چهارشنبه ۲۰ دي ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره۴۱۷۹ - Jan 10, 2007
كارشناسان ايراني ضمن تأكيد بر لزوم افزايش سرانه
مصرف ماهي، نتايج مطالعات تايلندي ها را تأييد مي كنند
زنان باردار بيش از سه بار
در هفته ماهي نخورند
009651.jpg
گروه سلامت- در حالي كه هفته گذشته نتايج جديدترين تحقيقات دانشمندان تايواني اعلام شد و طبق آن، دانشمندان هشدار داده بودند زنان بارداري كه بيش از سه بار در هفته ماهي مصرف مي كنند به دليل بالا رفتن ميزان جيوه در خونشان، سلامت نوزاد خود را به خطر مي اندازند، متخصصان ايراني، خطر مصرف بيش از حد ماهي در زنان باردار ايراني را جدي تر ارزيابي مي كنند.
دكتر كيميا گر- متخصص تغذيه و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي- در گفت وگو با گروه سلامت، با بيان اين كه ماهي هاي آبهاي آزاد نظير ماهي هاي درياي عمان و خليج فارس تحت تأثير آلودگي هاي محيطي، حاوي سرب، كادميوم و جيوه هستند گفت: به همين دليل است كه توصيه مي شود زنان باردار بيش از سه بار در هفته از ماهي در رژيم غذايي خود استفاده نكنند.
البته دكتر كيمياگر بلافاصله تأكيد مي كند: با توجه به اثرات سودمند ماهي به زنان بارداري كه كمتر از دو بار در هفته ماهي مي خورند، توصيه مي شود كه مصرف ماهي را به دوبار در هفته افزايش دهند.
دكتر سيدعلي كشاورز- مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه تهران- نيز به حادتر بودن وضع ماهي هاي ايراني به دليل آلودگي هاي به جا مانده از سرازير شدن نفت در جريان جنگ تحميلي و جنگ خليج فارس در درياهاي جنوب و انجام اكتشافات در درياي خزر اشاره مي كند و مي گويد: توصيه مي شود كه مصرف ماهي در زنان باردار علي رغم تمام محاسني كه استفاده از اين ماده غذايي در بر دارد، محدود شود.
تحقيقات نشان داده است قرار گرفتن در معرض جيوه به ويژه براي سلامتي جنين در زمان رشد اعضاي داخلي بدنش، خطرناك است و علاوه بر ممانعت از رشد طبيعي اندام ها، باعث ايجاد آسيب هاي جدي به اعصاب، كليه و مغز خواهد شد.
طبق آمارها، زنان باردار با اعتقاد به سالم تر بودن ماهي نسبت به گوشت قرمز و گوشت پرندگان معمولاً ماهي بيشتري مصرف مي كنند، در حالي كه محققان معتقدند مواد سمي موجود در اين موجودات آبزي هم جذب دستگاه گوارش وي شده و وارد جريان خون مي شود و به اين ترتيب عناصري نظير جيوه و متيل جيوه از جفت عبور كرده و به جنين مي رسد كه مي تواند در رشد جنين اختلال ايجاد كند.
البته دكتر ربابه شيخ الاسلام- رئيس سابق دفتر بهبود تغذيه- معتقد است كه اين خطر بسته به زيستگاه ماهي ها، درجات مختلفي دارد. دكتر شيخ الاسلام مي گويد: در نقاطي كه فاضلاب هاي صنعتي به رودخانه ها ريخته مي شود خطر آلودگي ماهي ها افزايش مي يابد، اما اگر ماهي ها در شرايط زيست محيطي كنترل شده اي رشد كرده باشند و كنترل هاي آزمايشگاهي قبل از بسته بندي روي آنها انجام شود از لحاظ درصد جيوه در حد پائيني قرار مي گيرند و مصرف آنها مشكلي ايجاد نخواهد كرد.
