كنگره چهل و ششم انجمن دندانپزشكي ايران از منظري نو؛
دندانپزشكي با نانوتكنولوژي
بنفشه پورناجي
|
|
گرايش بيماران به سوي درمان هاي زيبايي، مواد ترميمي زيبا و همرنگ دندان و از جمله سراميك هاي دنداني، كاربرد بسياري در دندانپزشكي امروزي پيدا كرده است.
در سال هاي اخير با پيشرفت هاي به دست آمده در زمينه تهيه سراميك هايي با خواص مطلوب تر، سراميك ها در شاخه هاي تخصصي گوناگوني در علوم دندانپزشكي مانند دندانپزشكي ترميمي، پروتزهاي دنداني، ارتودنسي، ايمپلنت هاي دنداني(كاشت دندان) و جراحي مورد استقبال وسيع قرار گرفته است.اما علم جديد تنها درعرصه سراميك هاي دندانپزشكي، تحول ايجاد نكرده است، كاربرد نانوتكنولوژي در ساخت مواد دنداني نيز سبب افزايش استحكام مواد جديد شده است...
گزارش زير نگاهي دارد به چهل و ششمين كنگره انجمن دندانپزشكي ايران- كه 13 تا 16 تيرماه در محل اجلاس سران كشورهاي اسلامي برگزار شد- و تلاش مي كند رشته دندانپزشكي را از نظر كاربرد تكنولوژي هاي نوين در ساخت مواد و تجهيزات تشخيص، درمان وكاربرد ليزر راديوگرافي مورد بررسي قرار دهد. با هم مي خوانيم:
كاربرد نانوتكنولوژي در دندانپزشكي
امروزه تمام علوم به سمت نانوربات ها سوق داده مي شوند. اين علم بيشتر در مواردي كاربرد دارد كه پزشكان مي خواهند به نقاطي در سطوح بسيار كوچك دست يابند. در حقيقت علت ابداع نانوربات ها هم دسترسي ماكرو متخصصان و پزشكان به نقاطي از بدن بوده كه كار جراحي يا انجام ماموريت ها در آنها مي بايست با دقت و ظرافت بسيار صورت پذيرد. زيرا در مواقعي عضو مورد نظر حتي به كوچكي يك سلول بوده است.
اما بحث نانوربات ها بيشتر در عرصه ساخت مواد و دندانپزشك مطرح است. دكتر سيدمحمدرضا مرتضوي جراح و دندانپزشك و مسئول پنل نانوتكنولوژي در دندانپزشكي در اين كنگره در اين مورد مي گويد: در زمينه ساخت مواد دندانپزشكي پارامترهايي مي بايست لحاظ شود تا كيفيت موردانتظار مواد دندانپزشكي به دست آيد.
وي مي افزايد: موادي كه در دندانپزشكي كاربرد دارد، به سرعت در حال تحول است. براي مثال در داخل مواد با بيس رزيني (كامپوزيت ها) يك سري فيلرها وجود دارد كه دقيقاً كاري شبيه عمل مقاوم سازي در بتن را انجام مي دهد. براي ساختن بتن، سيمان در داخل بسته اي كه در داخل آن ميلگرد وجود دارد، ريخته مي شود كه به آن بتن مسلح مي گويند. اين عمل سبب مي شود بتن از استحكام لازم برخوردار شود. براي ساختن كامپوزيت با كيفيت برتر ضروري است فيلرهاي كوچك لابه لاي فيلرهاي بزرگ قرار گيرند تا فضاي خالي بين فيلرهاي بزرگ تر را پر كرده و خصوصيات فيزيكي كامپوزيت را افزايش دهند. در مواقعي كه در يك كامپوزيت، تركيبي از فيلرهاي كوچك و بزرگ داشته باشيم، به آن كامپوزيت هيبريد مي گويند.
به كارگيري اين شيوه سبب صيقلي شدن نهايي كامپوزيت شده و در نهايت خردگي كامپوزيت را كم مي كند. افزايش استحكام كامپوزيت به دليل كاهش فضا از ديگر مزاياي روش فوق به شمار مي رود.
نقش ليزر در دندانپزشكي نوين
هر چند از به كارگيري تكنولوژي ليزر در علم دندانپزشكي، بيش از چند دهه نمي گذرد، اما اين تكنولوژي به سرعت در حال توسعه و رشد است.
دكتر احمدرضا طلايي پور، مدير گروه راديولوژي دانشكده دندانپزشكي تهران و دبير چهل و ششمين كنگره انجمن دندانپزشكي ايران در مورد نقش ليزر در دندانپزشكي مي گويد: اين تكنولوژي در حال توسعه است و مي تواند با قابليت هايي كه دارد كمك رسان دانش دندانپزشكي باشد.
وي مي افزايد: از تشخيص ساده پوسيدگي هاي دنداني تا تشخيص سرطان هاي ناحيه سر و گردن و در درمان از تراش بافت سخت دنداني و استخواني گرفته تا جراحي هاي بافت نرم حفره دهان (بيوپسي، جراحي لثه، برداشت بعضي از تومورها) و درمان ضايعات بافت نرم مانند درمان آفت و عمل جراحي بدون خونريزي به خصوص در مبتلايان به ايدز اين روش كاربرد دارد.
كاربرد ليزر همچنين مي تواند با آثار ضدالتهابي و بي دردي در تسريع ترميم ضايعات دهان كمك كند. در حال حاضر نيز در مراكز پيشرفته دنيا تحقيقات در اين زمينه ادامه دارد.
تاثير راديوگرافي دنداني بر سلامت افراد
حتماً بسياري از شما هم اين جمله را شنيده ايد كه تابش اشعه براي زندگي انسان مضر است . حال پرسش اينجاست، آيا اشعه راديوگرافي دنداني نيز سلامت انسان را تهديد مي كند؟
دكتر طلايي پور در پاسخ به اين پرسش مي گويد: خطر راديوگرافي دنداني در مقايسه با تعداد زيادي خطرات ديگر كه در زندگي روزمره انسان ها شايع است، مانند سيگاركشيدن و يا خوردن غذاهاي چرب كمتر است، ولي بايد دانست خطر راديوگرافي با تعداد دفعات آن بالا مي رود.وي مي افزايد: در يك راديوگرافي دنداني تعدادي از سلول ها عمل فيزيولوژيك خود را نمي توانند انجام دهند، ولي بايد توجه داشت كه به طور مسلم هميشه منافع آن بيش از مضرات آن است.
راديوگرافي هاي دنداني در زنان باردار هميشه مسأله عده زيادي از دندانپزشكان است. در يك سري راديوگرافي از كليه دندان ها كه شامل 18تابش است (14 كليشه راديوگرافي پري آپيكال و چهار كليشه بايت وينگ) اشعه جذب شده، معادل 1/0 ميلي سيورت با يك ميلي رم است.
در دوران اندام زايي كه بين هفته هاي سوم تا آخر هشتم بارداري است، اگر جنين بيش از 10 ميلي رم يا 1/0 سيورت اشعه دريافت كند، بهتر است مادر با پزشك متخصص زنان و زايمان و متخصصان فيزيك پزشكي تماس بگيرد.
همچنين به خانم هايي كه نياز به راديوگرافي دارند، توصيه مي شود در دوران امن به اين كار مبادرت ورزند. اين ايام از روز اول پريود تا دهمين روز است (قاعده ده روزه) خطرات نسبي اشعه و استعمال دخانيات و مصرف الكل در دوران بارداري به شرح زير است.
اگر يك خانم باردار تحت تابش اشعه (10 ميلي سيورت) قرار گيرد، احتمال اينكه كودك متولد شده اش در اثر لوسمي (سرطان خون) فوت كند يك به 3333 است و يا احتمال اينكه كودك متولد شده، دچار سرطان شود، يك به 3571 است. همچنين اگر خانم بارداري در روز يك پاكت سيگار يا بيشتر استفاده كند، احتمال مرگ نوزاد يك به سه است و چنانچه يك مادر بادار در روز، دو تا چهار جرعه الكل مصرف كند، علايم سندرم الكلي در جنين يك به ده و احتمال بدشكلي شديد از هنگام تولد نوزاد سه در 100 خواهد بود.
بنابراين خطرات مربوط به الكل و سيگار به مراتب از يك راديوگرافي در خانم هاي باردار بيشتر است.
|