براساس پيشنهاد وزارت بازرگاني انجام مي شود
حذف و تغيير در فهرست كالاهاي مشمول
قيمت گذاري دولتي
سيمان، محصولات پتروشيمي، باتري خودرو ،
مواد اوليه لاستيك و شيشه از اين فهرست حذف خواهد شد
|
|
|
|
گروه اقتصادي: براساس فهرست كالاهاي مشمول بند ج ماده ۳۹ قانون برنامه چهارم موسوم به كالاهاي سبد حمايتي كه از سوي وزارت بازرگاني براي سال ۸۵ تهيه و ارايه شده است تعداد و محدوده اين كالاها كاهش يافته و تعدادي از كالاهاي صنعتي مهم مانند سيمان و پتروشيمي و شيشه از شمول اين قانون حذف شده است.
به گزارش همشهري اين فهرست كه بايد پس از كارشناسي لازم از سوي سازمان حمايت از مصرف كنندگان و توليدكنندگان و مطابق فرايند تصميم گيري قيمت كالاها و خدمات توسط شوراي اقتصاد تصويب شود تنها مشمول برخي كالاها و خدمات عمومي، كالاها و خدمات اساسي و كالاها و خدمات انحصاري مي شود و از فهرست طولاني كالاها و خدمات سبد حمايتي كه شامل ۴۷ نوع كالا و خدمات مي شد ديگر خبري نيست.
در فهرست پيشنهادي جديد در بخش كالا و خدمات عمومي، خدمات بهداشتي و درماني، حمل و نقل عمومي درون شهري و اتوبوس، ميني بوس و تاكسي، قيمت پايه بليت مسافري ريلي دولتي، راه آهن شهري، خدمات صدور و تمديد گواهينامه، گذرنامه و پلاك خودرو، خدمات ثبت احوال، اسناد و املاك مي شود.
در بخش ديگر اين كالاها كه به خدمات اساسي موسوم است تنها كالاهايي مانند قند و شكر، گوشت قرمز و سفيد، برنج، روغن نباتي و پنير مربوط به تعهدات توزيع دولتي، آرد و نان يارانه اي، شير يارانه اي، شير خشك يارانه اي اطفال، كاغذ يارانه اي، دفترچه تحصيلي، واكسن و داروهاي يارانه اي دامي و طيور، كود شيميايي و بذر، پودر شوينده، كيسه پروپيلن، تجهيزات پزشكي شامل سرنگ، تست خون، تست سرم و آنژيوكت، تجهيزات پزشكي قرار دارند كه به صورت يارانه اي تامين و وارد مي شود.
اين فهرست در بخش كالاها و خدمات انحصاري نيز شامل كتاب هاي درسي تا پايان مقطع متوسطه، دبستان، راهنمايي، دبيرستان، تراكتور، كمباين و دخانيات مي شود كه صرفاً مورد عرضه توسط شركت دخانيات ايران است.
به گزارش همشهري اين فهرست نشان دهنده عزم جدي دولت براي كاهش تصدي گري و آزادسازي بخشي از بازار و توسعه اقتصادي و سرمايه گذاري است.
ازجمله مهمترين اين تصميمات حذف محصولات پتروشيمي از اين فهرست است كه موجب مي شود يكي از مهمترين كالاها با مزيت اقتصادي بالا در كشور از كنترل و نظارت دولت خارج شود و سرمايه گذاري و توسعه آن با موانع كمتري مواجه شود.
از ديگر كالاهايي كه از اين فهرست حذف شده است مي توان از سيمان، شيشه و گاز مايع، فولاد، محصولات مسي و آلومينيوم، باطري خودرو و غيره نام برد.
ديگر كالاهايي كه از اين فهرست حذف شده شامل روغن موتور، آب و برق، گاز شهري و مايع خانگي و صنعتي، بنزين، گازوئيل، نفت سفيد، نفت كوره، تلفن و خدمات پست و مواد اوليه لاستيك خودرو است.
در ماده ۳ اين پيشنهادات كه براساس برنامه چهارم تهيه شده است سياست هاي مربوط به گندم، آرد و نان به مصوبه دولت در نيمه نخست سال ۸۴ موكول شده است.
همچنين در ماده ۱۰ مانند سال هاي گذشته قيمت خدمات حمل و نقل شهري برعهده شوراهاي شهر گذاشته شده است.
در ماده ۱۳ تاكيد شده كه تفاوت قيمت آن دست كالاهايي كه از محصولات پتروشيمي در فرايند توليد آن استفاده مي شود بايد با قيمت مصوب سال ۸۴ پس از محاسبات كارشناسي سازمان حمايت و وزارت نفت با هماهنگي سازمان مديريت قيمت مازاد آن تعيين و يارانه آن از حساب سازمان حمايت به توليدكننده محصول نهايي مذكور پرداخت شود.
در اين پيشنهاد كه به طور قطع با تغييرات جزئي تصويب خواهد شد تاكيد شده هريك از كالاهاي مشمول قيمت گذاري كه پس از ايجاد و راه اندازي بورس كالا در فهرست كالاهاي مورد معامله قرار گيرد از تاريخ الحاق به بورس از شمول ضوابط قيمت گذاري معاف و براساس مقررات بورس كالا تعيين قيمت مي شود.
حذف برخي كالاها از سبد حمايتي و كنترل و قيمت گذاري دولتي طبق قانون برنامه چهارم صورت مي گيرد كه طبق آن هر كالايي كه از اين پس از سوي دولت قيمت گذاري شود بايد تفاوت قيمت تعيين شده با بازار آزاد آن از سوي دولت به عنوان يارانه به توليدكنندگان پرداخت شود.
|