پنجشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۸۵ - سال چهاردهم - شماره ۴۰۷۹ - Sep 7, 2006
تغذيه متعادل و متنوع چيست؟
كم بخور، هميشه بخور
ترجمه : ملك دخت قاسمي نيك منش
اشاره: يك رژيم غذايي مناسب مجموعه اي از گروه هاي اصلي غذاها را شامل مي شود، مثل پروتئين ها: گوشت، تخم مرغ و حبوبات؛ فرآورده هاي شيري، سبزي ها، غلات، كربوهيدرات ها: انواع نان ها، برنج، ماكاروني، چربي ها و شيريني ها. بايد گفت آن طور كه به نظر مي رسد هميشه مواد غذايي لازم به بدنتان نمي رسد.
شما ممكن است غذاهاي مورد علاقه خود را از ميان يك گروه غذايي انتخاب كنيد و در نتيجه از ساير گروه هاي غذايي غافل شويد.
015732.jpg
015714.jpg
يك رژيم غذايي مناسب نياز به برنامه ريزي، تعيين هدف ها و تصميم گيري در گنجاندن مجموعه متنوعي از مواد غذايي در هر وعده غذايي دارد. اگر به آنچه مي خوريد دقيقاً توجه كنيد، احتمالاً متوجه مي شويد كه مواد غذايي لازم به بدن شما نمي رسد، چون به توصيه هايي كه درباره مقدار مواد غذايي كه بايد به بدنتان برسد، توجه نمي كنيد.
بنابراين فقط توجه به آنچه مي خوريد كافي نيست، بلكه به آنچه در رژيم غذايي شما نيست و در نتيجه آن مواد به بدنتان نمي رسد هم بايد توجه كنيد. براي تكميل اين رژيم به مدت يك هفته از فرآورده هاي شيري استفاده كنيد و به مقداري كه در هر وعده غذايي مي خوريد، توجه داشته باشيد تا از هر گروه از مواد غذايي به اندازه نيازتان مصرف كنيد. سعي كنيد مقدار مواد توصيه شده از هر گروه را طي يك هفته بخوريد. ممكن است متوجه شويد كه چند تغيير جزئي شما را مطمئن مي سازد كه بدنتان مواد لازم را دريافت مي كند و يك رژيم متعادل و متناسب داريد يا ممكن است متوجه شويد كه برخي از موادغذايي لازم را از برنامه غذايي خود حذف كرده ايد.
* آيا مي توانيم تغييرات قابل ملاحظه اي را در ميزان مواد غذايي كه مي خوريم، ايجاد كنيم؟
- وقتي از نبود مواد غذايي لازم در رژيم غذايي خود آگاه شديد، يا متوجه شديد كه رژيم غذايي شما يك رژيم متعادل نيست، مي توانيد با چند تغيير كوچك رژيم غذايي متعادل تري براي خود درست كنيد. مثلاً اضافه كردن مقداري ماست به عنوان ميان وعده براي تأمين فرآورده هاي شيري مورد نياز بدنتان كافي خواهد بود. اضافه كردن يك برش موز به مواد غذايي مصرفي در هر وعده غذايي، مقدار ميوه اي را در يك وعده بايد بخوريد، تأمين مي كند.
توجه به مقدار مواد غذايي مصرفي در هر وعده مهم است. احتمال دارد ندانيد كه در هر وعده مقدار غلاتي كه بايد بخوريد، ۲۸ گرم است كه برابر است با نصف يا سه چهارم فنجان از همان مواد. يك پياله معمولي پر از غلات معمولاً از مقداري كه بايد در يك وعده مصرف كنيد، بيشتر است. بنابراين، به جاي خوردن يك پياله بزرگ غلات به همراه شير براي صبحانه، ۲۸ گرم غلات به اضافه يك برش موز و نصف فنجان آب ميوه كافي است. از شير بدون چربي يا شير سويا به جاي شير پرچرب استفاده كنيد تا ميزان چربي مصرفي خود را كاهش دهيد.