البته همه اين ها در حالي است كه مسئولان و كارشناسان تغذيه به پايين بودن سرانه مصرف ماهي در ايران اذعان دارند. هم اكنون سرانه مصرف ماهي در كشور، شش كيلوگرم در سال است و طبق برنامه پنج ساله، اين مقدار بايد به هشت كيلوگرم برسد. سرانه مصرف ماهي در جهان 13 كيلوگرم است.

گياهخواري؛ از سير تا پياز
محققان مي گويند اين رژيم غذايي اگر درست و اصولي استفاده شود، مي تواند مفيد باشد
صدف كوه كن
009654.jpg
اگر مي خواهيد گياهخوار شويد
دلايل گياهخواري هرچه كه باشد بد نيست با برخي از قواعد تغذيه اي در اين رابطه آشنا شويد زيرا اگر مي خواهيد گياهخوار شويد و سلامت شما هم حفظ شود؛ بايد براساس اصول تغذيه اي رفتار كنيد و بهتر است نكات زير را به كار ببريد:
۱ - ميوه و سبزي ها بايد قسمت اعظمي از رژيم غذايي شما را تشكيل دهند. بهتر است كه آنها را خام مصرف كنيد چرا كه ميوه ها و سبزي ها در اثر پخته شدن، ويتامين ها و مواد معدني خود را از دست مي دهند و ارزش تغذيه اي آنها كاهش مي يابد.
۲ -در ميان ميوه ها و سبزي هايي كه مصرف مي كنيد سعي كنيد از انواعي كه به رنگ زرد تا نارنجي هستند، حتما در طول روز بهره ببريد و سبزي هاي برگ سبز تيره را به شكل روزانه مصرف كنيد. در رابطه با پخت سبزيجاتي نظير اسفناج بهتر است از آب كمي براي پخت استفاده كنيد و اجازه دهيد تا آب به خورد سبزي برود و يا در صورت باقي ماندن آب آن را هم مصرف كنيد، نكته ديگر اينكه در ظرف را حتما ببنديد چرا كه مواد معدني نظير پتاسيم، محلول در آب است و در غير اين صورت، هدر مي رود.
۳ - اگر شما از محصولات لبني استفاده مي كنيد(تنها گياه خواران مطلق، همه محصولات لبني را از رژيم غذايي خود حذف مي كنند) بهتر است از انواع كم چربي آن (زير۵‎/۲درصد چربي) استفاده كنيد. شيرها و ماست هاي غني شده (مثلا با كلسيم و ويتامينD) به شما كمك مي كنند تا از اين طريق ويتامين ها و مواد معدني ضروري براي بدن را دريافت كنيد.
۴ - جايگزين كردن محصولات حيواني با منابع پروتئيني ديگر مثل محصولات تهيه شده از سويا (نان و شير تهيه شده از سويا) حبوبات، غلات با دانه هاي كامل و مغزه هاي گياهي، ضروري به نظر مي رسد (البته از مصرف ميزان زياد مغزه هاي گياهي به دليل بالا بودن كالري آنها بپرهيزيد).
۵ - به دليل اينكه گوشتها منبع اصلي ويتامين B12 و ماده معدني روي هستند و اين مواد غذايي در رژيم روزانه گياهخواران حذف مي شوند، بنابراين مصرف مكمل هاي روي، آهن و ويتامينB12 براي گياهخواران، ضروري است (بهتر است اين مكمل ها را با يك ليوان آب پرتقال مصرف كنيد).
نتايج يك مطالعه جديد نشان مي دهد كه كودكان با هوش تر، بيشتر احتمال دارد در آينده رژيم غذايي گياهخواري را برگزينند. اين آخرين خبر مرتبط با گياهخواري، باور نادرستي كه شايع است و به كم شدن هوش در اثر گياهخواري اشاره دارد را رد مي كند چرا كه افلاطون، لئوناردو داوينچي، ايزاك نيوتن، مارك تواين و توماس اديسون هم گياهخوار بوده اند! اكنون كه گياهخواري بيشتر از گذشته باب شده است.
