پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره ۴۰۶۲ - Aug 17, 2006
پيشگيري و درمان زخم هاي گوارشي
ميكروبي كه معده را مي خورد!
عكس: عليرضا بني علي
منوچهرتوكلي
011955.jpg
زخم معده يكي از بيماري هاي شايع قرن بيستم است. افراد زيادي در جوامع پيشرفته تا عقب مانده درجات مختلفي از اين بيماري را تجربه كرده اند. در جوامع پيشرفته عمده ترين دلايل اين بيماري استرس هاي عصبي است، در حالي كه در جوامع عقب مانده دليل اصلي ايجاد اين بيماري را نداشتن رژيم غذايي كامل و منظم مي توان ذكر كرد. بايد يادآور شد دلايل ايجاد اين بيماري هنوز به طور كامل شناخته نشده و تلاش دانشمندان رشته هاي پزشكي بر آن است تا هر چه سريع تر عوامل ايجاد كننده اين بيماري را به طور كامل شناخته و روش هاي پيشگيري و درمان اين بيماري را ارتقا بخشند. در سال گذشته ميلادي (2005) شاهد اعطاي جايزه نوبل پزشكي به دو دانشمند استراليايي بوديم كه با معرفي يك باكتري كه مي تواند ايجاد زخم معده كند خدمت بزرگي به جامعه پزشكي جهان كردند. در اين باره گفت وگويي با دكتر محسن نصيري طوسي، دكتر مهدي كربلائيان و دكتر اميرعباس شادمان يزدي انجام داده ايم كه در ادامه با هم مي خوانيم.
* زخم معده چيست؟
- دكتر نصيري طوسي: هرگاه تعادل بين اسيد معده و سد دفاعي مخاط معده بر هم مي خورد، زخم معده ايجاد مي شود. يا به عبارت ديگر ترشح بيش از حد اسيد معده به هر دليلي مي تواند منجر به ايجاد زخم گوارشي شود. زخم هاي معده و اثني عشر از نظر شدت، درجات متفاوتي دارند. تقريباً ده درصد افراد جامعه در طول عمر خود حداقل يك بار مبتلا به زخم معده يا اثني عشر مي شوند.زخم هاي گوارشي در هر سني مي توانند بروز كنند.
* آيا ميكروب ها نيز مي توانند منجر به ايجاد زخم معده شوند؟
- تا پيش از 20 سال قبل تصور بر اين بود كه زخم هاي معده و اثني عشر صرفاً به دلايل عصبي و عادات شخصي ايجاد مي شود، ولي در سال 1982 دو دانشمند استراليايي ثابت كردند كه يك باكتري به نام هليكو باكترپيلوري مي تواند منجر به ايجاد زخم گوارش در ناحيه معده و اثني عشر شود. گفته مي شود تقريباً 100 درصد بيماراني كه زخم دوازدهه (تقريباً 30 سانتيمتر اول روده باريك) را دارند، دچار عفونت با هليكو باكترپيلوري هستند در حالي كه 80-70 درصد بيماراني كه زخم در ناحيه معده دارند مبتلا به عفونت با اين باكتري هستند.
رابين مارن و بري مارشال كه موفق به كشف اين باكتري شدند به پاس خدمت به علم پزشكي جايزه نوبل پزشكي را در سال 2005 دريافت كردند.
* به طور كلي عوامل ايجاد كننده زخم معده و اثني عشر چيست؟
- دكتر كربلائيان: عوامل ايجاد كننده زخم هاي گوارشي بسيار متعدد هستند؛ مصرف داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي مثل آسپرين، پروفن و...، استرس و اضطراب، عفونت با هليكو باكترپيلوري بعضي از بيماريهاي مزمن ريوي و كبدي (سيروز) پركاري غده پاراتيروئيد، نارسايي مزمن كليوي، استعمال دخانيات، مصرف الكل، رژيم غذايي نامناسب و وعده هاي غذايي نامنظم.
