در پايان همايش مشترك رؤساي شوراها و شهرداران كشور اعلام شد:
قانون شوراها با روح قانون اساسي فاصله دارد
حداد عادل در اين همايش براي همكاري مجلس با شوراها اعلام آمادگي كرد
|
|
گروه شهري - مهدي چمران رئيس شوراي عالي استانها با تأكيد بر اهميت نقش و جايگاه شوراها در كشور گفت: قوانين شوراها با روح قانون اساسي فاصله گرفته است.
به گزارش همشهري، وي پنجشنبه گذشته در «همايش مشترك رؤساي شوراهاي اسلامي و شهرداران مراكز استانها» كه با هدف بررسي و تبادل نظر درباره موضوعاتي چون مديريت واحد شهري، تشكيل اتحاديه شهرداري ها، ماليات بر ارزش افزوده، تشكيلات و ساختار نيروي انساني و بودجه شوراها برگزار شد، با انتقاد از تلاش هاي مربوط به محدود ساختن شوراها و كاهش اختيارات آنها گفت: هرچه از ابتداي انقلاب فاصله گرفتيم به همان اندازه از روح شوراهاي موردنظر قانون اساسي نيز دور شديم.
رئيس شوراي شهر تهران با اشاره به بازتاب هاي بين المللي تصويب قانون شوراها و بحث كاهش تصدي گري دولت گفت: آنها به اين مسايل توجه دارند كه آيا مسأله كاهش تصدي گري دولت و واگذاري امور به مردم به طور واقعي پيگيري مي شود، يا اين اظهارات شعاري بيش نيست و اعتقادي به آن وجود ندارد.
رئيس شوراي عالي استان ها افزود: درست است كه شوراها در دولت موقعيت مشخصي دارند ولي اين موقعيت متناسب با جايگاه و اعتبار واقعي آنها نيست و مسايل شوراها از طريق معاونتي در وزارت كشور در حالي پيگيري مي شود كه شوراي عالي استانها به عنوان پارلمان محلي مي تواند ايفاي نقش كند.وي خاطرنشان كرد: دولت و وزارت كشور هنوز به شوراها به عنوان مجموعه اي از كارمندان خود نگاه مي كند و در اين ميان حتي مجلس نيز تعريف درست و دقيقي از شوراها ندارد به گونه اي كه نحوه ارائه طرح از سوي شوراها به مجلس مشخص نيست.
چمران همچنين گفت: البته رئيس جمهور كه برخاسته از شوراها است و با مسايل اين نهاد و شهر آشناست در نشست خود با شوراها از مشخص شدن جايگاه واقعي شوراها استقبال كرد ولي بدنه دولت هنوز اين تفكر را ندارد.
چمران تأكيد كرد: مصوبات شوراها نيز همانند مصوبات مجلس از جايگاه قانوني برخوردار است و همان طور كه ديوان عدالت اداري و سازمان بازرسي مجاز به ابطال مصوبات تأييد شده مجلس از سوي شوراي نگهبان نيستند در مورد مصوبات شوراها نيز مجاز نيستند و قانون چنين اختياري به آنها نداده است.
سخنراني قاليباف
از سوي ديگر شهردار تهران نيز در اين همايش گفت: فقدان جايگاه رسمي شوراها و شهرداري ها در نظام سياسي اداري كشور، عدم تعريف منطقي و درست از نظام برنامه ريزي و توسعه شهري و فقدان نظام مديريت واحد شهري مهمترين عوامل چالش ساز براي شوراها و شهرداري ها است.محمدباقر قاليباف افزود: وجود اين مشكلات به ويژه چالش اول موجب شده است تا شوراها و شهرداري ها نتوانند در برابر مشكلات ريشه اي مردم در بخش هاي مختلف همچون مسكن، اشتغال، بهداشت و درمان، نوسازي بافت هاي فرسوده، ترافيك و حمل و نقل عمومي پاسخگو باشند و با وجود درك اين مشكلات نسبت به رفع آنها اقدام خاصي انجام دهند.وي با بيان اين كه رسالت و فلسفه وجودي ما حل مشكلات مردم است گفت: اگر نسبت به رفع مشكلات مردم نگاه مسئولانه نداشته باشيم از خواسته هاي انقلاب، اهداف امام و رهبري فاصله گرفته ايم.
وي همچنين دلايل تعريف نشدن جايگاه شوراها و شهرداري ها در نظام سياسي اداري كشور را نه به واسطه حضور و ممانعت افرادي خاص بلكه ناشي از فرهنگ حاكم بر كشور از گذشته تا به امروز دانست.
به گفته شهردار تهران، جايگاه شهرداري ها اين نيست كه يك سازمان در يكي از معاونت هاي وزارت كشور تمشيت امور را برعهده داشته باشد و مطمئناً تا رويكردها اصلاح نشود مشكل از يك نقطه به نقطه ديگر منتقل مي شود.
شهردار تهران همچنين خاطرنشان كرد كه روح قوانين شوراها كه در سال هاي بعد از انقلاب تصويب شد با روح قانون اساسي درباره شوراها فاصله گرفت. شوراها و شهرداري ها به عنوان حكومت هاي محلي ابزارهاي موردنياز خود را ندارند.