شايد گمان كنيد اعتقاد به گياهخواري عقيده اي جديد و مرتبط به عصر حاضر است يا يك پز بهداشتي يا از سر دوستي با طبيعت به حساب مي آيد، اما سابقه تاريخي موضوع را مي توان تا ابتداي تكامل موجودات انساني دنبال كرد. كالين اسپنسر در كتاب تاريخ گياهخواري مي نويسد: اجداد انسان نماي ما در طول دوره 24 ميليون ساله تكامل خود، 1/5 ميليون سال را تقريباً با رژيم گياهخواري مطلق گذراندند و تنها گهگاه از كرم و يا حشرات تغذيه مي كردند.
به گفته اسپنسر، فقدان گياهان و ميوه هاي متنوع ممكن است دليل نابودي انسان نئاندرتال (ساكنين پهنه هاي يخ زده شمال اروپا كه فقط گوشت مي خوردند)و انسان كرومانيون (جد مستقيم ما) باشد.
دوست نداريد حيوان ها بميرند!
گياهخواري عملاً به حذف گوشت يا برخي محصولات با منشاء حيواني (بسته به درجه گياهخوار بودن) از رژيم غذايي اطلاق مي شود. گياهخواران با گوشت قرمز و فرآورده هاي آن ميانه خوبي ندارند، اما اينطور هم نيست كه در رژيم غذايي شان هيچ چيزي به جز سبزيجات پيدا نكنيد. حتي سرسخت ترين گياهخواران جهان هم علاوه بر سبزيجات، انواع ميوه ها و غلات را مصرف مي كنند.
انواع متفاوتي از گياهخواري وجود دارد كه هر يك منافع و البته مشكلات مربوط به خود را دارند. در واقع تمام گياهخواران را مي شود به سه گروه بزرگ تقسيم كرد: رايج ترين آنها، گياهخواران تخم مرغ - لبنيات (ovo-lacto) است. اين دسته از گياهخواران هيچ نوع گوشتي (گوشت قرمز، ماكيان، غذاهاي دريايي) نمي خورند، اما تخم مرغ و محصولات لبني را مصرف مي كنند.
گروه دوم گياهخواران، لبنيات خوارها هستند (lacto) يعني انواع گوشت ها و تخم مرغ را نمي خورند اما لبنيات را در برنامه غذايي خود دارند.
آخرين گروه كه سخت ترين رژيم غذايي را دارند، گياهخواران مطلق (vega) هستند، اين دسته از افراد، گوشت ها، تخم مرغ، لبنيات، غذاهاي حاوي محصولات جانبي حيواني و حتي عسل نمي خورند و حتي از محصولات چرمي، پشمي، پوست خرگوش، ابريشم و يا هرگونه محصول به دست آمده از حيوانات استفاده نمي كنند.
البته در تقسيم بندي هاي گياهخواري، گروه هاي ديگري را هم مي توان پيدا كرد. مثلاً گروه نيمه گياهخواران (semi-vegetaria) را مي توان ديد كه محصولات لبني، تخم مرغ، مرغ و ماهي را در برنامه غذايي خود دارند اما گوشت قرمز نمي خورند. گروه ديگري با نام پسكو وجود دارند (pesco-vegetaria) كه از ميان گوشت ها فقط ماهي مي خورند. برخي ديگر رژيم ميوه خواري دارند كه طبق آن مصرف غذاهاي پخته به حداقل مي رسد و بيشتر از ميوه هاي خام، خيار و گوجه و نيز از دانه ها استفاده مي شود و بالاخره جوانه خواران (sproutarias) نيز در ميان اين گروه ديده مي شوند كه عمدتاً از جوانه ها، دانه ها و برنج ها تغذيه مي كنند.
رژيم غذايي فيثاغورثي
هزار و يك دليل مي شود براي گياهخواري پيدا كرد. بعضي ها به دليل حمايت از حيوانات و مخالفت با كشتن آنها به اين شيوه غذايي روي مي آورند، بعضي ها مي خواهند وزن كم كنند و برخي ديگر به دليل بالا بودن فشار خون و ترس از سكته به گياهخواري مي پردازند.
