پيشنهادي براي معرفي شخصيت هاي علمي فرهنگي در كتاب هاي درسي
ماندگارتر ساختن چهره هاي ماندگار
حسين حسين نژادقندي
|
|
مديركل دفتر برنامه ريزي و تاليف كتب درسي معتقد است كه كتب دبيرستاني بايد اصلاح شود.
در اين كه اين بار مسئولين اين دفتر در صدد ايجاد چه تغييرات و يا اصلاحاتي در كتب درسي هستند، اطلاعي نداريم، ولي جاي خالي محققين، مخترعين و پژوهشگران معاصر ايران را در اين كتاب ها به عينه مشاهده مي كنيم. با اين كه در كتاب تاريخ معاصر سال سوم متوسطه به تفصيل به رويدادها و وقايع قبل و بعد از انقلاب اسلامي اشاره شده است ولي متاسفانه دانش آموزان، شناختي از دانشمندان علوم پزشكي، رياضي، فيزيك، شيمي، زيست شناسي و... ايراني عصر خود و نوع اكتشافات، اختراعات و همچنين تحقيقات و شرح حال آنها ندارند. اكنون كه سازمان صداوسيما با ابتكار خود به تجليل از چهره هاي ماندگار پرداخته است، جا دارد مسئولين دفتر برنامه ريزي و تاليف كتب درسي نيز در تجديدنظر كتاب هاي دوره متوسطه به اين مهم پرداخته و به چاپ و انعكاس كارهاي تحقيقاتي و پژوهشي انديشمندان و فرزانگان معاصر ايران زمين اقدام كنند تا دانش آموزان بر اين باور نباشند كه كليه ابداعات و ابتكارات بشر امروز را دانشمندان آمريكايي، اروپايي و يا روسي انجام داده اند. به عنوان مثال، دانش آموز رشته علوم تجربي اگر در كتاب زيست شناسي دوره پيش دانشگاهي انجام كلونينگ يا شبيه سازي توسط محققين اسكاتلندي را كه منجر به تولد گوسفند دالي شده است مطالعه و به سؤالات امتحاني در پايان ترم و كنكور در اين ارتباط پاسخ مي دهد، بايد بداند كه در كشورش هم به همت و تلاش هاي خستگي ناپذير چهره ماندگاري چون مرحوم دكتر سعيدكاظمي آشتياني پژوهشكده اي به نام رويان بنيان گذاري و به اتفاق همكارانش موفق به انجام عمل كلونينگ شده اند كه منجر به توليد بره اي به نام رويانا گرديده است.
جوان ايراني، زماني به عظمت اين پژوهش پي خواهد برد كه به مطالعه اهداف انساني اين عمل بپردازد. هدف شبيه سازي كلون كردن علاوه بر ايجاد بقاي نسل در گونه اي خاص، موجبات تهيه سلول هاي بنيادي را فراهم مي آورد كه با تقسيم و تمايز چنين سلول هايي، بافت هاي مختلفي تشكيل و در نهايت موجبات درمان بيماري هاي مختلف از جمله بيماري هاي تحليل برنده مي شوند. به كمك كلونينگ مي توان حيوانات با صفات ممتاز را تكثير كرد؛ مثل اسب هاي شركت كننده در مسابقات اسب دواني.
شبيه سازي موجب توليد انسولين انساني در شير گوسفند يا بُِز مي شود كه در جهت معالجه بيماران ديابتي كاربرد خواهد داشت و مهمتر از همه ايجاد تكنيك هاي درمان ناباروري كه به زوج هاي نااميد از داشتن فرزند، اميدواري دوباره مي بخشد و جالب تر اين كه متوجه شده اند بند ناف هاي نوزادان متولدشده در بيمارستان ها و زايشگاه ها كه به صورت زباله دفع مي شده، گنجينه اي است در جهت توليد سلول هاي بنيادي.
و مثالي ديگر؛ پروفسور مجيد سميعي - متخصص مغزواعصاب و ايجادكننده زيرشاخه اي از جراحي مغز با نام جراحي قاعده جمجمه و همچنين جراحي ميكروسكوپي؛ پزشكي كه مدت ها رياست مجمع جهاني جراحان مغزواعصاب جهان را داشته است و اكنون نيز در انستيتوي بين المللي دانش نورولوژي در هانوفر آلمان، پيچيده ترين جراحي هاي مغز را انجام مي دهد و جان انسان ها را از مرگ حتمي نجات مي بخشد.
و چهره اي ديگر دكتر فيروز نادري معاون ارشد سازمان فضايي ناسا در برنامه ريزي ماموريت هاي فضايي رباتيك كه افتخاري است براي مجامع علمي ايران و جهان.
مثال ديگر، دانشمندان جوان ايراني كه به فناوري صلح آميز انرژي هسته اي دست پيدا كرده اند و مي روند تا انرژي هسته اي را جايگزين سوخت هاي فسيلي كرده و در علم پزشكي نيز در جهت معالجه بيماران به كار بگيرند. و مثال هاي ديگر، متخصصين قلب و عروق، اورولوژيست ها و چشم پزشكاني كه با پيوند قلب و كليه و كبد و قرنيه و... كه گل هاي اميد به زندگي را بر چهره بيماران نااميد شكوفا مي سازد و جاي خالي همه آنها در كتاب هاي درسي دانش آموزان دوره متوسطه احساس مي شود. جوان ايراني با مطالعه شرح حال چهره هاي ماندگار، اولا به اين باور مي رسد كه او نيز مي تواند با تلاش و كوشش خستگي ناپذير، قله هاي افتخارات علمي را در اين كشور فتح كند، ثانيا روش هاي تحقيقاتي اين چهره ها مي تواند راهگشاي جواناني باشد كه علاقه مند به پژوهش و تحقيق در رشته هاي مختلف هستند، ثالثا او متوجه خواهد شد هر كس كه با فعاليت هاي علمي خود در راه اعتلاي مردم و كشورش قدم بردارد، ارزشمند بوده و از او به نيكي ياد خواهند كرد، رابعاً از انگيزه او جهت مهاجرت به كشورهايي چون آمريكا و اروپا كاسته و خدمت به هموطنان خود را به خدمت در جهت بيگانگان ترجيح خواهد داد و بالاخره به اين نتيجه خواهد رسيد كه:
نابرده رنج گنج ميسر نمي شود
مزد آن گرفت جان برادر كه كار كرد.
|