گروه سياسي: سفر جك استراو وزير امور خارجه انگليس به ايران ديروز پايان يافت و وي تهران را به مقصد كابل ترك كرد.
وزير خارجه انگليس در سفر يك روزه خود به تهران با رئيس جمهور، رئيس شوراي عالي امنيت ملي و وزير خارجه ايران ديدار كرد. در اين ديدارها وي از ايران خواست به قرارداد الحاقي پروتكل منع تكثير سلاح هاي هسته اي بپردازد.
مقام هاي ايراني نيز در اين ديدارها با تشريح مواضع جمهوري اسلامي و پايبندي كامل ايران به معاهدات بين المللي از پاره اي مواضع انگليس از جمله اظهارات اخير سفير اين كشور در تهران و لشكركشي به عراق وافغانستان، انتقاد كردند . اما اين ديدارها درنهايت با مفاهمه و با تأكيد بر ترميم و گسترش روابط پايان يافت. به گزارش ايرنا، سيدمحمد خاتمي رئيس جمهور در ديدار استراو، اظهار اميدواري كرد
سفير انگليس در تهران واقعيت هاي ايران را درست به مسئولان كشورش منتقل كند تا در ارزيابي ها دچار اشتباه نشوند. سفير انگليس در تهران اخيرا گفته بود مسئولان ايراني از هر كس كه بخواهند در جهان انتقاد مي كنند اما خودشان تاب تحمل انتقاد ديگران را ندارند.
رئيس جمهوري ايران در بخش ديگري از سخنانش با مقايسه تظاهرات در ايران با آنچه در انگليس و برخي كشورها رخ مي دهد، گفت: اختلاف نظرها در ايران نيز وجود دارد و ما همواره بر حق انتقاد و اعتراض مردم در چارچوب قانون تاكيد كرده ايم و با اغتشاش و برهم زدن امنيت مردم و كشور مخالفيم.
خاتمي در پاسخ به اظهارات جك استراو درباره فعاليت هاي هسته اي ايران، ابراز نگراني جهان از گسترش سلاح هاي كشتار جمعي را به حق خواند و در عين حال خواستار برخورد بدون تبعيض جامعه جهاني با همه كشورهاي داراي انرژي هسته اي در منطقه و جهان شد.
وي افزود: ايران همكاري با آژانس بين المللي اتمي را مي پذيرد اما اين پرسش را مطرح مي كند كه چرا برخلاف مفاد قانوني سازمان انرژي هسته اي، اعضاي برخوردار هيچگاه به ايران در اين زمينه كمك نكردند؟
رئيس جمهوري گفت: ما خواهان به رسميت شناخته شدن دانش هسته اي صلح آميز ايران و تضمين اين حق از سوي جهان هستيم. خاتمي در اين ديدار با اشاره به اين كه ما به دنبال سلاح اتمي نيستيم اين امر را سياست كلي كشور دانست. وزير امور خارجه انگليس در اين ديدار با اشاره به چهارمين سفر خود به ايران و علاقه كشورش به روابط دوجانبه، وضعيت كنوني منطقه را حساس توصيف كرد و خواستار همكاري با جمهوري اسلامي ايران در خصوص مسائل مختلف شد.
استراو گفت: دولت انگليس و توني بلر خواهان روابط خوب با ايران هستند و البته نگراني هايي نسبت به حقوق بشر در ايران دارند.
وي در اين ديدار از امضاء پروتكل هاي الحاقي سازمان انرژي هسته اي از سوي ايران به عنوان خواست اتحاديه اروپا ياد كرد و گفت: ما خواستار ادامه همكاري هاي اقتصادي و تجاري در چارچوب اتحاديه اروپا با ايران هستيم.
ديدار استراو
با دبير شوراي عالي امنيت ملي
دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در ديدار با وزير خارجه انگليس با اشاره به اقدام نظامي آمريكا و انگليس در افغانستان و عراق ، گفت : متاسفانه لشگركشي آمريكا و انگيس در طول دو سال گذشته ، بي ثباتي در اين منطقه را افزايش داد و اوضاع بي ثبات و ناامن عراق و افغانستان از معضلات مهم منطقه است .
دكتر روحاني در اين ديدار در مورد جنجال تكنولوژي هسته اي عليه ايران گفت : تمام كشورها در مقابل معاهدات بين المللي ازجمله پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي مسئوليت برابر دارند.
روحاني اضافه كرد:ايران مايل است با شفافيت كامل در تكنولوژي هسته اي و معاهدات بين المللي هسته اي عمل كند اما شفافيت كامل ساير كشورهاي عضو در چارچوب معاهدات هسته اي براي انتقال تكنولوژي صلح آميز به ايران نيز ضروري است . وي با رد هرگونه برنامه دستيابي به سلاح هاي هسته اي توسط ايران ، گفت : ايران در جهت شفافيت بيشتر و رفع هرگونه ترديد آماده است كشورهاي بزرگ صنعتي را در پروژه هاي غني سازي خود مشاركت دهد.
دبير شوراي عالي اضافه كرد: مشكلات تكنيكي در مورد معاهدات هسته اي نبايد دستمايه تلاش هاي سياسي خصومت آميز آمريكا گردد.
دبير شوراي عالي امنيت ملي عنوان كرد كه براي گفت وگو جهت رفع مشكلات تكنيكي ، جمهوري اسلامي ايران به زودي از آقاي البرادعي رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي جهت سفر به ايران دعوت خواهد كرد. جك استراو وزير امور خارجه انگلستان در اين ديدار گفت : ثبات منطقه منفعت مشترك ايران و انگلستان است .
استراو از نقش سازنده ايران در بحران عراق قدرداني كرد و مشاركت در بازسازي عراق را از زمينه هاي همكاري هاي جديد دو كشور تلقي كرد. وي در اين ديدار مشكل مواد مخدر در افغانستان را بسيار بزرگ قلمدادكرد و بر عزم راسخ لندن براي استفاده از تمام امكانات و ظرفيتها براي مبارزه با توليد و قاچاق مواد مخدر تأكيد كرد.
وزير امور خارجه انگلستان شرايط فعلي عراق را نامطلوب و منافع مشروع ايران در عراق را مورد احترام لندن خواند.
استراو با طرح ضرورت مبارزه همه جانبه با تروريسم و همكاري هاي فعال دو كشور، منافقين را يك گروه تروريستي خواند و ممنوعيت فعاليت هاي اين گروهك در انگلستان را در راستاي تعهدات بين المللي لندن تلقي كرد. وي در اين ديدار بااشاره به درخواست شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي از ايران براي امضاء پروتكل الحاقي هسته اي گفت : انگلستان از شفافيت فعاليت هاي هسته اي ايران استقبال مي كند.
در همين حال يك مقام آگاه در شوراي امنيت ملي به خبرنگار همشهري گفت: مذاكرات روحاني و استراو مثبت،سازنده و مبتني بر همكاري بود.