گردشگري سدها مسكوت در ميان اما و اگرهاي مسئولان
بخش فراموش شده در صنعت توريسم
اسدالله افلاكي
گروه شهري- گردشگري سدها يكي از گزينه هايي است كه به دليل غفلت و بي توجهي مسئولان ذي ربط در صنعت گردشگري كشور جايي ندارد.
دكتر الميرا ايلياتي كارشناس توسعه پايدار، درباره امكان بهره برداري توريستي از سدها به همشهري گفت: اين گونه استفاده از سدها در تمام دنيا معمول بوده و براي آن ضوابط و استانداردهاي مشخص تدوين شده است؛ به طوري كه در برخي كشورها، درياچه پشت سدها از جمله قطب هاي بسيار فعال گردشگري محسوب مي شود، چرا كه تملك اراضي براي ايجاد مجتمع هاي تفريحي به صورت برنامه ريزي شده قابل انجام بوده و توسعه زيرساخت ها و مضاعف سازي جاذبه ها نيز مي تواند كاملاً تحت برنامه انجام شود. اما در ايران متأسفانه به بهانه آلودگي آب سدها از هر گونه استفاده توريستي از اين پديده هاي جذاب انسان ساخت جلوگيري مي شود.
درحالي كه اين امكان وجود دارد كه توسعه فعاليت هاي توريستي در درياچه هاي پشت سدها به گونه اي انجام شود كه آلودگي به حداقل ممكن برسد البته قاعدتاً هيچ فعاليتي در هيچ نقطه اي نبايد آلوده زا باشد. سود ناشي از فعاليت هاي توريستي به دست آورد. به گفته وي، در حالي كه بسياري از پساب هاي شهري و بعضاً صنعتي به راحتي وارد حوزه آبگير سدها مي شود بسيار عجيب است كه مسئولان ذيربط صرفاً مانع از اين فعاليتهاي توريستي مي شوند؛ فعاليتهايي كه از نظر موازين توسعه پايدار در شمار پاك ترين فعاليتهاي اقتصادي قرار دارد.
ايلياتي اضافه مي كند: اصرار وزارت نيرو براي جلوگيري از بهره برداري توريستي از درياچه سدها اين شائبه را ايجاد كرده كه امكان تصفيه كامل آب شهروندان وجود ندارد و با روش هايي اين چنين مي خواهند از آلودگي بيشتر آن جلوگيري كنند. به هر حال فراموش نبايد كرد كه ايران كشوري خشك با ميزان نزولات جوي كمتر از يك سوم متوسط كره زمين است و در چنين كشور خشك و بياباني كه تعداد رودخانه ها و درياچه هاي دائم آن بسيار اندك است ممانعت از بهره برداري توريستي از سدها خامدستي و اجحاف در حق شهروندان مي تواند به شمار آيد.
اين كارشناس توسعه پايدار ضمن تأكيد بر فعال كردن گردشگري سدها، از وزارت نيرو، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و سازمان حفاظت محيط زيست دعوت كرد استانداردهايي را كه براي بهره برداري پايدار توريستي از منابع آب قابل شرب وجود دارد مطالعه كنند و بر اساس آن، تمهيدات لازم براي استفاده از اين قابليت را فراهم سازند.
فعال شدن گردشگري سدها
در حالي كه همواره كارشناسان توسعه پايدار و صنعت توريسم، از گردشگري سدها در كشور به عنوان يك گزينه مطلوب ياد مي كنند كه تاكنون به دليل بي توجهي مسئولان مورد بي مهري واقع شده است، شنيده ها حاكي از آن است كه سرانجام با همكاري مشترك سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و وزارت نيرو، گردشگري سدها تا پايان سال جاري فعال مي شود.
كوشا، مدير كميته گردشگري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور در اين باره به خبرگزاري ميراث خبر گفت: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي ساماندهي امور گردشگري سدها كه مدت هاست به شكل مطلوبي به آن پرداخته نشده برنامه هايي را آغاز كرده است. در تهيه سند گردشگري به گفته وي تعيين چگونگي فعاليت گردشگري در حوزه سدهاي كشور و تلاش براي معرفي سدهاي پيشنهادي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به وزارت نيرو در دست اقدام است.
بر اساس طبقه بندي هاي موجود در سازمان محيط زيست، سدها به دليل كاربري ويژه خود مي توانند مورد بهره برداري قرار گيرند.
ميزان فعاليت هاي گردشگري در محدوده سدهايي كه كاربري تأمين آب شرب دارند با سدهايي كه مي توان از آنها براي بهره برداري از آب كشاورزي استفاده كرد متفاوت است و البته اجماع بر سر چگونگي فعاليت در اين زمينه به برگزاري جلسه هاي مشترك بين سازمان هاي ذي ربط نياز دارد.
در همين زمينه جلسه هاي مشتركي با سازمان مراتع و جنگلباني برگزار شده است تا در زمينه برنامه ريزي براي چگونگي فعال كردن گردشگري سدها اقدامات لازم انجام شود.
رسول زرگر، معاون وزير نيرو در امور آب نيز در همين زمينه گفت: پرداختن به گردشگري سدها از جمله موضوعاتي است كه مي تواند به رشد صنعت گردشگري كشور كمك كند و اين پتانسيل در تمامي سدهاي كشور به چشم مي خورد.
وي همچنين افزود: وزارت نيرو در آينده طي جلسه هاي مشتركي براي مشخص كردن سدهاي داراي زمينه گردشگري اقدام مي كند.
زرگر تصريح كرد: وزارت نيرو به محض اينكه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فهرستي از سدهاي داراي شرايط مناسب را براي سرمايه گذاري در حوزه گردشگري اعلام كند براي هرگونه همكاري با اين سازمان آماده است.
|