دوشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۸۴ - سال سيزدهم - شماره ۳۹۱۷ - Feb 6, 2006
زمين در سال ۲۰۵۰ ؛
نااميد نباشيد
گزارشي جديد مي گويد: مردم بايد اكوسيستم هاي زمين را طوري هدايت كنند كه سياره ما (زمين) وارد مسيري باثبات شود
002880.jpg
گروه دانش و فناوري- زهرا بخشي: بررسي دقيق «جهان مدور» ما توسط محققان نشان داده است كه ماهيگيري بيش از حد، انقراض گونه هاي مختلف موجودات، تعديل منابع غذايي و تغيير شديد آب و هوايي، بزرگ ترين خطراتي هستند كه توانايي زمين، اقيانوس ها و... را در حمايت از زندگي بشر تهديد مي كنند.
استفان كارپنتر، جانورشناس دانشگاه ويكانسين، مي گويد: «هنوز دليل مهمي براي اميدوار بودن به حيات در روي زمين وجود دارد! ما دستگاه هاي مورد نياز جهت حفاظت از زيربناي زيستي زمين را در اختيار داريم؛ اين خطرها نبايد ما را نااميد كنند» .
به تازگي مقامات، آيين نامه اي ۵ ماده اي را به سازمان ارزيابي ملنيوم سازمان ملل تحويل داده اند و اميدوارند طي اجراي اين مواد، در تلاشي چهارساله رابطه محيط زيست و پيشرفت بشر مورد بررسي كامل قرار گيرد. در گزارش هاي گذشته مفاد ۴ عهدنامه  بين المللي و محيط زيستي منتشر شدند اما مواد جديد، جزئياتي را بيان كرده اند كه اساس گزارش هاي گذشته را تشكيل مي دهند. با اجراي اين موارد جديد، چهار راه قابل قبول جهت پيشرفت سياسي، اقتصادي و اجتماعي جهان و تأثير آن بر زندگي مردم محيط زيست تا سال ۲۰۵۰ معرفي شده اند.
پس از گفت وگو و بررسي رهبران سياسي و تجاري، دانشمندان و نهادهاي غيردولتي جهان، راه هاي مختلفي جهت توسعه سياسي و اقتصادي جهان امروز معرفي شده اند. در مرحله بعد، محققان تأثير اين راه ها را مورد مطالعه قرار خواهند داد. اين ارزيابي توسط ۱۳۶۰ محقق در ۹۵ كشور مختلف جهان به دست آمده است.
تخمين زده شده است كه تا سال ،۲۰۵۰ نگرش كلي جهان تلاش هاي هماهنگ جهت كاهش فقر، پيشرفت تحصيل و بهداشت عمومي به همراه مطالعه دقيق واكنش پذيري مسائل زيست محيطي، كاهش جمعيت جهان و در نتيجه پيشرفت اقتصادي را به همراه خواهد داشت. در جهان امروز كه به قسمت ها و اكوسيستم هاي جداگانه تقسيم شده است، سعي زيادي براي ايجاد امنيت و گسترش اقتصاد مي شود. در برنامه اين تقسيم بندي ها، رشد اقتصادي و رشد جمعيت، مورد مطالعه دقيق قرار گرفته اند اما حتي با اجراي كارآمدترين راه هاي زيست محيطي، مشكلات زيستي در مناطقي مانند آفريقاي مركزي، خاورميانه و آسياي جنوبي هنوز وجود دارند.
كارپنتر مي گويد: «براي واردكردن زمين به راهي ثابت، مردم بايد به زمين به چشم يك نظام كلي و هماهنگ نگاه كنند، نه يك سيستم تقسيم شده. مردم بايد قسمت هاي مختلف را طوري اداره كنند كه همه سودهاي حاصل از آن اكوسيستم هاي جدا، يكجا مورد استفاده قرار گيرد. در واقع با تلاش هايي كه امروزه جهت بررسي سيستم هاي مختلف زمين مانند اقيانوس ها، اتمسفر، زمين و... انجام شده است، تكنولوژي وارد مسيري شده تا بتواند از همه اين سيستم ها جهت هدايت هماهنگ زمين به سمت سوددهي بهتر استفاده كند» .
