يكشنبه ۳ دي ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره۴۱۶۶ - Dec 24, 2006
افشاي اسناد همكاري تركيه با صدام
در كشتار مردم كردستان عراق
گروه بين الملل- در خلال برگزاري دادگاه صدام حسين به اتهام كشتار شيميايي مردم كرد اين كشور در دوران جنگ تحميلي عليه ايران، روز پنج شنبه دادستان دادگاه اسنادي از مشاركت دولت وقت تركيه ارائه كرد.
به گزارش خبرگزاري عراق، هيات دادستاني در پرونده الانفال اسناد جديدي   را درخصوص همكاري نيروهاي تركيه در سركوب كردها به  دست آورده است كه به دادگاه ارائه كرد.
منقض آل فرعون رئيس هيات دادستاني عراق، اسنادي را كه مربوط به دستورات رئيس ستاد مشترك ارتش عراق در سال 1988 و مربوط به استفاده از سلاح هاي شيميايي بود، ارائه كرد. در اين راستا، به همكاري تركيه بر اساس پروتكل امضاشده با عراق در زمينه تعقيب تمام آوارگان اشاره شده است.
در همين حال، در تحولات روز پنج شنبه در عراق، شبكه تلويزيوني الجزيره از انتقال كامل مسئوليت هاي امنيتي استان نجف از سوي نيروهاي آمريكايي به نيروهاي عراقي خبر داد.
خبرنگار اين شبكه اظهار داشت: تمامي مسئوليت هاي امنيتي استان نجف از سوي نيروهاي آمريكايي چهارشنبه شب رسماً به نيروهاي عراقي انتقال داده شد و اين استان سومين استان عراقي است كه زمام امور امنيتي خود را به دست مي گيرد.
وينسنت بروك، يكي از فرماندهان نيروهاي آمريكايي در نجف اظهار داشت: اين روز به عنوان بزرگ ترين روز تاريخي در عراق ثبت خواهد شد و نيروهاي عراقي و ارتش عراق مي توانند تمامي مسئوليت هاي امنيتي استان نجف را بدون دخالت نيروهاي آمريكايي با حضور آنها به عهده بگيرند.
وي تاكيد كرد: اين مسئوليت بزرگي است كه مردم عراق بايد با قدرشناسي از اين فرصت هاي تاريخي بزرگ، تلاش كنند كه موفقيت هاي سياسي بزرگي را براي حمايت از حكومت فعلي عراق به  دست آورند.
وي تأكيد كرد: نيروهاي ائتلاف همچنان در آمادگي كامل براي ارائه هرگونه حمايتي از نيروهاي نظامي عراق و نيروهاي امنيتي آن به  سر مي برند.

