نواب اسطوره مهر
در تاريخ هر ملتي افراد انگشت شماري هستند كه براي تحقق عدالت و پياده شدن ارزش هاي انساني و اعتقادات ديني حاضر به فداي وجود خود شوند. از اين رو، در صورت ظهور چنين انسان هاي وارسته اي، دادن عنوان «انسان بزرگ» به آنها گزافه نيست. چنين افرادي به علت مهر و علاقه اي كه به هموطنان خود دارند، منحصر به فرد هستند. جمعيت فدائيان اسلام كه پس از فروپاشي خيمه استبداد رضاشاهي تشكيل شد، تحت رهبري سيدمجتبي نواب صفوي در پي اجراي احكام اسلامي و احقاق حق هموطنان از استعمارگران و اقمار آنان برآمد. وجود نواب مالامال از مهر و محبت نسبت به هموطنان استثمار شده و رنج ديده از تازيانه استعمار بود و ايشان تنها راه رهايي از رنج ها را قطع دست اجانب از ثروت هاي اين كشور، اجراي احكام اسلامي و به ديگر سخن تشكيل حكومت اسلامي مي دانستند كه در واقع زمينه ساز و الهام بخش بسياري از مبارزان در نهضت امام خميني (ره) شد.
اين كتاب به طور خلاصه و با زباني ساده و روان به زندگاني شهيد نواب صفوي پرداخته است. اميد است كه در شناساندن زواياي گوناگون اين شخصيت فقيد مثمر ثمر باشد.
دستبوس (زندگي امير عباس هويدا)
مطالعه و بررسي تاريخ معاصر ايران و به خصوص شناخت چهره هاي تاريخ ساز از جمله مباني و مقدماتي است كه نسل جوان امروز براي ساختن فردا به آن نيازي مبرم دارد، زيرا بدون شناخت افراد و افكاري كه ديروز و امروز جامعه ما محصول و دست ساخته آنهاست تغيير وضع موجود و حركت به سوي بهبود امور ممكن نمي نمايد.
اميرعباس هويدا از جمله مشهورترين رجال سياسي عصر پهلوي است كه نام او با عصر ۱۳ ساله اقتدار و ثبات سلطنت محمدرضا پهلوي گره خورده و بسياري از تحولاتي كه در ادبيات سياسي از آنها با عنوان گرايش به سوي مدرنيسم ياد مي شود، در عصر نخست وزيري او رخ داده است.
هويدا چه به عنوان يك عنصر بوروكرات كه با توجهات سرويس هاي جاسوسي غربي مراتب ترقي در هرم قدرت را به سرعت طي كرد و چه به عنوان چهره شاخصي از فرقه بهائيت كه رشد ناگهاني خود در ساختار قدرت را مديون توجه خاص غربي ها به فرقه بهائيت بوده و چه به عنوان درشت ترين مهره سياسي عصر پهلوي كه به فرجام پرونده سياه خود، معدوم شد، نقش ويژه اي در تحولات ۱۵ ساله آخر عصر پهلوي ايفا نموده و هم در عصر نخست وزيري و هم پس از اعدام به وسيله دادگاه انقلاب اسلامي، از شهرت بسزايي در رسانه ها و كتب و مقالات تاريخي برخوردار بوده است.
مركز اسناد انقلاب اسلامي با انتشار اثر حاضر سعي در روشن نمودن بخش هايي از چهره اين مهره كليدي بهايي و فراماسون دارد و پرداختن به زندگي او را بهانه اي براي آشنايي بيشتر نسل جوان جامعه با حقايق تلخ تاريخ معاصر مي داند.
سياست صدور انقلاب اسلامي
انقلاب اسلامي در فرايند استقرار خود مراحلي را پشت سر گذاشته كه تعمق در هر كدام از اين مراحل مستلزم مطالعات و تحقيقات فراواني است. يكي از پيامدهاي مهم انقلاب اسلامي، تاثير آن بر كشورهاي منطقه و آشنايي مسلمانان و مستضعفان جهان با اين انقلاب، تحت راهبرد «سياست صدور انقلاب اسلامي» بود. اين موضوع قاعدتا پس از پيروزي انقلاب اسلامي شكل گرفته و همانند ساير بخش ها فراز و نشيب خاص خود را طي كرده است. از آن جا كه انقلاب اسلامي با رهنمودهاي پيامبر گونه امام خميني، عزت و شكوه خود را در تحقير قدرتهاي فاسد جهاني و منطقه اي و آگاهي و بيداري همه مستضعفين، بويژه مسلمين در گستره جهان اسلام، دنبال مي كرد، سياست صدور انقلاب موضوعيت ويژه اي يافت.