* علايم زخم معده و اثني عشر چيست؟
- دكتر شادمان يزدي: قبل از هر چيز بايد يادآور شوم كه ممكن است اين بيماري كاملاً بدون علامت باشد؛ بخصوص در سالمندان اما علائم شايع اين بيماري عبارتنداز: درد در ناحيه بالاي شكم (زير جناغ سينه) كه حالت سوزش، سوراخ شدن يا سائيده شدن را دارد كه اصطلاحاً سوزش سر دل گفته مي شود.
معمولاً 3-1 ساعت پس از مصرف غذا تشديد مي شود و با مصرف داروهاي آنتي اسيد مثل شربت آلومينيوم ام.جي.اس و... از شدت اين درد مي كاهد. احساس بدي در ناحيه بالاي شكم و نفخ شكم بعداز غذا نيز از ديگر علايم اين بيماري است.
از ديگر علائمي كه مي توان براي اين بيماري ذكر كرد بي اشتهايي، آروغ زدن هاي مفرط و حالت تهوع در بيمار مي باشد. بعضي از بيماران مبتلا به زخم اثني عشر نيمه شب، به علت درد سر دل از خواب بيدار مي شوند.
* زخم معده و اثني عشر چه عوارضي را مي تواند براي بيماران مبتلا به همراه داشته باشد؟
- دكتر نصيري طوسي: بيماري زخم معده در صورت درمان نشدن در دراز مدت عوارض متعددي را براي مبتلايان به همراه دارد كه شايع ترين آنها خونريزي از دستگاه گوارش است.معمولاً در 15 درصد افرادي كه زخم معده دارند عارضه خونريزي ديده مي شود بخصوص در افرادي كه داروهاي ضد التهابي غيراستروئيدي مثل آسپرين استفاده مي كنند.
بايد توجه داشت مصرف داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي و احتمالاً استرس، عوامل
مساعد كننده اي براي سوراخ شدن جدار معده هستند. بنابراين از مصرف بي مورد اين گونه داروها بايد خودداري كرد وچنانچه مصرف اين داروها با دستور پزشك باشد بايد پس از مصرف غذا و با شكم پر اين داروها را مصرف نمود.
* افرادي كه چنين علائمي را دارند چه بايد بكنند؟
- دكتر كربلائيان: قبل از هر چيز بايد اين نكته را يادآور شوم كه وجود بعضي از اين علائم در افراد دليل قطعي بر وجود اين بيماري در افراد نيست وچنانچه از چنين علائمي رنج مي برند بايد به پزشكان مجرب در زمينه گوارش رجوع نمايند.يكي از اقدامات تشخيصي كه عموماً پزشكان جهت تشخيص و بررسي وضعيت زخم معده به كار مي برند آندوسكوپي است و اين امكان را براي پزشكان فراهم مي آورد تامري، معده و ابتداي روده را كاملاً بررسي كنند و در صورت نياز نمونه براي بررسي هليكو باكترپيلوري و بررسي مخاط دستگاه گوارشي تهيه نمايند.همچنين بررسي آزمايشگاهي خون در مدفوع نيز كمك شاياني به تشخيص و درمان بيماري مي كند.
* اقدامات درماني كه بيماران بايد انجام دهند چيست؟
- دكتر شادمان يزدي: بيماران در اولين قدم بايد رژيم غذايي خود را اصلاح نمايند و غذاي خود را به صورت 3 وعده و منظم مصرف كنند. علاوه بر آن از استعمال دخانيات و مصرف مشروبات الكلي و داروهاي ضد التهابي غيراستروئيد بدون دستور پزشك خودداري نمايند. همچنين از مصرف تركيبات كافئين دار و هر غذايي كه به نظر مي رسد علائم را بدتر مي كند، خودداري كنند. پرهيز از مصرف ترشي و فلفل نيز الزامي است وليكن مصرف ميوه و سالاد بلامانع است.
