هشدار سازمان ملل متحد در آستانه سومين نشست جهاني آب در ژاپن
بحران كمبود آب شيرين در راه است
|
|
خصوصي سازي منابع آب درست نيست، بخش خصوصي بايد به صورت كاتاليزور عمل كند اما كنترل منابع و دارايي هاي آب بايد در دست دولت ها و مصرف كنندگان باقي بماند.
يك گزارش سازمان ملل متحد مي گويد: در حالي كه رشد جمعيت، آلودگي و تغييرات اقليمي ادامه دارد، در چند دهه آينده جهان بيش از پيش با بحران كمبود آب آشاميدني، اين گرانبها ترين منبع طبيعي روبه رو خواهد شد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از پاريس، «كوئيچيرو ماتسورا» مدير كل يونسكو، كه اداره وي ميزبان اين بررسي بود، گفت: «از تمام بحرانهاي اجتماعي و طبيعي كه ما انسانها با آن روبه رو هستيم، بحران آب مهم ترين است، زيرا زندگي ما و سياره زمين وابسته به آب مي باشد.
وي افزود: اين بحران از مرزها فراتر خواهد رفت و سلامت و بهداشت را در معرض تهديد قرار خواهد داد.
منابع توليد آب در زيستكره در حال كاستي است، در حالي كه تقاضا به شدت و با آهنگي ناپايدار در حال رشد است. تا۲۰ سال ديگر، ميانگين عرضه آب در جهان براي هر فرد يك سوم كاهش مي يابد.
تا سال ۲۰۵۰، بين دو ميليارد نفر در ۴۸ كشور و تا مرز ۷ ميليارد نفر در۶۰ كشور با كمبود آ ب شيرين روبه رو خواهند شد. البته بروز اين كمبود به رشد جمعيت و سياست دولتها در جلوگيري از آلودگي و پايان دادن به ضايعات بستگي دارد.
گرچه آهنگ زاد و ولد در حال كاهش است، جمعيت جهان قرار است تا سال ۲۰۵۰ به ۳/۹ ميليارد نفر بالغ شود. اين رقم بنا به اين گزارش در سال ۲۰۰۱، ۱/۶ ميليارد بود. اين گزارش مي افزايد: آلودگي يك عامل مهم در كاهش و تباه سازي منابع آب شيرين در جهان مي باشد. زيرا در حال حاضر و در هر روز،
دوميليون تن ضايعات به رودخانه ها، درياچه ها، و نهرها ريخته مي شود.
اگر اين روند متوقف نشود يا تغيير جهت ندهد در آينده نزديك بشر بسياري از منابع آب شيرين خود را به دليل آلودگي از دست خواهد داد.
گرمايش زمين كه با سوزاندن هر چه بيشتر سوختهاي فسيلي (سنگواره اي) به دست انسان دامن زده مي شود، در كاهش بارندگي و كمبود آب شيرين نقش دارد. بر پايه همين گزارش تغييرات اقليمي مسئول
يك پنجم محروميت از آب خواهد بود زيرا نقش ها و نقشه هاي بارندگي تغيير خواهد كرد.
احتمالا مناطق مرطوب باران بيشتري خواهد داشت، در حالي كه انتظار مي رود نواحي خشك و حتي حاره با خشكسالي هاي بيشتري روبه رو شوند.
گزارش سازمان ملل متحد، انجام اقدامات زير را براي مقابله با بحران كمبود آب شيرين در جهان ضروري مي داند:
- فراخواندن اراده سياسي براي آگاه سازي رهبران از بحراني كه در راه است و احترام گذاشتن به تعهدهاي ارائه شده از سوي كشورهاي جهان.
- استفاده از فاضلاب تصفيه شده براي آبياري
به ويژه در كشورهاي فقير.
تشويق سرمايه گذاري بيشتر در منابع آب و فاضلاب (در حال حاضر حدود ۶/۱۲ ميليارد دلار اضافي در سال مورد نياز مي باشد تا اهداف هزاره سازمان ملل متحد تحقق يابد.)
در مورد خصوصي سازي منابع آب، اين گزارش با احتياط عمل كرده و مي گويد: «بخش خصوصي بايد
به عنوان كاتاليزور مالي در نظر گرفته شود و مسايل كمبود آب را حل كند، اما كنترل دارايي ها و منابع آب بايد در دست دولتها و مصرف كنندگان باقي بماند.» سومين نشست جهاني آب قرار است از ۱۶ تا ۲۳ مارس
(۲۸ اسفند تا سوم فروردين) در كيوتو، ژاپن برپا شود.
ترجمه: سعيد علوي نائيني
|