به مناسبت 20 آذر، روز جهاني كوهستان
اما زمين خوارها به كوه ها مي رسند...
اسدالله افلاكي
گروه شهري- به رغم آن كه كشور ما كشوري كوهستاني محسوب مي شود، اما هنوز اين ويژگي جغرافيايي در برنامه ريزي ها جايي ندارد، اسفبارتر آنكه كوه و كوهستان متولي ندارد. همين بي توجهي و كوتاهي در دهه اخير باعث تخريب بخش عمده اي از كوه ها و محيط كوهستان شده است تا آنجا كه كمتر كوهي را مي بينيد كه بر اثر چراي بي رويه دام، گردشگري غيراصولي، جاده كشي، تبديل مراتع به ديم زارهاي كم بازده هويت خود را از دست نداده باشد.
سازمان حفاظت محيط زيست هم به عنوان نهاد متولي طي همه اين سالها چشم به تخريب و ويراني محيط كوهستاني بسته است، اين در حالي است كه ايران از جمله كشورهاي امضاكننده نخستين سند مرتبط با حفاظت كوه هاست؛ سندي كه در ريودوژانيرو در سال 1992 در كنفرانس زمين تحت عنوان مديريت اكوسيستم هاي شكننده، توسعه پايدار كوهستان مطرح شد.
از سوي ديگر، ايران يكي از امضاكنندگان سند بالي است كه در سال 2002 در اجلاس ژوهانسبورگ در مورد كوهستان تهيه شد و اين هر دو سند، ماهيت جهاني دارند.
افزون بر اين، پس از تهيه سند بالي ساختار جديدي به نام مشاركت بين المللي براي كوه ها شكل گرفت كه ايران در آن نيز عضويت دارد. فراتر از همه، به دليل اهميت كوه ها بنابر مصوب پنجاه و هفتمين جلسه مجمع عمومي سازمان ملل، يازدهم سپتامبر - بيستم آذر هر سال- به عنوان روز جهاني كوهستان تعيين شده كه اين اهميت و حفظ و نگاهداشت كوه ها را بيش از پيش خاطرنشان مي سازد.هر چند كه ساخت و سازهاي بي رويه در بسياري از ارتفاعات به ويژه در كلانشهر تهران، ديگر چشم اندازي بر جاي نگذاشته و كوهي باقي نمانده است. به عبارت ديگر، زمين خوارها، حتي كوه ها را در آتش زراندوزي خود از شهروندان دريغ كرده اند.
عبدالله اشتري، مديرعامل انجمن حفظ محيط كوهستان ضمن انتقاد از بي توجهي به كوه ها، به همشهري گفت: كوه هاي كشور ما از چند ناحيه به شدت تهديد مي شود كه عمده ترين اين مراحل عبارتند از: چراي بي رويه دام، جاده كشي، عبور خطوط نيرو، تعبيه لوله هاي گاز، نفت، تبديل مراتع به ديم زار و بدتر از همه گردشگري غيراصولي؛ بلايي كه طي 10 سال اخير به شدت دامنگير كوهستان شده است. با اين همه، به رغم درخواست هاي مكرر و انعكاس آنچه عملاً محيط كوهستان را تهديد مي كند هنوز هيچ سازماني عكس العمل در خور توجهي از خود نشان نداده، به ويژه سازمان حفاظت محيط زيست كه به نوعي متولي كوهستان محسوب مي شود اقدام كارسازي صورت نداده است. وي مي افزايد: در حال حاضر، كمتر كوهي را مي بينيد كه بر اثر جاده كشي تخريب نشده باشد. نكته ديگر، اينكه وقتي برنامه ريزي و ضابطه اي وجود نداشته باشد، گردشگري كه در همه جاي دنيا به عنوان يك پديده معمول و در خدمت حفاظت از محيط زيست تلقي مي شود در كشور ما به عاملي مخرب تبديل مي شود كه آثار زيانبار آن را در هر محيطي كه پاي گردشگري به آنجا مي رسد مي توان به خوبي مشاهده كرد و البته كوهستان هم از اين بلا محفوظ نمانده است و اگر تا 20 سال پيش، عده خاصي علم كوه يا سبلان را مي شناختند، در حال حاضر، بسياري مرنجاب را نيز مي شناسند و در نتيجه 3 سايت زيباي كشور يعني دماوند، سبلان و علم كوه به دليل گردشگري غيراصولي آسيب فراواني ديده است.
