تصويب طرح راه اندازي شبكه اينترنت ملي در مجلس
اطلاعات جهاني در كشور بسته بندي خواهد شد
تا پايان برنامه چهارم توسعه، ۲۲ ميليون كاربر طبق برنامه پيش بيني شده كه ۵/۱ ميليون آن از طريق خطوط پرسرعت (CDL) و بقيه از طريق خطوط عمومي به اينترنت وصل خواهند شد
|
|
گروه دانش و فناوري - رويا راوري: طرح راه اندازي شبكه اينترنت ملي از سوي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات به مجلس ارائه شد و پس از بررسي وتشريح توسط كميسيون صنايع و معادن و روساي هيات مديره مجلس تصويب شد.
چون اين طرح در موقع مقرر بودجه به مجلس و سازمان مديريت ارائه نشده بود نتوانست در رديف بودجه قرار گيرد. اما توانست نظر مسئولين را جلب كند و در رديف بودجه سال ۸۵ با اعتبار يك ميليون دلار قرار گيرد.
مهندس رياضي معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات اين طرح را به عنوان يك پديده ملي كه مي تواند زمينه ساز توسعه در بخشهاي ديگر نيز باشد معرفي كرد و گفت: طرح راه اندازي شبكه اينترنت ملي نياز به زمينه سازي دارد تا بتواند با كمترين هزينه بيشترين بهره برداري را داشته باشد.
در حال حاضر مسيرهاي ارتباطي متعددي براي وصل شدن به شبكه اينترنت وجود دارد. ۳۸۰ مجوز ICP در قالب شركتهاي خصوصي مختارند از يك نقطه با خارج از كشور ارتباط برقرار كنند. همچنين وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات نيز از مسيرهاي مختلف به خارج از كشور ارتباط برقرار كند. اين مسيرهاي متعدد و فرعي مي تواند امنيت اطلاعات را متزلزل كند. به همين جهت اين طرح با هدف تضمين امنيت اطلاعات و اطمينان هر چه بيشتر اطلاعات برنامه ريزي شده است.
از سوي ديگر به دليل اينكه ميزباني بسياري از سايت هاي داخلي و خارجي از كشور انجام مي شود يعني تمام اطلاعات و نرم افزارهاي متعدد به صورت كامل در خارج از كشور ميزباني مي شوند به همين جهت در شرايط بحراني و نيز كمرنگ عمل كردن ميزبانها مي تواند دسترسي به سايت ها را مشكل كند.
بنابراين حاكميت و مديريت هاي مختلفي كه به اين اطلاعات تسلط دارند مي تواند بسياري از اختيارات يك جامعه را بدست گيرند و مانع از هرگونه استقلال شوند. پس در يك جمله بايد خلاصه كرد جدي تلقي شدن اين طرح به دليل حاكميت و مديريت شبكه جهاني توسط يك كشور خاص است كه نه تنها مي تواند در شرايط هاي نامساعد در تصميم گيري يك جامعه دخالت داشته باشد و به نوعي اختلال به وجود آورد بلكه اين حاكميت و ميزباني هزينه هايي را مي طلبد و تا دو برابر افزايش مي دهد.
مسئله بعدي كه پتانسيل راه اندازي چنين شبكه ملي را افزايش داد،وجود سايت هاي داخلي است كه با پسوند .ir وصل مي شوند. اين سايت هاي داخلي از طريق خطوط اينترنتي خارج از كشور كه نيازمند پهناي باند بسيار زياد هستند، بسياري از هزينه ها را به خود اختصاص داده اند.
براين اساس براي كاهش هزينه ها و استقلال بيشتر و نيز تضمين امنيت و اطمينان اطلاعات وجود يك شبكه اطلاعاتي يكپارچه ملي بيش از پيش احساس مي شد تا در شرايط بحراني از آسيب پذيري كمتري برخوردار باشد.
رياضي در جمع خبرنگاران گفت: تا پايان برنامه چهارم توسعه، ۲۲ ميليون كاربر طبق برنامه پيش بيني شده كه ۵/۱ ميليون آن از طريق خطوط پرسرعت (CDL) و بقيه از طريق خطوط عمومي به اينترنت وصل خواهند شد.
از سوي ديگر مجموعه دانشگاه ها كه نياز به هزار و دويست نقطه علمي آموزشي دارند، سيستمهاي كنترل ترافيك، بيمارستانها و مراكز داده ها (ديتاسنتر) و... نيازمند پهناي باند هستند تا بتوانند به شبكه جهاني وصل شوند و ارتباط برقرار كنند كه با روش كنوني هزينه هنگفتي را به دنبال خواهد دانست. اما با وجود يك شبكه يكپارچه كه توانمندي خدمات داخلي را در قالب يك مديريت منسجم داشته باشد اين بار سنگين هزينه ها بسيار كاهش خواهد يافت.
همچنين ارتباطات از طريق ماهواره ها با هزينه سنگين و تاخير زماني نسبتا زياد تامين مي شود. حتي روزي شبكه فيبري بين ۳۰۰ تا ۴۰۰ ميلي ثانيه زمان مي خواهد تا نقل و انتقالات اطلاعات انجام شود در صورتي كه اين شبكه مسير زماني را به حدود ۳۰ تا ۴۰ ميلي ثانيه كاهش مي دهد.
وي با اشاره به ديتا سنترهايي كه روي شبكه با استاندارد و ظرفيت هاي جهاني طراحي شده گفت: با دسته بندي اين ديتا سنترها هزينه ها كاهش چشمگيري خواهد يافت. استفاده آنها بر حسب ضرورت در كلاس A، B و C دسته بندي شده است. اين شبكه باعث مي شود تمام نيازمندي هاي ديتا با همان ظرفيت ها و ويژگي هاي اينترنت تامين شود و مقداري وضعيت شبكه هاي داخلي سامان پيدا كند. در همين راستا تمام شركت ها و افرادي كه به گونه اي مجوز دارند و مسئول ارائه خدمات هستند به گونه اي به اين شبكه وصل خواهند شد.
معاون فناوري اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات ضمن اشاره به يك ميليارد دلار( ۹۰۰ ميليارد تومان) اعتبار براي راه اندازي شبكه افزود: با اختصاص يافتن بودجه، مدت زمان ۳ سال نياز است تا اين طرح به مرحله اجرا برسد. همچنين براي گرفتن آينه اي از سرورهاي ريشه اي كه در حال حاضر تنها در آمريكا وجود دارد مذاكراتي انجام داده ايم تا بتوانيم آينه سرورها را در داخل ايجاد كنيم و در صورت موفق شدن مي توان گفت وابستگي مان بسيار كاهش مي يابد. هر چقدر وابستگي ما كمتر شود شبكه ملي كشور پايدارتر و امن تر خواهد شد.
پس از اينكه اين شبكه توانست تمام سطح كشور را پوشش دهد و ارائه دهندگان خدمات را زير چتر خود ببرد، بنگاه هاي اقتصادي تنها در يك صورت مي توانند زير پوشش اين طرح قرار نگيرند.
براساس گفته هاي مهندس رياضي بنگاه هاي اقتصادي در صورتي مي توانند خارج از اين شبكه فعاليت كنند كه دلايل اقتصادي محكمي داشته باشند و اگر اين دليل در كنار دلايل استراتژيك ديگر منطقي باشد پذيرفته خواهد شد.
چه بسا اين طرح به دليل اينكه تمام ابعاد اقتصادي، سياسي، امنيتي تا فرهنگي و اجتماعي را پوشش مي دهد از اهميت و جايگاه خاصي برخوردار است.
|