اگر به ندرت ميوه و سبزي هاي تازه مي خوريد، به عنوان يك هدف كه بايد انجامش دهيد يك يا دو پرس از اين مواد را به هر وعده غذايي خود اضافه كنيد. فقط نصف فنجان سبزي هاي پخته يا يك فنجان از اين مواد خام براي يك عده كافي است. نوشيدن يك قوطي آب گوجه فرنگي به اضافه مقداري كاهو يا جوانه لوبيا به ساندويچ خود يا اضافه كردن سس گوجه فرنگي به ماكاروني كافي است. اين ها راه هايي هستند كه مي توانيد مصرف سبزيجات خود را افزايش دهيد. توصيه هاي جديد درباره تغذيه، مصرف ۲ فنجان ميوه خام و دو و نيم فنجان سبزي را در هر روز ضروري مي داند.
همراه با اين تغييرات به مصرف فرآورده هاي شيري ادامه دهيد. همان طور كه براي تغيير رژيم غذايي يا اضافه كردن مواد لازم بدان برنامه ريزي مي كنيد، براي يك هفته خود هدفي را در نظر بگيريد. مثلاً به جاي سيب زميني سرخ شده، سالاد را اضافه كنيد يا سبزي ها را به پيتزاي خود اضافه كنيد، يا هر روز از ماست استفاده كنيد.
فقط به خاطر داشته باشيد كه غذا يكي از لذت هاي بزرگ زندگي است. رعايت تعادل در مصرف مواد غذايي مي تواند بخشي از رژيم غذايي مناسب باشد. اگر غذاهاي مورد علاقه شما چربي، نمك، شكر و كالري بالايي دارند، تعداد وعده هاي مصرفي آنها را محدود كنيد، مقدار هر پرس غذايتان را كمتر كنيد يا مواد جايگزين مناسبي براي آنها پيدا كنيد. كليد سلامت شما داشتن يك رژيم متعادل است. غذاهايتان را بسيار متنوع تهيه كنيد، به ويژه از موادي استفاده كنيد كه سرشار از مواد غذايي هستند، مثل حبوبات، ميوه ها، سبزي ها و فرآورده هاي شيري كم چرب، ماهي، گوشت بدون چربي و گوشت مرغ.
*آيا داشتن رژيم غذايي مناسب تر خطر بيماري ها را كاهش مي دهد؟
-يك رژيم غذايي مناسب واقعاً مي تواند خطر بيمار شدن را كاهش دهد. براي بيمار نشدن به نكات زير توجه كنيد:
توصيه هاي غذايي آمريكا در سال ،۲۰۰۵ داشتن يك رژيم غذايي را توصيه كرد كه سرشار از ميوه ها، سبزي ها، همه حبوبات، فرآورده هاي غذايي بدون چربي باشد. همين طور هم نظارت بر مصرف مواد كالري زا كه باعث اضافه وزن مي شوند، محدود كردن مصرف الكل و كاهش مصرف غذاهاي پرنمك، چربي هاي اشباع شده، چربي هاي ترانس، كلسترول اضافي، شكر اضافي و نيز بر اهميت فعاليت هاي بدني تاكيد مي كرد، بنابر اين توصيه ها فعاليت بدني بين ۳۰-۹۰ دقيقه در روز لازم است.
فرآورده هايي كه كربوهيدرات كمي دارند بايد از نظر مقدار كالري و چربي به خوبي مورد سنجش قرار گيرند. حتي اگر گفته شود كه غذاي خاصي مناسب رژيم غذايي كم كربوهيدرات شماست، به خاطر داشته باشيد كه اين مواد هنوز در ميزان كالري كه روزانه مصرف مي كنيد، موثرند و در نتيجه ممكن است كوشش شما را در كاهش وزن خنثي كنند
يك رژيم غذايي مناسب مي تواند به طرق زير موثر باشد:
۱- خوردن غذاهاي كم چرب كه همه انواع حبوبات، ميوه ها، سبزي ها، فرآورده هاي شيري كم چرب را شامل باشد، مي تواند خطر بيماري هاي قلبي، فشار خون، بالا، سكته قلبي و ديابت را كاهش دهد.
۲- محدود كردن مصرف چربي هاي اشباع شده كه در فرآورده هاي حيواني مثل گوشت هاي پرچرب، پنير، خامه و كره وجود دارند خطر افزايش كلسترول و بيماري هاي قلبي و افزايش فشار خون را كاهش مي دهد.
۳- به جاي چربي هاي اشباع شده از روغن زيتون و روغن كانولا استفاده كنيد، اين روغن ها چربي بد (LDL) را كاهش مي دهند.
۴- اسيدهاي چرب امگا۳ و امگا۶ در چربي هاي اشباع نشده كه (در غذاهايي مثل ماهي، گردو، فندق، دانه هاي سويا و دانه هاي روغني وجود دارند) شما را برابر بيماري هاي قلبي حفظ مي كند.
۵- حذف يا كاهش اسيدهاي چرب ترانس كه در روغن هاي هيدروژنه (مثل روغن هاي نباتي كه كاملاً هيدروژنه نشده باشند) به پايين آورن كلسترول خون كمك مي كنند.
۶- داشتن يك رژيم غذايي سرشار از ميوه و سبزي تامين كننده آنتي اكسيدان هاي لازم نظير بتاكاروتن، ويتامين و است كه بدن را از آسيب هاي ناشي از راديكال هاي آزاد اكسيژن محافظت مي كنند و خطر بيماري هاي قلبي و سرطان و فشار خون بالا را كاهش مي دهد.
*آيا مي توانيم يك رژيم غذايي كم نمك، كم كربوهيدرات، يا كم چربي داشته باشيم؟
-هر كسي مي تواند از فوايد يك رژيم سالم و مناسب بهره مند شود، اما همه نمي توانند رژيم يكساني داشته باشند. زنان باردار، بچه هاي درحال رشد و سالخوردگان نيازهاي متفاوتي به مواد غذايي معيني دارند. افرادي كه فشار خون بالايي دارند بايد مقدار نمك مصرفي خود را كم كنند. كساني كه كلسترول بالايي دارند بايد غذاهايي را مصرف كنند كه كلسترول پاييني داشته باشند تا چربي هاي اشباع شده، چربي هاي ترانس و كلسترول را محدود كنند. افراد ديابتي بايد كربوهيدرات هايي را كه طي روز مي خورند، در چند نوبت مصرف كنند و نه در يك نوبت. اگر كلاً آدم سالمي هستيد و از نظر سلامتي مسأله اي نداريد كه نياز به يك رژيم غذايي خاصي داشته باشيد، عاقلانه آن است كه مراقب مقدار مصرفي نمك، چربي و قند غذاي خود باشيد تا از بيماري هايي مثل كلسترول بالا و فشار خون بالا در امان بمانيد. براي محدود كردن مقدار نمك غذاي خود تا آنجا كه ممكن است از مواد غذايي تازه استفاده كنيد. غذاهاي از قبل آماده شده مثل سوپ، ميان وعده ها و غذاهاي كنسرو شده نمك زيادي دارند.
همچنين مراقب مقدار چربي مصرفي خود باشيد. به جاي چربي هاي اشباع شده و ترانس ها از چربي هاي اشباع نشده نظير روغن زيتون و كانولا استفاده كنيد. اسيدهاي چرب امگا۳ و امگا ۶ كه در ماهي، گردو، دانه هاي روغني و روغن كانولا و دانه هاي سويا وجود دارند را به رژيم غذايي خود اضافه كنيد. رژيم هاي غذايي كه كربوهيدرات هاي كمي دارند (مواد نشاسته اي) در ابتدا باعث كاهش وزن مي شوند، اما براي يك دوره طولاني مناسب نيستند. چنين رژيم هايي چربي كامل و چربي هاي اشباع شده زيادي دارند و برعكس فيبر كمي دارند. اين رژيم ها حبوبات، ميوه و سبزي ها را كه بدن را در برابر بيماري ها حفظ مي كنند و مواد غذايي مهمي را به بدن مي رسانند، محدود مي كنند.
اگر نگران مصرف كربوهيدرات ها هستيد از كربوهيدرات هاي پيچيده اي كه در همه حبوبات، سبزي ها و لوبيا وجود دارد استفاده كنيد، زيرا اين مواد فيبر و مواد غذايي بسيار متنوعي را برايتان فراهم مي كنند. كربوهيدرات هاي ساده مثل آنچه در شيريني ها و سودا وجود دارد، داراي كالري بالايي هستند و مواد مغذي اندكي دارند، بنابراين سعي شما در حذف اين مواد از رژيم غذايتان باشد.
*آيا خوردن مناسب و متعادل به معني رژيم گرفتن است؟
-خير. تغذيه سالم و مناسب به معني رژيم گرفتن نيست، بلكه راهي است براي بهبود تندرستي شما. داشتن يك تغذيه متعادل كه چربي هاي اشباع شده و ترانس كمي داشته باشد و شامل همه حبوبات، ميوه ها و سبزي ها و چربي هاي مفيد مثل روغن زيتون باشد، خطر بيماري ها را در شما كاهش مي دهد. داشتن فعاليت هاي بدني همراه با يك رژيم غذايي مناسب حتي سلامتي شما را بهتر مي كند. ورزش مرتب به نحو چشمگيري خطر بيماري هاي قلبي، فشارخون سكته، ديابت نوع ،۲ چاقي، استرس، افسردگي و سرطان سينه، روده بزرگ و سرطان در سيستم زاياي زنان را كاهش مي دهد.
همچنين فرآورده هايي كه كربوهيدرات كمي دارند بايد از نظر مقدار كالري و چربي به خوبي مورد سنجش قرار گيرند. حتي اگر گفته شود كه غذاي خاصي مناسب رژيم غذايي كم كربوهيدرات شماست، به خاطر داشته باشيد كه اين مواد هنوز در ميزان كالري كه روزانه مصرف مي كنيد، موثرند و در نتيجه ممكن است كوشش شما را در كاهش وزن خنثي كنند.
پودرهاي پروتئين و مكمل ها هميشه هم آن طور كه به نظر مي رسند، نيستند و احتمالاً قند بالايي دارند. هميشه برچسب روي مواد غذايي را كه قصد امتحان كردن آنها را داريد، بخوانيد از جمله غذاها و محصولات غذايي كه ظاهراً سالم به نظر مي رسند. همچنين، توجه خاصي به ميزان مواد قندي، چربي و كالري اين غذاها داشته باشيد.
منبع: MSN/Health
سپتامبر۳

دريچه
آسيب شنوايي نسل جوان
015720.jpg
سميه شرافتي- رواج استفاده از دستگاه هاي پخش موسيقي يا همان ام پي تري پليرها يا ديگر دستگاه هاي پخش موسيقي كه به طور مستقيم به گوش وصل مي شوند، سبب شده كه نسل جديد، در معرض خطر آسيب شنوايي قرار گيرند. نتايج تحقيقات روي جوانان ۱۶ تا ۳۰ساله نشان مي دهد كه اين گروه سني اطلاعي از خطرات گوش كردن موسيقي با هدفون ندارند. همين امر باعث شده كه مؤسسه ملي ناشنوايان انگليس از سازندگان دستگاه هاي پخش موسيقي ام پي تري پلير بخواهد تا در بسته بندي كردن اين دستگاه ها در مورد احتمال آسيب به شنوايي، هشدارهايي را درج كنند. كاهش شنوايي در اثر گوش دادن به موسيقي بلند در مدت طولاني، طي يك دوره زماني بروز مي كند.
دانشمندان مي گويند كاهش شدت صدا ولو به ميزان اندك مي تواند آسيب وارد به شنوايي را كمتر كند. آنها توصيه مي كنند كه به ازاي هر ساعت شنيدن موسيقي، بايد به گوش به مدت پنج دقيقه استراحت داد.
هلث دي نيوز ۴ سپتامبر
تأثير سن پدران
در بروز اوتيسم
015717.jpg
گروه اجتماعي- اوتيسم بيماري است كه شايد كمتر شناخته شده باشد. اين بيماري نه تنها براي كودك بلكه اعضاي خانواده نيز از نظر عاطفي مي تواند مشكل آفرين باشد. محققان به تازگي دريافتند كه خطر ابتلا به اين اختلال در كودكان كه پدران آنها مسن تر هستند به مراتب بيشتر است و پدران بالاي ۴۰ سال شش برابر بيشتر از پدران زير ۳۰ سال شانس اين را دارند كه كودكشان به اوتيسم مبتلا شوند. اوتيسم و بيماري هاي مربوط به آن امروزه شيوع بالايي پيدا كرده است و در حال حاضر از هر ۱۰هزار كودك، ۵۰ نفر به اين بيماري مبتلا مي شوند. در حالي كه در دهه هاي پيش از هر ۱۰هزار كودك فقط ۵ تن دچار چنين بيماري هايي مي شدند.
محققان علل بالا رفتن اين اختلال را بالا رفتن سن پدران، موقعيت اجتماعي و اقتصادي خانواده ها و سال تولد مي دانند و بيان مي كنند كه احتمالاً سن مادر در بروز اوتيسم هيچ نقشي ندارد. هر چند تحقيقات بيشتري براي تأييد اين يافته ها مورد نياز است، اما اين مطالعه اولين شواهد را در تأييد نقش سن پدران در بروز اختلال اوتيسم فراهم مي كند.
بي بي سي نيوز، ۴ سپتامبر
انرژي كاذب، طبيعي اش هم خطرناك است!
راحله زندوكيلي
015666.jpg
به عنوان «تهيه شده از مواد ۱۰۰درصد طبيعي» حك شده روي قوطي نوشابه ها و يا جعبه قرص هاي انرژي زا توجه نكنيد چرا كه در بيشتر اين نوع محصولات تركيبات «هاي اكتان» وجود دارد كه هيدروكربن هايي هستند با پيوند هاي پايدار و خوردن يك قوطي نوشابه هاي انرژي زا حاوي اين ماده و يك عدد از قرص هاي داراي اين هيدروكربن ها برابر است با نوشيدن ۳۰ قوطي نوشابه مملو از كافئين با هم و در يك زمان.
اين تركيبات باعث بالا رفتن فشار خون، تند و غيرطبيعي شدن ضربان قلب و تنگي شديد نفس مي شوند و اين يعني بازي با آتش ،چرا كه اين عوامل مي توانند صدمات جبران ناپذيري به بدن وارد كنند و يا حتي باعث مرگ شوند. سؤال اينجاست كه چرا روي اين محصولات برچسب «حاوي مواد طبيعي» مي خورد؟ ريشه بسياري از اين محصولات ماده اي است به نام سينفرين (Synephrine) ولي روي برچسب ها اسمي از اين ماده برده نمي شود بلكه اسم اين ماده خطرناك را عوض مي كنند و آن را عصاره پوست پرتقال! يا اسانس  طبيعي مركبات! ذكر مي كنند كه همان طعم سينفرين را توجيه مي كند و همه به خوبي مي دانند كه عصاره تلخ پرتقال يا اسانس مركبات انرژي زايي ندارند.
مواد ديگري هم هستند كه با نام هاي عجيب و غريبي عرضه مي گردند مثل: چاي صحرايي، ختمي ييلاق، سيدا كورديفوليا يا برگ شبدر، نارگيل كولا، گوآرانا و... و در واقع مواد خطرناك شبه مخدري هستند كه باعث بالا رفتن غيرطبيعي ضربان قلب و فشار خون مي شوند و در كنار آن باعث بروز صدمات متعدد و گاه جبران ناپذير به قلب و مغز مي شوند.
اين نوع محصولات كه ادعاي انرژي زايي و بالابردن ميزان تحرك و گاه سرزندگي را دارند در واقع قدم انسان را به مرگ و نيستي و بيماري نزديك مي كند و باعث بروز بيماري هاي قلبي، فشار خون و آسم مي شوند.
اگر تاكنون از اين محصولات استفاده مي كرديد و خدا را شكر اتفاق خاصي برايتان رخ نداده، توصيه مي كنيم از همين امروز مصرف اين مواد مرگ آور را كنار بگذاريد و به خاطر داشته باشيد هيچ ماده انرژي زاي بي ضرري وجود ندارد.
