گفت وگو با مهندس محمود خسروي وفا عضو شوراي شهر تهران و رئيس فدراسيون جانبازان و معلولان كشور
اشاره:بازگشت جانبازان و معلولان به عرصه فعاليت و زندگي اجتماعي نيازمند مناسب سازي محيط اجتماعي و شهري است. اصلاح برخي از قوانين در جهت ايجاد فرصت براي كار و فعاليت، مناسب سازي فضا و معابر شهري همچنين ايجاد نهادها و سازوكارهاي لازم در جهت توانمندسازي جسمي و روحي از جمله مواردي است كه مي تواند بستر و شرايط لازم را جهت بازگشت به جامعه جانبازان و معلولان و مشاركت فعال در زندگي اجتماعي فراهم كند. در همين زمينه و نيز مسائل و آسيب هاي اجتماعي گفت و گويي با مهندس محمود خسروي وفا عضو شوراي شهر تهران و رئيس فدراسيون جانبازان و معلولان كشور انجام داده ايم كه از نظرتان مي گذرد.
* آقاي خسروي وفا مي دانيد جانبازان و معلولان ما قبل از اينكه وارد عرصه هاي ورزشي شوند، مشكلات زندگي روزمره دارند، شوراي شهر بطور كلي چه طرح و برنامه هايي براي حل مشكلات جانبازان و معلولان دارد؟
- بنده صحبت هاي خود را به دو بخش تقسيم مي كنم، يك بخش ورزشي و ديگر اجتماعي، بخش اجتماعي را تا جايي كه بنده اطلاع دارم دولت يك مصوبه دو فوريتي داشته براي مناسب سازي معابر عمومي جهت استفاده معلولين كه متأسفانه اين كار انجام نشده است، به عنوان يك شهروند جزء وظايف شخصي خود مي دانم كه اين طرح را پيگيري كنم و حتي اگر بتوانم يك قدم آن را جلو ببريم و نزديك شويم به آن طرحي كه از قبل تحت عنوان مناسب سازي وجود داشته است. علت اصرار من بر پيگيري اين طرح آن است كه اكثر جانبازان و معلولان و نابيناياني كه به ما مراجعه مي كنند عموماً از مناسب نبودن معابر عمومي گلايه دارند.
به عنوان مثال زماني كه يك نابينا مي خواهد در پياده رو راه برود به دليل اينكه معبرهاي عمومي مناسب سازي نشده اند، هر آن احتمال زمين خوردن او وجود دارد. از سوي ديگر به عنوان يك عضو شوراي شهر تلاش مي كنم با همت دوستان شورا اين طرح هر چه زودتر به ثمر برسد و در نهايت شاهد اين باشيم كه پس از يك دوره گزارشي قابل توجه به مردم از نظر مناسب سازي معابر بدهيم. در مورد ورزش جانبازان و معلولان نيز بايد بگويم كه بنده با پتانسيل ورزشي وارد عرصه شوراي شهر شده ام، اما به علت كارهاي عقب افتاده، بيشتر وقت ما به مسائل و مقولات اجتماعي گذشته است و متأسفانه در زمينه ورزش كه جزء شعارها و نيازهاي اصلي جامعه بوده، هنوز نتوانسته ايم قدم موثري برداريم. خوشبختانه آقاي احمدي نژاد خودشان پيشگام تر از ما بوده اند و قبل از اينكه ما طرحي ارائه بدهيم ايشان با بنده صحبت كرده اند كه طرح ورزش تهران را آماده كنيد تا شهرداري بر اساس آن سرمايه گذاري كند، همچنين قرار است به طور اختصاصي در مورد ورزش جانبازان و معلولين طرح كلاني را ارائه بدهيم.
* حضرتعالي عضو كميسيون فرهنگي، اجتماعي شوراي شهر هستيد. كميسيون فرهنگي- اجتماعي شوراي شهر در زمينه هاي اجتماعي و فرهنگي به ويژه در مسائل مرتبط با جانبازان و معلولين به عنوان يكي از اقشار جامعه چه طرح و برنامه هايي دارد؟
- بنده در مورد شوراي شهر خيلي كم صحبت خواهم كرد، به دليل اينكه كميسيون فرهنگي يك مخبر دارد و قاعدتاً طرح و برنامه ها بايد از آن طريق اعلام شود. اما به احترام سؤال شما بايد عرض كنم اولين اولويت ما كارهاي عقب افتاده اي است كه در شوراي شهر از قبل بوده مانند مسائل آسيب هاي اجتماعي و اوقات فراغت. در ارتباط با آسيب هاي اجتماعي مقوله ها و سرفصل هاي مختلفي را شاهد هستيم كه به علت بي توجهي به وجود آمده است.
بحث دوم نيز اين است كه ديدگاه مديريتي هماهنگ وجود نداشته است به همين دليل بيشترين هدفي كه ما داريم، هماهنگ كردن سازمانهاي موجود در كشور كه هر كدام فعاليت هاي موازي با ديگري انجام مي دهند. هماهنگ كردن آنها جزء وظايف شوراي شهر و در نهايت كميسيون است.
اولويت سوم ما شاخص هاي واقعي است كه بايد در زمينه فرهنگي به آن توجه شود كه از جمله آنها مي توان به ورزش، اوقات فراغت و اشتغال اشاره كرد.
البته بد نيست بدانيم كه كميسيون فرهنگي، اجتماعي از كميسيون هايي است كه دستور جلسات فوق العاده متنوعي دارد و در طول هفته وقت زيادي را كميسيون براي بررسي طرحهاي عقب افتاده اي مي گذارد كه به صورت سيستماتيك از طريق هيئت رئيسه ارجاع مي شود. اين طرحها در نهايت بايد در صحن شورا بررسي و رأي بياورد. پيش بيني مي كنيم با توجه به وقت و نيرويي كه اعضاء مي گذارند، در آينده شاهد يك سري فعاليت هاي مثبت باشيم.
* در شوراي شهر كدام طرحها از اولويت بيشتري برخوردارند؟
- بحث شوراياري ها و توجه به اين قضيه اولويت اول است. به وسيله اين موضوع بار مسائل اجتماعي از طريق شورا ياري دنبال مي شود و در نهايت گره كارها به دست خود مردم باز مي شود. شوراياري به عبارتي كار مردم را به خود مردم سپردن است و چنانچه به انجام برسد مي تواند نقش مهمي در حل مسائل داشته باشد.
* ساز و كارهاي تشكيل و انتخاب انجمن هاي شوراياري چيست؟
- آيين نامه انتخابات شوراياري در حال تهيه است، كساني مي توانند در انتخابات شركت كنند كه نماينده واقعي مردم باشند و در آيين نامه پيش بيني شده كه همه قشرها شانس حضور در انجمن هاي شوراياري را داشته باشند. به عنوان مثال خانمها نيز حتماً بايد در انجمن هاي شوراياري ها باشند. يعني چارچوب مشخصي وجود دارد كه بر اساس آن تعدادي از اعضاء بايد خانم باشند، همچنين تعدادي دانشجو، روحاني و تعدادي از اينها بايد حتماً از جوانان باشند. در مجموع اين آيين نامه ها به نوعي همه را درگير موضوع مي كند.
* آيا مدت زمان مشخصي براي اجراي اين طرح در نظر گرفته شده است؟
- بله البته تعدادي از انجمن هاي شوراياري ها قبلاً انتخاب شده اند و تا پايان انتخابات آنها يك سال باقي مانده است ما به صورتي بايد برنامه ريزي كنيم كه بخش هاي غيرفعال را فعال كنيم و دامنه وسيعي براي انتخابات آينده بوجود بياوريم كه به صورت گسترده و متمركز اين انتخابات انجام بشود.
* با توجه به زمان زيادي كه هر يك از انجمن هاي شوراياري براي برنامه ريزي نياز دارند آيا نگران نيستيد كه اصل ماجرا كه رسيدگي به امور مردم است در اين مباحث گم شود؟
- اين نگراني وجود دارد و ما تعارف هم نمي كنيم و اميدواريم دامنگير مسائل روزمره نشود. البته ما بنا نداريم كه طولاني شدن اين موضوعات باعث از دست رفتن اصل ماجرا بشود. اما اين نگراني، نگراني ما نيز هست و اميدواريم كه اينگونه نشود و بايد از اين موضوع فارغ شويم.
براي جلوگيري از اين موضوع نيز مهمترين مسئله اين است كه ما برنامه ها و كارها را اولويت بندي كنيم اگر چنين نكنيم به طور يقين به روزمره گي گرفتار خواهيم شد و حتماً شاهد اين خواهيم بود كه فقط وقت زيادي گذاشته ايم اما نتيجه نگرفته ايم، براي اينكه دچار آن روز نشويم، توصيه بنده اين است كه كارها اولويت بندي شود و به كارهاي كوچك نيز پرداخته شود. اما دو سه كار كلان را بايد در نظر بگيريم و به عنوان مأموريت اصلي به آن بپردازيم و به بقيه كارها نيز به صورت حاشيه بايد پرداخت.
با توجه به اينكه مدت زيادي از دوره جديد شوراي شهر نمي گذرد رقمي بالغ بر ۵۵ جلسه كميسيون فرهنگي تشكيل شده و حال به زماني رسيده ايم كه اولويت بندي را ارائه بدهيم و تا پايان مردادماه اين گزارش از طريق رسانه ها داده خواهد شد.
* موضوع كودكان خياباني از جمله مباحثي است كه نهادهاي مختلفي در مورد آن مسئوليت دارند. يكي از اين نهادها شهرداري است كه زماني هم مراكزي را براي جمع آوري اين كودكان در نظر گرفته بود. آيا در حال حاضر شوراي شهر برنامه اي براي اين قبيل كودكان دارد؟
- بله، بحثهاي مفصلي صورت گرفته، با سازمان بهزيستي صحبت شده، چند جلسه مفصل با نمايندگان سازمانهاي ذي ربط انجام شده، سازمان فرهنگي، هنري، معاونت اجتماعي، NGOها و بخشهاي مختلفي كه به نوعي در ارتباط هستند، همه در اين زمينه در حال فعاليت هستند اما به دليل اينكه كسي نبوده كه اين جريان ها را به صورت متمركز جمع بكند و اثرگذار باشد. كسي خود را متولي اصلي نمي دانسته و كسي هم كه ادعاي، پوشش دادن اين مسائل را داشته، نتيجه كارش چندان مثبت نبوده است. در اين زمينه قدمهايي برداشته شده و شرط اصلي هم اين است كه با ساماندهي اينها شوراي شهر به دنبال اقدامات اثرگذاري مي باشد.
* شما مهمترين مسئله تهران را چه مي دانيد؟
- به نظر من توجه به نقاط قوت بسيار كم است تأكيد بر روي نقاط منفي يا ناآگاهانه بوده و يا سازماندهي شده است. نقاط منفي اگر بزرگ نمايي بشوند يأس بوجود مي آورد. در هر حال هر حركتي يكسري نقاط ضعف دارد و يك سري نقاط قوت. من نمي دانم چه چيزي باعث شده، كه نقاط ضعف بيشتر نشان داده شوند و اين يأس و نااميدي باعث شده كه بسياري از مردم فكر كنند مسائل مملكت همه با رويكردي منفي روبه رو است. يكي از كارهايي كه مي شود انجام داد اين است كه كارهاي مثبتي را هم كه صورت مي پذيرد نشان دهيم و به اطلاع مردم برسانيم. مسائل اعتقادي مردم را كه مي تواند بنيه اصلي سالم سازي جامعه باشد، بيشتر به آن بپردازيم به ويژه در رسانه ها، به هر حال نبايد ناديده بگيريم كه جامعه يكسري نيازهاي واقعي دارد، مانند تفريح، گردش، ورزش، محيط و هواي سالم .همچنين جامعه به شهر بدون دود و ترافيك و بدون استرس نياز دارد و نمي توان اينها را نيز ناديده گرفت. به نظر من علاوه بر اينكه بايد به حل اين مسائل بپردازيم از بزرگنمايي هاي بي مورد نيز بايد جلوگيري كنيم.
نكته اي كه بايد خيلي مورد توجه مردم به ويژه مسئولين قرار گيرد نگاه ملي است. نمي شود مشكلات هواي آلوده شهري را حل كرد اما مسئولان محيط زيست،خودروسازي، ترافيك و غيره به اين موضوع بي توجه باشند و به عنوان مثال كارخانه اي كه فقط براي سود بيشتر توليد خودرو بكند اما كنترلي روي تأثير اين موضوع بر افزايش آلودگي هوا نباشد در اين شرايط شوراي شهر چه كاري مي تواند براي آلودگي هوا يا ترافيك بكند. اگر محيط زيست بخواهد فقط در حد آيين نامه مسائل هوا را حل كند، نمي شود. به طور قطع پيشبرد اهداف براي حل مشكل شهري نيازمندهمكاري همه مسئولين و هماهنگي بين آنهاست تا دستاورد اين مشاركت حل معضلات مردم باشد.
عكس: مجتبي جانبخش
گفت وگو: ليلا خاكسار