سعيد علاميان
انتشار سيزدهمين شماره فصلنامه نگين ايران با نگاه خاص به تاريخ نگاري جنگ ايران و عراق، در عرصه آثار تخصصي مطبوعاتي در نوع خود كاري منحصر و قابل تأمل بود.
«محمد دروديان» محقق، تاريخ نگار و سردبير فصلنامه نگين ايران پرسش هايي كه لزوم برخي تأملات و ملاحظات در رويكرد تاريخي به جنگ و تاريخ نگاري جنگ را يادآور مي شود، برمي شمرد: آيا محو شدن تدريجي جنگ از اذهان نسل هاي نو آمده و نسل هايي كه خواهند آمد، دال بر تبديل شدن جنگ ايران و عراق به يك حادثه تاريخي است؟ چه دلايلي براي اثبات يا نفي آن وجود دارد؟ نگاه اكنون ما به جنگ چه مشخصه هايي دارد و اين مشخصه ها چه تأثيري بر رويارويي ما با جنگ پس از اتمام آن دارند؟ و چگونه تاريخ نگاري جنگ از اين مشخصه ها متأثر مي شود؟
***
* شما سيزدهمين شماره فصلنامه نگين ايران را
ويژه تاريخ نگاري جنگ ايران و عراق منتشر كرديد. چه ضرورتي در اين كار بود؟
- در فصلنامه نگين ايران دو ملاحظه در ذهن ماست: اول، موضوعاتي كه مورد پرسش و دچار خلأ است و تاريخ نگاري از جمله آنهاست.
دوم: روش پرداخت به اين مسائل و موضوعات است كه اساساً با رويكرد نقادانه و همراه با چالش دنبال مي شود. ما از خردادماه سال ۶۰ در مركز مطالعات و تحقيقات جنگ سپاه نوع كاري كه مي كرديم به طور طبيعي تاريخ جنگ بود و ۲۵ سال با موضوع تاريخ نگاري جنگ درگير هستيم.
در اين باره حدود ۲۰ موضوع را فهرست كرديم تا آنها را نقطه صفر قرار بدهيم و در يك فصلنامه به آنها بپردازيم. ملاحظات ديگري هم درباره ضرورت ويژه نامه بوده است. بعضي ها از ما مي پرسيدند كه رويكرد مركز مطالعات جنگ چيست و شما با چه روشي تاريخ نگاري جنگ را شروع كرديد؟ ملاحظه ديگر بحث تاريخ شفاهي است كه در مورد انقلاب در خارج از ايران شكل گرفت. اين تصور كه تاريخ شفاهي در مورد انقلاب براي اولين بار در خارج از كشور بوده، تصور درستي نيست. يعني كاري كه ما انجام داده ايم وسعت و سازماندهي و پيچيدگي هايش بسيار بزرگتر بوده است.
* به عبارتي ما از خرداد۶۰ تاريخ شفاهي داشته ايم؟
- ببينيد اصلاً كاري كه آنها اسمش را تاريخ شفاهي گذاشته اند چه بود؟ آنها در خارج از كشور اميدوار بودند اوضاع در ايران تغيير كند. مدتي كه گذشت نااميد شدند و تدريجاً به فكر افتادند با افرادي كه آنجا بودند تاريخ گذشته را بنويسند. رويكردشان گفت وگو بود. آدم ها را صدا مي زدند۵۰ ، ۶۰ ساعت گفت وگو مي كردند و بعد آن را كتاب مي كردند و تاريخ شفاهي مي ناميدند. در حالي كه با اين اعتبار، كاري كه در طول جنگ در مركز مطالعات جنگ سپاه انجام شده كار بسيار بزرگتري است كه تاريخ شفاهي يك جزء كوچك آن است. در هيچ جنگي اتفاق نيفتاده همزمان با وقوع حادثه اسناد آن در تمام مراحلش ثبت و ضبط شده باشد. يعني در عمليات ها از ابتداي انتخاب منطقه و تمام جلسات تصميم گيري تا خود عمليات، راويان كنارشان بوده و همه را ثبت و ضبط كرده اند. نقشه ها را ثبت كرده اند، بعد از عمليات گزارشات عملياتي را نوشته اند و در مورد تمام ابهامات عمليات با فرماندهان و افراد مطلع مصاحبه كرده اند. بنابراين من معتقدم كه اين پروژه بسيار بزرگتر است. منتهي به اعتبار اين تاريخ شفاهي تقريباً بيش از ۳۵ هزار نوار داريم كه يكي از منابع بي نظير در بحث تاريخ نگاري جنگ است.
