افق هاي جديد، در لبه منظومه شمسي
سفير زمين در دورترين همسايه
|
|
|
|
|
|
|
|
مهدي صارمي فر
msaremif@hamshahri.org
New Horizons (به معني افق هاي نو) فضاپيماي بدون سرنشيني است كه ناسا در ژانويه 2006 آن را راهي آسمان كرد تا افق هاي جديدي را در منظومه شمسي، به روي بشر باز كند. وظيفه اصلي اين فضاپيما، بررسي سياره پلوتو و اقمار آن است. درحالي كه منجمان آماتور برسر اين كه بالاخره پلوتو را سياره بنامند يا نه، بحث مي كنند، دانشمندان بي توجه به اين دعواهاي ملالغتي، مي خواهند كه به سؤالات مهمتري پاسخ دهند. پشت پلوتو، كمربندي از اجرام آسماني وجود دارد كه كويي پر نام دارد. كمربند كويي پر، منبع اصلي ستاره هاي دنباله دار است.
نيوهوريزونز، حالا به سياره مشتري رسيده است. جاذبه بزرگ ترين سياره منظومه شمسي براي نيوهوريزونز، مثل يك قلاب سنگ عمل مي كند و آن را به سمت بيرون منظومه شمسي پرتاب مي كند. البته نيوهوريزونز تا رسيدن به محل اصلي مأموريتش بي كار نمي ماند. از كاليستر كه يكي از اقمار چهارگانه گاليله اي مشتري است، عكسبرداري و طيف سنجي مي كند و بررسي حلقه هاي مشتري و غبار بين سياره اي در منظومه شمسي، از ديگر مأموريت هاي آن است. آليس بومن مدير پروژه نيوهوريزونز مي گويد: همان طور كه انتظار داشتيم مرحله استفاده از گرانش مشتري با موفقيت انجام يافت. ما هم اكنون در راه رسيدن به پلوتو هستيم.
نيوهوريزونز پس از طي مسافتي در حدود ??? ميليون كيلومتر به نزديكي مشتري رسيد و پس از استفاده از نيروي گرانش آن، سرعت خود را به 83600 كيلومتر در ساعت رساند و از لحاظ سرعت مقام اول را در ميان تمامي فضاپيماها كسب كرد. اين فضاپيما هم مثل هفت فضاپيماي قبلي كه مشتري را ملاقات كردند و اطلاعات ارزشمندي را براي ما به دست آوردند، مشغول تصويربرداري از آن است. نيوهوريزونز در طي ? ماه ابزارهاي خود را با دقت بالايي آزمايش خواهد كرد و تصاوير بي نظيري را از مشتري و قمرهايش براي ما خواهد فرستاد. بررسي جو و ميدان مغناطيسي مشتري، نقشه برداري از حلقه باريك مشتري، عكس برداري دقيق موزاييكي از سطح يو، اروپا، گانيمد و كاليستو و بررسي آتشفشان هاي فعال سطح قمر يو از جمله كارهايي است كه نيوهورايزونز در طي مدت گذر از كنار اين مجموعه انجام خواهد داد.
اگر اتفاق غيرمنتظره اي نيفتد، در سال 2015 نيوهورايزونز به محل اصلي مأموريتش يعني سياره پلوتو مي رسد. بررسي دقيق جو اين سياره و مواد تشكيل دهنده آن و همين طور قمر اصلي آن شارون وظيفه اصلي نيوهورايزونز است. دانشمندان ناسا، اميدوارند اطلاعاتي كه نيوهورايزونز مخابره مي كند، به حل راز چگونگي تشكيل منظومه شمسي كمك شاياني كند.
بررسي كمربند كويي پر و قلمرو بيروني منظومه شمسي اطلاعات دست اولي را به ما مي دهد. پيش از اين فضاپيماهاي ويجر 1 و 2 و پايونير 10 نيز به اين ناحيه از منظومه شمسي رفته اند. اما چون تكنولوژي آنها مربوط به دهه 1960 بوده، اطلاعات خوبي به زمين مخابره نمي كنند. نيوهورايزونز با تجهيزات قوي اش مي تواند اطلاعات خوبي از اين نقاط ناشناخته منظومه شمسي به ما بدهد.
براي دريافت تصاوير با كيفيت بالا و نيز آگاهي از اخبار به روز نيوهوريزونز مي توانيد به اين آدرس ها مراجعه كنيد:
pluto.jhuapl.edu
www.nasa.gov/newhorizons
|