در گذشته رژيم هاي سخت و بدون شير براي بيماران توصيه مي شد كه امروزه اين كار مردود است و مصرف شير به مقدار يك ليوان در روز اشكالي ندارد.عسل به دليل خاصيت ضد التهابي و كاهش غلظت اسيد معده كه دارد از ايجاد زخم هاي معده جلوگيري مي كند. محققان دانشگاه كمبريج پس از بررسي هاي متعدد به اين نتيجه رسيده اند كه عسل موجب تقويت روند ترميم زخم هاي گوارشي حاصل از مصرف ايندومتاسين مي شود.همچنين ديده شده است ريشه گياه شيرين بيان، در درمان زخم معده مؤثر است. ريشه گياه شيرين بيان داراي گلوكز و ساكاروز به ميزان 5/3 درصد مي باشد. همچنين آسپارژين، رزين، كامارينها و اسيدهاي هيدروكسي سيناميك از ديگر تركيبات شيرين بيان هستند. در طب قديم از شيرين بيان در التيام زخم، تسكين سرفه و تسكين درد استفاده مي كردند
*راه هاي پيشگيري از زخم  معده چيست؟
- زخم معده و اثني عشر واكسن ندارد و يك بار ابتلا به آن ايجاد مصونيت نمي كند لذا بايد در تمام طول عمر از علل به وجود آورنده بيماري و عوامل
مساعد كننده جهت ايجاد بيماري كه ذكر شد، خودداري نمود. همچنين نشان داده شده 72 درصد از افرادي كه پياده روي مي كنند و انجام دادن ورزش را در برنامه روزانه خود قرار داده اند ترشح اسيد معده به طور چشمگيري در آنها كاهش مي يابد و كمتر به زخم معده و اثني عشر مبتلا مي شوند.
* آيا به دنبال ابتلا به زخم معده احتمال بدخيمي در ناحيه معده نيز وجود دارد؟
- دكتر شادمان يزدي: حدود 4 درصد زخم هاي معده مي توانند بدخيم شوند. بنابراين بايد اين زخم ها تا التيام كامل به دقت پيگيري شوند. زخم هاي معده را معمولاً به مدت۸ هفته تحت درمان قرار مي دهند و بعد التيام زخم را مجدداً بررسي مي كنند.ميزان عود زخم هاي معده و دوازدهه پس از درمان طب بالا مي باشد. 80-70 درصد اين زخم ها ظرف مدت يك سال پس از درمان طبي مجدداً عود مي كنند، اما اگر درمان عفونت هليكو باكترپيلوري در حين درمان زخم انجام شود، ميزان عود زخم ها به كمتر از 5 درصد در يكسال كاهش مي يابد.
* زخم گوارشي چيست؟
- دكتر نصيري طوسي: زخم گوارشي التهابي است، كه لايه داخلي دستگاه گوارش را درگير مي كند. اكثر زخم هاي گوارشي در قسمت اثني عشر وجود دارند. اين زخم ها را زخم اثني عشر ناميده و زخم هاي داخل خود معده را زخم معده مي نامند و زخم هاي ناحيه مري به نام زخم هاي مري هستند.
دو بيماري ديگر نيز شامل اين زخم ها هستند: التهاب بخش تحتاني مري (ازوفاژيت) و التهاب ديواره داخلي معده (گاستريت).
* علائم زخم هاي گوارشي چيست؟
- دكتر شادمان يزدي: احساس ناراحتي يك تا دو ساعت بعداز خوردن غذا در مورد زخمهاي اثني عشر و احساس ناراحتي بلافاصله بعداز خوردن يا آشاميدن در مورد زخم هاي معده
-درد معده ممكن است حتي شب  شما را از خواب بيدار كند
- سيري زودرس
- سنگيني، نفخ و سوزش در ناحيه معده
- علائم هميشگي نيست و بين علائم، شما هيچ شكلي را احساس نمي كنيد.
- استفراغ
- كاهش وزن
* چگونه مي توان زخم دستگاه گوارش را درمان كرد؟
- دكتر نصيري طوسي: يك راه براي درمان زخم گوارشي از بين بدن باكتري H.pylori است. همچنين يكي از اهداف درمان، كاهش ترشح اسيد توسط معده است. اين كار باعث مي شود تا كم شدن اسيد فرصتي به ناحيه آسيب ديده بدهد تا التيام بيابد البته خيلي مهم است كه كارهايي چون سيگار كشيدن را متوقف كنيد كه خود آن مي تواند باعث آسيب دستگاه گوارش شود.