شهردار تهران همچنين گفت: به مصلحت نيست كه كشور در سال هاي آينده به دنبال ايفاي نقش اول در منطقه باشد ولي در زمينه اقتصاد شهري كاري انجام نشود. از اين رو بهتر است براي يك بار هم شده جايگاه شوراها و شهرداري ها در نظام سياسي و اداري كشور با رويكردي جديد تعريف تا فعاليت آنها به روح قانون اساسي نزديك تر شود.
شهردار تهران در حاشيه همايش مشترك رؤساي شوراها و شهرداران مراكز استانها در پاسخ به سئوالي از خريد بيش از ۴۰ درصد سهام يك بانك خصوصي توسط صندوق بازنشستگي شهرداري تهران خبر داد.
قاليباف گفت: اين سهام با توجه به هماهنگي هاي انجام گرفته با هيأت رئيسه (رئيس شورا و رئيس كميسيون برنامه و بودجه شوراي شهر) خريداري شده است.
وي همچنين خريد سهام اين بانك و مشاركت در مديريت آن را به نوعي راه اندازي بانك شهرداري دانست و گفت: شهرداري الزاماً به دنبال تأسيس يك بانك به نام خودش نيست و مهم اين است كه سهامدار يك بانك باشد.
شهردار تهران در عين حال بي آنكه نامي از اين بانك خصوصي ببرد توضيحات بيشتر را به آينده موكول كرد.
قطعنامه رؤساي شوراها و شهرداران مراكز استانها
در پايان اين همايش دوروزه رؤساي شوراها و شهرداران كلان شهرها با صدور قطعنامه اي بر احياي جايگاه شوراها در نظام اداري كشور و رفع موانع مربوط به اداره شهرها و تحقق مديريت واحد شهري تأكيد كردند.
رؤساي شوراها و شهرداران مراكز استانهاي كشور در بيانيه پاياني خود تاكيد كردند : آنچه به عنوان چشم انداز ۲۰ ساله نظام جمهوري اسلامي، برنامه پنج ساله توسعه چهارم، رفع موانع اجراي اصل ۴۴ قانون اساسي، تحقق رويكرد كلي نظام در گسترش مشاركت مردمي، مشاركت بخش خصوصي و كوچك سازي دولت مطرح شده است قطعا بدون توجه به جايگاه و نقش شوراها و شهرداريها محقق نخواهد شد.
در بخش ديگري از اين بيانيه آمده است: ما نمايندگان شوراي عالي استانها، رؤساي شوراهاي اسلامي شهرهاي مراكز استانهاي كشور، رؤساي شوراهاي استانهاي سراسر كشور و شهرداران شهرهاي مراكز استانهاي كشور با تأسي به رهنمودهاي حضرت امام خميني (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامي، با توجه به سوگند و تعهدي كه به منظور خدمتگزاري صادقانه به مردم و تلاش براي آباداني و تعالي كشور ياد كرده ايم، اعلام مي كنيم كه همراه با ساير نهادهاي كشور و در چارچوب تعامل اثربخش و قانونمند، آماده تلاش بيش از پيش براي اعتلاي همه جانبه نظام جمهوري اسلامي ايران و تحقق آرمانهاي مقدس انقلاب بوده و دست تمامي دلسوزان، خدمتگزاران و مسؤولان نظام را در اجراي برنامه هاي توسعه كشور و حركت در راستاي تحقق چشم انداز ۲۰ ساله نظام اسلامي، مي فشاريم.
در ادامه اين بيانيه آمده است : ما به عنوان نمايندگان شوراها و شهرداريهاي كشور با تكيه بر توانمنديها و قابليتهاي فراوان مديريت شهري و دستاوردها و تجربيات ارزشمند سالهاي گذشته، اعلام مي كنيم چنانچه بسترها و زمينه هاي قانوني و اجرايي لازم در اختيار مديريت شهري (شوراها و شهرداريها) قرار گيرد بسياري از مشكلات كشور به خصوص در عرصه هاي اجرايي و محلي قابل حل بوده و از همه مهمتر به دليل ارتباط نزديك و مستمر شوراها و شهرداريها با گروههاي مختلف اجتماعي، انرژي عظيم مشاركت مردمي آزاد و با تكيه بر سرمايه همدلي و اعتماد مردمي، شاهد تعالي، رشد و آباداني بيش از پيش شهرها و روستاهاي كشور خواهيم بود.
روساي شوراهاي اسلامي و شهرداريها در بيانيه خود با اشاره به اين كه در صورت تحقق اين مهم ،مديريت اجرايي كشور به جاي ورود به عرصه هاي تصديگري، متناسب با جايگاه و شان خود به سياستگذاري، برنامه ريزي، هدايت و نظارت عاليه خواهد پرداخت، تاكيد كرده اند: تجربه اكثر كشورهاي جهان مويد همين امر است بعلاوه آنچه به عنوان چشم انداز ۲۰ ساله نظام جمهوري اسلامي ايران، برنامه پنج ساله توسعه چهارم كشور، رفع موانع اجراي اصل ۴۴ قانون اساسي، تحقق رويكرد كلي نظام در گسترش مشاركت مردمي، مشاركت بخش خصوصي و كوچك سازي دولت مطرح شده است قطعا بدون توجه به جايگاه و نقش شوراها و شهرداريها محقق نخواهد شد.
|