شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره ۴۰۰۵ - Jun 10, 2006
دانش فناوري
Front Page

ژن آبي ،قويترين ابر كامپيوتر
كليد قرن بيست و يكم
000567.jpg
گروه علمي فرهنگي- مركز تحقيقاتي يوليش در آلمان، به زودي نسل جديدي از كامپيوترهاي تحقيقاتي را به بازار اروپا عرضه خواهد كرد. اين سيستم جديد پنجاه هزار بار سريع تر از كامپيوترهاي كنوني است و مي تواند در هر ثانيه ۴۵ بيليون محاسبه را انجام دهد. كامپيوتر جديد كه آن را «ژن آبي» ناميده اند، در مقايسه با كامپيوترهاي امروزي مراكز تحقيقاتي، حجم كوچك تري دارد.
اين در حالي است كه تحقيق در هر كدام از رشته هاي علمي، زماني معنا دارد كه بتوان نتايج حاصل از تحقيق را به خوبي بررسي و تفسير كرد و تفسير نتايج در درجه اول نياز به محاسبه دارد. در پروژه هاي تحقيقاتي پيشرفته امروزي، محاسبه و تحليل معادله ها و فرآيندهاي پيچيده حاصل از تحقيق و بررسي آنها فقط به كمك كامپيوتر ميسر است. آن هم كامپيوترهاي پيشرفته و مجهزي كه بتواند به سرعت محاسبه كنند.
چهار قفسه سياه رنگي كه در يك رديف قرار گرفته اند، چهار قسمت تشكيل دهنده اين سيستم هستند و تجهيزات الكترونيكي به طور پيچيده اي در بدنه اين ابر كامپيوتر جاسازي شده اند. پروفسور توماس ليپرت، مدير اين پروژه مي گويد: «كامپيوتر مورد نظر داراي بيش از ۱۶ هزار پردازشگر است! كه تمامي اين پردازنده ها بايد به طور همزمان فعال باشند تا دستگاه بتواند با تمام قدرت روي يك مسأله كار كند.
در اينجا مي توان اين ابر كامپيوتر را با مغز انسان مقايسه كرد، فركانس مورد نياز دستگاه مانند فركانس مغز انسان، بسيار پايين است، در نتيجه دستگاه زياد داغ نمي شود كه نكته مهمي است. حرارت بالا به سرعت موجب فرسودگي دستگاه مي شود. پروفسور ليپرت در مقايسه فعاليت شيميايي مغز انسان با اين دستگاه مي گويد: اين ابر كامپيوتر قدرتمند فقط محاسبات را انجام مي دهد، اين گونه نيست كه مغز انسان محاسبات را مانند كامپيوتر و طبق اين مدل انجام دهد. مي توانيد ترانزيستورها را با سلول هاي عصبي مقايسه كنيد.