جالب است بدانيد در ميان فيلسوفان يونان و روم باستان هم اعتقاد قوي به گياهخواري وجود داشت. اولين چهره برجسته در ميان آنها فيثاغورث است كه در انتهاي قرن ششم قبل از ميلادي مي زيست. رژيم غذايي فيثاغورثي شامل اجتناب از خوردن گوشت حيوانات سلاخي شده بود. اخلاق فيثاغورثي به برپا كردن قانوني مطلق و جهانشمول گرايش داشت كه با حكم به عدم كشتن مخلوقات زنده براي اجتناب از خونريزي بي رحمانه به خصوص قرباني كردن حيوانات و تغذيه از گوشت همراه بود.
اعتقاد به گياهخواري همچنين ريشه هاي اعتقادي كهني هم دارد؛ مثلاً هندوها از مصرف هر چيزي كه با رنج كشيدن حيوانات به دست آمده باشد منع شده اند از جمله گوشت، تخم مرغ، فرآورده هاي حيواني مانند ژلاتين و مايه پنير. اما فرآورده هاي لبني (غير از مايه پنير) قابل قبول هستند، چرا كه شير دوشيدن حيوانات باعث رنج آنها نمي شود!
از همين دست مي توان به گياهخواري روحانيون بودايي اشاره كرد، آنها حق كشتن حيوانات يا خوردن گوشت را ندارند مگر آن كه بدانند كه حيوان به خاطر آنها كشته نشده است. براساس همين اعتقادات معتقدان به تناسخ و مسيحيان اوليه نيز گياهخوار بودند.
مخالفان مدرن گياهخواري
اعتقاد به گياهخواري را در شكل جديدش مي توان واكنشي نسبت به دريافت مدرن از بهره كشي از طبيعت و بيگانه شدن از آن ارزيابي كرد. مخالفان مدرن گياهخواري معتقدند كه گياهخواري بازگشتي كامل به رابطه ذاتي انسان با طبيعت نيست بلكه واكنشي مدرن، محدود و تا حدي تنگ نظرانه نسبت به افراط ها در كشورهاي توسعه يافته است.
البته شواهد علمي هم به نفع گياهخواري وجود دارد. باوجود اينكه هيچ بيماري وجود ندارد كه با گياهخواري به طور كامل درمان شود اما با اين رژيم غذايي ويژه مي توان از بروز بسياري از بيماري ها پيشگيري كرد. به عنوان نمونه حتي در قرن هجدهم دكتر ويليام لمب رژيم غذايي گياهي را براي معالجه سرطان به بيمارانش توصيه مي كرد، همچنين انجمن قلب آمريكا مي گويد كه رژيم غذايي گياهخواري مي تواند خطر ديابت و بيماري قلبي را كاهش دهد، تا جايي كه مصرف كمتر گوشت و پيروي از يك رژيم گياهخواري مطلق تا 90درصد ريسك ابتلا به بيماري هاي قلبي را كاهش مي دهد و قادر به كاهش چشمگيري در ميزان كلسترول، تري گليسيريد و فشار خون است.
همچنين تحقيقات نشان داده است رژيم غذايي گياهي احتمال بيماري هاي مربوط به اشرشياكلي (نوعي باكتري روده اي) و باكتري هايي كه از طريق گوشت، انسان را بيمار مي كنند كاهش مي دهد. اين رژيم در مهار سرطان ها بخصوص سرطان ريه و سرطان كولون كارآمد است و ضمن اينكه با گياهخواري مي توانيد خيلي راحت وزن كم كنيد و يا پيوسته در وزن ايده آلتان باقي بمانيد.
اما آنچه مهم است اين است كه گياهخواري چه در جهت كاهش وزن، چه بهبود سلامت و... نيازمند مشورت با متخصص تغذيه و استفاده از يك برنامه مدون و صحيح است. چرا كه يك رژيم گياهخواري نامتعادل مي تواند منجر به كمبود مواد غذايي حياتي مثل كلسيم، پروتئين و برخي از ويتامين ها شود.
