سوژه روز
معماري ايراني، 500 سال جلوتر از اروپا
|
|
.الميرا صديقي- محققان دانشگاه هاروارد به تازگي و با بررسي روي اشكال هندسي موجود روي بناهاي قديمي در ايران، آنها را بسيار پيچيده و بسيار برجسته از نظر محاسبات پيچيده رياضي توصيف كردند؛ نمونه هايي كه حداقل 500 سال از نمونه هاي غربي در نوع خود برتري و تقدم دارند.
پيتر لو ، استاد دانشگاه هاروارد كه روي اين سوژه تمركز كرده و نتايج مطالعاتش در مجله معتبر ساينس منتشر شده است، مي گويد: اشكال هندسي كه با دقت و در نظر گرفتن كوچكترين محاسبات رياضيات در برخي از مساجد ايران ديده مي شود، از نظر پيچيدگي و دقت بسيار بالا در ترسيم بسيار منظم آنها روي ديوارها و حتي كاشي ها حيرت انگيزند.
تحقيقات اين محقق نشان مي دهد كه اين نوع هنر در اروپا در سال 1970 توسط فردي به نام روجر پنروز روي طراحي هاي هندسي به اين شكل در اروپا راه پيدا كرده؛ اشكال هندسي كه در آنها در عين استفاده از يك الگوي تكراري و منظم، تنوع بصري خود را حفظ كرده و به يك شكل باقي نمي مانند و تفاوت هاي بسيار ريزي دارند.
اين استاد دانشگاه كه به تازگي در مورد اين شكل ها تحقيقات خود را آغاز كرده است، در مورد طراحي هايي كه در آثار برجسته معماري ايران و به خصوص در اصفهان در سال 1453 ميلادي ساخته شده اند، مي گويد: آنها از نوع بسيار نادري هستند كه تنها هنرمندان ايراني در قرون بسيار قبل قادر به طراحي و اجراي آنها بوده اند و اشكال خارق العاده اي را پديد آورده اند كه پس از صدها سال اكنون در 20 يا 30 سال گذشته زيبايي و رياضيات پيچيده به كار برده شده در آنها كشف مي شود.
به گزارش رويترز، پيتر لو در كنفرانسي كه براي ارائه نتايج تحقيقاتش برگزار كرده بود، همچنين به هنر والاي ايرانيان قديم و سنت هاي آنان اشاره كرد كه مي توان به وضوح آنها را در مساجد قديمي كه آرشيتكت هاي قديمي ايران آنها را بنا كرده اند ديد؛ آثاري كه نشان مي دهد آنان تا چه اندازه هنر به خرج داده و توانسته اند با شكل هاي بسيار ساده هندسي شروع كرده و و زيبايي تحسين برانگيزي را خلق كنند.
به گفته وي، معماري سنتي ايراني كه طرح هاي روي كاشي هاي آن بي نظير است در حالي كه اروپا در زمان شكل گرفتن اين طرح هاي بسيار پيچيده در سال هاي تاريكي به سر مي برد آغاز شده و از همان زمان به شكل چشمگيري پيشرفت كرده است.
استاد ديگري در دانشگاه كپنهاگ در دانمارك نيز كه در سال 1990 براي اولين بار روي معماري قديمي ايراني تحقيقات خود را آغاز كرد كه بيشتر تمركز خود را به خصوص روي ساختمان بسيار قديمي در مراغه كه در سال 1197 ميلادي ساخته شده است، گذاشته بود، سخنران ديگر اين كنفرانس بود.
معماري غني ايراني
معماري اصلي ايران را بايد از سالهاي دور مورد بررسي قرار داد كه به حدود شش قرن قبل از ميلاد مسيح باز مي گردد. شهـرهـا و قـصـبه هايي كه از قرن ها پيش به جا مانده، اسـتحـكـامات و دژهـاي نـظـامي، معـابـد و آتـشـكـده ها، مـقـبـره ها و آرامـگـاه هـاي بـزرگ، مـكـان هـاي عـظـيـم تـاريـخـي، سـدهـا و پـلـ هـا، بـازارهـا، حـمام هـا، جـاده هـا، مسـاجـد عـظـيـم، بـرجـ هـا و مـنـار ه هـا، ساخـتـمان هـاي مـذهـبـي و محـل هـايي از دوران اسلامي، و هـمچـنـيـن بـنـاهـا و يـادبـودهـاي گـسـتـرده در كـشـور ايران نشان از غني بودن و توانمندي ايرانيان قديم است.
مثلا يكي از معـماري هاي مهـم ايران در قرن 13 قـبل از ميلاد؛ معـبد چـغـازنـبـيل (1250 قبل از ميلاد) است كه در كنار رودخانه كرخه در استان خوزستان در جنوب ايران قرار گـرفـته است. اين معـبد بوسيله هـونـتاش هـوبان پادشاه ايلام روي خرابه هاي شهر باستاني دور - آنـتـش ساخته شده كه نشانگـر اوج و شكوه معـماري در آن دوره است. اين بـنا به صورت چـهـارگـوش و به صورت يك ساخـتمان پـنج طبقه است كه هـر طبقه از طبقه قـبلي كوچكـتر است و نمايي به صورت مخروطي را نشان مي دهـد. معـبد اصلي در آخرين طـبـقـه ساختـه شده و موادي كه در ساختمان اين معـبد به كـار رفـته است، بـيـشـتر از آجرهـاي پـخـته لعـاب دار هـمراه با ساروج بـسيار قـوي بوده كه آن را بسيار متفاوت كرده است.
گـنـبد غـربي معـبد چـغازنـبـيل كه به صورتي ماهـرانه ساخته شده، هـنوز هـم پس از گـذشت 3هـزار سال از تاريخ آن به صورتي عـجـيب و حيرت آور در وضعـيتي خوب به سر مي برد. ساخـت طاق هـاي هـلالي شكـل روي راهـروهـا و پـلـكـان هـاي داخل معـبـد نـشـانگـر مـوفـقـيت فوق العـاده و شگـفت آور معـماري در ايران باستان است.
البته از معماري ايرانيان باستان ده ها مورد ديگر از ساختمان هايي وجود دارند كه شگفتي كارشناسان داخلي و خارجي را برانگيخته اند.
معماري هايي كه با وجود تفاوت هاي آب و هوايي در كشور ما در محيط هاي كويري و سرسبز شمال تفاوت بسياري دارند كه مطمئنا همه آنها نيز مي توانند با وقت و كاوش ما شگفتي بسياري را آشكار سازند؛ شگفتي كه اكنون پس از سالها، كشورهاي مدعي پيشرفت و تمدن به پيچيدگي و دانش به كار رفته در آنها پي برده اند.
|