* پرهيز از چه چيزهايي به بهبود زخم كمك خواهد كرد؟
دكتر شادمان يزدي: 1- پرهيز از مصرف داروهاي ضد التهابي مثل آسپرين و ايبوپروفن
۲ - پرهيز از مصرف قهوه، الكل و شير
۳ - پرهيز از غذاهاي تند مخصوصاً وقتي احساس معده درد مي كنيد. همچنين پرهيز از هر گونه غذايي كه درد شما را افزايش مي دهد.
* خوردن چه غذاهايي مي تواند روي زخم هاي گوارشي اثر نمايد؟
- دكتر نصيري طوسي: غذاهاي زيادي مي توانند روي زخم گوارشي اثر بگذارند، البته اين غذاها اثر يكساني را روي افراد مختلف ندارد. بعضي از غذاها و نوشيدني هاي خاص درد را افزايش مي دهند. اين غذاها شامل: قهوه، چاي، كاكائو، عصاره گوشت، الكل، فلفل سياه و سس هاي تند هستند.توصيه مي شود اين غذاها را از غذاهاي روزانه خود حذف نماييد تا زودتر بهبود يابيد. البته براي كاركرد بهتر دستگاه گوارش لازم است رژيم غذايي خود را منظم نماييد.اگر عادت به نوشيدن قهوه داريد آن را حتماً بعد از غذا و به مقدار كم مصرف نماييد. مواقعي كه احساس درد مي كنيد غذاي خود را به مقدار كم ميل نماييد. اين كار به شما كمك خواهد كرد تا احساس بهتري نماييد. حتماً از نوشيدن مايعات در بين غذا خودداري كنيد.
* آياحاملگي بر زخم هاي گوارشي تأثير مي گذارد؟
- علائم زخم هاي گوارشي اغلب بر اثر حاملگي از بين مي روند. در دوران حاملگي معده اسيد كمتري ترشح مي كند.اگر طي حاملگي از زخم گوارشي احساس درد مي نماييد ممكن است پزشك براي شما آنتي اسيد، سوكرالفات و يا H2 بلوكرها را تجويز نمايد. توجه داشته باشيد كه داروي ميزاپرازول كه جزء دسته مهار كننده پمپ پروتوني است به هيچ وجه نبايد طي حاملگي مصرف شود.

روزشمار پزشكي
تولد مبدع واكسن تيفوئيد
سميه شرافتي فريدريك فولرراسل، دانشمند آمريكايي و كسي كه نخستين واكسن موفق را عليه تب تيفوئيد در آمريكا ساخت در 7 آگوست 1870 (26 مرداد) به دنيا آمد. تيفوئيد ياتب حصبه از جمله بيماري هايي است كه از راه مصرف آب يا ماده غذايي آلوده منتقل مي شود و بنابراين بهداشت اين مواد در پيشگيري از اين بيماري اهميت بسزايي دارد. شايعترين علامت تيفوئيد تب شديد است كه به راحتي پايين نمي آيد، اما ضربان قلب بيمار به  رغم تب بالا، آهسته است.
دردهاي شكمي، اسهال و يبوست در بزرگسالان و همچنين علائم عفونت ادراري از ديگر علائم حصبه است. همچنين تب حصبه ممكن است بر ميزان هموگلوبين خون تأثير بگذارد و ممكن است اين بيماران بر اثر پايين آمدن هموگلوبين به كم خوني مبتلا شوند.

