گروه علمي فرهنگي: بيست و سومين دوره كتاب سال جمهوري اسلامي ايران و سيزدهمين دوره اهداي جايزه جهاني كتاب سال ديروز با حضور محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري، دكتر حداد عادل رئيس مجلس شوراي اسلامي، صفار هرندي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و محمود فرشيدي وزير آموزش و پرورش و پژوهشگران، انديشمندان ،سفرا و نمايندگان سياسي و فرهنگي كشورهاي مختلف در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار همشهري در اين مراسم برگزيدگان كتاب سال جمهوري اسلامي ايران و جايزه جهاني كتاب سال چون همه دوره هاي قبلي برگزاري اين مراسم، از دست رئيس جمهوري لوح تقدير دريافت كردند و دكتر حداد عادل نيز چون ۲۳ سال گذشته و بنابه علاقه شخصي خودش در اين مراسم شركت كرد.
محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري در اين مراسم بزرگترين حادثه و انقلاب فرهنگي جهان را پس از بعثت پيامبر اكرم(ص)، حادثه عاشورا ذكر كرد و گفت: پيامبران آمدند تا قلم را جانشين سرنيزه كنند. از زماني كه ملت ها با تعاليم انبياء آشنا شده اند، بيان و قلم جاي اسلحه را گرفته است. پيامبران با قلم و بيان و تغيير نظام ارزشي و معيارها و ديدگاهها، دريچه اي از نور و روشنايي را مقابل بشر باز كردند.رئيس جمهوري در ادامه سخنانش امام حسين(ع) را پرچمدار هدايت بشر و انقلاب اسلامي را دنباله روي نهضت امام حسين(ع) توصيف كرد و اظهار داشت: انقلاب اسلامي بشر را به سمت معيارها و رفتار جديد دعوت مي كند و قصد دارد انسان را از سيطره محدود ماديات به نور و روشنايي و به سوي خداوند دعوت كند.
رئيس جمهوري در بخش ديگري از سخنانش خطاب به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: تجليل از كتاب و نويسندگان بسيار ارزشمند است و جزو وظائفي به شمار مي رود كه بايد به طور مستمر انجام شود، اما در كنار آن بايد فضا را باز كنيم و موانع را برداريم. چه بسا انديشه هاي بلندي كه به صورت كتاب در مي آيند اما در شمارگان پائين منتشر مي شوند، در حالي كه اين ارزش را دارند كه در شمارگان بالا و با حمايت وزارت ارشاد منتشر شوند.
رئيس جمهوري تصريح كرد: در آغاز دوران انديشه، فكر، معنويت و خداپرستي هستيم، اگر در دوراني كه سلاح در مناسبات بشري كاربرد داشت اين حرفها زده مي شد، اما امروز اين مسائل كاربرد خود را از دست داده است.وي تاكيد كرد: اهانت به پيامبر عظيم الشأن اسلام موضع شما را ارتقاء نمي دهد و به شما توصيه مي كنيم به فرهنگ انبيا باز گرديد.
رئيس جمهوري با تاكيد بر اينكه امروز بشريت راه خود را پيدا كرده است، اظهار داشت: ما و همه جهان شاهد اين هستيم كه ملتها به سمت تعاليم انبيا حركت مي كنند و همه تمدنهاي محكم و انساني حاصل تعليمات انبيا بوده است.
احمدي نژاد با تاكيد بر اينكه اين حركتها خدشه اي بر چهره انبياءالهي وارد نمي كند گفت: شما مانند كساني مي مانيد كه مشتي خاك را بر چهره خورشيد مي پاشند فكر مي كنيد چهره خورشيد مخدوش مي شود.
پيش از سخنان رئيس جمهوري، غلامعلي حداد عادل رئيس مجلس شوراي اسلامي طي سخناني فرهنگ را شكل دهنده هويت اجتماعي ملت ها و جوامع ذكر كرد و اظهار داشت: در بيان عناصر فرهنگي، كتاب ارجمندترين حامل فرهنگي است و بهترين و مهم ترين وسيله انتقال فرهنگ و عالي ترين آيينه تجلي فرهنگ بوده و هست.