منبع:MSN/Health

نوشيدني بي همتا
عليرضا بي پروا
015726.jpg
خواص دارويي و طبيعي گياه شاه تره
شاه تره گياهي است با نام علمي Fumara officinalis و يا گونه هاي ديگري از جمله f.Vaillantii كه از خانواده شاه تره است و نام عمومي آن در جهان Fumitory است. گونه  اول كه گياه اصلي دارويي آن است بومي اروپا و آسياست.
شاه تره اكثراً در كنار جاده ها و يا به عنوان علف هرز مزارع مي رويد و بيشتر توسط كشورهاي شرقي اروپا صادر مي شود. قسمت مورد استفاده آن شامل برگ، ساقه و گل هاست كه به طور مخلوط با هم استفاده مي شوند.
شاه تره اي كه در بازار ايران است مربوط به دو گونه آخري بوده كه با گونه اصلي داراي خواص مشابهي است. شاه تره حاوي حدود يك درصد آلكالوئيد است كه بيش از ۳ مورد آنها  تعيين فرمول شده اند و در نتيجه مشخص شده است كه اكثراً از مشتقات بنزيل اينتروكينولين هستند. مهم ترين اين آلكالوئيدها شامل فومارين (پروتويين) فوماري لين وسيناكسين هستند. از ديگر تركيبات مهم آن مي توان فلاونوئيدها و اسيدهاي گياهي به ويژه اسيد فوماريك و مويسلاژ را نام برد.
خواص دارويي: در طب عوام به عنوان ادرارآور و مسهل مصرف مي شود. هم چنين يكي از كاربردهاي وسيع آن جهت رفع مشكلات پوستي از جمله اگزما است. كه اثر اخير را مربوط به وجود اسيد فوماريك موجود در آن مي دانند.
اسيد فوماريك ماده اي است كه به ميزان قابل توجهي در اين گياه وجود دارد و در سال هاي اخير آن را به طريقه مصنوعي نيز تهيه مي كنند كه در بعضي از داروها نظير داروهاي پسوريازيس (نوعي بيماري پوستي) مصرف مي شود.
يكي از خواصي كه از نظر علمي براي اين گياه اثبات شده است صفرا آوري آن است، به همين دليل آن را از زمان قديم براي رفع مشكلات صفراوي مصرف مي كرده اند. البته آلكالوئيد پروتوپين آن مي تواند در مواردي باعث كاهش صفرا شود. بهترين زمان برداشت گياه در فصل بهار و بعد از زمان گل دهي است كه گياه به طور كامل رشد كرده است.
با توجه به اين كه گياه در همه مناطق به طور همزمان رشد نمي كند لذا نمي توان زمان كاملاً مشخصي را جهت جمع آوري آن ذكر كرد. در ايران فرآورده صنعتي از اين گياه وجود ندارد، ولي در بعضي از كشورها محصولاتي به شكل قطره از عصاره اين گياه به صورت منفرد و يا مخلوط با گياهان ديگر تهيه شده است.
تهيه چاي: به همراه ۴-۲ گرم از خشك شده اين گياه (مخلوط برگ، ساقه و گل) يك ليوان آب جوش افزوده و ۱۵ دقيقه بگذاريد بماند، سپس آن را صاف نموده و گرما گرم قبل از غذا ميل كنيد.
مي توان روزانه تا سه نوبت اين مقدار را (صبح، ظهر، شب) تكرار كرد.(جمعاً مي توان روزانه ۱۲-۶ گرم گياه كه معادل حدود سه ليوان محصول صاف شده است را مصرف كرد.)
شاه تره گياهي است كه نمونه خشك آن در بازار موجود است و به شكل طبيعي خرد شده و ريز است، لذا مي توان مستقيماً آب جوش را روي آن ريخت و نوشيدني تهيه كرد.
توصيه مي شود دم كرده شاه تره را گرم بنوشيد، زيرا با سرد شدن محلول بعضي از مواد موجود در آن رسوب مي كند (اين موضوع در مورد اكثر گياهان صادق نيست و مي توان محلول تهيه شده از آنها را سرد هم مصرف كرد.)
در بسياري از موارد عرق شاه تره مورد استفاده است، در حالي كه بسياري از خواص موجود در اين گياه با توجه به روش تهيه اي كه ذكر شد در محلول باقي مي ماند، چرا كه عرق شاه تره برخي از اين خواص را با مقدار مصرف عادي ذكر شده، دارا نيست، البته بايد به خاطر داشته باشيد كه مصرف مقادير زياد ممكن است باعث لرز، تشنج و حتي مرگ شود. در مورد مصرف شاه تره در طول دوران بارداري و شيردهي اطلاعات متناقضي وجود دارد و بهتر است در اين دوران مصرف نشود.

درمانگاه
زلزله اي در مغز
دكتر رضا قلمقاش
015729.jpg
مراقبت از بيماران سكته مغزي در روزهاي نخست به منظور كاهش عوارض متعاقب اين عارضه، از اهميت ويژه و بسياري برخوردار است. از اين رو سعي ما بر اين بوده كه با آشنانمودن شما با برخي نكات كليدي در برخورد با اين بيماران، روند بهبود بيماري را در جهت كسب سلامتي و استقلال كامل، تسريع كنيم . قبل از هر چيز بايد بدانيد عوارض پس از سكته مغزي در شكل معمول خود شامل دو مرحله است: ۱- فلج شل ۲- فلج اسپاستيك(سفت).
در صورت انجام مراقبت هاي صحيح در مرحله نخست، بيمار مستقيما به سوي بهبودي رفته و مرحله فلج سفت را تجربه نخواهد كرد . در مرحله فلج سفت كه معمولا عده كثيري از بيماران به دليل عدم آگاهي خود و بستگان و عدم برخورداري از درمان صحيح و اصولي با آن مواجهند، روند درمان جهت بهبود، كندتر و با صرف وقت، انرژي و هزينه بيشتري خواهد بود و گاه، اصلا بهبودي كامل حاصل نمي شود .
* وضعيت دادن بيمار در تخت: در حالت طاق باز، يك بالش در زير لگن سمت ناسالم قرار داده مي شود تا از عقب رفتن لگن جلوگيري كند . اين بالش بايد به حد كافي بلند باشد كه كناره خارجي ران را نيز حمايت كند و مانع چرخش ران به سمت بيرون شود؛ يعني ران بايد در وضعيت مستقيم قرار گيرد . همچنين اگر مچ پا حالت افتاده دارد، بايد تخته اي در مقابل پا قرار گيرد(شست پا رو به سمت سقف باشد ) تا از اين وضعيت جلوگيري شود .
* حركت دادن بيمار: نحوه غلت زدن بيمار بايد از قسمت بالاي بدن شروع شود، بيمار دست ها را در هم قلاب كند و در حالت افقي و اگر مقدور باشد، در بالاي سر نگه دارد . آرنج ها بايد كاملا باز باشند. غلت زدن به سمت سالم با اندام هاي فوقاني و تنه شروع مي شود و تنها در هنگام چرخش ناحيه لگن ، بيمار به كمك نياز دارد . هنگامي  كه بيمار روي طرف سالم دراز كشيده، بايد اندام فوقاني مبتلاي او را به جلو آورده و آن را روي يك بالش در حالي كه آرنج كاملا صاف است حمايت نمود .
غلت زدن به سمت ناسالم، راحت تر از حالت قبل است و ممكن است بيمار به كمكي احتياج نداشته باشد . وقتي بيمار روي طرف سالم قرار گرفت، بايد شانه او را جلو آورد (به صورتي كه شانه، زياد كشيده نشده و باعث دررفتگي نشود) و اندام فوقاني سمت بيمار را در حالتي كه كف دست به سمت بالا باشد و آرنج كاملا صاف باشد، قرار داد . در هر حالت اندام تحتاني ناسالم بايد در وضعيت صاف يا همراه با كمي خميدگي نگه داشته شود .
* غلت زدن و نشستن بر لبه تخت :
الف ) به سمت سالم
ابتدا بيمار هر دو دست را مثل حالت قبل در هم قلاب مي كند و شروع به چرخيدن مي كند و بعد بر روي ساعد دست سالم تكيه داده و سپس پاي سالم را به لبه تخت آورده تا به حالت نيمه نشسته در آيد . سپس با كمك پرستار يا فيزيوتراپيست، پاي ناسالم روي لبه تخت آورده مي شود و با دست ديگر سر بيمار را بلند كرده تا به حالت نشسته در بيايد . دست ها بايد قلاب شده باقي بماند .
ب ) به سمت ناسالم
اين كار نسبت به حالت قبل، مشكل تر است و تمرين بيشتري مورد نياز است. بيمار دست ها را در هم قلاب كرده و مانند روش قبل مي چرخد تا به پهلو شود. درمانگر يا مراقب بيمار، پاي ناسالم را به لبه تخت آورده و بيمار، خودش پاي سالم را به لبه تخت مي آورد . سپس همراه يا درمانگر ، سر بيمار را از سمت ناسالم گرفته و به طرف بالا و جلو حركت مي دهد و او را به حالت نشسته در مي آورد . در راه رسيدن به توانايي، اين گونه حركات مقدماتي لازم است كه توسط درمانگران فيزيوتراپيست ، انجام مي پذيرد . در نهايت ساير نكاتي كه گروه درمانگر يا همراهان بيمار بايد مورد توجه قرار دهند، به شرح ذيل است :
* تا جايي كه ممكن است بيمار را در حالت نشسته و با دست هاي قلاب كرده در بالاي سر نگاه داريد .
* بيمار بايد تا جايي كه ممكن است، به سمت ناسالم نگاه كند .
* ملاقات كنندگان بايد در سمت ناسالم او باشند .
* بهتر است همواره در جلوي بيمار يك ميز وجود داشته باشد و بيمار دست هايش را به صورت كشيده نگه داشته و كف دست ها را در حالت باز روي ميز بگذارد  و هنگامي كه بيمار مي خواهد كاري را با دست سالم خود انجام دهد، دست ناسالم روي ميز به  صورت كشيده قرار گيرد .
* اگر بيمار براي راه رفتن كمك خواست، بايد همواره فقط به سمت ناسالم وي كمك كرد .
توقف پيشرفت سرطان
دهانه رحم
سعيده مويدي نيا:دانشمندان انگليسي طي تحقيقي به اين نتيجه رسيدند كه داروي ضد ايدز مي تواند نقش پيشگيري كننده و درماني در سرطان دهانه رحم داشته باشد.
محققان دانشگاه منچستر اعلام كردند كه داروي لوپيناوير (Lopinavir) كه هم اكنون به عنوان داروي ضد ايدز مصرف مي شود برروي ويروس پاپيلوماي انساني يا HPV (كه سرطان دهانه رحم را ايجاد مي كند) بسيار تأثيرگذار است.
داروي لوپيناوير جزء گروه داروهاي ضد ايدزي است كه با نام محدوده كننده هاي پروتئاز شناسايي مي شوند. دكتر لن هامپسون معتقد است كه به زودي اين دارو به عنوان داروي ضد سرطان در زنان مبتلا، به صورت شياف و يا كرم استفاده خواهد شد اما او اعلام كرد كه هنوز آزمايشات باليني برروي اين دارو انجام نشده است. نتايج نهايي اين تحقيقات در آينده اي نزديك در نشست بين المللي HPV اعلام خواهد شد.
بي بي سي نيوز ۲ سپتامبر

سلامت
اجتماعي
ادب و هنر
اقتصادي
دانش فناوري
بـورس
زادبوم
حوادث
بين الملل
سياسي
شهر تماشا
شهري
دانش
ورزش
صفحه آخر
همشهري ضميمه
|  اجتماعي   |   ادب و هنر   |   اقتصادي   |   دانش فناوري   |   بـورس   |   زادبوم   |   حوادث   |   بين الملل   |  
|  سياسي   |   شهر تماشا   |   سلامت   |   شهري   |   دانش   |   ورزش   |   صفحه آخر   |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   شناسنامه   |   چاپ صفحه   |