اما تعداد واكنش هايي كه مغز انسان انجام مي دهد، هنوز بسيار بالاتر از ابر كامپيوترهاي جهان است. اما ما با اين كامپيوتر حداقل به ظرفيت مغزي انسان نزديك شده ايم. اين طرح موجب خوشحالي تمامي پژوهشگران است كه در آينده نزديك از اين مغز مصنوعي استفاده خواهند كرد. كامپيوتري با نام «ژن آبي» كه مي توان آن را «كليد قرن بيست و يكم» ناميد.
تحقيق در رشته هاي مختلف علوم هر روز بيشتر به يكديگر نزديك مي شوند به همين علت ضروري است كه چنين كامپيوترهايي توانايي انجام معادلات پيچيده را پشتيباني كند. ليپرت مي گويد: «محاسبه برخي از اين معادلات با كامپيوترهاي معمولي يك سال، ده سال و شايد هم صد سال طول بكشد. اما اين كامپيوتر جديد اين محاسبات را طي چند ساعت و يا حداكثر چند روز انجام خواهد داد.» يك نمونه بارز از اين محاسبات پيش بيني اوضاع جوي است. ابر كامپيوتر مركز تحقيقات يوليش مي تواند پراكندگي لايه ازن بالاي منطقه قطب شمال را مدل سازي كند. خطر سوراخ شدن لايه ازن در اين منطقه، آب و هواي اروپا را نيز تحت تأثير قرار داده است. طوري كه پيش بيني وضعيت جوي به سادگي مقدور نيست. اين ابر كامپيوتر با توانايي چهل و پنج بيليون محاسبه در ثانيه، نه تنها موقعيت جوي را محاسبه بلكه به دقت پيش بيني هم مي كند.
پروفسور ليپرت در مورد مثال ديگري مي گويد: «طي پنج سال آينده مي توان تمامي فعاليت زيستي درون سلولي را درك كرد، اين عملي است كه تنها با كامپيوتر فوق العاده اي از اين نوع ممكن است. قسمتي از اين پروسه مثلاً محاسبه نحوه چين خوردن پروتئين هاي درون سلول است. كشف اين نوع موارد در علم پزشكي، نيازمند يك محاسبه پيچيده است. فرض كنيد مي خواهيم بفهميم چگونه بيماري آلزايمر درون سلولي رخ مي دهد، اكنون اين شانس را داريم كه به كمك اين سوپر كامپيوتر كل پروسه را كه نتيجه يك پيچش اشتباه است رديابي كنيم.
حدود ۲۰۰ گروه تحقيقاتي مركز يوليش و تمامي محققان اروپايي در آينده نزديك با اين سوپر كامپيوتر كار خواهند كرد. نه تنها در شاخه هاي مختلف علوم بلكه در اكولوژي و اقتصاد نيز حضور چنين كامپيوترهايي ضروري است. كار بر روي پروژه هاي تحقيقاتي امروزي و تحليل نتايج پيچيده آنها، نيازمند چنين سوپر كامپيوترهاي قدرتمندي است. اين در حالي است كه محققان ايالات متحده آمريكا در حال حاضر چندين نوع مشابه از اين كامپيوترهاي محاسبه گر را در اختيار دارند.
منبع: Csmonitor.com

