مرمت باغ و عمارت اميرآباد بيرجند
ايرنا: مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان جنوبي گفت: باغ و عمارت اميرآباد بيرجند مرمت مي شود.
حسين عباس زاده گفت: اين باغ در روستاي اميرآباد، در شمال غرب شهر بيرجند در بخش مركزي واقع شده كه قدمت آن به دوره قاجاريه برمي گردد. اين باغ و عمارت با اعتبار ???ميليون ريال از محل اعتبارات ملي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مرمت و بهسازي مي شود. او افزود: اين اعتبارات براي مرمت ارگ، فضاهاي ورودي و اصطبل و بخشي از محوطه سازي باغ هزينه مي شود. وي گفت: سال گذشته با هزينه بيش از ??ميليون ريال طرح جامع مرمت و احياي باغ اميرآباد تهيه شده و هم اكنون آماده اجرا مي باشد. اين بناي تاريخي شامل باغ و عمارت هاي اندروني و ارگ مي باشد. عباس زاده گفت: ورودي باغ در ضلع شرقي آن قرار دارد و خيابان هاي متعدد در جهات گوناگون باغ امتداد دارند. وي افزود: ارگ در ميانه باغ و در دو طبقه ساخته شده و محل پذيرايي و انجام مراسم ويژه مذهبي بوده است. وي گفت: اين بنا داراي پلان هشت ضلعي است و ورودي آن در ضلع شرقي قرار دارد.
پس از ورودي يك رشته پلكان مارپيچ به طبقه فوقاني راه دارد كه به يك حوضخانه در بخش مركزي بنا منتهي مي شود و اين طبقه داراي يك شاه نشين با پلان چليپايي است كه داراي درگاهها و پنجره هايي با طاق نيم دايره است. دو ايوان در بنا ديده مي شود كه در امتداد ضلع اتاق چليپايي قرار دارد. عباس زاده گفت: در بررسي هاي تاريخي، باستان شناسي و معماري، پنج دوره تغييرات ساختاري در عمارت و باغ اميرآباد مشخص شده كه از زمان ساخت آن يعني اولين دوره قاجار تادوره معاصر، همواره تغييرات، الحاقات و تخريباتي را در بر داشته است. باغ و عمارت اميرآباد به دليل ويژگي هاي بارز معماري با شماره ????در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
همايش جهانگردي در اروميه
اول اسفند برگزار مي شود
ايسنا: معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي از برگزاري اولين همايش جهانگردي استان با همكاري دانشگاه آزاد اروميه خبر داد.
حبيب متذكر ضمن اعلام اين مطلب هدف از برگزاري اين همايش را بررسي موانع و مشكلات موجود در امر گردشگري و بررسي پتانسيل هاي بالقوه موجود در استان در جهت توسعه صنعت گردشگري ذكر كرد. وي خاطرنشان كرد: بر اساس جلساتي كه در همين راستا برگزار شد مقرر گرديده اين همايش اول اسفند ماه سال جاري با حضور مسئولان كشوري، استاني و ساير صنوف مختلف در محل مجتمع گردشگري باري اروميه برگزار شود. معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي اضافه كرد: همچنين دانشگاه آزاد اسلامي واحد اروميه به عنوان دبيرخانه اين همايش انتخاب شده و مقرر شده است كه فعاليت خود را با همانگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي انجام دهد. وي مهلت ارسال مقالات به دبيرخانه همايش را تا 20 بهمن ماه سال جاري اعلام كرد.
بازخواني گل نوشته هاي هخامنشي
در قلعه تاريخي شوش
ايسنا: كارشناس خطوط گل نوشته هاي ايلامي هخامنشي درباره آثار درحال بررسي قلعه شوش گفت: از يك دوره تاريخي خاص، نوشته هايي روي دو پيكره پادشاهي زن و مرد در يك پرستشگاه خانوادگي سلطنتي پيدا شده كه بخش هايي از آن نوشته ها تاكنون در هيچ منبع و كتابي منتشر نشده اند.
دكتر عبدالمجيد ارفعي افزود: اكنون درحال بررسي بيشتر اين نوشته ها هستيم. وي با اشاره به بررسي چند قطعه ديگر از آجرنوشته هاي به دست آمده، افزود: اين آجرنوشته ها كه به خداوند منزلت نسبت داده شده، هنوز بررسي نشده اند. اين آجرنوشته ها در زمان حفاري فرانسوي ها در ساختمان قلعه شوش به كار رفته و حتي تعدادي از آن ها نيز براي خواندن و مطالعه كنار گذاشته شده اند. وي كه اكنون درحال بازخواني و دوباره شناسايي آجرنوشته هاي قلعه شوش است، اظهار داشت: براي هر قطعه جديدي كه بازخواني مي شود، حتي اگر دو حرف بيشتر نداشته باشد، شناسنامه جديدي صادر خواهد شد و بازخواني آجرنوشته هاي قلعه شوش دست كم سه سال ديگر ادامه دارد.
قلعه فرانسوي شوش تا پيش از انقلاب اسلامي به مدت 75 سال توسط باستان شناسان فرانسوي به سرپرستي گيرشمن كاوش شد و از سال 1311 يعني زماني كه طرح تقسيم بندي اموال به دست آمده از قلعه به تصويب رسيد، بسياري از اشياي گرانبهاي قلعه به خارج از ايران برده شدند.
قدمت اين قلعه و گل نوشته هاي موجود در آن از دوهزار سال پيش از ميلاد مسيح (ع) تا اواسط دوره هخامنشي است.