حداد عادل در ادامه سخنانش آزادي را حق مسلم انسان ها ذكر كرد و گفت: در نظر ما آزادي محترم است اما در فهم آزادي با غربي ها اختلاف نظر جدي داريم.
رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: در نظر بسياري از غربي ها، آزادي يك ارزش مطلق است و هر امر ديگري كه بخواهد آزادي را محدود و مقيد كند بايد كنار زده شود.
حداد عادل اهانت به پيامبر مكرم اسلام را حاصل مطلق انگاري آزادي از سوي غرب دانست و گفت: در نظر ما آزادي محترم است چون امكان حركت را ايجاد مي كند. ولي نفس حركت كافي نيست بلكه مقصد و هدف هم مهم است و اين كه از آزادي براي چه رفتاري استفاده مي شود.
محمدحسين صفارهرندي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در اين مراسم اهانت به پيامبر اكرم(ص) را كاري ضد فرهنگ و اخلاق توصيف كرد و از همه كساني كه خود را مدافع حقوق آزاد مي دانند خواست در برابر اين اقدام سكوت نكنند.به گزارش خبرنگار همشهري پيش از سخنان محمود احمدي نژاد برگزيدگان كتاب سال جمهوري اسلامي معرفي شدند و جوايز خود را از دست رئيس جمهوري گرفتند. برگزيدگان كتاب سال جمهوري اسلامي و جايزه جهاني كتاب سال به شرح زير است.
در رشته فلسفه و روانشناسي، كتاب هاي «دفتر عقل و آيت عشق» نوشته غلامحسين ابراهيمي ديناني، «ايساغوجي» تاليف فرفوريوس و ترجمه محمد خوانساري به عنوان كتاب برتر برگزيده شدند.
در رشته دين، كتاب هاي «تسنيم» تاليف آيت الله جوادي آملي و «بررسي تاريخ قصص قرآن» تاليف محمد بيومي مهران و ترجمه سيد محمد راستگو و مسعود انصاري برگزيده شدند.در رشته زبان ،كتاب هاي «راهنماي زبان هاي ايراني» ترجمه آرمان بختياري، عسگر بهرامي، حسن رضايي باغ بيدي و نگين صالحي نيا و «نحو هندي و نحو عربي» تاليف فتح الله مجتبايي به عنوان كتاب هاي برتر معرفي شدند.
در رشته علوم خاص كتاب «منطق رياضي» تاليف محمد اردشير و در رشته علوم كاربردي كتاب هاي «فيزيولوژي برن و لوي» ترجمه محمدرضا بيگدلي و «زيست فراهمي مواد مغذي در حيوانات، اسيدهاي آمينه، مواد معدني و ويتامين ها» ترجمه محمود شيوازاد و عليرضا صيداوي به عنوان كتاب برتر معرفي شدند.در رشته ادبيات، كتاب «كشف المحجوب» تصحيح و تعليقات محمود عابدي و در رشته تاريخ و جغرافيا كتاب «مفرح الكروب في اخبار بني ايوب» ترجمه پرويز اتابكي برگزيده شدند.
در رشته كودك و نوجوان كتاب هاي «قدم يازدهم» تاليف سوسن طاقديس تصويرگر معصومه كشايي، «پارسيان و من كاخ اژدها» نوشته آرمان آرين، «راز گمشده خاور» تاليف عبدالمجيد نجفي و «ماجراهاي حسابي» تاليف اميد وهابي املشي وتصويرگر فرهاد پورمحمدخان به عنوان كتاب برگزيده معرفي شدند.در اين مراسم همچنين برگزيدگان سيزدهمين دوره جايزه جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي نيز معرفي و مورد تقدير قرار گرفتند.
جايزه ويژه سيزدهمين دوره جايزه جهاني كتاب سال جمهوري اسلامي به پروفسور «فواد سزگين» مولف مجموعه «علم و فناوري در اسلام» تعلق گرفت.
عكس:عطا طاهركناره