نگاه
تغيير ريل در سينماي حاتمي كيا
چكمه ها، ساق ها، مين ها
ابراهيم زاهدي مطلق
فيلم هاي حاتمي كيا- تا پيش از به نام پدر- مشخصه هايي داشت كه مي شد از آن با نام سينماي حاتمي كيا ياد كرد. اما در آخرين فيلم اين كارگردان، ظاهراً ريل عوض مي شود و تراولينگ سينماي حاتمي كيا به سوي بازيگرانش مي چرخد.
آنچه در به نام پدر پررنگ تر از حضور حاتمي كيا و تفكر سينمايي اوست، بازيگري پرستويي و حتي گلشيفته فراهاني و مهتاب نصيرپور است.البته فعلا به چند پاره بودن فيلمنامه نمي پردازيم .
در اين فيلم شخصيت فيلم (گلشيفته فراهاني) نيست كه روي مين مي رود، بلكه حاتمي كيا روي ميني پا مي گذارد كه البته خودش زيرپاي خودش نكاشته است. جريان ضد دفاع مقدس و ضدجنگ اعم از سياسي ها و سينمايي ها- آنقدر بر حرف خود اصرار كرده اند كه حتي حاتمي كيا هم به اين باور رسيد كه نسل جنگ زير پاي نسل امروز مين كاشته و بايد پاسخگوي عمل مجرمانه اش باشد! سينماي حاتمي كيا با عبور از مرزهايي كه در از كرخه تا راين يا آژانس شيشه اي يا مهاجر و يا حتي روبان قرمز ترسيم كرده بود به سرزميني رسيده است كه در آنجا پدر نمي تواند پاسخ اين سؤال دخترش را بدهد: چرا پاي من بايد روي مين هايي برود كه شما كاشته ايد ؟ در سرزمين جديد حاتمي كيا، پدر قادر نيست به فرزندش بگويد: اين مين ها براي شكستن ساق هايي كاشته شد كه داخل چكمه هاي تجاوز رفته بودند .
شخصيت تخريب چي در فيلم به نام پدر كه همان پرويز پرستويي باشد، قادر نيست از اتفاقي به سادگي دفاع از سرزمين دم بزند؛ اين انفعال، البته بازتاب انفعال اجتماعي بازماندگان جنگ است در سالهاي اخير. اما وظيفه فيلمساز به عنوان يك هنرمند پيشتاز، پيدا كردن پاسخ براي سؤالاتي است كه نسل جديد مطرح مي كند؛ هنرمند- به صرف هنرمند بودن- مي بايست جلوتر و فراتر از تفكر رايج را بفهمد. او نبايد مثل خبرنگار، عين ماجرا را گزارش دهد. اتفاق هنري بايد از مرحله ديدن هنرمند تا نمايش هنرمندانه بيفتد تا اثر به جرگه آثار هنري راه يابد. اگرچه در انتخاب لوكيشن هاي به نام پدر از طبيعت، نگاه زيباشناسانه حاتمي كيا را مي توان ديد، اما اين زيباشناسي از جنس زيبايي هاي حاتمي كيا نيست، مگر اين كه او را به دو بخش حاتمي كياي سابق و كنوني تقسيم كنيم.
او كه خود را در كارش به حق و شايسته- سردار مي داند، بايد زيرك تر از آن باشد كه آستين هايش را بالا نزده به سراغ ميدان مين برود. او ناچار است به نسل بعد بگويد هرگاه چكمه پوشي را ديديد كه شما را به انسان دوستي دعوت مي كند و پرهيز مي دهد از كاشتن مين زير پاي فرزندانتان، به هوش باشيد كه او به فكر حفظ چكمه ها و ساق پاي خود است.
|