آموزش عالي
در مراسم تجليل از ستارگان شريف اعلام شد:
ايجاد سه دوره جديد دكترا در دانشگاه صنعتي شريف
گروه علمي فرهنگي- علي اصغر محمدي: در مراسم «سومين جشن ستارگان شريف» كه شامگاه چهارشنبه هفدهم خرداد ماه جاري با حضور رئيس دانشگاه صنعتي شريف، استادان و مسئولان دانشگاه، والدين دانشجويان، اعضاي هيات امناي بنياد شريف و استعدادهاي درخشان دانشگاه در سالن جابربن حيان برگزار شد، از تلاش هاي علمي ۱۲۰دانشجوي دانشگاه صنعتي تجليل و قدرداني به عمل آمد.
به گزارش همشهري، رئيس دانشگاه صنعتي شريف در اين مراسم از ايجاد دوره هاي جديد دكترا در رشته هاي سياستگذاري علوم و فناوري، نانوتكنولوژي و اقتصاد خبر داد و اظهار داشت: دوره دكتراي سياستگذاري علوم و فناوري به  طور مشترك در ايران و انگليس برگزار مي شود و در حال حاضر ۵ دانشجو در اين دوره پذيرفته شده اند.رئيس دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به پديده جديد استقبال نخبگان از رشته مديريت و اقتصاد گفت: با توجه به گرايش نخبگان به رشته مديريت و اقتصاد در دنيا قدمت زيادي دارد كه ما نيز در اين دانشگاه شاهد آن هستيم، براي دوره دكتراي رشته مديريت و اقتصاد از مهرماه امسال دانشجو خواهيم پذيرفت و اميد است بتوانيم مديران نخبه اي در اين رشته پرورش دهيم.
سهراب پور با اشاره به استقبال جوانان كشورمان از اين دانشگاه، شاخص هاي آموزشي، پژوهشي و اجتماعي را علت اين امر عنوان كرد و اظهار داشت: يكي از شاخص هاي مهم در اين دانشگاه، نظم و نظام آموزشي است كه مسأله اي مهم محسوب مي شود و ما نيز روي آن تاكيد داريم.وي افزود: دانشجويان ورودي ما هم يكي از شاخص هاي مهم دانشگاه شريف هستند. در آزمون سراسري سال گذشته، از يكصد نفر اول، ۹۷ نفر دانشگاه صنعتي شريف را براي ادامه تحصيل انتخاب كردند و از ۲۰۰ نفر اول اين آزمون هم ۱۸۲ نفر به اين دانشگاه آمدند.وي گفت: دانش آموزاني كه در المپيادهاي بين المللي، مدال كسب مي كنند، مي توانند بدون آزمون، هر دانشگاهي را براي ادامه تحصيل انتخاب كنند كه امسال در رشته هاي فيزيك، شيمي، رياضي و كامپيوتر، از ۳۵دانش آموز مدال آور، ۳۱نفر به دانشگاه صنعتي شريف آمدند و ۴ نفر هم به رشته هاي پزشكي رفتند و اين مسأله كم و بيش، هر سال تكرار مي شود.
رئيس دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به سابقه حدوداً ۲۰ساله برگزاري مسابقات رياضي دانشجويي بين دانشگاه هاي كشور توسط انجمن رياضي ايران گفت: تيم رياضي دانشجويي شريف در ۱۸سال اخير مقام نخست را بين دانشگاه هاي كشور كسب كرده است و ما نيز براي تشويق دانشجويان، معمولاً اين تيم را به مسابقات بين المللي اعزام مي كنيم كه سال گذشته مسابقات بين المللي در بلغارستان برگزار شد كه تيم رياضي شريف موفق به كسب مقام سوم جهان شد.
سهراب پور اضافه كرد: مسابقات برنامه ريزي كامپيوتر ACM از مسابقاتي است كه طي چند سال اخير برگزار شده و در تمام دنيا تعداد زيادي سايت وجود دارد؛ به طور مثال در آسيا حدود ۱۰سايت وجود دارد كه دانشگاه صنعتي شريف، سايت غرب آسياست و هر سال در اين دانشگاه، بين ۸۰ تا ۱۰۰ دانشگاه كشور به رقابت مي پردازند و برخي مواقع تيم هاي خارجي نيز شركت مي كنند. در همه اين مسابقات، تيم شريف مقام اول را كسب كرده است كه قرار است اين تيم براي برگزاري مسابقات نهايي به آمريكا اعزام شود.
وي با اعلام اينكه يك موسسه غيرانتفاعي و اقتصادي به نام «بنياد شريف» با هدف حمايت و پشتيباني مالي از دانشگاه صنعتي شريف ايجاد مي شود اظهار كرد: اميد است همانند خيلي از دانشگاه هاي معروف دنيا، يك موسسه غيرانتفاعي اقتصادي قوي، پشتيبان اين دانشگاه باشد كه استحقاقش، خيلي بيش از اين است.
سهراب پور، همچنين از بهره برداري پارك علم و فناوري پرديس تا پايان امسال خبر داد و گفت: در حال حاضر شركت ها در حال تكميل ساختمان هاي خود در اين پارك هستند. وي با تاكيد بر اهميت پارك هاي علم و فناوري در توسعه علمي و اقتصادي كشور اظهار داشت: پارك علم و فناوري پرديس با همكاري رياست جمهوري و دانشگاه صنعتي شريف تا پايان امسال مورد بهره برداري قرار مي گيرد و نتايج فعاليت هاي آن را در سال هاي آينده خواهيم ديد.

دستورالعمل «مدارس بانشاط» تصويب شد
گروه علمي فرهنگي- مديركل فعاليت هاي ورزشي آموزش و پرورش از تصويب دستورالعمل طرح مدارس بانشاط در معاونت تربيت بدني و تندرستي وزارت آموزش و پرورش خبر داد.مجيد كاشف در گفت وگو با فارس افزود: دستورالعمل طرح «مدارس بانشاط» به مراجع بالاتر وزارت آموزش و پرورش ارائه شده است كه اميدواريم به زودي در اين مراحل نيز به تصويب برسد. وي اضافه كرد: در صورت تصويب اين طرح، در مهرماه سال آينده مدارس بانشاط را خواهيم داشت.
كاشف اظهار داشت: اين طرح با انجام فعاليت هاي ورزشي و مسابقات مختلف ورزشي و تفريحي در ساعات تعطيلي مدرسه مانند زنگ هاي تفريح، بعدازظهر ها و صبح هاي جمعه اجرا مي شود و والدين دانش آموزان نيز در اين بخش از اين طرح حضور دارند.

پايه حقوق كار دانشجويي متناسب با تورم افزايش مي يابد
گروه علمي فرهنگي- رييس صندوق رفاه دانشجويان وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري با اشاره به بازنگري آيين  نامه كار دانشجويي در وزارت علوم، گفت: پايه حقوق حق الزحمه كار دانشجويي بايد سالانه متناسب با نرخ تورم افزايش  يابد.
مهندس فولادي نژاد، در گفت وگو با ايسنا، با بيان اين كه آيين نامه كار دانشجويي آخرين بار در سال ۸۲ بازنگري شده است ، تصريح كرد: بهره گيري از توان دانشجويان در پيشبرد اهداف امور آموزشي، پژوهشي، فرهنگي، فوق برنامه، اداري و خدماتي دانشگاه ها در اين آيين نامه پيش بيني و طراحي شده است، همچنين اين آيين نامه فرصتي است تا طي آن دانشجويان تجربه اي جديد كسب كرده و از طرف ديگر به تامين معاش آنها كمك مي كند.
وي با اشاره به شرايط لازم براي اشتغال به كار دانشجويي ، تصريح كرد: تشخيص واحد به كار گيرنده در دانشگاه در زمينه هاي مذكور و كارايي دانشجو، دارا بودن صلاحيتهاي عمومي به تشخيص معاونت دانشجويي يا فرهنگي دانشگاه مربوط، نداشتن درآمد كافي براي تامين هزينه هاي زندگي از اولويت هايي است كه در اختصاص كار دانشجويي به دانشجويان مدنظر قرار مي گيرد.
فولادي نژاد با اشاره به حق الزحمه دانشجويان در آيين نامه كار دانشجويي، اظهار كرد: بر اين اساس حق الزحمه دانشجويان در مقطع كارشناسي براي دانشجوياني كه كمتر از ۵۰ واحد درسي پاس كرده اند به ازاي هر ساعت ۱۵۰ تا ۲۰۰ تومان، براي دانشجوياني كه بالاتر از ۵۰ واحد درسي پاس كرده اند ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومان، براي دانشجويان مقطع كارشناسي ارشد به ازاي هر ساعت ۴۰۰ تا ۵۰۰ تومان و براي دانشجويان مقطع دكتراي تخصصي به ازاي هر ساعت ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان است. وي با بيان اين كه ساعت كار دانشجويي در ماه حداقل ۶۰ و حداكثر ۸۰ ساعت است، افزود: دانشگاه ها بايد سالانه ۱۰ درصد ميزان حق الزحمه را افزايش دهند، بنابراين اعداد ارايه شده بايد تاكنون ۳۰ درصد افزايش يافته باشد.

قائم مقام معاون اول رئيس جمهور
در بنياد ملي نخبگان استعفا داد
گروه علمي فرهنگي-« محمد علي زلفي گل» كه به عنوان قائم مقام معاون اول رئيس جمهور در امور نخبگان در «بنياد ملي نخبگان» فعاليت داشت، از سمت خود استعفا داد.
زلفي گل در اين باره به ايسنا گفت: از ابتدا به صورت موقت در بنياد ملي نخبگان مشغول به كار شدم كه پس از تهيه يك سري از آئين نامه ها و تحويل آنها براي تصويب در هيات امنا و آغاز كار بنياد از اين مجموعه خارج شدم.
استاد شيمي دانشگاه بوعلي سينا كه بر اساس ضوابط توليد علم موسسه بين المللي اطلاعات علمي (ISI) يكي از ۱۱ دانشمند بين المللي ايران و در شمار يك درصد اول دانشمندان جهان قرار دارد، خاطرنشان كرد: به دليل مشغله كاري و مشكل جابه جايي هفتگي از محل سكونت به محل كار از اين سمت استعفا دادم كه در ادامه كار، معاون اول رئيس جمهور بايد قائم مقام جديد را انتخاب و به هيات امنا معرفي كند تا از سوي آن ها تاييد شود.
وي در خصوص معافيت خدمت سربازي مشمولان نخبه گفت: همان طور كه از سوي ستاد كل نيروهاي مسلح اعلام شده، نخبگاني كه هنوز به خدمت سربازي نرفته اند، در صورت معرفي از سوي بنياد ملي نخبگان به ستاد كل نيروهاي مسلح، از خدمت سربازي معاف مي شوند؛ همچنين افراد نخبه، درقبال انجام پروژه اي براي نيروهاي مسلح از خدمت سربازي معاف مي شوند.

|   اجتماعي    |    اقتصادي    |    دانش فناوري    |    بـورس    |    زادبوم    |    حوادث    |
|   خارجي    |    فرهنگ و آموزش    |    سياسي    |    شهر تماشا    |    سلامت    |    شهري    |
|   علمي فرهنگي    |    راهنما    |    ورزش    |    صفحه آخر    |

|    صفحه اول    |    آرشيو    |    شناسنامه    |    بازگشت    |