نااميدي دبيركل اتحاديه عرب از حل بحران لبنان
007536.jpg
گروه بين الملل- عمرو موسي دبيركل اتحاديه عرب كه براي ايجاد تفاهم ميان جناح هاي سياسي لبنان به اين كشور سفر كرده بود پس از مذاكرات متعدد و فشرده با رهبران سياسي لبنان نااميدي خود را از تحقق تفاهم ميان اين نيروها اعلام داشت.
عمرو موسي كه در كنفرانس مشتركي با عثمان اسماعيل مشاور رئيس  جمهور سودان و نماينده اين اتحاديه شركت كرده بود با تأكيد بر اين كه احتمالاً لبنان پس از تعطيلات سال ميلادي جديد شاهد افزايش و گسترش اقدامات گروه هاي معارض لبناني خواهد بود، گفت: متأسفانه بايد بگويم باب گفت وگو ميان احزاب سياسي مختلف در لبنان بسته است و توقف اين گفت وگوها و تبادل آرا و نظرات مي تواند عامل اصلي پيچيده تر شدن بحران لبنان باشد.
به گزارش ايرنا دبيركل اتحاديه عرب تصريح كرد: ما اميدواريم كه طرف هاي درگير در لبنان يكي از پيشنهادات و راهكارهاي ما را براي حل اين بحران كه در اختيار آنها گذاشته ايم بپذيرند. هرچند تا اين لحظه برخي از گروه ها با طرح ها و راهكارهاي ما موافقت كرده اند، برخي ديگر هم چنان نسبت به اين طرح ها ترديد دارند و برخي ديگر نيز كاملاً به اين طرح ها بدبين هستند.
موسي هم چنين گفت: بر اساس اطلاعات و اخباري كه به دست من رسيده است، گروه هاي معارض لبناني (گروه هاي مخالف دولت به رهبري حزب الله) برنامه  كاري جديدي را در پايان تعطيلات سال ميلادي جديد در دست اجرا دارند و قصد دارند كه اقدامات فعلي خود را گسترده تر كنند.
دبيركل اتحاديه عرب تأكيد كرد: لبنان در مسير خطرناكي قرار گرفته است و به رغم آن كه ما معتقديم اين كشور با خطر جنگ هاي داخلي مواجه نيست و جنگ هاي داخلي در آن به وقوع نخواهد پيوست، اما هم چنان پيش بيني مي كنيم كه اين كشور با خطرات احتمالي روبه رو است.
وي هم چنين اظهار داشت: اگر گروه ها و طرف هاي درگير در لبنان بخواهند هم چنان درهاي گفت وگو را بسته نگه دارند، اين امر ممكن است لبنان را به شرايط سخت تر و بدتري هدايت كند. از سوي ديگر، عثمان اسماعيل نيز با اشاره به ديدار خود با سيدحسن نصرالله دبيركل حزب الله لبنان تصريح كرد: مي توانم نتايج اين ديدار را كه به اعتقاد من بسيار مثبت بوده  است به سه بخش تقسيم كنم؛ در بخش اول ما در اين ديدار با سيدحسن نصرالله به اين نتيجه رسيديم كه گروه هاي معارض هم چنان به حفظ آرامش و عدم درگيري  در طول مدت تعطيلات كريسمس و سال نو متعهدند و پس از پايان اين تعطيلات درصدد انجام اقدامات جديدي هستند كه اين اقدامات را پس از مشورت و گفت وگو و اجماع اعلام خواهند كرد. نكته دومي كه نصرالله در اين ديدار بر آن تأكيد داشته است آن است كه گروه هاي معارض به صورت گسترده اي راهكار و طرح  اتحاديه عرب را جهت حل بحران  لبنان تأييد مي كنند و خواهان سفر مجدد موسي به لبنان و ادامه تلاشهاي وي جهت حل بحران فعلي در لبنان هستند؛ زيرا آنها تأكيد دارند كه بحران لبنان بايد تنها به واسطه كشورهاي عربي حل شود و ديگر طرف هاي خارجي حق دخالت در اين بحران را ندارند. نكته  سومي كه نصرالله بر آن تأكيد داشت، عدم تجاوز از خط قرمز يعني خون شهروندان لبناني است.
كمك 500 ميليون دلاري آمريكا
به نيروهاي سنيوره براي رويارويي با حزب الله
به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، آمريكا طرح قراردادي به ارزش 500 ميليون دلار در چارچوب كمك به ارتش و پليس لبنان آماده مي كند تا به آموزش و تقويت اين نيروها كمك كند.
به گزارش فارس اين قرارداد بخشي از كمك آمريكا به نيروهاي لبناني است كه ارزش كل آن به حدود يك ميليارد دلار مي رسد و برخي مسئولان اعلام كرده اند هدف از اين امر كمك به دولت تحت محاصره لبنان است.
اين قرارداد همچنين در چارچوب تلاش هاي آمريكا، فرانسه، عربستان، امارات و ديگر كشورها براي حمايت از نيروهاي امنيتي لبنان صورت مي گيرد تا اين نيروها براي اولين بار پس از جنگ داخلي سال 1975 سيطره كامل خود را بر كشور برقرار سازند.
به گفته اين منابع، قرارداد يادشده همچنين با هدف تقويت دولت لبنان براي رويارويي هرچه بهتر با نفوذ حزب الله صورت مي گيرد.
كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا هفته گذشته به خبرنگاران گفت، تقويت نيروهاي مسلح لبنان اولويت اصلي نيروهاي آمريكايي و كشورهاي عربي داراي نفوذ است.