* به نظر شما با چه رويكردي بايد وارد تاريخ نگاري جنگ شد؟
- اين كه پس از جنگ با جنگ چه طور بايد برخورد كرد از ابتدا در ذهن ما به عنوان يك پرسش مطرح بود. با اين ملاحظه به اين جمع بندي رسيديم كه سه رويكرد اساسي شكل گرفته است: يكي رويكرد سياسي-انتقادي كه بيشتر جنگ را از منظر تصميم گيري ها و مديريت جنگ بيشتر با ملاحظات سياسي نقد مي كند و به چالش مي گيرد. رويكرد ديگر ارزشي- عاطفي است كه از منظر هويتي به جنگ مي پردازد و مي خواهد امروز را بر اساس الگوها بازسازي كند، امروز را در امتداد گذشته حفظ كند و يا گذشته را در امتداد حال و آينده قرار دهد. رويكرد سوم رويكرد نظامي- استراتژيك است. آن كاري كه در حوزه تاريخ نگاري، ارتش و سپاه انجام داده اند و اين مي تواند پايه اصلي شكل گيري رويكرد نظامي استراتژيك باشد كه ما براي تحقيقات آينده به آن نياز داريم.
خب، اين رويكردها حرف دارند. بخشي از تاريخ جنگ مي شوند. يعني اگر در گذشته مثلاً عمليات فاو بخشي از جنگ بود. اگر امروز يك محقق به سراغ عمليات فاو مي آيد سراغ حرف هايي هم كه بعد از جنگ در نقد آن زدند، مي رود.
* يعني تاريخ را در يك كليت و يك مجموعه مي بينند؟
- بله، يك مجموعه است. ما الآن وقتي سراغ مشروطيت يا نهضت ملي شدن نفت مي رويم همين طور نگاه مي كنيم. يعني وقتي فاصله حاصل شد، همه آن در يك مجموعه كلي ديده مي شود.
* آيا شما با در نظر گرفتن اين رويكردها و با نگاه تاريخ نويسي، وقايع جنگ را ضبط كرده ايد؟
- ما از روز اول متدولوژي داشتيم. تاريخ جنگ فقط منحصر به ضبط نبوده، واقعاً از روز اول يك نگاه بوده است. اين عبارتي كه امام فرمودند «ميدان هاي نبرد شما در تاريخ ثبت خواهد شد» ما از اين الهام گرفتيم و از روز اول توجه داشتيم واقعيت جنگ آن طوري كه اتفاق افتاده ثبت و ضبط شود.
* شما روش تان را از كجا گرفته ايد؟
- در واقع اصول و اساس كار از درون خود جنگ و كساني است كه در همين جنگ فرمانده و مسئول بودند و تاريخ نگاري جنگ هم حاصل خلاقيت خود اين بچه هاست.
* يعني ابتكاري بود؟
- كاملاً، در خرداد سال ۶۰ ما جزوه و دستورالعملي داريم كه حتي براي نوشتن روي نوار روش نشان داده است. يعني كسي كه راوي است چه طور بنويسد. راوي دو دفترچه داشت؛ يكي براي نوشتن احوالات شخصي و ديگري براي خاطرات وقايع عمليات. بخشي از كار راوي ثبت و ضبط جلساتي بود كه در آن شركت داشت. موقع عمليات بي سيم ها ضبط مي شد. بخشي از نوارها تحت عنوان نوار بي سيم است.
هنگام عمليات راوي با فرمانده اين طرف و آن طرف مي رفته و دستوراتش را مي شنيده كه تحت عنوان نوارهاي «با فرماندهي» است. بخش ديگر نوشته ها و مشاهدات خود راوي است كه شنيده ها و ديده ها را نوشته يا در نوار گفته است. يعني هر راوي كه مي رفت مي گفتيم با اين جزوه عمل كن. وقتي ما اساس اين كار را با دوستاني نظير آقاي كمري در ميان گذاشتيم گفتند اينها كجاست؟ و برايشان خيلي جالب بود. دوستان مي گفتند چرا نمي گوييد متدولوژي شما در تاريخ نگاري جنگ به چه صورت بوده است؟ چرا اينها را منتشر نمي كنيد؟ اين شد كه در ويژه نامه تاريخ نگاري (۱) نگين بخشي از اسناد آن را گذاشته ايم.
* آيا ويژه نامه دومي هم خواهيد داشت؟
- بله، صحبت شده كه ان شاءالله همزمان با سالگرد جنگ بخش دوم اين اسناد و بعضي جزوات و دستورالعمل هاي آن دوران منتشر شود. بنا داريم يك دفترچه راوي را منتشر كنيم. اين دفتر متعلق به شهيد تقي رضواني است. شما با خواندن آن متوجه مي شويد كه اين راوي ها چه قدر با دقت مسائل را مي ديده اند. واقعاً چيزي از چشمشان دور نمي افتاد ولو اين كه مثلاً آقا رحيم وقتي مي خواهد سوار هواپيما شود شهيد باقري را مي بيند و گوشه فرودگاه مي روند و ۵ دقيقه با هم صحبت مي كنند و يا مثلاً آقا رحيم و راوي ما مي روند آشپزخانه را سرزده بازديد مي كنند.
* انتشار اين ويژه نامه چه كمكي خواهد كرد و در اين مقوله چه كاربردي خواهند داشت؟
- من فكر مي كنم حداقل اين است كه با انتشارش اثبات شد تاريخ نگاري جنگ صاحب يك رويكرد و متدولوژي است. ولي معناي بزرگتر مورد نظر ما اين است كه تاريخ نگاري جنگ و متدولوژي آن و رويكرد آن به عنوان يك مكتب تبيين شود و به مرزهاي نظريه پردازي در حوزه تاريخ نگاري نزديك شود. البته كار دشواري است؛ به دليل آن كه اساساً تاريخ نگاري در ايران دو مشكل دارد؛ يكي اين كه نقلي و به ادبيات نزديك مي شود. دومين اشكال اين است تاريخ نگاري در ايران فاقد تمهيدات و چارچوب نظري است. نه اين كه آنچه نوشته شده فاقد ملاحظات نظري است. بلكه اين تمهيدات و ملاحظات نظري هيچ كجا تبيين نشده است. يعني هيچ محققي را نداريم كه بگويد در نگارش تاريخ نگاري مثلاً قرن سوم اين ملاحظات نظري وجود داشته است. اما به نظر من در تاريخ نگاري جنگ هشت ساله همين كه مي آييم و تبيين مي كنيم سه نگاه به جنگ وجود دارد، اين جزئي از تبيين تاريخ نگاري جنگ است. ولي اين نظريه پردازي نيست. بلكه توضيح، توصيف و تحليل اين مسائل است. يعني ما تحليل كرده ايم كه به جنگ ايران و عراق سه نوع نگاه مي كنيم. اما اين كه هركدام از آنها چه تمهيداتي دارند و كاركرد و هدفشان چيست، هنوز وارد اين بحث ها نشده ايم. من فكر مي كنم اگر ما قادر باشيم توجه كنيم كه جنگ صاحب يك مكتب تاريخ نگاري است خود گام بزرگي است.
|
|
* آيا در حوزه تاريخ نگاري جنگ افراد حاذق و صاحب رأي داريم؟
- ببينيد، همان طوري كه پيروزي در جنگ علامت اين است كه استراتژي هاي بزرگ در جنگ اعمال شده، در تاريخ نگاري جنگ هم تفكرات عميقي وجود دارد. حال اين كه به دليل رويكرد تبليغاتي ما به جنگ از آنها غفلت شده بحث ديگري است. اين كه بعضي ها با انتشار فصلنامه تاريخ نگاري تعجب مي كنند، اين تعجب ها ما را به فكر وا مي دارد كه چه قدر به موضوع جنگ ايران و عراق ساده نگاه مي شود. به عبارتي، همان طور كه كسي فكر نمي كند استراتژيست هاي بزرگ و فرماندهان بزرگ اين جنگ را به پيروزي رساندند، در مورد تاريخ نگاري هم كسي فكر نمي كند كه آدم هاي بزرگ و انديشه هاي بزرگي در اين مملكت وجود دارند. افراد، هركدام در تاريخ نگاري جنگ
۲۵ سال در حال تحقيق هستند. همه صاحب رأي و نظر هستند، متدولوژي دارند، سبك هاي مختلف تاريخ نگاري را در ايران پايه گذاري كرده اند؛ سبك هاي روزشمار، سبك هاي تحليلي و سبك هاي اطلسي.
* از خوانندگان فصلنامه تان چه مي خواهيد؟
- ما از همه صاحب نظران و منتقدين مي خواهيم كه آن را نقد كنند و ما در فصلنامه تاريخ نگاري(۲) چاپ كنيم. نقد يكي از مسيرهاي رسيدن به قله هاي فكري است.
نگاهي به ويژه نامه تاريخ نگاري
بخش «گفت وگو» ي ويژه نامه، پس از پيش درآمدي نوشته فرانك جمشيدي شامل دو گفت وگو است: يكي بررسي تاريخ نگاري جنگ با حضور كاوه بيات، راويان و محققين جنگ و ديگري، تاريخ نگاري جنگ در سپاه از نگاه راويان.
در مباحث نظري، دو مقاله آمده است: فرا شدن از تبليغ تا تبيين در تاريخ نگاري جنگ و دفاع مقدس نوشته عليرضا كمري و موزه هاي جنگ و نقش تاريخ سازي نوشته فرهاد ساساني.
بخش مقالات شامل اين عناوين است: آسيب شناسي تاريخ نگاري جنگ نوشته فرانك جمشيدي، تاريخ نگاري جنگ در عصر اسلامي (از آغاز تا عصر عباسي) نوشته اصغر قائدان و عبور از مرز نوشته عليرضا لطف الله زادگان.
در موضوع نقد و نظر مقاله بيم ها و اميدها در تاريخ نگاري جنگ (نقد و بررسي در ديدگاه) نوشته مجيد نداف و در بخش اطلاع رساني نيز گفت وگويي با سردار باقرزاده درباره رويكرد تاريخي به جنگ آمده است.
در فصل «با راويان» تاريخ نگاري جنگ در سپاه شامل دو سند و گزارش از جلسه توجيهي با راويان براي گردآوري و نگارش آمده است.