گياهخواري سالادخواري نيست
برخلاف تصور خيلي ها، رژيم گياهخواري تنها به خوردن سالاد محدود نمي شود و بايد از تنوع زيادي برخوردار باشد كه از لحاظ كيفيت غذايي اطمينان لازم را براي مصرف كننده ايجاد كند. مصرف گروه هاي مختلف غذايي باعث مي شود تا مشكلي كه در ذهن بسياري از افراد به دنبال گياهخواري مطرح مي شود، پيش نيايد، چرا كه بسياري از افراد فكر مي كنند با گياهخواري دچار كمبود پروتئين مي شوند در حقيقت ميزان نياز انسان براساس RDA به پروتئين 8/0 گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن است كه در شرايط ويژه يا در رژيم ورزشكاران به 5/1-1گرم به ازاي كيلوگرم وزن بدن خواهد رسيد كه اين مقدار پروتئين به آساني از طريق رژيم گياهي متنوع تامين مي شود.
البته با حذف پروتئين حيواني يا چيزي كه به آن پروتئين كامل مي گويند تنها راهي كه همه اسيدهاي آمينه ضروري را به بدن مي رساند تركيبي از غلات و حبوبات است، مثلا وقتي برنج را با لوبيا مصرف مي كنيد يا هنگامي كه براي صبحانه، كره بادام زميني را بر روي نان خود مي ماليد، به پروتئين كامل دست يافته ايد.
البته ويتامين هايي مثل ويتامين ب۱۲ و ماده معدني آهن، ريز مغذي هايي هستند كه در منابع غذايي گياهي وجود ندارند و بايد از طريق مكمل ياري دريافت شوند. پروتئين هاي گياهي نظير سويا، عدس و غلات كامل سبوس دار به همراه مغزه هاي گياهي مثل گردو، بادام و ميوه هاي خشك و تازه طيف وسيعي از مواد مورد نياز را به بدن مي رسانند.

محققان مي گويند
اسباب بازي از نان شب واجب تر است !
009648.jpg
گروه سلامت- چه كسي گفته بچه اي كه شكمش سير نيست، اسباب بازي مي خواهد چه كند؟ دانشمندان مي گويند دادن اسباب بازي به كودكان پيش دبستاني، حتي اگر اين كودكان دچار سوء تغذيه باشند، به رشد ذهني آنها كمك مي كند. حالا بچه فقير خنگ بهتر است يا فقير باهوش؟
به گزارش پايگاه اينترنتي رويترز، تحقيقات گوناگون انجام شده در مؤسسه بهداشت كودك در دانشگاه كالج لندن نشان داده اجراي برنامه هاي بازي در بنگلادش كه كودكاني با سوء تغذيه شديد دارد، توانسته بهره هوشي آنها را ? امتياز بالا ببرد.
در تحقيقات ديگر اين مؤسسه در جاماييكا، ميان روستائياني كه تحصيلات بالايي نداشتند، اسباب بازيهاي خانگي را به خانه آنها  بردند و نحوه بازي با كودكان را به مادران آموزش دادند.
كودكان اين خانواده ها تا سن ?? سالگي تحت نظر قرار گرفتند و مشخص شد اين روش بهره هوشي، توانايي خواندن ، سلامت رواني و عزت نفس اين كودكان را بالا برده و توانسته افت تحصيلي، افسردگي و اضطراب آنها را تا حد زيادي كم كند. يعني در مجموع كمك كرده سالم تر زندگي كنند.
اين محققان در گزارش كار خود در مجله پزشكي لانست تأكيد مي كنند سوء تغذيه به خودي خود يك مشكل است، اما وقتي با عدم تحريك ذهني همراه شود، منشأ هزاران مشكل بزرگ بعدي خواهد شد.
هم اكنون در سراسر جهان بيش از ??? ميليون كودك بسيار فقير وجود دارند كه علاوه بر آن كه تغذيه مناسب ندارند ، به اندازه كافي تحريك ذهني نيز دريافت نمي كنند.
درمان ناباروري با مشاوره
گروه سلامت- براي زوجي كه بچه دار نمي شوند، گاهي يك مشاوره ساده و خشك و خالي از هزار تا آمپول و قرص و دوا بهتر كار مي كند. نتيجه مطالعات محققان كشورمان نشان مي دهد ارايه مشاوره ها و مداخلات روانپزشكي در بهبود باروري زوجين نابارور و افزايش رضايتمندي آنها از زندگي مؤثر است.
در اين تحقيق كليه زوجين نابارور كه براي اولين بار به درمانگاه ناباروري ولي عصر مراجعه مي كردند، از لحاظ ابتلا به افسردگي ارزيابي شدند. به اين ترتيب ?? زوج كه افسردگي داشتند، در گروه آزمايش قرار گرفتند. ?? زوج بدون افسردگي را هم كه وضعيت مشابهي از لحاظ علت ناباروري داشتند، در گروه شاهد گذاشتند. در گروه آزمايش ، شش ماه مداخلات روانپزشكي انجام شد، يعني به آنها حمايت هاي رفتاري و روان شناختي داده شد. در پايان شش ماه ميزان باروري، رضايت دو طرف از زندگي زناشويي و ساير عوامل با مقياس هاي معتبر اندازه گيري شد.
دكتر احمد علي نوربالا مجري اين تحقيق درباره آن به ايرنا چنين توضيح داده است: جمع بندي اطلاعات به دست آمده نشان داد ميزان وقوع بارداري در گروهي كه مورد مداخلات روانپزشكي قرار گرفته بودند، بسيار بالا و در حدود ??/? درصد بود، در حالي كه در گروه شاهد فقط ?/? درصد بارداري رخ داده بود.
به گفته دكتر نوربالا بر اساس يافته هاي اين تحقيق، مداخلات روانپزشكي براي رفع مشكل ناباروري در زوج هاي ناباروري كه مدت ازدواج آنها كمتر از پنج سال بود و استرس كمتري داشتند، مؤثرتر بود.
اين تحقيق توسط گروه روانپزشكي دانشگاه علوم پزشكي تهران و با همكاري دكتر فاطمه رمضان زاده رئيس مركز تحقيقات بهداشت باروري ولي عصر، دكتر حسين ملك افضلي معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، دكتر عباس رحيمي فروشائي و نسرين عابدي نيا به انجام رسيده است.
افسرده نباش!
009645.jpg
گروه سلامت- اگر افسرده باشيد و خودتان را ببازيد، دنيا هم دردها و بيماري هايش را روي سر شما خراب مي كند. اين را محققان علوم پزشكي هم گفته اند. به گزارش رويترز خطر سكته كامل و گذراي مغزي، هر دو در افراد مبتلا به علائم افسردگي بيشتر از بقيه افراد است. البته مطالعه اين محققان در دانشگاه بوستون مي گويد اين موضوع تنها در مورد افراد كمتر از ?? سال درست از آب درمي آيد و در بين افراد بالاي ?? سال قضيه كمي فرق مي كند.
آنها به مدت هشت سال اطلاعات ? هزار و ??? نفر را كه در مطالعه ديگري شركت كرده بودند، بررسي كردند. در آغاز اين مطالعه ?? درصد از اين افراد علايم افسردگي داشتند.
اين گروه تحقيقاتي در شماره ژانويه مجله پزشكي سكته مغزي گزارش داده كه در پيگيري هاي بعدي در مجموع ??? مورد سكته مغزي كامل و ?? مورد سكته مغزي گذرا يا TIA اتفاق افتاده است و در ميان افراد زير ?? سال، كساني كه علايم افسردگي داشتند چهار برابر افرادي كه افسردگي در آنها كمتر بوده، به سكته مغزي و يا TIA مبتلا شده اند. حتي پس از درنظر گرفتن ساير عوامل خطرساز در بروز سكته مغزي، مانند فشار خون بالا، ديابت و سيگار، اين ارتباط همچنان ديده شد.