انتشار اولين نوار صوتي البغدادي
گروه بين الملل -   القاعده عراق با انتشار يك نوار صوتي اعلام كرد كه يك ماه آتش بس مي دهد به شرطي كه آمريكا نيرو هاي خود را از عراق خارج كند. در اين پيام صوتي آمده است ما از امروز به مدت دو هفته منتظر پاسخ شما(آمريكايي ها) هستيم. به گزارش ايسنا ابوعمرالبغدادي دراين پيام صوتي با معرفي كردن خود به عنوان امير دولت عراق اسلامي به جرج بوش هشدار داده است كه اكنون بيش از سيزده گروه مبارز و جهادگر تحت يك پرچم متحد آماده مبارزه با نيرو هاي آمريكايي در عراق هستند.
رابرت گيتس وزير دفاع آمريكا پس از بازگشت از عراق ديروز گزارش خود را به جرج بوش ارائه كرد.وي در اين جلسه كه در كمپ ديويد و با حضور كاندوليزا رايس وزيرخارجه،استفن هادلي مشاور امنيت ملي آمريكا و جك كراوچ معاون وي برگزار شد به تشريح مذاكرات خود با مقامات عاليرتبه عراق و توافق راهبردي با دولت اين كشور پرداخت.گفته مي شود موضوع عملكرد نظاميان آمريكايي درعراق از جمله موارد مورد بحث در اين جلسه بوده است.
وزير دفاع آمريكا در سفر به عراق راهكارهاي افزايش كمك هاي آمريكا به دولت بغداد را با مقامات اين كشور جنگ زده در ميان گذاشت. وزير دفاع آمريكا كه به تازگي از سفر سه روزه اش به عراق بازگشته، هنوز به طور واضح و مشخص از احتمال اعزام تعداد بيشتري از سربازان آمريكايي به اين كشور سخن نگفته است؛ اما به نظر مي رسد كه ژنرال جورج كيسي فرمانده  ارشد نيروهاي آمريكايي در عراق را موظف به تهيه و تنظيم برنامه هايي جهت برقراري ثبات و امنيت در بغداد كرده است. راهكارهاي گيتس به گونه اي به ژنرال كيسي ابلاغ شده كه در امر برقراري امنيت در عراق نيروهاي امنيتي اين كشور نقش پيشرو و نيروهاي آمريكايي نقش حامي را ايفا كنند.ايفاي نقش حامي توسط نيروهاي آمريكايي از جمله توصيه هاي مندرج در گزارش بيكر-  هميلتون است.
حمايت آيت الله سيستاني از ائتلاف شيعيان
مرجع شيعيان عراق پس از ديدار نمايندگان هفت گروه تشكيل دهنده ائتلاف شيعيان عراق بارديگر حمايت خود را از اين ائتلاف اعلام كرد.حيدر عبادي از اعضاي برجسته ائتلاف در اين خصوص گفت كه آيت الله سيستاني همچنين خواستار وحدت همه گروه هاي سياسي عراق و حمايت آنها از دولت نوري مالكي شده است. اين درحالي است كه مقتدا صدر در پي ديدار مالكي با جرج بوش رئيس جمهور آمريكا در اردن نمايندگان خود را از پارلمان خارج كرد.

اسقف اعظم انگليس: سياست هاي بلر
در خاورميانه جاهلانه است
ايرنا: اسقف اعظم كليساي كانتربوري انگليس، سياستهاي دولت كارگري توني بلر نخست وزير اين كشور را در منطقه خاورميانه جاهلانه و كوته بينانه توصيف كرد.
روآن ويليامز كه براي شركت در مراسم ميلاد حضرت مسيح (ع) به بيت لحم سفر كرده، در مقاله اي كه ديروز شنبه در روزنامه تايمز منتشر شد، همچنين سياستهاي دولت انگليس در خاورميانه را تهديدي براي جان مسيحيان اين منطقه توصيف كرد.
بلندپايه ترين روحاني مسيحيان انگليس افزود: دولتهاي آمريكا و انگليس با سياستهاي جاهلانه و كوته بينانه در خاورميانه باعث شده اند كه مردم اين كشورها مسيحيان را حاميان جنگ صليبي غرب عليه اسلام بدانند.