والتر ريد پروفسور دانشگاه استنفورد و رهبر اجراي اين پروژه مي گويد: «متأسفانه مردم توجه زيادي به اكوسيستم هاي موجود ندارند. اگر بخواهيم تا سال ۲۰۵۰ با مشكل اكوسيستمي خاصي مواجه نشويم بايد از همه اكوسيستم هاي موجود به خوبي نگهداري كنيم» .
منبع: Christian Scienc Monitor 2006 Jan ۲۰

كمربند كوييپر به دور دو ستاره نزديك
تلسكوپ فضايي هابل دو حلقه از غبار و ذرات كشف كرده كه در حدود ۶۰ سال نوري از ما فاصله دارند و به شكل قابل توجهي به منظومه شمسي اوليه ما شباهت دارند
002886.jpg
نجوم- سهند پيرباديان: تلسكوپ فضايي  هابل، وجود حلقه هايي از مواد را كه شبيه به كمربند كوييپر در منظومه شمسي هستند را در اطراف دو ستاره پيدا كرده است. كمربند كوييپر از مواد يخي تشكيل شده و منشأ اصلي دنباله دارها با دوره تناوب كوتاه به شمار مي رود. اين نوع حلقه ها تا به حال در اطراف ۹ ستاره تشخيص داده شده اند و به دو دسته : عريض و باريك تقسيم مي شوند وجود اين حلقه ها ارتباط مستقيمي با تشكيل سيارات در يك منظومه ستاره اي دارد. وجود لبه هاي تيز بيروني در يك كمربند باريك (مانند كمربند كوييپر) نشان دهنده وجود همدمي ستاره مانند براي ستاره اصلي است كه به طور مداوم، لبه بيروني كمربند را تميز مي كند. درست مانند تأثير اقمار بر لبه هاي حلقه هاي زحل و اورانوس. پل كالاس، جيمز گراهام و مايكل فيتزجرالد از دانشگاه بركلي در كاليفرنيا همراه مارك كلامپين از مركز فضايي گودارد، اين كشف و نتايج آن را در ۲۰ ژانويه در مقاله اي در مجله اخترفيزيك گزارش كردند.
با كشف اين حلقه ها كه هر كدام در حدود ۶۰ سال نوري از ما فاصله دارند، تعداد ستاره هاي شناخته شده كه چنين كمربندهايي به دور آنها رصد شده است به ۹ عدد مي رسد. با اين حال، اين دو مورد جديد از اين نظر با بقيه متفاوتند كه سن آنها به اندازه اي است (۳۰۰ ميليون سال) كه شكل و تركيب آنها به مرحله پايداري رسيده است. مانند منظومه شمسي ما كه داراي مدارهاي سياره اي و حلقه هايي پايدار از مواد و غبار است و ۶/۴ ميليارد سال سن دارد. هفت مورد ديگر، به غير از خورشيد، بين ده ها ميليون تا ۲۰۰ ميليون سال سن دارند كه در مقياس سن خورشيد ما جوان محسوب مي شوند. همچنين جرم اين دو مورد به جرم خورشيد بسيار نزديك است. كالاس محقق اصلي اين پروژه مي گويد: «اينها مسن ترين حلقه هاي مشاهده شده هستند و اهميت آنها از اين جهت است كه شكل كمربند كوييپر را از بيرون منظومه شمسي به ما نشان مي دهند. انتظار مي رود كه در اطراف اين ستاره ها مناطق قابل سكونت كه احتمال وجود حيات در آنها مي رود يافت شود. اكثر كمربند ها به علت پرنور بودن ستاره مركزي قابل رويت نيستند، اما دقت و حساسيت بالاي دوربين پيشرفته تلسكوپ فضايي  هابل ما را قادر ساخت تا جلوي نور ستاره مركزي را گرفته و سپس به دنبال حلقه ها بگرديم. ما در مورد ۱۰۰ ستاره ديگر نيز، تابش هاي اضافي فروسرخ، علاوه بر تابش خود ستاره را دريافت كرده ايم كه به احتمال زياد از غبار اطراف ستاره تابش شده است.
