چاره انديشي براي حفظ مناطق حفاظت شده و گونه هاي زيستي جهان
|
|
كمبود ۵/۲ ميليارد دلاري بودجه براي حفظ مناطق محافظت شده جهان در كشورهاي توسعه يابنده وجود دارد و در اين كشورها بزرگترين ثروت (تنوع زيستي) در معرض خطر قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از دوربان آفريقاي جنوبي و به نقل از جان هنكز، مدير مناطق محافظت شده آفريقاي جنوبي از مؤسسه محيط زيست بين الملل بيشتر كشورهاي توسعه يابنده به سادگي ظرفيت و توانايي كافي براي اداره اين مناطق را ندارند و بايد از حمايت هاي بين المللي برخوردار شوند.
به گفته او: وضعيت بسياري از مناطق محافظت شده در آفريقا خطرناك است. اين كارشناس كه در كنگره جهاني پاركهاي ملّي در شهر دوربان آفريقاي جنوبي حضور يافته بود، آينده محيط زيست به ويژه مناطق حفاظت شده در كشورهاي در حال توسعه را نگران كننده اعلام كرد.
در كنگره پاركها، كه هر ۱۰ سال يكبار تشكيل مي شود، مذاكراتي درباره يكصد هزار منطقه محافظت شده زيست محيطي در جهان انجام گرفته است. اين كنگره مي خواهد از اين پاركها محافظت كرده و تاثير آنرا روي جوامعي كه در آنها زندگي مي كنند، بررسي كند.
بررسي كارشناسان نشان داده كه جهان نياز به
۵/۹ ميليارد دلار براي حفظ پاركهاي ملي فعلي و مناطق محافظت شده دارد، همچنين به ۲۳ ميليارد دلار ديگر در هر سال نياز دارد تا در دهه آينده براي پيشگيري از تخريب محيط زيست و مناطق حفاظت شده چاره انديشي كند.
حدود ۲۵۰۰ نماينده از بيش از ۱۷۰ كشور در اين كنگره شركت كرده اند و موافقتنامه اي را برخواهند گزيد كه به پيمان دوربان موسوم خواهد بود. اين پيمان اهداف ده سال آينده درخصوص پاركها و مناطق حفاظت شده جهان را اعلام مي كند.
در آمريكاي لاتين مناطق محافظت شده به دليل نابودي روزافزون جنگلها وضعيت بسيار غم انگيزي دارد.
در آسيا نيز گونه هاي نادر جانوري مانند ببرها و سوسمارها را براي فروش غيرقانوني قاچاق مي كنند.
در يك پارك جنوب غربي آنگولا، شمار جانوران وحشي تا حد زيادي تحت الشعاع تعداد دامهاي متعلق به جوامع محلي قرار گرفته و زمين براي چراي حيوانات وحشي روزبروز محدودتر مي شود.
كمبود كادر و بودجه براي مراقبت از مناطق حفاظت شده از جمله مشكلات بسيار مهم اين مناطق مي باشد.
اما در عين حال در مناطقي از جهان مثل بوتسوانا براي حفاظت از جمعيت فيل ها، مردم همكاري بسيار خوبي انجام داده اند. اين تجربه نشان مي دهد كه بهترين گزينه براي كشورهاي در حال توسعه تركيب اهداف و برنامه هاي محيط زيست با برنامه ها و اهداف اجتماعي و اقتصادي مي باشد.
ترجمه : سعيد علوي نائيني
|