نگاه
منطقه قبايلي و نقش آن
در موازنه قوا  بين افغانستان و پاكستان
دكتر نوذر شفيعي
نام منطقه قبايلي را زياد شنيده ايم؛ به ويژه زماني كه اختلافات بين پاكستان و افغانستان بالا مي گيرد يا زماني كه نيروهاي آمريكايي و ناتو در تعقيب طالبان در پشت مرزهاي مشترك پاكستان و افغانستان متوقف مي شوند. با اين وجود شايد درباره تاريخ، جغرافيا، جمعيت و اهميت اين منطقه در روابط پاكستان و افغانستان كمتر اطلاعي داشته باشيم.
منطقه قبايلي كه به اختصار FATA يا منطقه به لحاظ اداري خودمختار خوانده مي شود، به وسيله خط ديوراند (خط مرزي افغانستان و پاكستان كه هيچ گاه مورد قبول افغانستان واقع نشده است) از افغانستان جدا مي شود. به لحاظ جغرافيايي، منطقه قبايلي از غرب با افغانستان همسايه است، از شرق با دو ايالت سرحد و پنجاب پاكستان و از جنوب با ايالت بلوچستان پاكستان هم مرز است. بر اساس آمارهاي سال 2000 ميلادي جمعيت اين منطقه 3 ميليون و 341 هزار و 70 نفر است (يعني كمتر از 2 درصد جمعيت پاكستان). اكثر جمعيت اين منطقه روستايي و قبيله اي هستند و فقط 1/3 درصد آنها در شهر زندگي مي كنند. مهمترين شهرهاي اين منطقه عبارتند از: ميرانشاه، رازمك، دارا بازار و وانا.
منطقه قبايلي به هفت ناحيه قبيله اي تقسيم مي شوند كه عبارتند از: مهمند، باجور، كورام، اوركزي، خيبر، وزيرستان جنوبي و وزيرستان شمالي. اگرچه ساكنان اين منطقه همگي پشتون هستند اما خود به گروه هاي قومي كوچك تر تقسيم مي شوند كه با نام همان نواحي قبيله اي خوانده مي شوند. اين منطقه به صورت خودمختار اداره مي شود و اگرچه در خاك پاكستان قرار دارد اما دولت مركزي پاكستان و يا دولت هاي ايالتي حق مداخله در امور داخلي اين منطقه را ندارند.
تا قبل از مداخله آمريكا در افغانستان، منطقه قبايلي فقط در پرتو اختلافات پاكستان و افغانستان بر سر خط ديوراند مورد توجه قرار مي گرفت اما پس از حمله آمريكا، طالبان در اين منطقه مستقر شدند و از اين زمان به بعد بود كه منطقه قبايلي به محلي براي مشاجره تبديل شد. اين مشاجره داراي 3 وجه بود: پاكستان و سران منطقه قبايلي، پاكستان و آمريكا، پاكستان و افغانستان. مشاجره پاكستان با سران قبايل يك وجه تاكتيكي و يك وجه استراتژيك داشت: وجه تاكتيكي حول مخالفت ظاهري پاكستان با سران قبايل به دليل پناه دادن به طالبان و القاعده دور مي زد. وجه استراتژيكي حول تلاش پاكستان براي بهره برداري از وضع موجود جهت بسط حاكميت خود به منطقه قبايلي بود. در همين حال افغانستان و آمريكا، دولت پاكستان را به دليل استقرار طالبان و القاعده در خاك اين كشور (منطقه قبايلي) مورد نكوهش قرار دادند.
صرف نظر از اين مسائل، واقعيت اين است كه منطقه قبايلي مي تواند به عنوان ابزاري در دست پاكستان يا افغانستان جهت تعديل و تنظيم رفتار يكديگر مورد استفاده قرار گيرد. قوميت و خودمختاري منطقه قبايلي يك عامل كليدي در نقش آفريني اين منطقه در مناسبات افغانستان و پاكستان است. هرگاه افغانستان اراده كند مي تواند با بهره گيري از ناسيوناليسم پشتون، ساكنين قبايل را عليه پاكستان تحريك كند و برعكس پاكستان نيز مي تواند با تحريك همين احساسات آنها را عليه دولت كابل تحريك كند. در حال حاضر به دليل استقرار طالبان در اين منطقه كه اغلب از قوميت پشتون هستند و نيز به دليل حمايت پاكستان از طالبان، منطقه قبايلي به سود پاكستان عمل مي كند. اما هرگاه پاكستان قصد داشته باشد عليه طالبان عمل كند و يا حاكميت خود را بر اين مناطق گسترش دهد، ساكنين قبايل به سمت افغانستان و عليه پاكستان وارد عمل مي شوند.

كوتاه از سياست جهان
شروط حماس براي آتش بس طولاني با اسرائيل
گروه بين الملل - جنبش مقاومت حماس ديروز شرايط خود را براي برقراري آتش بس موقت اما طولاني مدت با اسرائيل اعلام كرد.يديعوت آحارونوت نوشت: حماس پيش نويس سندي را جهت آتش بس 5 ساله با اسرائيل آماده كرده است.
روزنامه اسرائيلي يديعوت آحارونوت به نقل از يك منبع فلسطيني اعلام كرد فراهم كردن اين سند كه موسوم به سند ژنو حماس است، بخشي از تلاش هاي جنبش حماس جهت شكستن تحريم هاي بين المللي عليه دولت فلسطين محسوب مي شود و سوئيس، انگليس و نروژ از جمله كشورهايي هستند كه در تنظيم آن نقش داشته اند.
براساس اين سند آتش بسي 5 ساله ميان فلسطين و اسرائيل برقرار مي شود كه شرط آن عقب  نشيني اسرائيل تا مرزهاي مشخص شده در كرانه باختري است.
همچنين طرفين متعهد مي شوند كه از انجام هر گونه حمله  متقابل عليه فلسطينيان و اسرائيلي ها خودداري كنند.پيش نويس اين سند هم چنين شامل تعهدات اسرائيل به عدم تغيير شرايط حاكم در كرانه  باختري و عدم ساخت شهرك هاي يهودي نشين در اين منطقه و همچنين اعطاي مجوز به فلسطينيان جهت عبور و مرور آزادانه بين كرانه باختري و بيت المقدس و نوار غزه و همچنين عبور و مرور آزادانه به مصر و اردن است.

تركمنستان در تب و تاب جانشيني نيازاف
گروه بين الملل - يك روز بعد از مرگ صفر مراد نيازاف رئيس جمهور ديكتاتور تركمنستان جنگ قدرت در اين كشور سرشار از منابع گازي در آسياي ميانه آغاز شد. طبق قانون اساسي تركمنستان نقش رئيس جمهوري موقت بايد به رئيس پارلمان سپرده شود اما شوراي امنيت ملي اين كشور در جلسه فوق العاده خود به دليل اينكه رئيس پارلمان داراي پرونده كيفري است او را براي اين سمت نپذيرفت. به جاي رئيس پارلمان، معاون نخست وزير كه از وفاداران جدي نيازاف بود به اين سمت منصوب شد. رهبران مخالف در تبعيد تركمنستان از شب شنبه اعلام كردند كه براي بازگشت به كشور آماده مي شوند.
جانشين موقت نيازاف يك دندانپزشك است كه شباهت خيره كننده اي به نيازاف دارد. او بعد از انتصاب به اين سمت گفت، شوراي خلق كشور كه نهاد عالي قانونگذاري تركمنستان است تا چند روز ديگر تاريخ انتخابات را مشخص خواهد كرد.

رئيس جمهوري اكوادور:
حضور نظاميان آمريكايي مغاير منافع ملي ماست
مهر: رئيس جمهوري اكوادور با بيان اينكه حضور نظاميان آمريكا در اكوادور با منافع ملي اين كشور در تضاد بوده و در استقلال آن خلل ايجاد مي كند، بر ضرورت خروج زودتر از موعد آمريكايي ها از كشورش تأكيد كرد.به گزارش روزنامه واشنگتن تايمز، اكوادور به حضور نظاميان آمريكا در شهر ساحلي مانتا پيش از موعد مقرر پايان مي دهد.

روسيه رسماً از گرجستان خارج شد
واحد مركزي خبر: نظاميان روسيه به طور كامل از گرجستان خارج شدند.
نمايندگان روسيه با شركت در مراسم امضاء سند رسمي تحويل ساختمان ستاد گروه نيروي نظامي اين كشور در قفقاز جنوبي به وزارت دفاع گرجستان بر خروج كامل نظاميان روسيه از اين كشور مهر تأييد زدند.

مخالفت پاكستان با استفاده ناتو از خاك اين كشور
واحد مركزي خبر: منابع ديپلماتيك پاكستان به نقل از دولت اين كشور اعلام كردند، ناتو نمي تواند از خاك پاكستان براي انجام عمليات  نظامي در افغانستان استفاده كند.
نيروهاي ناتو از پاكستان خواسته بودند تا براي انجام عمليات  نظامي اين نيروها در افغانستان با آنان همكاري هاي نزديك داشته باشد.
استفاده از بندرگاه ها، فرودگاه ها، جاده هاي منتهي به مرزهاي مشترك پاكستان و افغانستان براي استفاده هاي نظامي و ترانزيتي، همچنين استفاده از مراكز درماني در مرزهاي مشترك پاكستان و افغانستان از درخواست هاي ناتو در افغانستان از پاكستان است.

بين الملل
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
دانش فناوري
بـورس
زادبوم
حوادث
سياسي
شهر تماشا
سلامت
شهري
ورزش
صفحه آخر
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   زادبوم   |   حوادث   |   بين الملل   |  
|  سياسي   |   شهر تماشا   |   سلامت   |   شهري   |   ورزش   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |