نگاهي گذرا به وضعيت استقرار و كاركرد ايستگاه هاي زميني ديدباني فضايي
جاسوسان فضايي مستقر در زمين
عميد نمازي خواه
|
|
|
|
در عصر پيشرفت تكنولوژي صحنه جنگ افزاري و تسليحات فضايي هستيم و كشورهاي پيشرفته به دنبال ساخت تجهيزات و تسليحاتي هستند كه بتوانند در كمترين زمان و بالاترين دقت، فعاليت كشورهاي ديگر را مورد تجزيه و تحليل قرار دهند.
در دهه اخير، رابطه بين پيشرفت تكنولوژي و علوم نظامي به واسطه پيشرفت علم هوافضا بسيار نزديك تر شده است و از طرف ديگر دفاع از مرزها يكي از دغدغه هاي هر كشوري است كه به واسطه نظامي و به دست آوردن اطلاعات از كشورهاي ديگر ميزان نگراني كمتر خواهد شد.
هر روزه آزمايش هاي موشكي در كشورهاي مختلف انجام مي شود و با وجود فناوري هاي جديد، برد موشك ها در حال افزايش است، به طوري كه هم اكنون بسياري از كشورها داراي موشك هاي بالستيك قاره پيما با برد بيش از ۵۵۰۰ كيلومتر هستند. پس ديگر تنها تهديدات كشور همسايه در نظر گرفته نمي شود، بلكه با برد بالاي موشك هاي بالستيك هر كشوري كه در جهان قدرتمند شود، كشورهاي ديگر نيز تحت تأثير قدرت آن و حتي در دايره تهديدات آن كشور قرار مي گيرند. با اين اوصاف كشورهاي پيشرفته مانند ايالات متحده آمريكا با روسيه شروع به ساخت سامانه هاي ضد موشكي (ملقب به سپر موشكي) كردند. ايالات متحده آمريكا اين طرح را از زمان رياست جمهوري رونالد ريگان دنبال مي كند. ايجاد يك سپر موشكي كارآمد نياز به اطلاعات سريع براي تشخيص پرتاب موشكي كشورهاي ديگر دارد و ما در اين نوشتار يكي از پايگاه هاي قوي اطلاعاتي آمريكا موسوم به نوراد يا فرماندهي پدافند هوايي آمريكاي شمالي را به صورت مختصر شرح خواهيم داد.
مهمترين تشكيلات جنبي مربوط به امور فضايي _ نظامي آمريكا، شبكه اي است موسوم به نوراد NORAD)) كه مخفف عبارت فرماندهي پدافند هوايي آمريكاي شمالي به شمار مي رود. (آمريكاي شمالي از اين جهت كه پاره اي از سيستم هاي آن در خاك كانادا قراردارد.)
خود نوراد جزئي از مركز فرماندهي پدافند هوايي فضايي است كه آن نيز به نوبه خود زير نظر چهاردهمين نيروي پدافند هوافضايي آمريكا قرار دارد.
وظيفه نوراد در برگيرنده يك سري ايستگاه هاي زميني، پست هاي ديده باني پرنده، يگان هاي شناور اكتشافي، ردگيري، تعقيب و ثبت منظم كليه اشيايي است كه به فضا پرتاب مي شود و سپس در فضا باقي مي ماند.
مركز اصلي عمليات اين شبكه گسترده در مجموعه اي است زيرزميني كه در عمق ۱۴۵۰ پايي در لابه لاي كوه هاي چي ين واقع در ايالت كلرادو مستقر است.
اين مركز اصلي به وسيله اطلاعاتي كه در چهار گوشه جهان به آن مي رسد، تغذيه مي شود و همان طور كه اشاره شد كليه وسائل ساخت بشر كه از هر گوشه زمين به فضا پرتاب مي شوند را زير نظر مي گيرد. اين وسائل خواه موشك هاي بالستيك بين قاره اي باشند خواه ماهواره يا سفينه فضايي سرنشين دار، نه تنها برنامه شان پيگيري مي شود، بلكه زماني كه در مدار قرار گرفتند نيز از نظر دور نمي مانند و كوچكترين فعاليت آنان ثبت و بايگاني مي شود و به اين ترتيب كاتالوگ كاملي از كليه اجسام مصنوعي كه در فضا و در مدار زمين هستند، تهيه مي شود. به عنوان مثال در يكي از پروازهاي فضايي سرنشين دار آمريكا، يكي از فضانوردان دوربيني را كه با آن از عمليات فيلمبرداري مي كرد، از دست مي دهد و هم اكنون مشخصات اين دوربين به عنوان يكي از اشياي گم شده فضايي ثبت شده است. علاوه بر مركز اصلي نوراد در كلرادو، اين شبكه در گوشه و كنار دنيا داراي ايستگاه هاي ردگيري و تعقيب مجهزي است و همان گونه كه گفته شد، داده هاي آنها به مركز اصلي مخابره مي شود. اين ايستگاه ها سه نوع هستند.
۱- ايستگاه هاي ويژه ردگيري سفينه هاي فضايي
۲- ايستگاه هاي ويژه ردگيري موشك هاي قاره پيما
۳- ايستگاه هاي ردگيري دوگانه كه هم به تعقيب ماهواره ها و سفينه هاي فضايي مي پردازند و هم پرتاب موشك ها را زير نظر دارند.
از لحاظ جغرافيايي اين ايستگاه ها از تركيه گرفته تا انگلستان، ايتاليا، كانادا، نيوزيلند و آلاسكا پراكنده اند. مهمترين ايستگاه هاي ردگيري سفينه هاي فضايي وابسته به نوراد در شبكه اي متمركز به نام بيكرنان هستند كه سيستم هاي آن مي توانند شئي به اندازه يك توپ بسكتبال را در ۲۰۰۰ مايلي (مايل دريايي) تشخيص و از آن عكسبرداري كنند.
طي چند دهه اخير، همزمان با توسعه سريع فعاليت هاي فضايي روسيه و پيوستن چين، كشورهاي اروپايي، هند و ژاپن به كشورهاي صاحب اين تكنولوژي ، آمريكا لزوم بازسازي شبكه ردگيري و مراقبت فضايي خود را احساس كرد و به بازسازي و به روز كردن سيستم هاي موجود پرداخته است.
در اين بازسازي قبل از هر چيز شبكه بيكرنان جاي خود را به شبكه جديدي به نام جي اودس خواهد سپرد كه اين كلمه مخفف سيستم مستقر در زمين براي نظارت فضاهاي دوردست از طريق الكترونيكي و بصري است. اين شبكه نسبت به بيكرنان از دو نظر بهبود پيدا مي كند.
۱- از نظر افزايش سرعت در تجزيه و تحليل داده ها.
۲- از نظر افزايش حساسيت در كشف اشيايي كه در فواصل دورتري در فضا به سر مي برند.
۵ ايستگاه از نوع فوق در ميدان تير «وايت سندرز» آمريكا، كره جنوبي، شمال آفريقا، هاوايي و خاورميانه استقرار يافته اند كه اولين آن در سال ۱۹۸۱ در آمريكا و آخرين آن در ماه مي ۱۹۸۲ در نقطه نامعلومي در خاورميانه، شروع به كار كرده است.
ايستگاه هاي شبه جي اودس از سيستم ويدئويي كه همزمان با قرار گرفتن شيء در رؤيت دوربين مي توان آن را بر روي صفحه تلويزيون مشاهده كرد، بهره مي گيرند. هريك از ۵ مركز اين شبكه داراي دو تلسكوپ اصلي ۴۰ اينچي، به فاصله كانوني ۸۶ اينچ و منطقه ديد به اندازه ۱/۲ درجه و به وزن ۲۳۰۰ پوند و يك تلسكوپ ذخيره ۱۵ اينچي با فاصله كانوني ۱۳۰ اينچ و منطقه ديد به اندازه ۶ درجه هستند كه از تلسكوپ ذخيره براي رؤيت اشياي نزديكتر و با سرعت زيادتر استفاده خواهد شد. ضمناً هر يك از ايستگاه هاي فوق، سايت هاي كامپيوتري عظيمي با ۳۵ پرسنل غيرنظامي و تعدادي نامعلوم پرسنل نظامي دارند.
در كنار ايجاد شبكه جي اودس، آمريكا كليه ايستگاه هاي ردگيري و مراقبت قديمي خود را كه از كار افتادند و يا نيازي به وجود آنها نيست و پيش از اين متعلق به سازمان هاي گوناگون بوده اند، در اختيار نوراد مي گذارد تا از آنها نيز براي ردگيري فضايي استفاده شود.
البته با وجود تمامي اين اوصاف نيروي هوايي آمريكا با طراحي و تكميل پروژه هاي ماهواره اي تي دي آر اس، كه از انواع ماهواره هاي مخابراتي غيرنظامي هستند و وظيفه رهگيري و تقويت داده هاي سفينه هاي فضايي را برعهده دارند، كليه وظايف ايستگاه هاي زميني را باهمان ماهواره ها به خوبي و با دقت بيشتري ادامه خواهد داد.
|