اين فرايند گاه با كاميابي ها و گاه با ناكامي هايي روبرو بوده است؛ اما آنچه در عصر كنوني به رغم فشارهاي جهاني و منطقه اي بر جمهوري اسلامي ايران به عنوان ام القراي اسلام و بر مسلمانان طرفدار انقلاب در كشورهاي اسلامي شاهد آن هستيم، رشد اسلام گرايي در جوامع اسلامي و مخالفت هاي آشكار و جدي با سياست هاي سلطه جويانه قدرت هاي بزرگ جهاني است. تاثير اين رويكرد به گونه اي است كه توماس فريدمن يكي از نويسندگان آمريكايي معتقد است كه اگر مخالفت با آمريكا در كشورهاي اروپايي شكل يك سرگرمي است، ولي در جوامع اسلامي به عنوان يك وظيفه تلقي مي شود.
امروز مسلمانان جهان، بين اسلام ناب محمدي ارائه شده از سوي امام خميني(ره)و اسلام آمريكايي و اسلام تحجرمآبي تمايز قائلند و در صورت پديد آمدن شرايط مناسب، گرايش و علاقمندي خود را نسبت به اسلام سياسي آشكار كرده اند.
مركز اسناد انقلاب اسلامي در راستاي رسالت علمي خويش، اقدام به انتشار كتاب «سياست صدور انقلاب» كرده تا از اين رهگذر جامعه علمي كشور را با اين راهبرد جمهوري اسلامي آشنا سازد.
مساجد بازار تهران در نهضت امام خميني
تاريخ شفاهي مساجد اطراف بازار، به بررسي نقش و عملكرد سه مسجد امام خميني، سيدعزيزالله و شيخ عبدالحسين در جريان شكل گيري مبارزات مردمي عليه حكومت پهلوي بويژه در مقاطع حساسي همچون كودتاي ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ هجري شمسي، نهضت حضرت امام خميني و قيام پانزده خرداد، تا پيروزي انقلاب اسلامي مي پردازد.
اين اثر در سه بخش تنظيم شده است؛ بخش اول، به مسجد شاه سابق اختصاص دارد كه شامل سه فصل «پيشينه تاريخي و فعاليت هاي اجتماعي» ، «از مشروطه تا نهضت اسلامي» و «نهضت اسلامي» مي باشد. بخش دوم، به بررسي نقش و عملكرد مسجد سيد عزيزالله در نهضت اسلامي به رهبري حضرت امام مي پردازد. بخش سوم نيز به بررسي جايگاه و نقش مسجد شيخ عبدالحسين (مسجد آذربايجاني ها) اختصاص دارد. در پژوهش تاريخ شفاهي حاضر، نقش اين سه مسجد مهم در جريان نهضت، بويژه دوره اول آن؛ از ۱۳۴۱ هجري شمسي، در پرتو خاطرات شفاهي و اسناد و منابع مكتوب بررسي شده است.
دولت بختيار و تحولات انقلاب اسلامي
واپسين روزهاي حيات حكومت رژيم پهلوي، يكي از مهم ترين و حساس ترين مقاطع تاريخي انقلاب اسلامي به شمار مي رود. در اين ميان شاپور بختيار، يكي از چهره هاي جبهه ملي ايران، با مشاهده اين شرايط و ناتواني رژيم در كنترل اوضاع، دچار سراب شد و نخست وزيري رژيم شاه را پذيرفت. ملت غيور ايران به رهبري آگاهانه امام خميني با بختيار و كابينه اش همانند دولت هاي قبلي رفتار كردند. با ورود امام خميني به ايران، اساسي ترين چالش ميان جبهه انقلاب و دولت بختيار و طرفداران او پديد آمد.
امام با ناديده انگاشتن دولت نامشروع بختيار، ضرباتي اساسي را بر پيكر رژيم وارد آورد و دولت بختيار چون برف در مقابل آفتاب پر قدرت انقلاب ذوب شد.