كليدهاي طلايي براي كنكوري ها
چگونه بايد براي روز كنكور آماده شويد؟
اشاره؛ اين سري مطالب كه از آذرماه سال قبل شروع شده بود، اينك به پايان خود مي رسد. از ابتدا هم عنوان شد كه هدف اصلي از نگارش اين مطالب، ايجاد نگرش منطقي و واقع بينانه به كنكور است. اميدواريم به اين هدف دست يافته باشيم و اميد بيشتر داريم كه عزيزان همراه با داشتن چنين نگرش منطقي، آرامش خود را حتي سر جلسه آزمون حفظ كنند. براي همه همراهان كنكوري آرزوي موفقيت و سربلندي داريم.
چند روز بيشتر به كنكور باقي نمانده است. همانطور كه هفته ها و ماه ها گذشتند ،اين يك هفته هم تمام مي شود. شما چه اضطراب داشته باشيد و چه نداشته باشيد، هفته بعد در همين روز، همه چيز تمام شده است، مگر اين كه بخواهيد خود را براي كنكور دانشگاه آزاد هم آماده كنيد. براي اين كه روزهاي پاياني هم با راحتي و آرامش طي شوند، به توصيه هاي زير توجه نماييد.
۱- دام اضطراب- انجام هركار مهم و حساسي، خود به خود اضطراب آفرين است، به خصوص وقتي كه به مراحل نهايي آن نزديك مي شويم. اين اضطراب تا حدي طبيعي است؛ ولي همچنان كه گفتيم مي توان با به كارگيري فنوني و مهم تر از همه داشتن تفكر منطقي، اضطراب را تعديل و كنترل كرد. نكته بسيار مهم آن است كه به رغم وجود اين اضطراب طبيعي، بعضي ناشي گري ها هم به آن دامن مي زند. يك نمونه از بدترين ناشي گري ها، مطالعه تا آخرين ساعات و لحظات است. عده اي حتي تا محل آزمون هم كتاب همراه خود مي برند و تا لحظه ورود به جلسه، دست بردار نيستند. فرض بگيريد حتي يكي دو سؤال هم از اين خوانده هاي دقيقه ۹۰ در آزمون بيايد، ولي حتم داشته باشيد اين كار، يادگيري هاي قبلي شما را مختل خواهد كرد. يك ناشي گري ديگر، هول شدن و عجله كردن است. اين كه بخواهيد با سرعت كمبودها را جبران كنيد و تا مي توانيد بيشتر تست بزنيد، هر نتيجه اي هم كه داشته باشيد، بيشترين نتيجه اش افزايش اضطراب خواهد بود، اگر با حوصله و منطقي رفتار نماييد كمتر در دام اضطراب خود ساخته خواهيد افتاد. در صورت لزوم به خودتان تذكر دهيد.
كليد صدويازدهم- در چند روز پاياني مراقب باشيد در دام اضطراب خود ساخته نيفتيد.
۲- آخرين تمهيدات- سعي كنيد از روز ما قبل كنكور، مطالعه، تست زني و تمرين را كنار بگذاريد. اگر چنين كاري كرديد، توجه داشته باشيد كه همه وقت را پاي تلويزيون صرف نكنيد، فقط به خواب و استراحت نپردازيد و يا دنبال سوژه هاي جديد فكري نرويد. به جاي آن در فضاي سبز قدم بزنيد، موسيقي ملايم گوش كنيد، ورزش كنيد، به عبادت بپردازيد و دقايقي هم به تصويرسازي ذهني و يا تمرين اضطراب (كليدهاي ۷۸ و ۸۴) اختصاص دهيد . شب شام سبكي ميل كنيد و حداكثر ساعت ۱۰-۹ شب بخوابيد. صبح زود بيدار شويد، حتماً صبحانه مقوي بخوريد و بدون صبحانه از منزل خارج نشويد. حتي اگر عادت به صبحانه اول صبح نداريد. حداقل كره و عسل و تخم مرغ و چاي هرچند اندك، ميل كنيد. بد نيست چند عدد شكلات همراه داشته باشيد.
همه وسايل مورد نياز را آماده كرده و در جاي مشخص قرار دهيد. اين كار را حتماً خودتان انجام دهيد. دو عدد مداد، دو عدد خودكار، يك مدادتراش و يك مداد پاك كن كافي است. براي اطمينان بيشتر، بهتر است يك جامدادي داشته باشيد تا وسايل يك جا باشند. اگر عينكي هستيد در صورتي كه سابقه شكستن و خراب كردن عينك داريد! عينك يدكي تهيه كنيد تا به مشكلي بر نخوريد.
كليد صدودوازدهم- به تمهيدات و مقدمات لازم براي روز قبل از كنكور توجه داشته باشيد.
۳- مكان آزمون - در مورد مكان آزمون، توجه به چند نكته مهم است. اول- محل آزمون و مسير آن را شناسايي كنيد. لازم است به شماره داوطلبي خود كاملاً توجه داشته باشيد تا خداي نكرده در مورد محل آزمون دچار اشتباه و مشكل نشويد. اگر روز آزمون صبح زود و سر موقع از منزل خارج شويد، اطمينان و آرامش بيشتري خواهيد داشت و هرگونه اشتباه احتمالي قابل جبران خواهد بود. دوم- در مورد مكان آزمون و شرايط محيطي آن، ذهن خود را براي هر نوع وضعيتي آماده كنيد. پيش بيني اين وضعيت ها به شما كمك مي كند كه اگر با شرايط نامناسبي روبه رو شديد دست و پايتان را گم نكنيد. ممكن است صندلي شما جايي باشد كه مراقبين و رابطين جلسه زياد تردد نمايند، شايد صداي كولر و يا نزديكي فاصله آن، شما را اذيت كند و يا شايد صداي سيستم صوتي نامناسب باشد؛ به هرحال براي مواجهه با هر وضعيتي آماده باشيد. سوم- اگر موضوعي موجبات ناراحتي شما را فراهم مي آورد محترمانه به مسئولين جلسه يادآوري كنيد.
كليد صدوسيزدهم- محل آزمون و مسير آن را از قبل شناسايي كرده و براي موقعيت مكاني پيش بيني هاي احتمالي لازم را به عمل آوريد.
۴- سر جلسه- عده اي به دليل اضطراب و يا شايد ناشي گري- به خصوص براي آنهايي كه تجربه اول است- حساسيت هاي خنده داري از خود نشان مي دهند. البته رعايت يك سري اصول كلي لازم است ولي وسواس لازم نيست. وسواس در مورد نحوه پركردن خانه هاي پاسخنامه، پاك كردن و تصحيح اشتباهات، تطبيق چند باره شماره سؤال با شماره پاسخنامه، سرعت در برداشتن دفترچه سؤالات وعجله در آغاز پاسخگويي و... موجب اتلاف وقت و افزايش اضطراب مي شوند. سرجلسه كار خود را بكنيد و كاري به ديگران نداشته باشيد. اگر از دانش آموزان اطراف شما كسي سؤالي پرسيد و يا حتي تقلب خواست، اصلاً توجه نكنيد و براي خود دردسر نسازيد. براي رفع خستگي در سر جلسه مي توانيد بعضي از تمرين هاي آرميدگي (كليد ۸۲) را انجام دهيد.
كليد صد وچهاردهم- سر جلسه آزمون دقت لازم را در پاسخگويي داشته باشيد ولي وسواس به خرج ندهيد.
۵- توكل و توسل- ياد خدا آرام بخش دلهاست. اگر فكر مي كنيد واقعاً كارهاي لازم را انجام داده ايد و در آنچه كه از دست تان برمي آيد، كوتاهي نكرده ايد پس اضطراب و نگراني را به خود تحميل نكنيد، توكل داشته باشيد و با توسل به معصومين و ائمه اطهار- عليهماالسلام- از آنان مدد بجوييد. به خود تذكر دهيد:
افوض امري الي الله ان الله بصير بالعباد ( سوره غافر- ۴۴)
من كار خود را به خدا واگذار كردم كه او به بندگانش بينا و آگاه است. خداوند به شما دقت، تمركز، حوصله، صبر، پشتكار، اطمينان و آرامش عطا فرمايد.
|