متخصصان تغذيه سرانه پايين مصرف لبنيات در كشور را عامل اين مشكل مي دانند
شيوع 60 درصدي كمبود ويتامين بي 2
صدف كوه كن
|
|
براساس تازه ترين بررسي هاي صورت گرفته، 41 ميليون نفر در ايران از كمبود ويتامين ريبوفلاوين B2 رنج مي برند. اين آماري است كه چندي پيش، مدير كل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت اعلام كرد؛ آماري كه نشان مي دهد تقريباً از هر۱۰ نفر، 6 نفر از ما دچار كمبود ويتامين B2 هستيم.
اگرچه دكتر صفوي تأكيد كرده كه اين كمبود در برخي از مناطق كشور بيشتر است و همين باعث شده آمار كشوري آن تا اين حد بالا باشد و اگر چه اين كمبود، با يك تغذيه سالم و كامل، قابل پيشگيري و درمان است، اما شما كنجكاو نيستيد كه بدانيد اين ويتامين B2 چيست كه ايراني ها با آن ميانه خوبي ندارند؟
* * *
دكتر كيمياگر- متخصص تغذيه و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي- با اشاره به اينكه منبع اصلي ويتامين B2 لبنيات است و با نگاهي به سرانه مصرف آن در كشور مي توان دليل اين كمبود را مشخص كرد، مي گويد: در استاني مثل بوشهر، سرانه مصرف شير 50 گرم يعني نصف استكان در روز است كه اين در واقع متوسط دريافت است. يعني برخي از افراد همين ميزان را هم دريافت نمي كنند و ميزان دريافتشان در حد صفر است، طبيعتاً در چنين وضعيتي كمبود اين ماده مغذي پيش خواهد آمد.
دكتر سيد علي كشاورز- مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران- نيز معتقد است: ما خانواده هاي ايراني بيشتر نان خور هستيم و مصرف لبنيات در رژيم غذايي ما اندك است. چنانكه براساس آخرين آمار موجود سرانه مصرفي لبنيات در كشور 85-80 ليتر در سال است، البته ممكن است برخي از افراد 3-2 برابر ميزان نياز لبنيات مصرف كنند و برخي بسيار كمتر از حد مورد نياز.
وي در ادامه به سياست هاي وزارت بهداشت اشاره مي كند و مي گويد: سعي بر اين است كه مصرف سرانه به 160 ليتر برسد اما اين مقدار در هلند 480 ليتر و در آلمان 400 ليتر است و هنوز خيلي با آنها فاصله داريم.
البته متخصصان تغذيه به منابع ديگر ريبوفلاوين هم اشاره مي كنند و از گوشت، ميوه، سبزي و حبوبات به عنوان منابع ديگري براي ويتامين B2 ياد مي كنند كه مي تواند اين كمبود را جبران كند. اما مگر اين مواد غذايي هم به اندازه كافي مصرف مي شود؟
زياد حرف نزنيد
كمبود ويتامين B2 عوارض پر سر و صدا ايجاد نمي كند، برخلاف كمبود كلسيم كه باعث پوكي استخوان مي شود، يا كمبود آهن كه كم خوني فقر آهن ايجاد مي كند و يا بيماري اسكوربوت كه در نتيجه كمبود ويتامين C عارض مي شود؛ به همين خاطر هم در بسياري از موارد از تشخيص زود هنگام آن غافل مي شوند.
دكتر كيمياگر با اشاره به اينكه براي كمبود ويتامين B2 گروه هاي در معرض خطر، بيشتر خانم ها و كودكان در حال رشد هستند، مي گويد: اين كمبود در كساني كه زياد حرف مي زنند زودتر آشكار مي شود چرا كه يكي از عوارض آن، ايجاد زخم در گوشه لبهاست.
دكتر سيمين وثوق- عضو هيأت علمي دانشگاه علوم و تحقيقات- نيز در زمينه عوارض كمبود ريبوفلاوين مي گويد: كمبود اين ويتامين كه در اثر كمبود ثانويه ساير مواد مغذي و يا به دنبال محروميت غذايي و مصرف ناكافي پروتئين هاي حيواني و سبزي هاي برگي هم ايجاد مي شود، علائم مشخصه اي مثل: زخم شدن گوشه لب ها، ترك خوردگي لب ها، زخم شدن داخل دهان و زبان و تورم و بزرگي زبان دارد. رشد مويرگ هاي خوني در بخش سفيد چشم يا احساس وجود شن در چشم كه باعث متورم شدن عروق قرنيه مي شود نيز از ديگر علائم كمبود ريبوفلاوين است.
بد نيست اين را هم بدانيد كه در حيوان ماده باردار اگر كمبود B2 وجود داشته باشد، نوزاد به احتمال بسيار بالا لب شكري خواهد شد. البته اين علائم به شكل معمول به سرعت با دريافت مكمل هاي دارويي ويتامينB2 بهبود مي يابد و در بسياري از موارد مصرف مولتي ويتامين هاي حاوي ويتامين هاي گروه B مؤثرتر از دريافت ويتامين B2 به تنهايي است.
تغذيه متعادل بهترين درمان است
ويتامين B2 يكي از انواع ويتامين هاي محلول در آب است كه در سوخت و ساز كربوهيدرات ها، پروتئين ها و چربي ها در بدن نقش مؤثري دارد. براي تكثير، رشد و ترميم پوست، مو، ناخن و مفاصل ضروري است و همچنين با ارتقاي سيستم ايمني، بدن را در مقابل بيماري ها حفاظت مي كند. البته اثرات ديگري نظير برطرف كردن سردردهاي ميگرني و پيشگيري از وقوع آب مرواريد و درمان كم خوني را نيز به آن نسبت مي دهند.دكتر كيمياگر، حد استاندارد مصرف لبنيات را معادل روزانه 2 ليوان شير دانسته و معتقد است مصرف اين ميزان از شير و لبنيات بخصوص در نوجوانان مي تواند از كمبود اين ويتامين پيشگيري كند.
دكتر كشاورز هم از لبنيات به عنوان بهترين منابع ويتامينB2 ياد مي كند و مي گويد: تأكيد و آموزش بر مصرف لبنيات نه تنها به برطرف كردن كمبود ريبوفلاوين كمك مي كند، بلكه سبب برطرف شدن مشكلات ديگر از جمله كمبود كلسيم و پوكي استخوان خواهد شد. فراموش نكنيد كه حدود 80درصد خانم ها بعد از سن 35 سالگي دچار پوكي استخوان مي شوند. دكتر صفوي نيز تنوع در مصرف مواد غذايي روزانه را گام مؤثري در برطرف كردن كمبود ريزمغذي ها مي داند و مي گويد: ريبوفلاوين در گوشت، ميوه، سبزي و حبوبات هم وجود دارد و مصرف 3-2 وعده ميوه، 5-3 وعده سبزي و 6 سهم گوشت در نوجوانان، 3-2سهم گوشت در بزرگسالان، در رفع كمبود بسيار مفيد است. هر سهم گوشت برابر 30 گرم از انواع گوشت ها، يك عدد تخم مرغ و يك دوم ليوان حبوبات نظير لوبيا، عدس، نخود و ماش است.
ويتامين را پاس بداريم!
ويتامين B2 نسبت به حرارت، اكسيداسيون و اسيد مقاوم است، بنابراين در شيرهاي استرليزه و هموژنيزه، ماست، پنير و كشك از بين نمي رود ولي در محيط قليايي و در معرض نور (به ويژه اشعه ماوراء بنفش نور خورشيد) تجزيه شده و از بين مي رود.
دكتر ناصر رجب زاده- متخصص صنايع غذايي- در اين زمينه مي گويد: به عنوان مثال افزودن جوش شيرين به غذا براي پخت گوشت، سبزي ها و يا حبوبات موجب تخريب ويتامين B2 موجود در آن مي شود يا نوع و شكل بسته بندي شير و ماست كه باعث نفوذ نور خورشيد در آن مي شود، مقدار اين ويتامين را به شدت كاهش مي دهد. به همين دليل توصيه مي شود كه از لبنيات يا بسته بندي هاي پاكتي (غيرقابل نفوذ نور) استفاده شود. همچنين پخت حبوبات و دور ريختن آب پخت تا حد زيادي موجب اتلاف اين ويتامين مي شود. بنابراين بهترين راه براي حفظ اين ويتامين بخارپز كردن مواد غذايي، استفاده از آب كم براي پخت و نيز استفاده از آب پخت در غذاست.
دكتر كشاورز نيز حل مشكل كمبود مواد مغذي نظير ريبوفلاوين و كلسيم را از سه راه امكان پذير مي داند و مي گويد: در مرحله اول با افزايش توليد و ايجاد تنوع در محصولات لبني مي توان گروه مصرف كننده را افزايش داد و در مراحل بعدي آگاه سازي افراد و آموزش در زمينه تغذيه صحيح، نقش چشمگيري در روند بهبود دارد. همچنين با هدفمند كردن رايانه ها و سوق دادن آنها به سمت خانواده هاي كم درآمد مصرف لبنيات نه تنها در شهرهاي بزرگ بلكه در نواحي كه كمبود وجود دارد نيز افزايش مي يابد و در كنار حل كمبود B2 باعث پيشگيري از چاقي و بيماري هاي قلبي و عروقي خواهد شد.
از عدم تحمل لاكتوز تا شير سويا
متخصصان تغذيه مي گويند ويتامين B2 اگر به صورت همراه با غذا وارد بدن شود حدود 70 درصد آن جذب مي شود، ولي اگر با معده خالي و به صورت دارو دريافت شود فقط 15 درصد آن جذب مي شود. همچنين غذاهاي حاوي نشاسته، فيبر و لاكتوز، سنتز (ساخته شدن) ويتامين B2 را در روده تسريع مي كنند (تأكيدي مجدد بر لزوم مصرف لبنيات و حبوبات) و بر عكس آن رژيم هاي غني از چربي است كه اين ساخت و ساز را كاهش مي دهد.
دكتر كشاورز در زمينه مصرف شيرهاي طعم دار به عنوان راهي براي ترغيب افراد به مصرف شير، مي گويد: شيرهاي طعم دار مثل شير توت فرنگي يا موز و حتي شير كاكائو، مشكلي در جذب ريبوفلاوين ايجاد نمي كنند و تنها شير كاكائو مشكل كاهش جذب كلسيم را داراست.
وي در ادامه به كساني كه دچار مشكل عدم تحمل لاكتوز هستند و مصرف شير ايجاد مشكلات گوارشي در آنها مي كند، اشاره كرده و مي گويد: خوشبختانه امروزه شيرهاي كم لاكتوز يا بدون لاكتوز توسط كارخانه هاي داخلي براي كساني كه مشكل عدم تحمل لاكتوز دارند توليد مي شود، همچنين اين افراد مي توانند از شيرهاي سويا به شرطي كه با ويتامين B2 غني شده باشد، استفاده كنند.
|