده و موجب لاغري موضعي مي شود منجر به مرگ زنان شده است كارهايي هستند كه به تدريج موجب مرگ فرد و اطرافيان او مي شود! «ايدز» و «هپاتيت» كه زياد در جامعه ما ملموس نيست و دوره ابتلا به آن هم چند سال طول مي كشد تا به مرحله بروز برسد در يك قدمي همه زنان و دختراني نشسته كه قصد انجام تتو را دارند.
گرچه اينك انجام كار تتو در آرايشگاه ها ممنوع شده و قابل پيگرد است اما همچنان اين كار به شكلي زيرزميني و بازار سياه انجام مي گيرد.
اين كار كه همان خالكوبي مردانه است معمولاً بر روي مواضعي از صورت انجام مي گيرد. نخستين بار دبير انجمن غيردولتي پرسپوليس كه درباره معتادان تزريقي و كاهش آسيب پذيري آنان در برابر ايدز فعاليت مي كنند نسبت به اين پديده هشدار داد.
وي انتقال ايدز از طريق تتو را به مراتب سا ده تر از انتقال ايدز و هپاتيت از روش هاي ديگر دانست. حال كه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اين كار را ممنوع كرده هزينه آن نيز درخانه هاي ناشناس كه فقط شماره تلفن هايش ميان متقاضيان رد و بدل مي شود بسيار افزايش پيدا كرده است.
دكتر محمد عشايري فوق تخصص جراحي پلاستيك و كارشناس سازمان پزشكي قانوني مي گويد: «متاسفانه مردم گاهي به اطلاع رساني مسئولان توجه نمي كنند و فكر مي كنند هركاري كه هزينه كمتري داشته باشد برايشان صرف مي كند غافل از اين كه براي جبران اشتباهاتشان مجبور مي شوند بهايي گزاف تر بپردازند.»
وي به شكايت زني مقيم انگلستان به پزشكي قانوني اشاره كرده، مي افزايد: «وي كه براي ديدن اقوامش به تهران آمده بود با اصرار آنها به سراغ زني مي رود كه در خانه تتو مي كرده، زن آرايشگر هم خط تتو را با ناشيگري مي زند و براي اصلاح آن از اسيدي استفاده مي كند كه موجب تورم پلك و ايجاد حساسيت در چشم آن زن مقيم انگليس شده بود.»
شايد ايدز آنقدرها براي ما ملموس نباشد و همين امر سبب عدم دقت در رفتارها و گوش سپردن به توصيه ها باشد اما تصور كنيد زنان و دختران براي چنين كارهايي دريك مركز غيراستاندارد و آلوده و غيرپزشكي مبتلا به ايدز شوند. بعد شوهرانشان و فرزندان آتي آنها قربانيان يك سهل انگاري كوچك نهان يا كار ارزانقيمت آنها مي شوند.
تن دادن به چنين آسيب هايي البته نيازمند يك بررسي جامعه شناختي است. اين كه چه روندي در جامعه شكل گرفته كه اينك هركسي به فكر آراستن و زيبا كردن ظاهر خود است. سرمايه گذاري هاي كلان براي آراستن ظاهر چنان به يك تب عمومي تبديل شده است كه ديگر كسي به سرمايه گذاري براي درون و باطن تلاش نمي كند! حاصل كار چه خواهد شد شما قضاوت كنيد!