روز دوشنبه در نيويورك پيرامون پرونده هسته اي ايران برگزار مي شود
نشست مقامات عاليرتبه وزارت امور خارجه
اعضاي دائم شوراي امنيت و آلمان
گروه سياسي-قائمي مهر: نشست غيررسمي نمايندگان كشورهاي عضو شوراي امنيت سازمان ملل روز پنجشنبه هم به نتيجه ملموسي منتهي نشد، هرچند برخي از ديپلمات هاي شركت كننده نتيجه نشست مذكور را با پيشرفت اندكي عنوان كردند اما آمريكا همچنان بر وجود اختلافات اذعان نمود.
درحالي كه بولتون بر اين نكته كه اعضا با ارسال علامتي جدي به ايران مبني بر اين كه برنامه سلاح هاي هسته اي شان مجاز نيست، توافق كرده اند، اما دو ديپلمات حاضر در نشست گفتند كه نسبت به پيش نويس بيانيه رياست شوراي امنيت درباره پرونده هسته اي ايران چين تا حدودي انعطاف پذير شده است اما روسيه در اين مورد با ساير اعضا هنوز هم اختلاف نظر دارد.
ادامه اين نشست كه در محل نمايندگي فرانسه در سازمان ملل (كه با انگليس دو گرداننده اصلي صحنه شوراي امنيت عليه ايران است)، برگزار شد، به دليل عدم دستيابي به نتيجه مطلوب به ديروز موكول شده بود. شايد دليل اصلي تشكيل اجلاس مقامات عالي رتبه وزارت امور خارجه اعضاي دائم شوراي امنيت و آلمان در روز دوشنبه همين باشد. اين نشست كه قرار است در نيويورك برگزار شود با حضور نيكلاس برنز معاون امور سياسي وزير امور خارجه آمريكا، جان ساورز مدير سياسي وزارت امور خارجه انگليس، ميشائيل شفر از آلمان و دولابولاي مدير سياسي وزارت امور خارجه فرانسه، سرگئي كيسلياك معاون وزير خارجه روسيه و نماينده اي از چين كه هنوز نام وي اعلام نشده، تشكيل مي شود كه بعد از نشست ۱۰ بهمن (۳۰ ژانويه) در اين سطح مقامات كشورهاي مذكور درخصوص پرونده هسته اي ايران گردهم نيامده اند. آنچه كه در طول ۴ دوره مذاكرات غيررسمي اعضاي براي شوراي امنيت قابل توجه است تلاش انگليس و فرانسه براي كسب نظر موافق اعضا براي فشار بيشتر به ايران است. سفير انگليس بعد از نشست روز پنجشنبه با ابراز اميدواري در رسيدن به معامله اي در هفته آينده جهت ايجاد زمينه لازم براي امكان اقدام شوراي امنيت گفت: ما مايليم بيانيه اي واضح از سوي شورا را در نزديكترين زمان شاهد باشيم در غير اين صورت ما از شورا نااميد مي شويم.
سفير فرانسه در سازمان ملل هم گفت: شورا بايد وزن و قدرت خود را پشت تقاضاي آژانس بين المللي انرژي اتمي كه خواهان توقف غني سازي اورانيوم از سوي ايران است، بگذارد. وي اين اقدام شورا را به منزله جدي بودن جامعه بين الملل در اين خصوص عنوان كرد.
او گفت ما و انگليس خواهان برنامه اي زمان دار هستيم كه ايران از آن پيروي كند. وي در پايان اظهاراتش از كندبودن روند فعاليت هاي شوراي امنيت عليه ايران انتقاد كرد. نماينده چين هم بعد از اين اجلاس صرفا مشكل بيانيه را كوتاه بودن مدت مهلت به ايران كه ۱۴ روز است دانست اما بر اين نكته كه بايد پيامي جدي اما سازنده به ايران داده شود تأكيد داشت ،موضوعي كه آمريكابه شدت به دنبال آن است.
از طرفي رايس كه در استراليا بسرمي برد گفت: از نتايج اجلاس پنج شنبه به دليل ابراز رضايت همه اعضا از نتيجه، راضي است. آنچه كه قابل توجه است حركت هدفدار آمريكا و اروپا براي همراه نمودن ديگر اعضا در رسيدن به توافقي است كه آن را دنبال مي كنند. آيا روسيه و چين در ادامه اين مذاكرات تسليم خواسته هاي غرب خواهند شد يا نه؟ قطعا به آينده مذاكرات و امتيازاتي بستگي دارد كه مي توانند كسب كنند اما نبايد اين نكته را فراموش كرد كه آنچه امروز در شوراي امنيت درخصوص پرونده هسته اي ايران در جريان است صرفا يك حركت سياسي تلقي مي شود كه هيچگونه وجاهت قانوني و منطقي و فني در چارچوب معاهدات بين المللي مربوط به انرژي صلح آميز هسته اي ندارد و به همين دليل رسيدن به اجماع و صدور بيانيه يا قطعنامه از سوي شوراي امنيت عليه ايران به دليل عدم خروج ايران از قوانين بين المللي آژانس نمي تواند مانعي براي ادامه دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي باشد.