بخش سخت كار، به دست آوردن تصاويري است كه اطلاعات فضايي به ما بدهد. پس از دو دهه كه از كشف اين حلقه ها مي گذرد، ما به تازگي موفق به رصد آنها شده ايم و اين موفقيت را مديون تلاش هاي انجام شده براي ارتقاي ابزارهاي تلسكوپ  هابل هستيم.»
مدل سازي هاي كوچك نشان داده اند كه كمربند هاي كشف شده در دو دسته قرار مي گيرند: كمربندهاي عريض، به پهناي بيش از ۵۰ واحد نجومي و كمربندهاي باريك با پهناي ۲۰ تا ۳۰ واحد نجومي همراه لايه تيز بيروني (مانند كمربند كوييپر در منظومه شمسي ما). يك واحد نجومي فاصله متوسط بين زمين و خورشيد (در حدود ۱۵۰ ميليون كيلومتر) است.
كمربند كوييپر در منظومه شمسي از مدار نپتون در فاصله ۳۰ واحد نجومي از خورشيد آغاز شده و تا فاصله ۵۰ واحد نجومي ادامه مي يابد. اكثر كمربند هاي كشف شده منطقه اي خالي در وسط خود كه در آنها احتمالا سيارات موجودند و عامل اصلي تيز بودن لبه هاي داخلي در بيشتر كمربند ها هستند. كالاس و گراهام پيش بيني مي كنند كه ستاره هايي كه كمربند دور آنها ، لبه هاي خارجي تيز دارند، داراي همدمي هستند (احتمالا يك ستاره يا يك كوتوله قهوه اي) كه مانع گسترش اين كمربند ها به سمت خارج مي شوند.
طرز تشكيل حلقه ها به دور يك ستاره مي تواند مانند شكل گرفتن حلقه به دور يك سياره باشد. تنها يكي از ۹ ستاره داراي كمربند شناخته شده داراي همدم است اما هنوز تحقيقات دقيق براي كشف همدم كم نور در اطراف موارد ديگر صورت نگرفته است.
او معتقد است كه يك ستاره سرگردان در هنگام عبور از نزديك ستاره اصلي، لبه هاي صفحه تشكيل سيارات را شكل داده است اما هنوز وجود يك همدم براي جلوگيري از پخش و خارج شدن مواد مانند سيارك ها و دنباله دار ها لازم است. اگر اين حرف درست باشد، به معناي آن است كه خورشيد نيز بايد داراي همدمي باشد كه مرزهاي تيز كمربند كوييپر را شكل داده است. وجود اين ستاره همدم توسط استاد فيزيك دانشگاه بركلي، ريچارد مولر پيشنهاد شده اما هنوز مدركي بر وجود اين همدم به دست نيامده است. كالاس مي گويد: «ما به طرز عجيبي در مورد نزديك ترين نمونه از اين كمربند ها (كمربند كوييپر در منظومه شمسي) كمترين اطلاعات را در دست داريم. مهم ترين مسأله اين است كه بدانيم غبار در كمربند كوييپر دقيقاً تا چه فاصله اي از خورشيد گسترش يافته است. هنگامي كه اين اطلاعات بدست آمد، مي توانيم كمربند كوييپر را به طور دقيق و مشخص در يكي از دو دسته عريض و باريك قرار دهيم.»
اين پژوهش در سال ۲۰۰۲ با كمك هاي ناسا به وسيله موسسه علوم تلسكوپ فضايي آغاز شد و پس از دو سال مطالعه بر روي ۲۲ ستاره در سپتامبر ۲۰۰۴ پايان يافت.

همايش آشنايي كارشناسان و معلمان هنرستان ها
با نرم افزارهاي آزاد- متن باز
گروه دانش و فناوري- علي اصغر محمدي:  همايش يك روزه ترويج نرم افزارهاي آزاد به همت معاونت آموزش و پرورش نظري و مهارتي سازمان آموزش و پرورش شهر تهران برگزار مي شود . اين همايش با همكاري مركز تحقيقاتي فناوري اطلاعات و ارتباطات پيشرفته دانشگاه صنعتي شريف و با حمايت شوراي عالي انفورماتيك و شوراي عالي اطلاع رساني، با هدف آشنايي كارشناسان و معلمان هنرستانهاي فني و حرفه اي آموزش و پرورش شهر تهران با نرم افزارهاي آزاد- متن باز ۱۸ بهمن در تالار امام خميني(ره) واقع در خيابان طالقاني غربي، برگزار مي شود.
به گزارش خبرنگار همشهري در اين همايش دكتر محمد خوانساري، مدير طرح ملي نرم افزارهاي آزاد _ متن باز و و مهندس جلال حاجي غلامعلي مشاور ارشد طرح، درباره نرم افزارهاي آزاد- متن باز و سيستم عامل لينوكس در اين همايش سخنراني مي كنند.
هزينه كمتر نرم افزارهاي آزاد- متن باز نسبت به نرم افزارهاي مشابه و محدوديت هاي اقتصادي در مؤسسات آموزشي، كاربرد اين نرم افزارها را براي اين گونه مؤسسه ها ضروري مي سازد و مي تواند به گسترش بيشتر فناوري ارتباطات و اطلاعات در آموزش و پرورش بينجامد.

تازه ترين ويروس رايانه اي
گروه دانش و فناوري- بهنام نظيري راد: ويروس جديدي با هدف از كار انداختن رايانه ها فعال شده است. اين كرم كه با نام هاي Black mal و Kama sutra شناخته مي شود، همراه ايميل و از طريق اينترنت منتقل مي شود و پس از اينكه كاربران، ايميل هاي حاوي اطلاعات و تصاوير خود را باز مي كنند به رايانه ها حمله مي كند. اين ويروس فايل هاي نرم افزار ورد، اكسل، پاورپونيت و آكروبات را روي رايانه ها مورد هدف قرار مي دهد. چون اين ويروس تا كنون بيش از ۵۰۰ هزار رايانه شخصي را در جهان آلوده كرده است، پيش بيني مي شود هزاران كامپيوتر ديگر هم به زودي آلوده شوند.
پيشروي اين ويروس زنگ خطري است براي شركت هاي امنيتي و توليدكننده برنامه هاي ضد ويروس و هشداري خطرناك براي كاربران اينترنتي. همچنين اين ويروس با نام هاي Nyxem، Mywife و Tearec هم شناخته مي شود.
منبع: REUTERS.com

همكاري گوگل با فولكس واگن
گروه دانش و فناوري- بهنام نظيري راد: فولكس واگن در حال طراحي نمونه اوليه خودرويي است كه با استفاده از برنامه نقشه هاي ماهواره اي روي سايت گوگل، خدمات ويژه اي را به رانندگان خودروهاي خود بدهد و باعث شود رانندگان مانند چشم پرندگان، جاده و اطراف آن را ببينند.
كمپاني فولكس واگن و گوگل به همراه شركت Nvidia كه يكي از بزرگ ترين سازند ه هاي تراشه هاي گرافيكي در دنيا است، قصد دارند اين سيستم هدايت گر ماهواره اي را در خودروها بسازند.
پژوهشگاه الكترونيكي فولكس واگن در كاليفرنياي آمريكا در حال كار روي سيستمي است كه در صورت تكميل شدن، اين قابليت را به سيستم هدايت گر مي دهد كه به صورت اتوماتيك وار اطلاعات خود را به روز كند.
نمونه اصلي اين خودرو، به زودي در نمايشگاهي كه در لاس وگاس برگزار مي شود در معرض ديد مصرف كنندگان قرار خواهد گرفت. همكاري گروه سازنده اين سيستم و گوگل، نمايشي از پيشرفت رهبري جست وجو در اينترنت و توسعه روزافزون قلمرو كامپيوترهاست.
منبع:REUTERS.com

نمونه آسان -جدول اعداد ۱۵
002919.jpg
«سودوكو» sudoku واژه اي ژاپني به معناي عددهاي بي تكرار است و به جدول اعدادي گفته مي شود كه امروز يكي از سرگرمي هاي رايج در كشورهاي مختلف جهان به شمار مي آيد. نخستين جدول سودوكو را يك رياضي دان اروپايي در قرن هجدهم طراحي كرد . در سالهاي اخير اين جدول كاربرد عمومي خود را براي سرگرمي پيدا كرده است.
