هويت مي برد نه مهره
امير عابديني
بازي را حتماً در منزل مي بينم؛ براي اين كه راحت ترم. هميشه اين بازي هيجانات و استرس هاي فراواني دارد. اين هيجانات آنقدر جدي است كه نمي شود با آن شوخي كرد. ضمن اين كه معتقدم بازي خوبي خواهد شد. اين جاافتاده كه سال به سال تيم هاي ما فوتبال ياد مي گيرند، برد و باخت تيم ها نزديك است، امتيازها تعجب برانگيز شده، تيم هاي خوب سال گذشته امسال مشكل دارند، تمام اينها دليل اين است كه تيم هاي ما ياد مي گيرند چطور فوتبال بازي كنند. حالا داريم از فرمول هاي فوتبال روز دنيا استفاده مي كنيم.
۱) بازي پرسپوليس ـ استقلال يك ديدار جذاب خواهد شد، هرچند پرسپوليس هنوز به بافت اصلي اش نرسيده و مشكلاتي دارد اما اين قاعده دربي است كه هر دو طرف مشكلات را كنار مي گذارند و مسايل حاشيه اي هر تيمي بركيفيت بازي تاثير نمي گذارند. استقلال در بستر آرام تري قرار دارد از شرايط بهتري هم برخوردار است. روند رو به جلوي استقلال با شكست پاس قهرمان فصل گذشته به خوبي طي شده پس آنها از لحاظ روحي آماده تر هستند. هرچند پرسپوليس چنين شرايطي را نداشته باشد ولي جوهره پرسپوليسي بودن در چند بازيكن ديده مي شود و اين چيزي نيست كه به سادگي به دست بيايد.
بعضي بازيكنان طي سال هاي مختلف آمده اند پرسپوليس يا استقلال ولي متوجه نشدند كه چه چيزي را در اختيار دارند و هنگامي كه تركش كردند تازه متوجه شدند. باقري، گل محمدي، رهبري فرد، انصاريان و... چند بازيكني كه هويت و جوهره پرسپوليسي دارند مي توانند آن را به كل تيم تزريق كنند. اما در استقلال هويت شكل ديگري دارد و آن جواني است. اگر اين جوهره در بازي روز جمعه جواب ندهد يعني جوهره خيلي جوان شده.
در تمام باشگاه هاي بزرگ دنيا هم اين مسئله صدق مي كند. رئال يا بارسلونا تيم هايي هستند كه داراي هويت خاص خودشانند، هويت بومي، شهري يا باشگاهي. منچستر بافت شهري خاص خودش را دارد و منچستريونايتد هويتش را كسب كرده. اگر دقت كرده باشيد برخي بازيكنانشان را به راحتي از دست نمي دهند. رايان گيگز يا روي كين داراي چنين شرايطي هستند. اينها هويت منچستري دارند.
اين هويت به تماشاگران تزريق مي شود. به خاطر همين است كه پرسپوليس و استقلال در تمام شهرهاي كشور طرفدار دارند ولي ديگر تيم ها از چنين شرايطي برخوردار نيستند. اين هويت براي دو تيم پايتخت فراشهري است يعني هويت ملي شده. هويت و جوهره تيمي در نتيجه بازي امروز بسيار مهم است. حتي مي توان براي پيروزي، نقشي بالاي ۳۵ درصد براي تيم در نظر گرفت. به طور مثال اگر پرسپوليس ۱۴ بازيكن تازه وارد در تركيب و روي نيمكت داشته باشد نمي دانند كه سه امتياز مقابل استقلال، چيز ديگري در ليگ برتر و فوتبال ايران است.
شايد به همين دليل است كه قاعده بازي بزرگ ليگ برتر با تمام قواعد بازي هاي ديگر فرق مي كند. بارها پيش آمده كه يكي از دو تيم به لحاظ مهره و نفر به نفر از رقيب قوي تر بوده ولي تيمي كه پيروز شده تيم پرمهره تر نبوده. سال ۷۳ پرسپوليس مهره هاي بيشتري نسبت به استقلال داشت، در مقابل استقلال همين قلعه نويي، ورمرزياد و بازيكناني داشت كه هويت استقلالي داشتند. سال ها در اين تيم بازي كرده بودند و مي دانستند باخت مقابل پرسپوليس يعني چه، دفاع از پيراهن آبي يعني چه. در نهايت ما نتوانستيم آنها را شكست دهيم.
به نظر من اين جمله بار معنايي خاصي دارد كه مي گويند تمام بازي هاي ليگ را ببازيد فقط اين بازي را ببريد. مثال ديگري بزنم، سال ۱۳۷۸ استقلال بهترين مهره ها را در اختيار داشت. همه باورشان شده بود كه ما بايد ببازيم اما آنها تيم ۹ نفره ما را هم نتوانستند ببرند. دليلش اين بود كه هويت پرسپوليسي در تيم ما بالا بود.
۲) امير قلعه نويي در ديدار مقابل پاس از تمام پتانسيل تيمش به نحواحسن استفاده كرد. از سامره خوب كار كشيد. او بازيكني بود كه اغلب در نيمه دوم وارد تركيب مي شد و نشان داد در هر لحظه اي آماده استفاده از فرصت هاست. به اعتقاد من به جز هويت ذكاوت هر تيمي كه در ۱۸ قدم حريف بالاتر باشد برنده بازي است. اصولاً در اين ديدار تعداد حملات تقريباً برابر است شايد كرنرها، ضربات كاشته و حتي خطاها تقريباً برابر باشند، اما تيمي برنده است كه از فرصت هاي درون ۱۸ قدم حريف استفاده كند.
پرسپوليس ابزار بازي با سيستم ۳ـ۳ـ۴ را دارد. قبول دارم كه استقلال شرايط مساعدتري دارد و نمي گويم پرسپوليس برنده بازي است ولي با سيستم ۳ـ۳ـ۴ حتماً استقلال را تحت فشار قرار مي دهد. سه مهاجم به شكل مثلث كه قاعده آن رو به دروازه حريف است، سه هافبك و چهار مدافع كه به شكل نور در كنار هم قرار مي گيرند. از سه مهاجم دوتاي آنها حالت سايه دارند. پرسپوليس ابزار اين دو مهاجم را دارد. مهاجماني كه در هنگام حمله به خط حمله اضافه مي شوند و هنگام دفاع به خط هافبك. كاظميان اگر به اين بازي برسد شرايط اين مسئله را دارد از طرف ديگر امامي فر هم حايز همين شرايط است انتظاري هم ميان اين دو. در خط هافبك كريم قطعاً وسط خواهد ايستاد كه توپ ها را پخش كند كه البته هم مي تواند، محمدوند راست و پژمان چپ.
در استقلال قلعه نويي فوتبال را فهميده و از دانسته هايش به خوبي استفاده مي كند. اگر پرسپوليس با سيستم ۲ـ۵ـ۳ بازي كند يعني به استقلال امكان به دست آوردن فرصت هاي زياد گلزني را داده و حتي اگر با ضريب اشتباه بالا يكي يا دوتا از توپ ها درون دروازه قرار بگيرند يعني پيروزي استقلال.
روي نيمكت هويت ها يكي است. پروين هويت پرسپوليسي دارد كه حضورش امتياز بالايي است براي پرسپوليس. قلعه نويي هم هويت و جوهره خاص استقلالي دارد و درصد اين هويت هم بالاست تنها دليل برتري پروين نسبت به قلعه نويي تجربه اش است. امير خودش را شاگرد پروين مي داند و به هرحال استاد هميشه فن هاي برتري ـ به دليل تجربه بالاتر ـ در ذهن دارد.
تيم ما جلوتر است
علي فتح ا... زاده
حساسيت ويژه اين بازي امكان اين را نمي دهد كه بروم داخل استاديوم تا بازي را تماشا كنم. مي نشينم در دفتركار پاي تلويزيونم تا بازي را تماشا كنم. اينطوري بيشتر در جريان بازي قرار مي گيرم و لذت بيشتري هم مي برم. زماني كه مسئوليت مديرعاملي باشگاه بردوشم بود فشار تيم و نتيجه هم به حساسيت بازي اضافه مي شد، در نتيجه وضعيت عجيب و غريبي بود. وقتي مديرعامل بودم به دربي كه نزديك مي شديم شرايط سخت و طاقت فرساتر از گذشته بود. از سه روز قبل از بازي تا سه روز بعد از بازي به لحاظ روحي تحت فشار بودم. منتها الان اين شرايط وجود ندارد من هستم و حس هواداري. استقلال را هم دوست دارم.
۱) بازي استقلال ـ پرسپوليس اغلب تابع حواشي اين ديدار بوده. شايد بتوان مدعي شد كه بحث فني تنها ۵۰ درصد اين ديدار را تشكيل مي داد. در اين ديدار تيمي برنده است كه زودتر از جو و شرايط بازي خارج شود. البته با توجه به بازي هاي خوب استقلال تاكنون مي توان شانس بيشتري براي اين تيم در نظر گرفت. استقلال بازي هايش را به خوبي پشت سر گذاشته و الان در مكان دوم جدول قرار گرفته كه اين عاملي براي تقويت روحيه بازيكنان محسوب مي شود. از طرف ديگر پرسپوليس چنين وضعيتي را ندارد. با تمام اينها استقلال جوان تر است و پرسپوليس از بازيكنان با تجربه تري بهره مي برد. پيش بيني من اين است كه پرسپوليس با توجه به اين مسئله زودتر از جو بازي خارج شود ولي قلعه نويي با توجه به سابقه اش قطعاً از لحاظ روحي و رواني بر بازيكنانش تاثير خواهد گذاشت. به نظرم اگر جوانان تيم به نكات روحي قلعه نويي توجه كنند سرعت خروج از اين وضعيت بيشتر خواهد شد.
۲) استقلال در قياس با پرسپوليس به لحاظ فني و تيمي جلوتر از پرسپوليس است. دقت بكنيد، پاس قهرمان فصل گذشته از ميانه جدول هم پايين تر است ولي استقلال نايب قهرماني اش را حفظ كرده. البته تيمي كه بالاي سر دارد چندان تيم محكم و ترسناكي نيست. منكر ارزش هاي تيم سايپا نمي شوم ولي اغلب چنين تيم هايي در نيم فصل دوم امتيازات زيادي از دست مي دهند.
در فصل نقل و انتقالات هم استقلال به خوبي يارگيري كرد. بازيكنان حاضر در استقلال خوب مي دوند به نظرم خط حمله استقلال از زهردارترين خط حمله هاي ليگ برتر است. در اين بخش سامره و عنايتي خوب و آماده نشان داده اند. كافي است در بازي با پاس يك بار ديگر حركت عنايتي را ببينيد كه با چه تبحري به سامره پاس گل داد. قاعدتاً در اين تيم ها مهاجمان با استرس پاس مي دهند و اغلب پاس ها بغل پا هستند اما عنايتي سربالا و با اطمينان پاس گل را به سامره داد.
۳) حس مي كنم نقطه ضعف استقلال خط دفاعي اش باشد. قرباني و صادقي بازيكنان جوان، جوياي نام و انرژيكي هستند همين مسئله آنها را به سمت جلو و دروازه حريف وسوسه مي كند. اين تنها نگراني من از خط دفاعي است اما با توجه به قدرت اين دو در دفاع و ضعف تيم ملي در خط دفاعي انصافاً مي شود از آنها در تيم ملي هم استفاده كرد. از طرف ديگر در برخي رقابت ها ديده شده كه خط هافبك، ضعيف عمل كرده است، البته اگر منصوريان در ديدار با پرسپوليس همانند بازي با پاس كار كند قطعاً خط هافبك استقلال منسجم تر از پيش خواهد شد.
۴) به لحاظ بار نيمكت ها معتقدم، نيمكت استقلال پربارتر به نظر مي رسد. استقلال بازيكنان خوبي به خدمت گرفته و عده زيادي هم از پيش داشته. همين مسئله باعث شده كه نيمكت استقلال هم قوي تر از پرسپوليس باشد. به نظر نمي رسد استقلال به لحاظ بازيكن مشكل خاصي داشته باشد. اما در طرف ديگر در پرسپوليس فقط پروين است كه مي تواند تيمش را جلو ببرد. نيمكت و فهرست بازيكنان پرسپوليس تقويت آنچناني نشده و بايد بگويم كه با پرسپوليس پرچهره چهار، پنج سال پيش كاملاً متفاوت است. در آن سال ها پرسپوليس بازيكنان درجه اول و حرفه اي را در استخدام داشت. در حال حاضر حرفه اي ترين بازيكن پرسپوليس يحيي گل محمدي است كه البته او با پنالتي اي كه در چين به ثمر نرساند و گلي كه در برابر قطر به تيم ملي خودمان زد دچار مشكل روحي شده. بهروز رهبري فرد هم يك گل به خودي زده. اين نشان دهنده وضعيت روحي نامناسب تيم است.
۵) پرسپوليس آرام آرام بيدار مي شود. هماهنگي و تعامل پروين و سوبل به حركت و روند رو به جلوي پرسپوليس كمك كرده است. بازي مقابل شموشك جداي از نتيجه خوب، نشان داد كه بازيكنان پرسپوليس تا دقيقه ۹۰ مي توانند بجنگند. البته جداي از پنج تا شش دقيقه آخر كه باز هم به نظر رسيد بازيكنان تيم كم آورده اند ولي تيم روند خوبي را طي كرده است.
۶) به لحاظ كادر فني به نظرم استقلال با توجه به اين كه كادر فني يكدست تري دارد و از اين جهت هم جلوتر از پرسپوليس است. در پرسپوليس دو طيف با دو تفكر وجود دارد يكي سوبل با تفكرات يك مربي خارجي و البته حرفه اي و در طيف ديگر علي پروين و سابقه اش. او سال هاست در فوتبال ما نقش آفريني كرده، چه آن زماني كه به عنوان بازيكن در تركيب تيم قرار مي گرفت و چه سال هاي بعدش كه تحت عنوان مربي در كنار تيمش بوده. گاهي اوقات پروين دست خالي كارهايي مي كند كه آدم متعجب مي ماند اما امروز در استقلال همه كاره قلعه نويي است و ديگران تابع او هستند. در مقابل در پرسپوليس پروين يك مربي غيرقابل انكار است ولي شريكي چون سوبل دارد كه همين دوگانگي توان پرسپوليس را تا نصف كاهش خواهد داد. كلاً معتقدم بازي ۵۰ ـ ۵۰ مساوي مي شود. اگر بازي برنده داشته باشد احتمال پيروزي استقلال را ۶۰ در مقابل ۴۰ براي پرسپوليس مي دانم.
۷) به اعتقادم يك وجه اين بازي را نبايد فراموش كرد و آن وجود تماشاگران است. وقتي بازيكن مي رود داخل زمين بايد احساس كند كه حامي دارد برنده يا بازنده فرقي ندارد اين تيم است كه بايد تشويق شود. حضور و جديت تماشاگران هر تيم تا حد زيادي در موفقيت آن تيم است، به طور مثال در بازي ايران ـ كره جنوبي، ۱۰۰۰ تماشاگر كره اي كاري كردند كه به بازيكنان تيم ما اين احساس دست مي داد كه در ورزشگاه حريف بازي مي كنند تشويق اما معمولاً استرس بازي تماشاگران را هم در برمي گيرد و آنها فراموش مي كنند بايد تيم را تشويق كنند. در نهايت فكر مي كنم تيم ما چون جوان تر است به تشويق بيشتري نياز دارد.