متن پيش نويس بيانيه احتمالي شوراي امنيت در باره ايران
خبرگزاري فرانسه بخش هايي از بيانيه انگليس و فرانسه در شوراي امنيت را كه مورد حمايت آمريكا قرار دارد، منتشر كرد.
متن پيش نويس بيانيه ضد ايراني كه انگليس و فرانسه با حمايت آمريكا آن را تهيه كرده اند، به شرح ذيل است:
شوراي امنيت:
با نگراني جدي خاطرنشان مي كند گزارش ها و قطعنامه هاي متعدد آژانس بين المللي انرژي اتمي مربوط به برنامه هسته اي ايران به ويژه قطعنامه شوراي حكام در ماه فوريه از سوي مدير كل براي شوراي امنيت ارسال شده است.
همچنين با نگراني جدي اعلام مي كند: گزارش ۲۷ فوريه مدير كل آژانس تعدادي از موضوعات و نگراني هاي باقي مانده را ليست مي كند كه شامل ابعاد هسته اي نظامي است و مربوط به اين مي شود كه ايران درباره اهداف صلح آميز خود اعتمادسازي نكرده است.
از ادامه نقش شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي حمايت مي كند و از مديركل آژانس مي خواهد به تلاش هاي حرفه اي خود براي حل موضوعات باقيمانده درباره ايران ادامه دهد.
با ابراز تأسف از تصميم ايران براي ازسرگيري فعاليت هاي غني سازي و تعليق همكاري با آژانس تحت پروتكل الحاقي، از ايران مي خواهد گام هاي لازم براي اعتماد سازي را بردارد و سؤالات باقيمانده را با اطاعت كامل از آژانس حل و فصل نمايد، و به ويژه:
۱- دوباره همه فعاليت هاي مربوط به فراوري و غني سازي را شامل تحقيق و توسعه كاملاً به حال تعليق درآورد.
۲- درباره ساخت راكتور تحقيقاتي آب سنگين بار ديگر تجديد نظر كند.
۳- پروتكل الحاقي را قاطعانه تصويب و اجرا كند.
۴-اجراي پروتكل الحاقي را كه ايران در ۱۸ دسامبر ۲۰۰۳ امضا كرده بود و تصويب آن معلق مانده بود، آغاز كند و عمل به آن بر اساس قوانين آن را نيز شروع كند.
۵-تدابير شفافيت را اجرا كند و بر همكاري فعال متعهد شود، همانطور كه مدير كل در گزارش GOV/2005/۷۵ خواسته است و وراي پروتكل الحاقي و توافقنامه پادمان مي باشد و شامل دسترسي به اشخاص، اسناد، تجهيزات دومنظوره، برخي كارگاه هاي نظامي و مكان هاي تحقيق و توسعه است.
تأكيد مي كند كه تعليق كامل و دائم براي اعتمادسازي و پاسخ دادن به موضوعات باقي مانده ضروري است. به همه كشورها تعهدشان را به قطعنامه ۱۵۴۰ شوراي امنيت درمورد برقراري و اجراي تدابير مؤثر شامل كنترل صادرات براي جلوگيري از توسعه سلاح هاي هسته اي يادآوري مي كند.
تأكيد مي كند كه توسعه سلاح هاي اتمي، شيميايي و بيولوژيكي و همچنين راههاي ارسال آنها تهديدي براي صلح و امنيت جهاني است.
محكوميت ادامه يافتن فعاليت هاي مربوط به غني سازي در ايران و اينكه نگراني هاي بين المللي را افزايش مي دهد، اعلام مي كند و اين در حالي است كه اطاعت كامل ايران از خواسته هاي شوراي حكام آژانس، راه را براي حل موضوع از راه گفت وگو هموار مي كند.
درخواست مي كند كه مدير كل آژانس ۱۴ روز بعد درباره اطاعت ايران از خواسته هاي شوراي حكام به شوراي امنيت گزارش دهد و موافق است اين موضوع را همچنان در حال بازبيني نگه دارد.
|