دولت بوش يك ميليارد دلار در سال براي بهبود وجهه آمريكا در سراسر دنيا هزينه مي كند، اما با اين حال نظرسنجي ها نشان مي دهد كه احساسات ضدآمريكايي به ويژه در كشورهاي عرب و اسلامي به بالاترين حد رسيده است.
روزنامه يو.اس.اي.تودي ديروز در گزارشي با اعلام اين مطلب نوشت، گزارش جديد كنگره آمريكا نشان مي دهد كه تلاش هاي دولت فدرال در «ديپلماسي مردمي» دچار چنين شكستي شده است.
اين گزارش كه ۴ سپتامبر منتشر شده چنين نتيجه گيري كرده است كه تلاش هاي وزارت خارجه ناهماهنگ و پراكنده است، مقامات وزارت خارجه متهم به گرفتار شدن در كاغذبازي در كار بهبود وجهه كشور شده اند ومقامات وزارت خارجه كه قرار بوده به بهبود وجهه آمريكا در دنيا كمك كنند.زبان كشوري را كه در آن مستقر و مشغول به كارند را به رواني صحبت نمي كنند و نمي دانند.
در اين گزارش آمده است كه دولت آمريكا حتي براي ارزيابي علمي اينكه تلاش هاي بخش روابط عمومي اش بر افكار عمومي خارجي ها تأثيري گذاشته يا نه، اقدامي نكرده است و به جاي ارزيابي علمي تنها سخنراني هايي را كه سفراي خارجي انجام مي دهند مي شمارد.در دو سال بعد از ۱۱ سپتامبر بودجه بهبود وجهه خارجي آمريكا ۹ درصد افزايش يافته كه به تنهايي در خاورميانه و جنوب آسيا اين رقم ۵۰ درصد رشد داشته است. اما نظرسنجي ها نشان مي دهد كه در كشورهاي مسلمان از مغرب تا اندونزي، آمريكا هرگز نامحبوب تر از اين نبوده است. در بسياري نقاط حتي اسامه بن لادن در نزد افكار عمومي محبوب تر از بوش است.
كنگره چنان از اين وضعيت خشمگين شده كه كميته ويژه اي براي ارائه توصيه در اين مورد و جلب افكار عمومي كشورهاي عرب و مسلمان تشكيل داده است.
اين كميته به رهبري ادوارد ديرجيان كارشناس سابق امور خاورميانه در وزارت خارجه آمريكا قرار است نتايج كار خود را در اول اكتبر طي گزارشي ارائه كند.
البته در اين راه موفقيت هايي هم داشته است. مثلاً راديو «سوا» راديويي كه واشنگتن براي پخش برنامه در خاورميانه به زبان عربي تأسيس كرده است ميان جوانان عرب محبوبيت فراواني يافته است. اما هنوز پرسش هايي وجود دارد مانند اينكه آيا اخبار اين راديو در بهبود وجهه آمريكا تأثيري داشته است يا نه. آوازهايي كه از اين راديو پخش مي شود براي آن شنوندگان بسياري جمع كرده است.