صندوق دوم پس انداز اجباري تشكيل مي شود
افزايش ۱۰۰ درصدي مستمري بيمه شدگان
|
|
ايسنا: مديركل برنامه ريزي و سياستگذاري بيمه هاي اجتماعي وزارت رفاه از تدوين طرح تشكيل صندوق پس انداز اجباري و يا صندوق سطح دوم بيمه همگاني خبر داد.
مشيري گفت: به عنوان اولين اقدام اصلاحي در نظام بيمه اي، سطح دوم بيمه همگاني در كشور، تكميل كننده خدمات سطح اول بيمه همگاني است كه هم اكنون توسط سازمان هاي تامين اجتماعي، بازنشستگي كشوري و يا ساير صندوق هاي بيمه اي ارائه مي شود.
وي افزايش توان مالي بيمه شدگان در زمان دريافت بازنشستگي را هدف اصلي ايجاد صندوق سطح دوم بيمه همگاني در كشور دانست و افزود: در سطح اول برخي از اقلام دستمزدي يا مشمول كسر حق بيمه نبود و يا دستمزد مشمول كسر حق بيمه داراي سقفي بود كه مازاد بر آن مشمول كسر حق بيمه نمي شد؛ از اين رو مستمري بازنشستگي فرد بر مبناي درآمدي كمتر از دريافت فرد محاسبه مي شد و علي رغم نرخ جايگزيني ۱۰۰ درصد، بازنشسته احساس مي كرد درآمدش به نحو قابل توجهي پس از بازنشستگي كاهش يافته است.
مشيري خاطرنشان كرد: بدين جهت در سطح دوم، كسر حق بيمه از دريافتي هاي غيرمشمول نظام بيمه سطح اول و همچنين حق سنوات از منابع مالي آن شمرده شده است.
مديركل بيمه هاي اجتماعي وزارت رفاه گفت: در حال حاضر حق سنوات معادل حداقل يك ماه حقوقي كه در پايان هر سال به فرد تعلق مي گيرد، يا به صورت يكجا و هنگام بازنشستگي و يا تدريجي در انتهاي هر سال به افراد داده مي شود كه در هر صورت استفاده بهينه از آن نمي شود و از آن جا كه اغلب به صورت يكجا دريافت مي شود، موجب بهم ريختن الگوي مصرف خانوار شده و هيچ تاثيري در افزايش سطح رفاه نخواهد شد.
به گفته وي با ايجاد صندوق پس انداز اجباري، اين منابع با توجه به تمهيدات پيش بيني شده در حساب انفرادي فرد انباشت و سود تضميني حداقل معادل سود بلند مدت بانكي به آن تعلق مي گيرد و در هنگام بازنشستگي، ازكارافتادگي و يا فوت قابل پرداخت است. يعني زمانيكه فرد به حالت تعهدات بلند مدت در سازمان بيمه گر اصلي رسيده باشد.
مشيري خاطرنشان كرد: در اين حالت بيمه شده به اختيار خود مي تواند نيمي از منابع انباشت شده در حساب خود را به صورت يكجا و نيمي را به صورت مستمري و يا تمامي آن را در قالب مستمري دريافت كند.
مديركل برنامه ريزي و سياستگذاري بيمه هاي اجتماعي وزارت رفاه گفت: با ايجاد اين صندوق در نظام مستمري كشور بر اساس محاسبات صورت گرفته و با توجه به منابع مالي پيش بيني شده سطوح مختلف مستمري قابل دريافت به حدود ۲ برابر مبلغ كنوني افزايش خواهد يافت.
وي در ادامه گفت: در مورد اصل كفايت، علي رغم ماهيت بخشندگي نظام، يك نارضايتي عمومي از حقوق دوران بازنشستگي و يا مستمري بگيري در اذهان وجود دارد كه كارآمدي نظام بيمه اجتماعي را با ابهاماتي مواجه ساخته و بايد به سرعت از ميان برداشته شود.
وي با تأكيد بر اهميت پايداري منابع مالي صندوق هاي بيمه جهت ارائه تعهدات به بازنشستگان گفت: در دنيا اصلاحات نظام هاي بيمه هاي اجتماعي به دو نوع ساختاري و پارامتريك انجام مي گيرد كه در اصلاح ساختاري، نظام بازنشستگي از حالت( payg) يعني پرداخت مستمري به ازاي دريافت حق بيمه، به ساختار اندوخته گذاري كامل تبديل مي شود كه به دليل وضعيت موجود كشور و هزينه بر بودن و مشكلات آن در زمينه تطبيق افراد با نظام جديد بيمه اي عملياتي نيست؛ لذا بايد اصلاحات پارامتريك در نظام بازنشستگي صورت گيرد.
مديركل برنامه ريزي و سياستگذاري بيمه هاي اجتماعي وزارت رفاه افزود: هم اينك مبناي محاسبه مستمري بازنشستگي در كشور ۲ سال آخر قبل از بازنشستگي است در حاليكه در بسياري از كشورها اين زمان ۵ و يا ۱۰ سال و حتي در برخي كشورها مانند اتريش ميانگين ۱۵ سال قبل از بازنشستگي است كه اين نوع محاسبه در ايران موجب بروز فساد بسياري در نظام مستمري كشور شده است؛ چرا كه افراد با افزايش تصاعدي حقوق ۲ سال آخر خدمت خود از نظام بيمه اي سوء استفاده كرده و متاسفانه اين اقدام در بين افراد كشور مقبول دانسته شده است.
|