جهان سلامت
لطفا مانكن نشويد!
مهشيد چايچي: دختر بيچاره 21 سال داشت و اگرچه قدش 1 مترو۷۲ سانتي متر بود، اما وزنش تنها 40 كيلوگرم بود. اين اعداد و ارقام مربوط به يك مانكن برزيلي است كه 15 نوامبر 2006 در اثر عفونت ناشي از بي اشتهايي مرضي يا آنوركسي نوروزا از دنيا رفت؛ در حالي  كه خيلي از دختران جوان به او و اندامش غبطه مي خوردند.
اما مرگ اين مانكن برزيلي بعد از مرگ همتاي اروگوئه اي او كه دچار نارسايي قلبي شده بود، موجب شد انقلابي در جهان مد رخ داده و فريادهاي اعتراض متوليان بهداشت اوج بگيرد. به طوري كه سازمان بهداشت جهاني هم واكنش نشان داد. اين سازمان در گزارشي نگراني خود را از كم وزني بيش از حد دختران جوان و گرسنگي كشيدن مفرط آنها براي تقليد از مدل ها، اعلام كرد. البته اين واكنش در برابر تبليغات گسترده غير علمي براي كاهش وزن و استفاده از زنان فوق العاده لاغر در سالنهاي مد، خيلي مهم نيست؛ چرا كه همچنان شمار زيادي از دختران جوان، به تقليد از مدل هايي كه از شدت لاغري رو به موت هستند، سعي مي كنند خود را بيش از حد لاغر كنند!
فراموش نكنيد سازمان بهداشت جهاني افرادي با شاخص توده بدني زير 5/18 را دچار كمبود وزن دانسته و در جهان سوم چنين افرادي را مستحق كمك هاي بشر دوستانه مي داند. شاخص توده بدني مانكن مورد بحث، 5/13 بود!
حضور لاغرها در نمايش ممنوع!
به دنبال هشدار هاي سازمان بهداشت جهاني، ابتدا در ماه سپتامبر موجي در برزيل و اسپانيا به راه افتاد كه جلوي فعاليت مانكن هاي بسيار لاغر گرفته شود. اين معضل به حدي جدي شد كه برگزار كنندگان نمايش لباس در اين كشور از حضور مدل هاي بسيار لاغر- كه ظاهر بيمار گونه آنها داد مي زد استانداردهاي سلامت را ندارند - جلوگيري كردند. در واقع، شركت هاي مد مجبور شده اند در انتخاب مانكن هاي خود شاخص جديدي در نظر بگيرند. طبق قانون اين كشور مدل هايي كه شاخص توده بدني(BMI ) كمتر از 18 داشته يا سن آنها كمتر از 16 سال باشد، از شركت در اين نمايش ها محروم مي شوند.حتما مي دانيد در علم پزشكي معيارهاي مختلفي براي تعيين چاقي و لاغري افراد وجود دارد كه معتبر ترين و مشهورترين آنها شاخص توده بدن است. اين معيار از تقسيم وزن (بر حسب كيلوگرم) بر مجذور قد (برحسب متر) به دست مي آيد. طبق اين معيار فقط كساني كه شاخص توده بدني شان بين 5/18 تا 25 است، وزني ايده آل دارند.
بقيه هم مي آيند
پس از مدتي، كشورهاي ديگري از جمله آرژانتين هم با اسپانيا همراه شده و از شركت ها خواسته اند قبل از شروع هر برنامه گواهي سلامت مدل هاي خود را ارائه دهند. حتي اين موج به انگلستان هم رسيده و وزير فرهنگ اين كشور با اشاره به الگو گرفتن دختران جوان از مدل هاي بسيار لاغر، از مجريان نمايشگاههاي مد خواست مدلهاي بسيار لاغر و استخواني را بكار نگيرند. در انگليس تقريبا 5 تا 10 درصد زنان 14 تا 24 ساله از بيماري بي اشتهايي عصبي رنج مي برند و حتي سن ابتلاي اين بيماري پايين آمده و كودكان 8-7 ساله را هم گرفتار كرده است.
