شيخ صنعان اين بار در قالب اپرا
داستان شيخ صنعان را همه خوانده ايم: از راه به در شدن شيخي عارف و پيري فرزانه در سنين كهنسالي و عشق او به دختري ترسا، در حالي كه خود مسلمان بوده، خوك چراني و باقي قضايا. اين داستان را هم در منطق الطير عطار، هم در ديوان شمس تبريزي و هم در جاهاي ديگر خوانده ايم.
حسين جاويد، شاعر بزرگ جمهوري آذربايجان(متولد ۱۸۸۲ متوفي ۱۹۶۰ ميلادي)، در دهه هاي آغازين قرن بيستم، تراژدي شيخ صنعان را در ۴ پرده منظوم و براي اجرا در قالب اپرا به تركي آذربايجاني نوشت و اكنون سال هاي سال است كه اين اپرا در اين جمهوري اجرا مي شود.
اكنون بعد از گذشت سال ها از آفرينش اين اثر، دكتر رحيم چاووش اكبري كه در آثار ادبي خود«يسناي تبريزي » تخلص مي كند، بعد از سه سال كار مستمر، اين درام را با عنوان« تراژدي شيخ صنعان »با تبليغات فراوان و با حفظ قالب هاي ادبي موجود در متن اصلي (مثنوي، غزل، قصيده و...) و با رعايت ويژگي هاي تقطيع بيت هاي گوناگون در نقل قول هاي افراد حاضر در نمايش يا همان اپرا، با قدرتي فراوان به فارسي منظوم بازگردانده و اثري ديگر به گنجينه ادب فارسي افزوده است.
تراژدي شيخ صنعان، اپرايي است در ۴ پرده و هر پرده در دو صحنه كه در هنگام اجرا، صحنه اول پرده دوم با صحنه دوم با هم اجرا مي شود.
دكتر رحيم چاووش اكبري، ترجمه خود را با تعليمات و افزوده هاي فراواني به بازار نشر عرضه كرده كه از آن جمله مي توان به زندگي و تبار حسين جاويد، نمادها در تراژدي شيخ صنعان، زبان سمبليك اثر، پس زمينه هاي فرهنگي و...اشاره كرد.
دكتر اكبري، در حال حاضر در شرف به پايان رساندن طرح عظيم«دايره المعارف بزرگ امثال و حكم تطبيقي در سه زبان اصلي جهان اسلام: فارسي، عربي و تركي »است كه از سال ها پيش روي آن كار مي كند.
تراژدي شيخ صنعان را انتشارات زوار در ۳۸۰ صفحه، با جلد سخت و به قيمت چهار هزار تومان روي پيشخوان كتابفروشي ها قرار داده است.
خاطرات جمي
خاطرات حجت الاسلام والمسلمين غلامحسين جمي، تدوين: مركز اسناد انقلاب اسلامي، چاپ : نوبت اول ۱۳۸۴ ، ۳۰۰ صفحه، رقعي ۱۹۹۰ تومان
حجت الاسلام والمسلمين جمي يكي از مبارزان خطه جنوب ايران است كه روزگار حكومت پهلوي ها، اعمال و سياهكاري هاي آن خاندان و وقايع منتهي به پيروزي انقلاب اسلامي ايران را ديده و با بياني ساده و صميمي به نقل آن پرداخته است.
اين كتاب وقايعي چون كشف حجاب، نهضت ملي شدن صنعت نفت و نقش علما و فدائيان اسلام در آن واقعه، نقش آبادان در نهضت امام خميني(ره) و فعاليت هاي آيت الله قائمي و وقايع شتاب بخش پيروزي انقلاب اسلامي را شرح مي دهد. در پايان نيز فصل جداگانه اي به خاطرات ايشان از جنگ تحميلي اختصاص دارد كه به صورت روزشمار آمده است.
انتشار كتاب طنز ۲
جلد دوم «كتاب طنز» به اهتمام سيد عبدالجواد موسوي، كاري از دفتر طنز حوزه هنري، توسط انتشارات سوره مهر روانه بازار كتاب شد.
اين كتاب شامل مجموعه مقالاتي پيرامون طنز و طنزنويسي است شامل: منوچهر احترامي (انوشيروان هم، معقول، براي خودش آدمي بوده است)، يوسفعلي ميرشكاك (طعن و طنز در گفتار ايزدي)، سيد عبدالجواد موسوي (ايرج ميرزا و پايان تاريخ)، ديداري با پال اسپراكمن (حكايت آن تخت معروف)، (تحليل ساختاري لطيفه هاي جاويد) نوشته فدوا مالتي داگلاس و ترجمه ابوالفضل حري، (آب در سبد) از ناصر فيض و «چند كلمه حرف حساب» عنوان همايشي كه ۱۰ خرداد ۸۴ پيرامون آثار كيومرث صابري برگزار شد.
در مقدمه مي خوانيم: «طنزنويسي دشوار است و از آن دشوارتر نوشتن درباره طنز، اين دشواري از سويي و سختگيري و وسواس ما از ديگر سو سبب شده است تا سرعت كار به دلخواه ما نباشد. ايرادي هم ندارد اگر مجبور بشويم حتي قيد چاپ چنين مجموعه اي را هم مي زنيم، اما حاضر نيستيم اثري نازل و فاقد ارزش ارايه كنيم.»
همچنين در «املت دسته دار» مجموعه شعر ناصر فيض مي خوانيم:
«پيش از اين بحث دماغ اين همه مرسوم نبود
بيني هيچ كس اندازه خرطوم نبود
هيچ كس با تو و با بيني تو كار نداشت
هيچ چشمي به سر بيني تو زوم نبود »
« كتاب طنز ۲ »در ۲۲۹ صفحه و با قيمت ۲۶۰۰ تومان در اختيار دوستداران كتاب طنز قرار مي گيرد.
تربيت كودكان در «چرا دلواپسي!»
|
|
در زندگي روزمره با مواردي از اختلافات رفتاري در پيرامون خود برخورد مي كنيم. دروغگويي، دزدي، پرخاشگري، حسادت، ترس، خودسري و بي اعتنايي، انتقام گيري و توقع بيش از اندازه از اين دست اختلالات است كه گاه از فرط رخداد تا حدي حالت عادي به خود گرفته است. هر جا بحث از رفتار مي شود، موضوع يادگيري و آموزش نيز مطرح مي شود، چرا كه از يادگيري تعاريف چندي شده است كه وجه مشترك آنها «تغيير رفتار» است. بنابراين مي توان چنين اميد داشت با آموزش مي توان به طور بالقوه رفتار را تغيير داد. در كشوري كه بسيار جوان به شمار مي رود، طبعاً آموزش از اين جهت اهميت فراواني پيدا مي كند، اما آموزش صرفاً از دبستان شروع نمي شود، بلكه مي توان نقطه آغاز آن را حتي قبل از تولد قرار داد.«چرا دلواپسي» عنوان كتابي است كه به بررسي تربيت كودكان در زمينه هاي زناشويي، بارداري و تربيت پرداخته است. اين كتاب كه تاليف ف قلي زاده و فريبا بهرامي است، چهارده فصل دارد كه هر كدام عناويني همچون تربيت، بهداشت رواني، دوران حاملگي و ولادت، دوران نوزادي و شيرخواري، محيط خانواده، چگونه كودكاني مذهبي تربيت كنيم؟ و تنبيه بدني و راه حل هاي جايگزين دارد.اين كتاب با ۳۶۶ صفحه به قيمت ۰۰۰/۳۶ ريال توسط نشر پوينده منتشر شده است. مطالعه اين كتاب براي زوج هاي جوان سودمند است.
نيكي ۵۴
پنجاه وچهارمين شماره نشريه نيكي منتشر شد. در اين شماره مطالبي از جمله: عروسان ايراني، فعال شدن زنان در عربستان، شير شتر وارد بازار مي شود، مي ترسيم كه بعد ما ايمان را سر ببرند، به جز عشق نامي براي تو نيست، نگراني اروپا درباره حقوق بشر! انگ و تبعيض در ايدز، درمان بيماري كبد با استفاده از سلول هاي بنيادي، پديده حيات، نگاه كودكانه يك مرد، برنامه ديدارهاي جام جهاني فوتبال و... به چشم مي خورد.