اشتري درباره اهميت كوه ها مي گويد: كوه ها از اهميت بسياري برخوردارند، چرا كه منابع پايه اي چون مراتع، منابع ژنتيكي، تنوع زيستي و در رأس آن آب شهري در كوه ها جمع شده است و از همين روست كه به درستي، كوه ها در جهان به برج هاي آب شيرين شهرت يافته اند.
به گفته وي، خشك بودن محيط و كوهستاني بودن، دو عامل متضادي است كه موقعيت خاص جغرافيايي براي كشور ما رقم زده است و وجود همين كوه ها در فلات و دشت خشك كشور، باعث تعديل آب و هوا و شرايط زيستي متنوعي شده است.وي مي گويد: با توجه به اينكه ايران در منطقه خشك و نيمه خشك قرار دارد و منطقه پرفشار محسوب مي شود، متوسط بارش سالانه در كشور ما بسيار كم است و در برخي نقاط ممكن است سالها باران نبارد و در همين جا اهميت كوه ها مشخص مي شود.چرا كه كوه ها يك منبع مهم دريافت نزولات آسماني هستند كه به دليل ارتفاع، از حدود 410ميلياردمترمكعب بارش سالانه در كشور، تقريبا۷۰ درصد آن در كوه ها مي بارد. بنابراين از نظر تأمين آب، بسيار حائز اهميت است. براي نمونه، آب تهران از سه آبخيز لار، لتيان و كرج تأمين مي شود كه به ارتفاعات البرز مركزي وابسته است.
اشتري خاطرنشان ساخت: كوه ها از نظر تنوع زيستي هم نقش در خور توجهي دارند، به طوري كه از مجموع 8هزار گونه شناسايي شده گياهي ايران، بيش از 150گونه گياهي در كوه ها رشد و نمو مي كند كه اين به دليل شرايط متنوع و متغير كوهستان است. به عبارت ديگر شيب هاي متفاوت و جهت هاي مختلف جغرافيايي كوهستان و دره ها شرايط مناسب براي رويش بيش از 1500گونه گياهي بومي در كوه ها فراهم ساخته است به طوري كه در كوهستان به فاصله هر 10متر، با يك جامعه گياهي مواجه مي شويم. از بعد جانوري نيز به خاطر شكار بي رويه و خشكي محيط، بسياري از گونه هاي جانوري به محيط كوهستان پناه آوردند و اين حفظ و حفاظت از كوهستان را امري اجتناب ناپذير مي نمايد.
اشتري به اهميت كوه ها در تأمين بخش عمده اي از مواد لبني و پروتئيني اشاره مي كند و مي گويد: هنوز جمعيت عشاير و ايلات كشور كه شمار قابل توجهي را تشكيل مي دهند، طي 3ماه كه اجازه تعليف دارند، از مراتع بالادست بهره برداري مي كنند بنابراين معيشت عشاير و ميليون ها دام به صورت زنجيروار به كوه ها وابسته است و همين نشان مي دهد كه بايد در برنامه ريزي ها و سياستگذاري ها به جامعه كوه نشين توجه شود. اين در حالي است كه بسياري از نارسايي هايي كه براي ما شهرنشينان محسوس نيست گريبانگير جوامع كوه نشين است. سيل، شكنندگي كوه ها و سانحه خيزي محيط كوهستان از نكاتي است كه بايد براي آنها چاره انديشي شود. افزون بر اين، بايد با برنامه ريزي در بخش گردشگري زمينه مشاركت اين جوامع را براي حفاظت از كوه ها فراهم آورد.
وي در پايان تاكيد كرد: اگر بخواهيم به سمت توسعه پايدار كوهستان گام برداريم بايد در برنامه ريزي ها و سياستگذاري هاي كلان، اين ويژگي يعني كوهستاني بودن كشور را در نظر بگيريم و در برنامه ريزي ها جوامع كوه نشيني لحاظ شوند به طوري كه زمينه مشاركت آنها در برنامه ريزي ها فراهم آيد. بايد در نظر داشت كه تمركز منابع پايه در كوه هاست از اين رو بايد فشارهاي فزاينده بهره برداري از كوه ها را با برنامه ريزي كاهش دهيم.
|