دريچه
خطر كم خوني در گياه خواران
011958.jpg
گروه اجتماعي- گياه خواران مطلق (vegan) – كساني كه مصرف هر فرآورده اي كه از حيوان به دست مي آيد و حتي افزودني هاي غذايي در برنامه غذايي آنها وجود ندارد- در صورت عدم دريافت مكمل B12 ، به كم خوني مگالوبلاستيك مبتلا مي شوند.ويتامين B12 از انواع ويتامين هاي گروه ب است و در منابع حيواني مثل جگر، قلوه، شير، تخم مرغ، ماهي و گوشت هاي قرمز يافت مي شود و غذاهاي گياهي فقط در صورت آلودگي يا سنتز باكتريايي حاوي اين ويتامين هستند.بسياري از مردم بر اين باورند كه غذاهاي تخمير شده، حاوي مقدار كافي ويتامين B12 براي تامين نيازهاي آنان است، ولي اين تئوري با آزمايشات ثابت نشده است. از اين رو افرادي كه رژيم گياه خواري مطلق دارند به خصوص بعد از 6-5 سال، سطوح در گردش پايين ويتامينB12 را نشان مي دهند، مگر آن كه مكمل ويتامين را دريافت كنند.همچنين اين افراد مي توانند از شير و ماست غني شده با ويتامينB12 و غلات غني شده نيز استفاده كنند.
نمكدان ها را دوباره پر كنيد
گروه اجتماعي- جايگزيني نمك طعام مصرفي از انواع معمولي با انواع يد و فلوئوردار، امكان مبارزه با پوسيدگي دندان را به خوبي فراهم مي كند، به همين دليل مصرف آن براي كودكان (به ويژه در سنين رويش دندان هاي دائمي) بسيار ضروري است.
فلوئور نيز همانند يد ماده اي ناچيز و كمياب در مواد غذايي رايج(به جز غذاهاي دريايي: صدف- خرچنگ- ميگو- جلبك و...) است.
گرچه مصرف نمك فلوئوره مي تواند به خودي خود اين مشكل را جبران كند، اما بهتر است از مصرف بي رويه آن اكيداً خودداري كنيد زيرا در چنين شرايطي نتيجه معكوس داشته و موجب تردي و شكنندگي دندان ها و پيدايش لكه هاي زشت روي ميناي دندان مي شود، ضمن آن كه در مواردي نيز به اختلالات و نارسايي هاي جدي و حاد كليه مي انجامد.نكته اي كه در رابطه با مصرف اين نمك ها بايد به خاطر داشته باشيد اين است كه اين نمك ها را در اواخر پخت اضافه كنيد.
صبح ها جراحي كنيد!
011961.jpg
گروه اجتماعي- محققان دانشگاه دوك با بررسي نتايج بيش از
90 هزار عمل جراحي انجام شده، به اين نتيجه رسيدند كه عوارض جراحي هاي انجام شده در بعدازظهر ها بيشتر است.
به گزارش بي بي سي، دكتر رايت از مركز ايمني بيماري و شبيه سازي اين دانشگاه گفت: بيشترين ميزان عوارض نامطلوب در جراحي هايي به چشم مي خورد كه بين ساعت 3 تا 4 بعدازظهر انجام شده بود.
دكتر ملاني رايت در ادامه ذكر كرد: مراقبت هاي بهداشتي يك كار 24 ساعته است و نقش عواملي چون خستگي، آهنگ ضربان قلب، نوبت كاري كاركنان بيمارستان و زمان بندي بر مراقبت از بيمار در طول روز غيرمنتظره نيست.از ين رو اين محققان معتقدند كه تغييرات طبيعي در ميزان درد بيمار در طول روز و خستگي كاركنان مي تواند در افزايش عوارض جراحي نقش داشته باشد.محققان بهترين زمان براي عمل جراحي را صبح ها مي دانند. طي بررسي هاي انجام شده نيز جراحي هايي كه در فاصله زماني بين ساعت 9 صبح تا 12 ظهر انجام مي شود عوارض كمتري را نشان داده بودند.
درباره نزديك بيني
نزديك بيني يا مايوپيا هنگامي رخ مي دهد كه شخص در ديدن اشياي دور دچار اشكال مي شود. عينك، لنزهاي تماسي يا جراحي ليزيك ممكن است براي تصحيح نزديك بيني به كار رود.
كالج اوپتومتريست  هاي آمريكا اين توصيه ها را براي كاهش يا پيشگيري از نزديك بيني ارائه مي كند:
*هنگام خواندن وضعيت مناسبي به خود بگيريد - مستقيم بنشينيد و با نزديك يا دورنگه داشتن بيش از حد كتاب به چشمانتان فشار نياوريد.
*ترتيبي دهيد كه هميشه هنگام مطالعه يا كار نور اتاق مناسب باشد.
*هنگام مطالعه يا كار با كامپيوتر يا هر فعاليتي كه ممكن است به چشم فشار آورد، منظماً كار را قطع كنيد و به چشم هايتان استراحت دهيد.
*اگر متوجه شديد كه موقع خواندن قوز مي كنيد يا در ديدن اشياي دور مشكل داريد به متخصص چشم يا اوپتومتريست مراجعه كنيد.

چرا خميازه مي كشيم؟
ميان خواب و بيداري
011949.jpg
صدف كوه كن - براساس يك نظريه، خميازه كشيدن مسري است. آخرين نظريه هاي فيزيولوژيست ها در رابطه با خميازه  كشيدن، از مسري بودن خميازه حكايت مي كند. بر اين اساس، خميازه كشيدن يك عمل بدوي است كه در سير تكامل انسان جا مانده است.
يك پروفسور دانشگاه مريلند در آمريكا كشف كرده، خنده و خميازه به گونه اي غيرعادي قابل سرايت هستند، به طوري كه تنها مطالعه درباره خميازه كافي است تا شما نيز تمايل به آن پيدا كنيد. براي مثال در بابون ها، 4 خميازه  سرپرست گروه، نشانه آن است كه اعضا بايد براي گذراندن شب اتراق كنند. در واقع خميازه يك بازتاب است و شما نمي توانيد به راحتي آن را متوقف كنيد. اين رفتار علامتي از تغيير حالت ميان هوشياري و خواب آلودگي و برعكس است. به اعتقاد او خميازه كشيدن هيچ ارتباطي با كسب اكسيژن بيشتر براي فرد ندارد.
همچنين گروهي از محققان دانشگاه آريزونا، دليل اينكه برخي افراد با مشاهده خميازه ديگران، خود نيز آن را تكرار مي كنند را نوعي پديده ارادي موسوم به مجاورت مي  دانند.
خميازه عبارت است از باز كردن دهان و تنفس عميق به صورت
غير ارادي كه تقريباً  از زمان پيش از تولد و به عبارت دقيق تر از دوره جنيني و يازده هفتگي قابل مشاهده است.
در ارتباط با خميازه دو نظريه عمده مطرح است؛ نخست تئوري فيزيولوژيكي كه طبق آن كمبود اكسيژن با بالا رفتن ميزان دي اكسيد كربن در خون باعث مي شود گيرنده هاي حسي پيام خاصي را منتقل و قسمت غيرارادي مغز فرمان خميازه را صادر كند و نظريه دوم، تئوري خستگي است كه خميازه را نوعي واكنش طبيعي بدن مي داند.
از سوي ديگر محققان اين مركز به تازگي دريافته اند زماني كه فرد خميازه مي كشد،  مقادير بيشتري اكسيژن از طريق گشاد شدن مجاري تنفسي، وارد ريه هايش شده و درصد اين گاز حياتي در خون افزايش مي يابد.
آنها مي گويند: در 90 درصد موارد، خميازه كشيدن به دنبال افت اكسيژن در بدن فرد رخ مي دهد. براي مثال بعد از مدتي نفس كشيدن به صورت مقطع و كوتاه، ناگهان شخص خميازه كشيده و با اين كار بدن او ميزان اكسيژن مورد نياز را دريافت مي كند، پس در حقيقت خميازه پاسخي به نياز فرد به هواي بيشتر است، نه دليلي بر خواب آلودگي.
خميازه بي اختيار انجام مي شود، زيرا در مغز ما مركزي است كه نفس كشيدنمان را تنظيم مي كند. اگر مقدار زيادي گاز كربنيك در بدن ما باشد، اين مركز فعال مي شود و ما بي آنكه بخواهيم، نفس عميقي كشيده و گاز كربنيك را هم بيرون مي دهيم.
هر چند علل و چگونگي دقيق خميازه كشيدن مشخص نيست، اما ديدن، شنيدن و يا حتي فكر كردن به خميازه نيز مي تواند آن را در يك فرد برانگيزد. زيرا نگاه كردن و شنيدن صداي خميازه روي مغز ما اثر مي گذارد و باعث خميازه مي شود.
پيش از اين تصور عمومي اين بود كه ما تنها هنگام خستگي خميازه مي كشيم، اما ما موقع بيدار شدن از خواب و هوشياري كامل نيز خميازه مي كشيم.امروزه مي دانيم ريه ها مسئول سنجش ميزان اكسيژن نيستند و از طرفي ديده شده كه حتي جنين انسان در شكم مادر با ريه هاي پر از آب خميازه مي كشد.اين نظريه معتقد است كه خميازه كشيدن، نوعي روش ارتباطي ميان موجودات است، به اين معني كه جانوران با انجام اين عمل، تغييرات ايجاد شده در محيط با درون خود را به يكديگر اطلاع مي دهند.

همايش
سمينار بررسي اخلاقيات در تحقيقات سلول هاي بنيادي
گروه اجتماعي- شبكه تحقيق بر سلول هاي بنيادي با گردهم آوردن متخصصان و علماي ديني به منظور حل مشكلات اساسي بر سر راه تحقيقات در مورد سلول هاي بنيادي، روز يكشنبه 29مردادماه همايشي در تالار شهيد پيرويان بيمارستان شريعتي برگزار مي كند.در اين همايش جنبه هاي اخلاقي و حقوقي استفاده از سلول هاي بنيادي با سخنراني دكتر كامران علي مقدم، دكتر كيارش آرامش و دكتر
محمد راسخ مورد بحث و بررسي قرار خواهد گرفت.هدف از برگزاري اين سمينار، فراهم آوري موجبات پيشرفت تحقيقات در خصوص سلول هاي بنيادي است.

پرسش و پاسخ
كره يا مارگارين؟
011964.jpg
كره يا مارگارين، كدام يك براي قلب من مفيد تر است؟
- مارگارين به طور معمول از روغن هاي گياهي توليد مي شود، بنابراين
كلسترولي همراه ندارد. مارگارين همچنين درصد بالاتري از چربي هاي خوب را در خود دارد(چربي هاي غيراشباع پلي و مونو) اما كره، حاوي اسيدهاي چرب اشباعي است كه باعث افزايش كلسترول بد (LDL) مي شود. از سوي ديگر كره از چربي هاي حيواني تهيه مي شود و بنابراين به خودي خود حاوي كلسترول و درصد بالايي از اسيدهاي چرب اشباع است.اما لازم به ذكر است كه همه كره هاي گياهي(مارگارين ها) با كيفيت يكسان تهيه نمي شوند و حتي برخي از نمونه هاي آنها ممكن است از كره حيواني نيز مضرتر باشند.اكثر مارگارين ها تحت روشي به نام هيدروژناسيون تهيه مي شوند كه در اين روش، درصد اسيدهاي چرب خطرزا موسوم به اسيدهاي چرب ترانس افزايش مي يابد.به طور عمومي هرچه مارگارين جامدتر باشد، درصد اسيدهاي چرب ترانس آن هم بالاتر است. به عنوان مثال مارگارين هاي قالبي درصد بيشتري اسيد چرب ترانس نسبت به انواع تيوپي دارند.
اسيدهاي چرب ترانس نيز با عملكردي مشابه با اسيدهاي چرب اشباع، باعث بالارفتن ميزان كلسترول خون مي شوند.بنابراين زماني كه اقدام به خريد مارگارين مي كنيد، سعي كنيد انواعي را انتخاب كنيد كه درصد كمتري اسيد چرب ترانس داشته باشد و ميزان كل اسيدهاي چرب اشباع آن زير 3 گرم باشد كه تمام اطلاعات فوق را از روي برچسب هاي غذايي موجود روي مارگارين هايي كه به شكل كارخانه اي تهيه مي شوند، مي توانيد به دست آوريد.اگر با مطالعه برچسب ها به مواردي مثل: حاوي فيتواسترول ها يا غني شده با ويتامين ها برخورديد، اولويت را به چنين مارگارين هايي بدهيد!

پرسش و پاسخ
الفباي لاغري(3)
دكتر سيد ضياالدين مظهري
011952.jpg
با توجه به شيوه  هاي جديد كاهش وزن كه برخي از آنها مشكلات اساسي را براي سلامتي به همراه مي آورند، مهمترين نكات در زمينه كاهش وزن را ذكر مي كنيم:
ض- ضرر:جلو ضرر و زيان را از هر كجا كه بگيري، استفاده است! چرا نمي خواهيد از همين امروز تغيير روشي در نحوه پخت وپز موادغذايي و حذف مواد انرژي زاي بدون خاصيت و بيماري زا داده، به جاي چيپس و سيب زميني سرخ كرده، سيب زميني تنوري و آب پز را كنار مواد غذايي قرار بدهيد؟ سبزيجات را در آب پخته، موقع مصرف، يك قاشق مرباخوري كره به آن اضافه كنيد. نوشابه و ليموناد و شربت و شيريني را با آب  گواراي حيات بخش عوض كرده و روغن را كم و كمتر كرده، روش پخت را تغيير داده، به جاي دسرهاي پرزيان مثل بستني خامه اي، شيريني، كرم كارامل، مربا، كاچي يا حلوا، يك عدد ميوه فصل بخوريد.
ط- طاقت و توان:اگر گرسنگي طاقت شما را بريده و توان ادامه راه در جاده سلامتي را غيرممكن ساخته، با يك عدد خيار، هويج، شلغم خام، يك بوته كاهوي تازه، يك عدد ميوه، يك فنجان ماست  كم چربي، يك ليوان شير بدون قند و چربي به اين مشكل پايان دهيد.
ظ- ظاهر:اراده به خرج داده، به هدف چيزي باقي نمانده است. ظاهر شما تغييرات چشمگيري را نشان مي دهد؛ شكم از قطرش كاسته شده، غب غب از بين رفته، حالت جواني در چهره و تناسب در اندام شما ظاهر شده. بايد با تغيير عادات گذشته به اين موقعيت عمق بدهيد و آن را پايدارتر سازيد.
ع - عادت: عادت به كم خوري و استفاده از غذاهاي طبيعي و باكيفيت و عدم عجله در غذاخوردن و لذت بردن از هر لقمه ، در شما به چشم مي خورد. سعي كنيد به تدريج تمام  آن چيزي را كه در گذشته تاثير منفي در روند سير سلامتي شما از خود نشان مي داد؛ مثل پرخوري، عجله، شتاب در خالي كردن بشقاب، هوس خوردن مواد غذايي چرب و شيريني را از خود دور كنيد.
غ- غلبه: غلبه شما بر هوس و نيفتادن به دام وسوسه، شما را به سوي هدف برده و استفاده از لباس هاي شيك و خوش دوخت گذشته كه به علت چاقي، مدت ها امكان استفاده از آنها فراهم نبوده، اينك شما را از نظر روحي و جسمي جوان تر نموده و اعتماد به نفس از دست داده را مجدداً باز يافته ايد. مبادا مجددا از اين روش پسنديده رو برگردانيد و از حد اعتدال خارج شويد. به ياد داشته باشيد فقط يك قاشق مرباخوري كره يا روغن اضافي مصرفي در روز يعني 600/3كيلوگرم اضافه وزن در سال و 18كيلو افزايش وزن در عرض پنج سال.

سلامت
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
دانش فناوري
بـورس
زادبوم
حوادث
بين الملل
سياسي
شهر تماشا
شهري
دانش
ورزش
صفحه آخر
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   زادبوم   |   حوادث   |   بين الملل   |  
|  سياسي   |   شهر تماشا   |   سلامت   |   شهري   |   دانش   |   ورزش   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |