غار افسانه اي سهولان در مهاباد
در 35 كيلومتري شهرستان مهاباد- بوكان در استان آذربايجان غربي يك غار شگفت انگيز به نام سهولان كه به زبان محلي به معناي يخبندان است، وجود دارد كه مردم محل نام آن را غار كونه كوتر يعني خانه كبوتر ناميده اند.
غار سهولان يكي از مهم ترين غارهاي آبي- خشكي است كه علاوه برداشتن حوضچه هاي متعدد بزرگ با مناظر بسيار ديدني، دالان هاي مملو از آب، قنديل هاي زيبا، يك مدخل پله بندي شده و يك راه خروجي خشكي با دالان هاي طولاني دارد.
اين غار در سال 1890 ميلادي توسط يك غارشناس فرانسوي به نام ژاك دومورگان كشف شده و همزمان با وقوع جنگ جهاني دوم از سوي يك هيأت انگليسي مورد مطالعه قرار گرفت و بالاخره در سال 1375 گروه غار نورد استان آذربايجان غربي آن را به طور كامل شناسايي كرد و به دنبال آن اقداماتي براي بهره برداري و ديدار مردم از اين غار باشكوه آغاز شد.
منبع آب غار از خودش سرچشمه مي گيرد و به همين سبب در سال هاي خشكسالي آب غار كاهش زيادي ندارد. بافت غار از نوع آهك است و پرندگاني از نوع كبوتر و خفاش در داخل آن لانه دارند(شايد به همين دليل اهالي محل نام آن را كونه كوتر به معني لانه كبوتر گذاشته اند.)
هنگام عبور با قايق تماشاي سنگ هاي بستر در عمق چندمتري به علت صافي و زلالي سفره هاي آبي غار و نيز قنديل هاي بسيار زيبا با نقش هاي استالاكتيت و استالاگميت براي هر شخصي لذت بخش و فرح انگيز است.
بازديدكنندگان از غار هنگام ورود سوار قايق مي شوند و پس از طي مسير آبي از قايق پياده شده و دالان هاي بخش خشكي را كه به دهانه غار به نام كونه مالان (منزلگاه) منتهي مي شود، پياده و قدم زنان مي پيمايند و از در غار خارج مي شوند.
سقف غار از سطح آب 50 متر است و عمق آب تا بيش از 30 متر هم مي رسد، به گفته باستان شناسان دالان هاي واقع شده در بخش خشكي غار در دوران هاي مختلف مورد سكونت انسان هاي اوليه و در هزاره هاي اول و دوم پيش از ميلاد مورد سكونت پارتي ها بوده است. مسافراني كه از اروميه براي ديدن غار سهولان سفر مي كنند پس از گذر از 110 كيلومتر فاصله اروميه- مهاباد حدود 30 كيلومتر به طرف بوكان مي روند و پس از گذشتي از روستاي عيسي كندي و نرسيده به روستاي سهولان، در كنار جاده به غار سهولان مي رسند.
مسجد جامع مرند
شهرستان مرند در مسير تبريز به جلفا، يكي از شهرهاي زيباي استان آذربايجان شرقي است. باغ هاي پردرخت با ميوه هاي فراوان به مسافران خوشامد مي گويند.
سابقه تاريخي شهر مرند به چند قرن پيش از ميلاد مسيح مي رسد و در دوره هاي آشور و كلده اقوام بسياري در اين شهر سكونت داشته اند. بر اساس نوشته هاي تورات، مادر حضرت نوح(ع) در شهر مرند دفن شده و در روايتي احتمال دفن حضرت نوح نيز در اين شهر آمده است.
مسجد جامع مرند يك بناي تاريخي و ارزشمند است كه ماجراهاي زيادي در دل خود دارد. در روزگار ساساني آتشكده معروفي بوده كه با سكونت ارامنه در اين منطقه كليسا شده و در قرن سوم هجري قمري با گرويدن مردم به دين اسلام آتشكده و كليسا به مسجد تبديل شده است. احداث كليسا در شهر مرند با توجه به فرار ترسايان و نسطوريان در قرن پنجم ميلادي از ستم امپراتوري روم شرقي و كشيشان متعصب مسيحي به اين منطقه، باوركردني است.
بر بالاي محراب بسيار زيباي مسجد سنگ نوشته اي با اين كلمه ها قرار دارد: السلطان الاعظم مالك الرقاب الامم ابوسعيد خلدالله ملكه 731 ه.ق عرض محراب 75/2 و ارتفاع آن 6 متر است كه با آيات قرآني به خط كوفي و گچ بري هاي بديع زينت يافته است. ميراث فرهنگي آذربايجان شرقي به مرمت و بازسازي مسجد جامع همت گمارده است.
گفتني است اگر مسافران هنگامي به در مسجد برسند و مسجد بسته باشد، نگران نشوند. خانه كربلايي معصوم، خادم مسجد را همه مي شناسند و اين مرد دوست داشتني در يك چشم به هم زدن خود را به مسجد مي رساند.
حميد دهقان