سودوكو انواع گوناگون ساده، متوسط دشوار و خيلي سخت دارد. بسياري از سودوكوها هم براي كودكان طراحي مي شوند. كتابهاي گوناگون و متنوعي نيز براي آموزش طراحي و حل اين جدول منتشر شده است. اين جدول هم اكنون در بسياري از روزنامه هاي معتبر دنيا هر روزه به چاپ مي رسد و كتابهاي مجموعه اين جدول ها نيز توسط بخش انتشارات هر روزنامه منتشر مي شود.
اين بازي كه در نمايشگاه بين المللي بازي و سرگرمي آلمان به عنوان محبوب ترين و پرطرفدارترين بازي شناخته شده قانون بسيار ساده و روشني دارد.
نوع متداول سودوكو در واقع نوعي جدول است كه از ۹ ستون عمودي و ۹ ستون افقي تشكيل شده و البته كل جدول هم به ۹ ستون كوچكتر تقسيم مي شود. شما بايد اعداد ۱ تا ۹ را در هر يك از جدول هاي كوچكتر بدون تكرار بنويسيد به صورتي كه در هر ستون بزرگ تر افقي يا عمودي هيچ عددي تكرار نشود. در واقع هم بايد از تمام اعداد ۱ تا ۹ در همه ستون هاي عمودي و افقي استفاده كنيد و هم بايد مراقب باشيد هيچ عددي تكرار نشود و در همه مربع هاي ۳ ستوني كوچكتر نيز به همين ترتيب همه اعداد ۱ تا ۹ بيايد و تكرار هم نشود. هميشه به عنوان راهنمايي چند عدد در جدول از قبل مشخص مي شود تا بقيه اعداد را شما پيدا كنيد.
روزنامه همشهري از اين پس هر روز يك جدول اعداد را براي سرگرمي شما تقديم خواهد كرد. اما چون ممكن است شما براي اولين بار با اين سرگرمي روبرو شده باشيد در هفته هاي اول نمونه هاي ساده و سپس نمونه هاي متوسط را به چاپ مي رسانيم و بعد از مدتي به صورت منظم نمونه هاي دشوار سودوكو را تقديم شما مي كنيم. مطمئناً آن وقت با تمرين و آمادگي به يك حل كننده حرفه اي جدول اعداد تبديل خواهيد شد.

پيشرفته ترين دست مصنوعي
گروه دانش و فناوري- عليرضا سزاوار:دانشمندان انگليسي دست مصنوعي هوشمندي ساختند كه حركات طبيعي دست را بهتر از همه نمونه هايي كه تا به حال ساخته شده، تقليد مي كند. در حال حاضر، دست هاي مصنوعي يا اصلاً حركتي ندارند يا حداكثر با يك موتور ساده جابه جا مي شوند. گروهي از پزشكان و مهندسان پزشكي دانشگاه ساوتهمپتون انگليس، دست مصنوعي بسيار سبك و هوشمندي را ساخته اند كه با استفاده از شش موتور مي تواند انگشت ها را به طور مستقل حركت دهد.
گروه پژوهشگران ساوتهمپتون مي گويند دستي كه آنها ساخته اند، مي تواند حركات مشابه دست انسان داشته باشد و اشيا را به همان شكل بلند كند. حركت اين دست مصنوعي توسط يك دستگاه كوچك كه به عضلات ظريف دست متصل شده، اداره خواهد شد كه از حركات عضله هاي كوچك بالاي دست فرمان مي گيرد. به گفته دكتر «پل چيل» يكي از متخصصاني كه در ساختن اين دست مصنوعي نقش داشته، با آن مي توان همه شكل هاي لازم براي انجام كارهاي پيچيده را انجام داد. دست مصنوعي جديد با ۳۸۰گرم وزن از دست طبيعي انسان سبك تر است.
اين در حالي است كه دست هاي مصنوعي سنگين، باعث آزار و زخم محل اتصال به مچ مي شوند. در اين دست مصنوعي جديد هر يك از انگشت ها به يك موتور وصل است كه به جعبه دنده اي در كف دست متصل شده است. انگشت شست اين دست مصنوعي ساختار پيشرفته اي دارد. شست انسان مي تواند حركاتي را انجام دهد كه انگشت هاي ديگر قادر به انجامش نيستند.از اين رو دليل شست اين دست مصنوعي با دو موتور فوق العاده كوچك كار مي كند، يكي براي چرخيدن و ديگري براي خم شدن.
مرحله بعدي، اضافه كردن گيرنده هاي حساسي است كه ميزان گيرايي دست را ارزيابي كند و مثلاً اگر چيزي در حال سر خوردن بود، حس كند و اطلاعاتش را به مغز منتقل سازد. شوراي ناتوانان بريتانيا در اين زمينه اعلام كرد، اميدواريم كه اين دست بتواند در زندگي روزمره بسياري از معلولان كمك مؤثري باشد.
منبع: BBC NEWS.com

نوت بوك ها و استفاده از تكنولوژي
پردازنده هاي دوهسته اي
002883.jpg
گروه دانش و فناوري- محمدتقي رسولي: پس از توليد پردازنده دوهسته اي توسط اينتل جهت استفاده در نوت بوك ها، شركت هاي اچ پي و دل با بهره گيري از اين تكنولوژي جديد مدلهاي جديد ِDell E1705 و HP Pavilion dv1000 را به بازار ارائه كردند تا تكنولوژي پردازنده دوهسته اي در نوت بوك ها راه اندازي شود.
همانند كامپيوترهاي خانگي كه از پردازنده  دوهسته اي استفاده كرده اند، نوت بوك ها نيز با به كارگيري اين تكنولوژي  باعث افزايش كارايي هنگام اجراي چند كار همزمان شده اند. همچنين اين تكنولوژي باعث افزايش عمر باتري و مدت زمان شارژ آن خواهد شد.
اينتل در توليد پردازنده هاي دوهسته اي داراي دو خط توليد متفاوت است كه خط توليد اول DuoT نام دارد كه مخصوص نوت بوك هاي معمولي است . خط توليد دوم DouL نام دارد است كه مخصوص نوت بوك هاي خاص و قوي است. در اين خط فقط پردازنده (GHZ(L2300 ۱‎/۵توليد مي شود كه از نوع پردازنده هاي كم ولتاژ هستند. پردازنده هاي دوهسته اي كه به نام Yonah شناخته مي شوند باس ۶۶۷MHZ دارند و با چيپست هاي جديد GM/PM ۹۴۵ اينتل سازگاري دارند. همچنين اين پردازنده ها همانند سري ام ۲ مگابايت حافظه كش از نوع ال ۲ دارند كه مخصوص ارتباط بي سيم است ،سازگاري دارند. علاوه بر موارد فوق، اين تكنولوژي داراي قابليتي است كه در مواقعي كه كاربران به هسته دوم پردازنده احتياجي ندارند، مي توانند آن را غيرفعال كنند تا مصرف الكتريسيته آن كاهش يابد. نوت بوك هاي جديد دوهسته اي در انجام همزمان چند كار امتحان خود را پس داده اند؛ در حالتي كه اين كامپيوتر ها در حال تبديل يك فرمت خاص ويدئويي به فرمت ديگر هستند و همزمان كاربر در حال استفاده از اينترنت است. پردازنده هاي دوهسته اي علاوه بر داشتن كارايي در انجام امور همزمان، قابليت انجام كارهاي ديجيتالي را با حداكثر كارايي دارا هستند.
منبع: PCWorld.com

دانش فناوري
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
بـورس
حوادث
خارجي
سخنگاه
سياسي
داخلي
شهرستان ها
شهري
ورزش
يادداشت
صفحه آخر
همشهري ضميمه
همشهري ايرانشهر
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   حوادث   |   خارجي   |   سخنگاه   |  
|  سياسي   |   داخلي   |   شهرستان ها   |   شهري   |   ورزش   |   يادداشت   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |