نانو سيم ها در مغز
براي درمان حالات شديد بيماري پاركينسون جراحان الكترودهايي در عمق مغز مي كارند كه سيگنال هاي الكتريكي با فركانس بالا ايجاد كرده و در نتيجه سيستم هاي عصبي مسئول ايجاد بيماري را از كار مي اندازند. اما انجام اين درمان گران قيمت كه تحريك عميق مغز ناميده مي شود، خطرناك است؛ چون جمجمه بيمار طي عمل باز مي شود و نيز الكترودها مي توانند به عروق خوني مغز آسيب برسانند. اخيرا نوع جديدي از يك نانو الكترود بليمري طراحي شده است كه كاشت آن در مغز ايمن تر و كم هزينه است.
پروفسور رونالدو لايناس در اين تحقيق يك الكترود با سيمي در مقياس نانومتر طراحي كرده است. نازكي سيم آن را قادر مي سازد تا از طريق سرخرگ باز و يا كشاله ران به مغز وارد شود و سپس از طريق كوچك ترين عروق خوني به سلول هاي عصبي مغز(نرون ها) داخل شده و سيگنال هاي الكتريكي را منتقل سازد. البته قبل از استفاده اين تكنولوژي در انسان مي بايست ثابت كنند كه نانو سيم ها عوارض جانبي مانند لخته خوني در مغز ايجاد نمي كنند.
منبع: Techology review، آگوست 2006
ترجمه: طوبي منصوري
سياره هفتم منظومه شمسي صاحب حلقه اي آبي رنگ است
گروه عملي فرهنگي علي نقي دلدار: منجمان كشف كرده اند اورانوس داراي حلقه اي آبي رنگ است.
اين دومين سياره منظومه شمسي است كه معلوم مي شود حلقه اي به اين رنگ دارد. اين حلقه نيز مانند حلقه آبي كيوان، وجود خود را احتمالا مديون قمر كوچكي است كه در آن جا خوش كرده است. دانشمندان گمان مي كنند كه نيروهاي ظريف عمل كننده بر غبار موجود در حلقه باعث مي شود كه ذرات كوچكتر به مسير خود ادامه دهند درحالي كه ذرات بزرگتر جذب قمر مي شوند. تيم محققان آمريكايِي در گزارشي كه در نشريه ساينس منتشر شده مي گويند كه ذرات كوچكتر رنگ آبي را منعكس مي كنند و باعث مي شوند حلقه به اين رنگ جلوه كند. ساير حلقه ها در اطراف مشتري، كيوان، اورانوس و نپتون متشكل از ذرات هم بزرگ و هم كوچك هستند، كه ظاهري قرمز رنگ به آنها مي بخشد.
منجمان از مدت ها قبل مي دانند سياره عظيم گازي اورانوس در احاطه حلقه هاي متشكل از موادي تيره، گاه به قطر ده متر است، تلسكوپ فضايي هابل موفق به كشف دو حلقه ديگر - حلقه هاي دوازدهم و سيزدهم شده است. ستاره شناسان سيستم حلقه ها را در طول موج هاي مادون سرخ رصد كردند، اما بيروني ترين حلقه، و قمر يخي آن، برعكس حلقه قرمز رنگ داخلي در طيف نوري مادون سرخ قابل رؤيت نبود. كيوان داراي خيره كننده ترين حلقه ها در ميان سيارات منظومه شمسي است.
پروفسور دي پاتر گفت: رنگ آبي نشانه آن است كه اين حلقه غالبا از موادي با ابعاد زيرميكروني (كمتر از يك ميليونوم متر) تشكيل شده، كه بسيار كوچكتر از مواد موجود در اكثر حلقه هاي ديگري است كه قرمز به نظر مي رسند. اين ذرات ريز - يك هزارم ضخامت موي انسان - عمدتا نور آبي را منتشر و منعكس مي كنند، تقريبا مثل ملكول هاي بسيار ريزي در اتمسفر زمين كه باعث مي شود آسمان زمين آبي به نظر برسد. حلقه هاي رايج تر به قرمز مي زنند زيرا آنها همچنين حاوي ذرات بسيار بزرگتري هستند و همچنين ممكن است حاوي مواد سرخ رنگ مثل آهن باشند.
منبع: بي بي سي
نانو لوله هاي كربني غيرسمي
و كاربرد آنها در علوم پزشكي جديد
نانو لوله ها ملكولهاي بي نهايت محكمي هستند و در عين حال هادي هاي خيلي خوبي نيز براي جريان الكتريسيته هستند. اين خواص غير معمول باعث شده تا دانشمندان در صدد استفاده از اين ملكولهاي در مقياس نانومتر برآيند. در علوم پزشكي و زيست شناسي نيز استفاده از اين لوله هاي نانومتري جهت تحويل ملكولهاي دارو به سلولهاي هدف و يا استفاده به عنوان سيم هاي ملكولي حامل سنسورها جهت بررسي سينگال هاي الكتريكي سلولي تحت بررسي است.
اما به دلايل نامعلومي اين نانو لوله ها ماهيت سمي داشته و تماس آنها با سلولها باعث مرگ آنها مي شود. براي حل اين مشكل محققين دانشگاه كاليفرنيا و بركلي بليمرهاي مصنوعي ميله اي شكلي به تقليد از ملكولهاي طبيعي ساخته اند كه در سطح سلولهاي بدن يافت مي شوند. اين ملكولهاي طبيعي (موسين) ناميده مي شوند كه مجموعه اي از ملكولهاي قندي هستند كه در غشاي سلولها غوطه ورند و در تنظيم فعل و انفعال سلول با ديگر بخشهاي بدن نقش دارند. دانشمندان ملكولهاي بليمري ساخته شده از روي موسين را با نانو لوله ها تماس داده و نتيجه گرفتند كه اين ملكول بليمري مانند پوششي مانع از آسيب رساندن نانو لوله ها به سلولهاي در حال رشد آزمايشگاهي مي شوند. اين روش در واقع باعث پنهان كردن نانو لوله شده و اثر سميت آن بر سلول از بين مي رود و به اين ترتيب مي توان در تحقيقات زيست شناسي و پزشكي نيز از اين نانو ملكولها استفاده كرد.
منبع: نيوساينتيست، آگوست 2006
ترجمه: طوبي منصوري