بي اشتهايي عصبي يا آنوركسي نروزا نوعي اختلال در خوردن است كه در آن فرد به شكل وسواس آميزي خود را از خوردن غذا محروم مي كند تا به اندامي بيش از حد لاغر دست پيدا كند. اين بيماران اگرچه دارند از لاغري پس مي افتند، اما باز هم احساس چاقي مي كنند. يكي ديگر از علائم اين بيماري علاقه وسواسي به رژيم هاي سخت غذايي، ورزش هاي سنگين و اكراه از خوردن غذا حتي در كنار ديگران است. نوع ديگر اين بيماري هم بوليميا است كه در آن فرد بر خلاف نوع اول اشتها دارد، اما بعد از خوردن خود را وادار به استفراغ مي كند. هر دو اين اختلالات رواني مي توانند به مرگ بينجامند يا عوارض دائمي مانند نازايي و استخوانهاي شكننده ايجاد كنند.
ايتاليا، آخر از همه
به تازگي كشور ايتاليا هم با وجود مقاومت هايي كه متوليان مد در ابتدا نشان دادند، بالاخره به جمع اين كشورها پيوست. در خبرهاي بي.بي.سي آمده وزير جوانان اين كشور با ابراز خوشحالي از تصويب اين قانون گفته: 60 درصد نوجوانان ايتاليا دوست دارند از آنچه هستند لاغرتر باشند. البته مرزي بين لاغري و بيماري وجود دارد كه معمولا مورد توجه نيست. ما مي خواهيم با تصويب و اجراي اين قانون اين مرز را شناسانده و حد را نگه داريم. شايد بتوانيم يك تصور سالم از زيبايي را در ميان مردم زنده كنيم.
البته اين تصور منحصر به ايتاليا نيست. كارشناسان انگليسي معتقدند در اين كشور هم اين تصور رواج دارد كه هر چه زنان لاغرتر باشند، زيباترند و اين تصور همراه با تصاوير مانكن هاي مشهور مجلات مد مي تواند يكي از علل افزايش آمار آنوركسي و بوليميا باشد.
حرف آخر
پزشكان سازمان بهداشت جهاني با بررسي وزن شمار زيادي از مدلهاي لباس، دريافته اند وزن آن ها حداقل 10 كيلوگرم كمتر از استاندارد شاخص سلامتي است. در ضمن محققان به اين نتيجه رسيده اند كه ميل دختران جوان به داشتن تناسب اندام و روي آوردن كور كورانه به رژيم هاي لاغري، خطر پوكي استخوان، نارسايي قلب، تنبلي كبد (سيروز) و اختلالات رواني را در اين گروه افزايش داده و آن ها را مستعد دردهاي عضلاني- اسكلتي شديد مي كند. رسانه هاي جهان هم در تكاپو هستند تا مردم و بخصوص مدلهاي در معرض آسيب را از مشكلاتي كه به دنبال لاغري بيش از حد گريبانگيرشان خواهد شد، آگاه كنند. اما با تمام اين حرفها هنوز هم دختران جواني هستند كه در لاغر شدن و رسيدن به اندامي مانكني، با هم، چشم و هم چشمي دارند و بدون توجه به عواقبش رژيم هاي آنچناني گرفته و مشتري قرص هاي لاغري شده اند. از قديم گفته اند، اندازه نگه دار كه اندازه نكوست!

سلامت
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
دانش فناوري
بـورس
زادبوم
حوادث
بين الملل
فرهنگ و آموزش
سياسي
شهر تماشا
داخلي
شهري
صفحه آخر
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   زادبوم   |   حوادث   |   بين الملل   |  
|  فرهنگ و آموزش   |   سياسي   |   شهر تماشا   |   سلامت   |   داخلي   |   شهري   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |